Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Becik

Problem. Minecraft has run out of memory

Pytanie

Becik    11

Witam, minecraft po formacie wyświetla mi takie komunikaty po już zaledwie 2 minutach gry:

errorminecraft.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Becik    11

? nie rozumiem. Instaluje wszystkie sterowniki jakie trzeba, olewać? w jakim sensie to nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Na Render Distance Short te błędy wyświetlają się tylko gdy daleko podróżuje, wydaje mi się że cały ram idzie na renderowanie terenu i dlatego pokazuje się ten error, ale nie wiem, no podsuwajcie wasze pomysły bo na shorcie się nie da grać (jak dla mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Ściągnij processexplorer (procexp), tabelka z zużyciem aktualnego ramu (brąz), powiedz ile to wynosi, obstawiam ~1.4GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Zużycie aktualnego ramu z przeglądarką wynosi 796 mb bez 510 mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Spróbuj ostatnio zachwalanego SpoutCrafta, wszystko wyłącz i stopniowo sprawdzaj na której odległości renderowania problem nie występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Ta na spoutcrafcie jak będzie render distance normal i wszystko inne wyłączone to to samo, a jak na shorcie to już dobrze, wgrałem sobie też optifine do zwykłego i dalej to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
BartekNowak    5

gdzieś czytałem o możliwości przydzielania większej ilości zasobów dla Minecrafta, jednak duzo się z tym trzeba pieprzyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Dużo czy mało chcę to wiedzieć! Chcę w końcu normalnie zagrać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Bez spoutcrafta, bez mcpatchera.

Sam miałem ten problem (windows 7 HP x64). Rozwiązanie?

1. Zainstaluj program Gamebooster i uruchamiaj przed odpaleniem minecrafta (lub ogólnie javy"

2. Masz XP to ODINSTALUJ WSZYSTKIE JAVY jakie masz, a nastepnie instaluj javę 32 bit, najlepiej javę w wersji 7.

System 32-bitowy nie obsługuje 64 bitowych aplikacji, ale 64-bitowy system już tak.

Nie wiem co za debile kazali Ci instalować na XP x86 javę 64 bit, ale niech się pukną w czoło. Może trybiki zaskoczą.

3. Zrób skrypt na dostarczenie większej ilości pamięci:

Otwórz notatnik.

Wklej w nim:

javaw -Xmx2048m -Xms1024m -jar "Twoja pełna ścieżka do pliku Minecraft.exe"
- daj na ten plik PPM i właściwości - tam masz lokalizację pliku Minecraft.exe

przy Xmx podajesz maksymalną pamięć jaką chcesz przydzielić w megabajtach (dopisując samo "m" do liczby), w Xms to samo, jednak ta druga wartość ma być mniejsza od poprzedniej - najlepiej dwukrotnie.

W przypadku np. 4GB w kompie dajesz tak jak wyżej podałem, przy 3 gb odejmij po 512 z Xmx i Xms.

Mój skrypt dla W7 wygląda tak:

javaw -Xmx2048m -Xms1024m -jar "C:\Users\Atexor\Desktop\Gry\Minecraft.exe"

Następnie w notatniku dajesz Plik -> Zapisz jako ...

wpisujesz tam nazwę skryptu (obojętnie jaka), a za nią końcówkę ".bat" (kropka bat)

W rubryce "Zapisz jako typ" dajesz - wszystkie pliki.

Odpalaj minecrafta za pomocą tego. Powinno wyskoczyć małe czarne okienko (tzw. wiersz polecenia). Po uruchomieniu MC jak nie zniknie, to go zamknij krzyżykiem.

Do mcpatcher:

Mcpatcher zmienia tylko jedną wartość (z tych Xmx i Xms) ... niestety tą, która raczej nie naprawia problemu.

Przy okazji zaktualizuj sterowniki do karty graficznej, bo pewnie masz sterowniki stare jak świat z płyty. Jak nie wiesz jak je znaleźć to napisz tu. Jak nie wiesz jaki masz model karty graficznej to PPM na "Mój komputer: -> Właściwośći -> Zakładka sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Mam nadzieję, że pomogłem - mi pomogło.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Do tego skryptu raczej trzeba dać minecraft.jar bo gdy robie ten skrypt do minecraft.exe to pisze Error:Could not create java virtual machine Error: A fatal exception has occured. Program will exit. I wyświetla się te twoje cmd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Jeśli dałeś wystarczającą ilość RAM'u (co najmniej 2gb/1gb) to nie ma prawa, chyba że zrobisz mega wybuchy z 100 tys. TNT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Zrobiłem tak wpisałem Xmx2048m Xms1024m to się pojawił ten błąd opisany 3 posty wyżej a jak zmniejszyłem Xmx1024m Xms512m to Minecraft has run out of memory (oczywiście po jakimś czasie). Po aktualizacji sterownika minecraft w ogóle nie chciał się włączyć więc powróciłem do starego. Sterownik na BANK!! był dobry pobierany ze strony producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Dziwne, do tej twojej wartości dodaj 256 ramu w jedną i drugą stronę.

Zainstaluj

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

i przed każdym uruchomieniem Minecrafta odpalaj go i włącz "tryb gracza". Zwolni Ci ram'u i odciąży procesor.

Podaj model karty graficznej i skąd ściągasz sterowniki (i jaką wersję).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Gamebooster zainstalowałem w twoim 1 poście w tym temacie. Sprawdzę czy będzie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

dalej to samo a ram przydzieliłem 1280 - 768. I włączyłem z gameboosterem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Podaj model karty graficznej i skąd ściągasz sterowniki (i jaką wersję).

Nie mam już pomysłów co może być powodem. Mi skrypt pomógł, koledze też, gamebooster do każdej gry używam.

Jedyne co mi przychodzi jeszcze na myśl, ale już jako ostateczne: format

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Formata już miałem to po formacie tak jest, ale może poczekam na kupno nowego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Jak chcesz, ale jeśli instalujesz stare sterowniki lub złe to może być ich wina. Kończą mi się pomysły czego to może być wina ... zwłaszcza, że taki komunikat występuje tylko z 2 powodów: źle zainstalowana java/za mało ramu przydzielonego dla gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

java zainstalowana na 100% dobrze kilka razy przeinstalowywana. A z tym ramem też powinno być dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

To możliwe, że to już wina windowsa, a konkretnie rejestru, musiało coś nawalić w inprocserver32, kluczach rejestru czy gdzieś ... bo to niemożliwe, aby cały czas występował taki komunikat mimo, że dołożyłeś ram'u.

Masz jakieś texture packi/modyfikacje/mo' creatures albo co? Usuń je. W pliku-skrypcie dołóż tyle ramu w jedną i drugą stronę ile masz RAM'u na kompie, 4gb - 4096m, 3gb-3072 itp. - do obu wartości aby było po równo.

Gamebooster w tle przed uruchomieniem MC.

Po uruchomieniu wejdź w menedżer zadań (ctrl+alt+delete na XP a ctrl+alt+esc na vista/7) -> zakładka procesy -> PPM na java.exe -> Ustaw priorytet -> wysoki.

Jak dalej będzie wyskakiwać, to już nie mam zielonego pojęcia co to może być. Przekracza to moje możliwości. Można popróbować z jakimiś programami typu register cleaner - ja w to nie wierzę i "jego moc uzdrawiającą" ale może jednak. Możliwe też, że jakiś program co w tle chodzi zakłóca. Powyłączaj programy w tle co działają.

Wejdź w start -> uruchom -> wpisz "msconfig" -> zakładka uruchamianie, zrób screen programów co tam jest (aby wszystko było widać), to samo w dziale usługi, ale zaznacz najpierw "odchacz wszystkie usługi firmy Microsoft". Zobaczę, może to jakiś program zakłóca lub wirus.

Ostatecznością jest format.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11

Tekstury Podstawowe, żadnych modów, priorytet dam wysoki a fotki z msconfig nie będę robić tylko wypisze usługi bo nie widać wszystkich, bym musiał kilka screenów robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11
Dobra MAM JUŻ DOŚĆ GRANIA NA SHORT podsuwajcie dalej co mam robić bo nie moge wytrzymac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...