Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten załącznik."> Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten załącznik."> Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Aphrody

ZTE F660 tworzenie serwera Minecraft

Rekomendowane odpowiedzi

Aphrody    0

Witam, potrzebuje pomocy w port forwardingu (otworzeniu portów) do stworzenia serwera minecraft na routerze ZTE F660. 

Towrzę serwer na aplikacji TT server maker i właśnie muszę otworzyć porty aby ukończyć tworzenie serwera.

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten załącznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Z tego co pamiętam to otwierasz porty na protokole TCP i UDP (port domyślny to 25565, jeżeli podałeś inny to wpisujesz ten do podałeś). W LAN Host IP Address wpisujesz IP komputera w twojej sieci. Aby sprawdzić swoje IP lokalne musisz wejść w Command Prompt (Wiersz polecenia) i wpisać ipconfig. Adres IPv4 pokaże twój adres IP. Nie jestem pewien czy musisz uzupełniać pola z WAN. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aphrody    0

A wiesz może co trzeba zrobić z UPnP żeby wszystko działało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65
11 minut temu, Aphrody napisał:

A wiesz może co trzeba zrobić z UPnP

Ale co chcesz robić z UPnP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aphrody    0

Muszę to wszystko zrobić. Tak w ogóle zrobiłem tak jak mówiłeś i dalej nie działa ?

Edytowane przez Aphrody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

UPnP jest tylko protokołem dla urządzenia, jeżeli twój komputer nie wspiera UPnP to po prostu automatyczne przekierowanie portów nie zadziała. Możesz spróbować skorzystać z ich narzędzia, jak masz tam to opisane, wciśnij przycisk Open port gdzieś na stronie z ustawieniami serwera. Jeżeli nie pójdzie to musisz przekierować porty ręcznie na swoim routerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aphrody    0

Udało mi się otworzyć port ale serwer dalej nie działa, tzn. ja mogę wejść ale moi znajomi nie mogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Zrestartowałeś komputer i powtórzyłeś tą samą akcje jak Ci napisali w komunikacie?

#Edit
Dobra źle zrozumiałem :V Otworzyłeś porty też w swoim firewallu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Musisz wejść w ustawienia Zapory systemu Windows i wybrać Ustawienia zaawansowane

Wyskoczy tobie takie okienko, musisz dodać dwie reguły do połączeń przychodzących i wychodzących. Klikasz prawym przyciskiem myszy na te opcje

Wyskoczy okno od tworzenia reguły, wybierz Port i Dalej. Nie przejmuj się czy wybrać TCP czy UDP, trzeba i tak dodać oba więc wybierz najpierw pierwsze, a potem powtórz tą samą akcje dla drugiego. W określonych portach wpisujesz 25565. Zaznacz Zezwalaj na połączenie i dalej. Jeżeli wiesz co robisz to odznacz co zbędne, jeżeli nie to po prostu dalej. Jako nazwę możesz wpisać co chcesz, np. Minecraft serwer, opis jest opcjonalny. Jak dodasz obie reguły do przychodzących to powtarzasz dokładnie to samo dla reguł wychodzących. Potem zrestartuj komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Tak, myślę że powinno wtedy już działać. Pamiętaj aby twoi koledzy wpisywali twoje publiczne IP, a nie te lokalne ustawione w konfiguracji serwera. Aby zobaczyć swoje IP wystarczy w Google wpisać what is my ip.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aphrody    0

To za 30 minut sprawdzę, bo aktualnie gram w League of Legends :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aphrody    0

Ale ten adres publiczny muszę gdzieś podać? Bo na stronie routera nie podawałem go czy port forwarding.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Nie musisz nigdzie podawać, ten adres podajesz tylko znajomym aby mogli się połączyć z twoją siecią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Ty się łączysz przez swoje lokalne IP, twoi koledzy natomiast muszą wejść przez IP publiczne. Jeżeli nie działa spróbuj też z całkowicie wyłączonym firewallem. Pamiętaj aby po takich operacjach restartować komputer, aby karta sieciowa mogła sobie wszystko załapać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Dodaj taką samą regułę dla UDP, czy musisz wypełnić WAN Host End IP Address? Jak możesz zostawić puste to zostaw puste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Aphrody    0

Z tego co czytałem to mogę zostawić puste, a co do UDP to nie mogę tego znaleźć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Jak masz Protocol TCP to rozwijasz i klikasz UDP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nicku    65

Wyedytuj swoją regułę i po prostu z TCP zmień na TCP AND UDP :) A i jak możesz zostawić tame pole puste to zostaw :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...