Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Fortex

Minecraft- czy rozwija się w dobrą stronę?

Rekomendowane odpowiedzi

Fortex    0

Witam!

Dzisiaj chciałbym się wszystkich z was spytać czy według was Minecraft rozwija się w dobrą stronę?

Ja osobiście myślę, że stanowczo nie. Klimat Minecraft'a skończył się dla mnie już w wersji 1.0 (pierwsza pełna wersja). Tęsknię za klimatem z wersji 1.8 i 1.7 Beta. Wtedy każdy najmniejszy dom powodował we mnie radość, każda wybudowana kopalnia odkrywkowa budowała w nas nadzieję, że znajdę diamenty, złoto itp. Teraz, nie odczuwam żadnych emocji podczas budowania, zbierania surowców nie ma już sensu, to wszystko się po prostu szybko nudzi. Dodatkowo Mojang dąży tylko do tego aby dodawać nowe bloki, może co najwyżej aby usunąć błędy. Natomiast optymalizacja klepie biedę. Za kilka miesięcy to prawdopodobnie na minimalne ustawienia graficzne będzie potrzebny jakiś GTX. 

Minecraft jak dla mnie podąża w kompletnie złą stronę. Zniszczono jego klimat, dodano zbyt zbędne rzeczy. Teraz nie da się już odczuć klimatu survivalu. 

Pozrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miloszu_xd    171

Klimat Minecraft'a skończył się dla mnie już w wersji 1.0 (pierwsza pełna wersja). Tęsknię za klimatem z wersji 1.8 i 1.7 Beta. Wtedy każdy najmniejszy dom powodował we mnie radość, każda wybudowana kopalnia odkrywkowa budowała

To może graj na którejś z tych wersji? ._.

Nic trudnego... ._.

Jak dla mnie, to niech se Mojang robi co chce, bo zawsze można odpalić wcześniejszą wersję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Gra traci kilmat? Nie, po prostu tworzenie prostych rzeczy nie jest już tak ekscytujące jak kiedyś głównie dlatego, że jest znacznie więcej rzeczy do odkrycia. Co z tego, że sprowadziłeś trzy owce do zagrody czy zbudowałeś mały domek jak do odkrycia masz jeszcze mechanizmy z redstone, zaklinanie, alchemię?

To źle, że dodawana jest nowa zawartość - wtf? Czyli powinni pozostać przy zawartości z survival test? A w życiu, gra znudziłaby Ci się jeszcze szybciej. Chwalę deweloperów Mojangu właśnie za to, że mimo tak dużej ilości sprzedanych kopii wciąż gra jest rozwijana. Dodatki dla twórców map, przygotowania do API dla módów - tego przecież nie robi się w jedną noc, poświęcili temu masę czasu i widać, że nie próżnują.

Co do wydajności to po części się zgodzę, nowsze wersje wymagają mocniejszych komputerów, w końcu generowanie bardziej skomplikowanych terenów (nowe biomy, struktury) czy wykorzystywanie AI dla dziesiątek mobów jednocześnie w niektórych sytuacjach wymaga większej mocy obliczeniowej, to przecież oczywiste. Zauważ też, że wbrew pozorom Minecraft wymaga całkiem dużo od karty graficznej, polecam zapoznanie się z

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

. Teraz twórcy skupiają się na unowocześnieniu kodu gry, gdy już to skończą to na pewno zajmą się optymalizacją. Nie mogą przecież tego robić od d*py strony ;) No i pamiętaj, że Java jest chyba najprostszym sposobem na zachowanie kompatybilności pomiędzy wieloma platformami. Ta wieloplatformowość odbija się mniejszą wydajnością.

Minecraft nie podąża w złą stronę. Ta gra po prostu niektórym zaczyna się nudzić z różnych powodów, czy to brak pomysłu na dalszą grę, czy po prostu fakt, że Minecraft nie jest dla każdego... Nudzi mnie już to gadanie że "beta była lepsza". Szczególnie pod względem stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fortex    0

@up

Dlaczego mnie to tak nuży? Może dlatego, że w MC gram już 3 lat więc to trochę dużo.... Jednak lubię czasami w to pograć, a optymalizacja kuleje. Niestety to mnie bardzo zniechęca, wręcz nie znoszę gdy jest poniżej 30 FPS. 

Dobrze, że dodają nowe bloki itp... jednak czemu piszę, że podąża w złą stronę... to jasne! Optymalizacja, tylko i wyłącznie optymalizacja. Wolałbym jeszcze z 2 tygodnie poczekać na 1.8 niż grać na granicy 30 FPS. W tym czasie mogliby się zająć nią. Jeśli z tym czegoś nie zrobią, to po prostu część graczy według mnie odejdzie, gdyż nie będzie dało się grać. Jednak ufam Mojangowi i sądzę, że ulepszą optymalizację w 1.9 (może w 2.0 o ile to tak nazwą ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fortex    0

@up

Czytałem temat porównawczy na temat 1.8 i 1.7 i powiem jedno... mi chodzi gorzej. Wszystko o wiele płynniej działało na 1.6.4, wtedy to osiągało na maksymalnych 150 FPS. Na 1.7.2 chodzi mi na najniższych 60FPS, a w 1.8 to zaledwie 30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Camil    42

każ☼da gra jak się starzeje to traci "klimat", a tak serio to poprostu zafascynowanie i odkrywanie nowych rzeczy się kończy i przechodzi w rutyne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś tak teraz nie ,gdyż mojang sprzedał minecrafta firmie Microsoft i może minecraft dalej się nie rozwijać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gabrysia28W    0

Moim zdaniem Minecraft rozwija się w dobrą stronę.

Na Minecraft Wiki (link w sygnaturze) przeglądnęłam sobie nowości, które będę dodane za jakiś czas (może już w wersji 1.9 lub 2.0). Naprawdę będę to niezłe rzeczy! Wiadomo, że przez nowości będzie trzeba coraz to nowszego oprogramowania, lepszego komputera e.t.c., ale trudno by było stworzyć grę z tyloma udogodnieniami na komputerach w starej wersji. Mojang naprawdę się stara dla wszystkich graczy. Gdyby przestali robić nowe rzeczy, w końcu gra by się jeszcze bardziej znudziła. A teraz zauważcie: mówicie, że Minecraft stracił klimat, a sami cały czas w to gracie i piszecie na tym forum, co nie? A jeśli nie wiecie, można zmienić sobie wersję, jeśli tylko chcecie.

A jeśli już wam się naprawdę nudzi, ściągnijcie sobie mody. Dla mnie Minecraft to dalej bardzo fajna gra i rozwija się w dobrym kierunku.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SaaB    0

było gdzieś na forum o Minecraft windows 10 edition ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...