Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
poikarz

Odległości

Pytanie

poikarz    0

Witam, ja tutaj mam pytanie o takie ciekawostki, bo nigdzie nie mogę znaleźć :)

Takiego typu jak:

Wilki respią się na poziomie równym lub wyższym 70.

Moby respią się od 24 kratek od nas.

Moje pytanie brzmi - ile kratek odległości musi być między mną a drzewem, żeby ono urosło?

I jeszcze prośba o inne takie "wymiary", bo lubię taki informacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
castro12321    179

W skali widoczności - To jest wszystkie wczytane chunki. Poza nimi nie rosną drzewa, nie pali się las, nie działa redstone etc.

Drzewo chyba nie ma żadnej granicy co do urośnięcia. Conajwyżej 3 kratki. Ktoś chętny przetestować? ;)

Wysokość twojego ludzika to "1 metr i 62 centymety".

Każdy klocek ma wymiary 1m^3.

jeden chunk jest to rozmiar 16x16.

Chodzenie w Netherze na odległość jednej kratki odpowiada przejściu ośmiu w "normalnym" świecie.

Dalej nie pamiętam. ^^

EDIT:

Źródło zasilania w redstone działa na 15 kratek (jest zapalonych) i zasila (oddziałowuje na) szesnastą kratkę.

Każdy klocek jest złożony z 16x16 pikseli na każdej ściance. Dla przykładu śnieg ma 1 kratkę wysokości, tak samo jak proszek redstone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
poikarz    0

Dziękuję Ci wielkie, o takie informacje mi chodziło :)

I następna (tym razem mała) partia pytań co do drzew:

Aby ono urosło potrzebne jest i światło i woda w pobliżu? Czy tylko światło? I jak długo rosną te drzewa? Bo zrobiłem taka jakby małą farmą (inaczej nie potrafię tego określić :P ) u siebie w nowym domku (nowy świat, a ten domek jest tylko po to, aby zbierać surowce), każde drzewko ma 7x7x7 kratek na wyrośnięcie (bo zrobiłem to pod ziemią), przy każdym są 4 pochodnie i coś naprawdę wolno rosną.

Baj de łej: za*ebisty komputer ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...