Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• 0
Moniczka

Pytania techniczne od początkującej grające... :)

Pytanie

Moniczka    0

Witam,

Jako, że rozpoczęłam przygodę z Minecraft dosłownie wczoraj to po pierwsze przywitam się (bardzo fajna strona!) i zadam kilka pytań.

Oczywiście nie zaśmiecam forum pytaniami, na które znalazłam odpowiedzi w waszych poradnikach(jak grać, recepty itp.), tylko intryguje mnie parę spraw technicznych gry.

Może w punktach, będzie nam łatwiej. :)

1. Kupiłam wersję płatną na oficjalnej stronie i wygenerowałem świat w trybie Survival (żeby nie psuć sobie zabawy tym drugim trybem). Ma swój świat(Single Player) i teraz pytanie. Czy jeśli wychodzi update to obejmie on mój już aktualny świat, w którym mam save i wracam do niego codziennie?

Jeśli twórca doda np. nowe itemy czy potwory, jest szansa, że pojawia się u mnie. Czy muszę generować nową mapę i grać od początku, żeby znaleźć dodatki?

2. Czy znajomy może podłączyć się do mojego świata (tego z Single Player)? Czy da się przenieść śwait z single do multi?

3. Czy servery multi to są ogromne(pojedyncze) światy czy po prostu jakby kanały? Że każdy logując się na server ma tam save do którego może dołączyć się ktoś inny?

Monika

Gra jest niesamowita, a tak się bałam, że grafika mnie odstrasza... pierwsze podejście i wcale nie czekam na Skyrim! SZOK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mofixil    190

1. To co wygenerujesz takie zostanie, po update będziesz musiała zwiedzić kawałek świata którego do teraz nie było, zauważysz sporą różnice, seed zwykle się zmienia co update więc może na środku pustyni pojawić się ocean..

2. Da się przenieść SP na MP (nie pytała jak więc nie mówię, lol)

3. Są ogromne serwery z 1 światem, ogromne z wieloma światami itp. wszystko zależy od maszyny na jakiej stoi, klimatu w jakim ma być no i fochów adminów.

Dla pełni szczęścia, zarzuć nickiem do kontroli, jeśli naprawdę zakupiłaś grę to będę w stanie ekstazy, pisać potrafi i mimo tego że to dość podstawowe pytania, miałem ochotę odpowiedzieć.

No i OMG! KOBIETA W INTERNETACH!

Co do samej grafiki, jeśli jednak chcesz ją ulepszyć albo podkręcić (co wymaga kompa którego Crysis na max w Eyefinity by się nie powstydził) masz tu listę rzeczy które mogą się przydać:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

(obecnie v4d pod 1.8.1)

GLSL (Nie aktualizowany od 1.5, może są jakieś fanowskie updaty)

Cały

na Minecraftforum (szczerze i z całego serca polecam

).

A dla rozeznania w okolicy, polecam jedną z dwóch dominujących minimap:

Zan-ładniejsza, bardziej przystępna dla nowicjuszy, ma ciut więcej opcji renderowania podłoża.

Rei-dla szpeców, przeładowana opcjami, zawiera ciut więcej haxorskich opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moniczka    0

Po pierwsze dziękuję.

Screena do kontroli wkleję po powrocie z pracy wieczorem - tak naprawdę zakupiłam oryginalną. :) Po artykule na waszym forum o tanich kodach - wszystko było jasne. A tak się dziwiłam, że wczoraj chyba po 35 zł widziałam na allegro. Nie ma co ryzykować. Jak jest 35 zł to i 65 się znajdzie na grę.

Nie rozumiem tylko jednego w Twojej odpowiedzi na 1sze pytanie:

po update będziesz musiała zwiedzić kawałek świata którego do teraz nie było, zauważysz sporą różnice, seed zwykle się zmienia co update więc może na środku pustyni pojawić się ocean..

Czyli świat powiększa się w momencie jak idę przed siebie?! To znaczy, że jak dojdę dalej już po update to tam będzie występować nowa zawartość, w tej nowo odkrytej krainie? Reasumując save zostaje tylko degeneruje się zawartość?

I czym jest ten seed?

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Wystarczyłby nick, ja już mam metody na sprawdzanie oryginalności.

Świat jest generowany w czasie rzeczywistym na seedzie który najkrócej można opisać jako wzór według którego generowany jest świat.

Generator w większości wypadków po update musi zawierać nowe obieky (klocki, pewne udoskonalenia do opuszczonych kopalni i innych budowli) więc będą generowane inaczej wg. tego samego seeda co może doprowadzić do naprawdę brzydkich lub pięknych okolic, zaraz upnę zdjęcie na którym widać różnice między starym a nowym generatorem (roczna mapa, wiele rzeczy się zmieniło od Alpha 1.0.17x).

Zdjęcie po zmianie generatora:

seed.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moniczka    0

Jeśli sam nick wystarczy to nie ma problemu proszę - Kessarath.

To mam rozumieć, że to jest jakby w "nieskończoność" generowane?! Szok! Super!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190

Co do nieskończoności to nie ma tak łatwo, po pewnych monstrualnych odległościach (miliony klocków, dokładnie 12 550 820) generator wariuje i mamy

(przynajmniej dawniej tak było), wcześniej zaczynają wariować zaznaczenia klocków (przesuwają się i po chwili wracają na swoje miejsce), ale dość długo zajmie dotarcie tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moniczka    0

Fajnie, dziękuję bardzo za szybkie wyjaśnienie nurtujących mnie kwestii. Teraz tylko poczytam recepty, poszukam materiałów i pomysłów co by tu produktywnego porobić, wartościowego wytworzyć. Pozwiedzać, pobudować. Słyszałam, że świat Minecrafta ma dużo tajemnic, ciekawostek które można znaleźć i odkryć. :D

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...