TwojaFarma 13 Napisano 6 Listopad 2011 Witam !!3. Farmer_Edek jestemNa wstępie chciał bym zaznaczyć że w minecrafta gram dopiero od tygodnia i nie za bardzo jeszcze się orientuje o co w tym 'multi" chodzi... ale że mi budowanie wychodzi to wydaje mi się że wszyscy mi wybaczą 1. Kościół - styl gotycki4. GaleriaZaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. 2. To jest projekt kościola w stylu gotyckim, zrobiony w tak żeby był czymś więcej niż tylko fasadą. Ma dobrze rozbudowane wnętrze z naciskiem na detale.Ja osobiście nie przepadam ze budowlami mega kalibru i zdecydowanie więcej wagi przywiązuje do detali niż rozmachu.Budynek ma rymiary w granicach 50 dł 30 szer i 50 wys... czyli jak na budynek sakralny całkiem kompaktowy rozmiar.Na zamieszczonych screnach można w czasem zobaczyć małą kapliczkę cmentarną, ale nie należy ona do projektu (zwłaszcza ze jest niedokończona - brak cmentarza)5. Szczegułowy opis screnówscreny należy oglądać od dołu w kierunku na lewo (tak idą w kolejności)0.jpeg - to jest wczesna faza budowy, na screnie wyraźnie widać ze zaczynałem od budowy szkieletu i dopiero ten szkielet obudowywałem ścianami, szkłem, piaskowcem i dachem. Sam się dziwie że aż tak dobrze mi ten budynek wyszedł !!Czyli dokładnie tak jak buduje się rzeczywiste budynki !!1.jpg - przednia fasada budynku z wejściem2,3,4,10,11.jpg - dosyć skomplikowany dach, sporo czasu się mordowałem z ułożeniem dachówek (w tej roli posłużyły mi cegły w postaci bloków, schodów i stopni) na charakterystycznym zaokrągleniu z tyłu budynku. Wa wierzy głównej (dzwonnicy z której dzwon zakosili) zrobiłem świetliki które oświetlają światłem słonecznym ołtarz na samym dole budynku. jej dach miał przypominać korone, ale jakoś nie za bardzo to wyszło ;/5,6,7.jpg - parter budynku w stanie surowym (bez wystroju). Bardzo fajnie wyszło sklepienie, ożebrowanie wyszło fenomenalnie.8,16.jpg - poddasze (drugie piętro) - narazie nie mam pomysłu jak je wystroić więc zostawiam je takim jakie było. Podobno w rzeczywistych budynkach pełniło funkcje sypialni lub szpitala w czasach średniowiecza i renesansu.10.jpg - widok ołtarza z dzwonnicy12,13,14,15,18.jpg - parter po dodaniu wystroju (ołtarz, krzyż, tabernakulum, ławki, żyrandole-świeczniki, balustrada na pierwszym piętrze). Przyznacie że te kilka drobiazgów bardzo zmieniło charakter wnętrza.17.jpg - widok kościoła na tle kapliczki cmentarnej.19.jpg - widok na dzwonnice od strony ołtarza.20,21.jpg - dodanie okienek w wierzyczkach i sokolników w dachu, bardzo urozmaiciło bryłę budynku...22.jpg - ... i rozjaśniło strych. Zwróćcie uwagę ze tym razem scren był robiony w nocy a jest tak jasno, a nawet jaśniej niż za dnia bez okienek.23.jpg - detale,detale,detale.. ciężko je zliczyć. tu widok dachu dzwonnicy z bardzo bliska.Mam nadzieję ze się podobało Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LegoLudek 0 Napisano 6 Listopad 2011 nie no, jak dla mnie jest bardzo ok, tylko cegły zmieniłbym na coś innego... nie wiem... może deski?BTW takie rzeczy typu "wybaczcie mi ze umiem tak super budowac" budzą we mnie wewnętrznego hejtera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FilipZ 5 Napisano 8 Listopad 2011 Faktycznie spoko projekt ! Tylko szkoda , że to kościół , bo dużo się tych kościołów robi na serwach . Ale mimo , że to kościół to uważam , że faktycznie bardzo fajnie wybudowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość slawus Napisano 8 Listopad 2011 Nie gram na free bulding wiec przepraszam że się wtrące ale szczerze to sandstone bym zmienil na cos innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krwawic 5 Napisano 9 Listopad 2011 Fajny opis , lecz projekt dość ubogi... wstrzymuje się od głosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość swajner Napisano 9 Listopad 2011 Przyjrzałem się temu z bliska(na fb) i muszę powiedzieć, że nawet ładnie to wygląda... Jedna wieża jest chyba wyższa od drugiej... nie wiem czy to było zaplanowane... Mimo wszystko nie wpłynęło to na moją ocenę twej pracy, która mi sie podoba... Może tylko ten piaskowiec nie do końca pasuje... W każdym razie, nie ode mnie zależna jest ostateczna decyzja, ale jestem ZA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TwojaFarma 13 Napisano 9 Listopad 2011 Fajny opis , lecz projekt dość ubogi... wstrzymuje się od głosu.Jeżeli chodzi o rozmiar, to z założenia miał to być zwykły kościół a nie jakaś przytłaczająca swoim rozmiarem katedra czy bazylika. Starałem się też zachować rzeczywiste rozmiary (przy założeniu że jeden klocek to 1 metrPrzyjąłem szerokość kolumn=2 i rozstaw między mini =3, bez naw bocznych. Wcześniej na kartce w kratkę rozrysowałem sobie kolumny o rozmiarze 3 i odstępach 5, a budynek miał być na planie krzyża jak rzeczywiste większe budowla sakralne... no ale uznałem że było by to zbyt monumentalne i konkurowało by z katedrą Teraz na łikend miałem w planie kolejny projekt, czyli sejmik, albo budynek parlamentu, w stylu tego kościoła tylko z kopułami zamiast strzelistych wierzyczek i na planie koła... no ale jak kościół za mały to mogę się zabrać za jego większą wersję =======================EDITTak się zastanawiam czy do kompletu do tego kosciółka nie dobudować małego ratusza z szeregowo zabudowanymi kamienicami. Powstał by wtedy taki mały rynek jak z czasów renesansu....Co o tym sądzicie ??=======================Przyjrzałem się temu z bliska(na fb) i muszę powiedzieć, że nawet ładnie to wygląda...Jedna wieża jest chyba wyższa od drugiej... nie wiem czy to było zaplanowane... Mimo wszystko nie wpłynęło to na moją ocenę twej pracy, która mi sie podoba... Może tylko ten piaskowiec nie do końca pasuje... W każdym razie, nie ode mnie zależna jest ostateczna decyzja, ale jestem ZA.….osz ty skubańcu !!! ale mi zabiłeś teraz ćwieka Faktycznie o klocek niższa, masz oko ... nie no, zaraz lecę na serwer naprawić tą skazę na honorze...A co do wystroju... no to ściany miały być z cegły, wewnętrzne kolumny tak jak teraz a za dachówke miał służyć netherrock, ale w tej wersji nie ma jeszcze możliwości robienia z niego schodków i stopni. A przy stosunkowo małych rozmiarach budowli taka kanciastość popsuła by trochę urok budynku... więc pozostała mi tylko cegła. i coś innego na ściaby by nie zlewało się z dachem.Co do piaskowca.... to sam nie wiem... drewno, wełna, kwestia gustu. Po prostu jest to przykładowy wystrój wnętrza i tyle, zawsze można zmienić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FilipZ 5 Napisano 10 Listopad 2011 Podłoga z piaskowca przy takim oświetleniu mi osobiście się bardzo podoba , ale faktycznie na ścianach to już trochę mniej :mellow: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
funLix 5 Napisano 10 Listopad 2011 Podoba mi się rozmieszneczenie klocków tj. szyba na wieżyczce, wypukłości na wieżyczkach itp.Wieżyczki super, ale reszta mogłaby być lepsza.Uważam, że powinieneś pokazać nam coś bardziej ambitnego - Katedre.Dla mnie kościołów nie powinno być, powinna być jedna ogromna katedra np. moja ulubiona Notre Dame Nie chcę pisać Nie, więc wstrzymam się od głosu i poczekam na twoją odpowiedź odnośnie mojego pytanka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TwojaFarma 13 Napisano 13 Listopad 2011 Tą katedrę to moge zbudować, ale tu musiał bym dostać jakiś teren od administracji na to.Zamieściłem plany trzech moich projektow ,kościół po lewej, Sejm po prawej, a Katedra... albo raczej Bazylika jest po środku. Przy niej, ten kościółek wyglądał by jak karzeł.Wymiary coś około sz=60/ dł=90/ h=100 (szczyt wież)Ale tak jak mówię, po zatwierdzeniu, (i może by sie znalazł ktoś do pomocy), bo taki projekt to nie jest na jedno popołudnie. Rozmiar średni ale bardzo duża ilość szczegułów.No i materiały urzyte do tego celu były by nieco inne. Sciany zewnętrzne zrobił bym z cegły, kolumny wewnętrzne i podłogę tak jak w kościółku, sufit z drewna, a dachy najlepiej z netherock'a.Na planie zielonym kolorem jest zaznaczona kopula, ale po budowie "Sejmu" chyba z niej zrezygnuje na rzecz prostego dachu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach