Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. , wczytałem level.dat, wyszukałem dogodną dla nas pozycję no i zaczęliśmy kopać. Dokopaliśmy s..."> Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. , wczytałem level.dat, wyszukałem dogodną dla nas pozycję no i zaczęliśmy kopać. Dokopaliśmy s..."> Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Tamister

Slime - Problem

Pytanie

Tamister    0

Witam!

Gram z kolegą na moim serwerze Multiplayer Minecraft. Ostatnio wpadliśmy na pomysł zrobienia farmy Slime'ów. Jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. Wszedłem na stronę

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

, wczytałem level.dat, wyszukałem dogodną dla nas pozycję no i zaczęliśmy kopać. Dokopaliśmy się do poziomu 12 (y=12) i zaczęliśmy tworzyć oto kwatrat 16x16 (według chunk'a gdzie respią się slime'y). Po wykopaniu i oświetleniu miejsca zbyliśmy się z kolegą. Wyszliśmy na górę kopalni i czekaliśmy jakieś 10-15 minut na pojawienie się potworków. Niestety zawiedliśmy się, ponieważ nic się nie pojawiło. Kolejne próby odczekania tego samego czasu również okazały się nieskuteczne... Tak jak w poradnikach odeszliśmy na wymaganą odległość 24 klocków, lecz nie większą niż 126 klocków (bodajże później one znikają). Nie mamy pojęcia co zrobiliśmy źle. Proszę o pomoc!

W skrócie:

-znaleźliśmy odpowiedni chunk gdzie pojawiają się Slime'y

-zeszliśmy do poziomu 12, wykopaliśmy kwadrat o wielkości chunka o wyskości 5

-wyszliśmy z kopalni (tzn. na samą górę) i odeszliśmy na odpowiednią odległość (większą od 24 lecz mniejszą od 126)

-po odczekaniu jakiegoś czasu (ok 15. minut) slime'y nie pojawiły się.

Pozdrawiam

Tamister

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Mofixil    190

@Up: nie wprowadzaj człowieka w błąd bo na y=7 zaczyna się bedrock.

Od y=20 w dół pojawiają się slimy, zbudjujcie najlepiej od y=8 do y=20, oświetlcie połowę i wyjdźcie na powierzchnie, moby nie mogą się spawnić gdy są w polu widzenia gracza.

Btw, tak z ciekawości, wersja MC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Rapikol    88

No ale bedrock jest najniższym poziomem, nie może być niżej D:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Tamister    0

Oczywiście wersja 1.7.3, oryginał.

Dorobię poziom od 6 do 7 y i może zadziała.

Oczywiście czekam na dalsze propozycje, gdyby ta zawiodła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Jak to będzie tak małe to nigdy się nie ze spawnują, 10 klocków wysokości i najlepiej 50x50 na resztę szerokość/długość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
ZooM    0

Macie włączone potwory ( moby ) na serverze? :D

Ja polecam kopanie długiego tunelu 6x6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Tamister    0

czy aby pokój 50x50 to nie przesada? :P

podłoga jest ze zwykłego stone'a i cobble stone'a.

Moby na serwerze są włączone.

Ostatnio po odczekaniu tradycyjnego czasu pojawił się 1 slime, ale to nie mogę chyba uznać za sukces? ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190

Ostatnio po odczekaniu tradycyjnego czasu pojawił się jeden slime, ale tego chyba za sukces nie mogę uznać? :P

Wyłóż to na szachownice.

25x25 ziemia, obok 25x25 skała.

Później na odwrót tylko z oświetleniem.

A to że się jeden pojawił jest już sukcesem bo te cholery są niezwykle rzadkie.

Najlepiej wykładać to klockami na których moby mogą się pojawiać jak ziemia, trawa czy skała.

Bo np. na deskach się nie pojawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Bufallo    0

Witam. Jestem nowy zarówno na grze jak i na forum. Nie wiem czy można ale chciałbym podczepić się pod ten temat i spytać czy slime'y respią sie również na glowstone'ach? Mam podobny problem jak osoba która ten temat założyła, jednak ze temat w większości zawierał odpowiedzi na moje pytania pozostało mi jedynie upewnić sie czy robię poprawnie posadzkę. Z góry dziekuję za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...