Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Wojts

Stworzenie serwera

Pytanie

Wojts    0

Witam ,jestem nowy na forum. Przejdę od razu do rzeczy. Chciałbym stworzyć swój serwer - coś w rodzaju minecraftowego miasta. Jednak nigdy nie byłem jeszcze administratorem i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy mogę założyć najpierw serwer na swoim PC a potem w jakiś prosty sposób przenieś go na hosting jakiejś firmy? Jak to zrobić?

2. Moglibyście nakierować mnie na jakieś strony zajmujące się hostingiem serwerów minecraft i ile coś takiego kosztuje?

3. W jaki sposób i gdzie wgrywa się pluginy (do mojego PC ,na serwer czy gdzie?)?

4. Skąd pobiera się pluginy?

5. Czy w zasięgu zwykłego użytkownika leży możliwość napisania własnego pluginu i w jakim języku się to pisze?

6. Prosiłbym o jakieś program do modyfikacji mapy serwera ?

7. W jakich sposób na niektórych serwerach rozwiązany jest problem "kilku światów"?Np. wchodzę do portalu i przenosi mnie do innego świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Mofixil    190

1. Hostingi serwerów już mają wgrane serwery do danego tytułu, tobie zostaje tylko konfiguracja przez FTP.

3. Przez FTP uploadujesz pluginy na serwer.

4. Zapewne z forum danego serwera...

5. Tak, java.

6. WorldEdit.

7. MultiWorld?

gl:hf

Serwerowi daję 2 miesiące góra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wojts    0

A czy jeśli będę korzystał z hostingu jakiejś firmy to muszę posiadać publiczne IP czy dotyczy to tylko serwerów hostowanych na prywatnym PC? Bo oglądałem poradniki dotycząc tego zagadnienia i nie zrozumiałem za bardzo tej kwestii. Dodam .że chciałbym mieć możliwość wgrywania pluginów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Jak kupujesz serwer to chyba do hosta należy sprawa IP...

Widział tyś kiedy serwer z wewnętrznym/niepublicznym IP? Jak się ogląda filmy dla piratów to jest się w błędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wojts    0

Jak kupujesz serwer to chyba do hosta należy sprawa IP...

Widział tyś kiedy serwer z wewnętrznym/niepublicznym IP? Jak się ogląda filmy dla piratów to jest się w błędzie.

Czy wy musicie wszystkich obrażać? Nie jestem piratem, jak nie wierzysz to możesz to łatwo sprawdzić, bo jestem stałym graczem [Cenzura]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Austinho    3

Popróbuj sobie na początek z serwerem Bukkit na własnym kompie i zaproś tam znajomych. Najnowszą wersję ściągniesz ze strony serwera, tam również znajdziesz opis jak ją zainstalować. Pluginy są w katalogu na tej samej stronie. Pobrany plik trzeba wgrać do folderu >plugins< i uruchomić ponownie serwer. Niektóre pluginy wymagają ustawienia ich plików konfiguracyjnych. Pamiętaj, że edytując pliki konfiguracyjne trzeba zachować pewną składnie i nie można np. robić w nich wcięć TABem tylko spacjami. Jeśli chodzi o pisanie pluginów to przede wszystkim Java. Do niewielkich projektów nie potrzeba dużej wiedzy na jej temat. Myślę, że większym problemem jest ogarnięcie biblioteki Bukkitu, którego dokumentacja jest umieszczona w Internecie. Najlepiej korzystać ze źródeł udostępnianych przez autorów gotowych pluginów i analizować jak osiągane są pewne efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...