Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
NSenten2000

Chyba wywalę mój komp przez okno...

Rekomendowane odpowiedzi

NSenten2000    13

Witam

Mój komputer ostatnimi czasy zachowuję się dziwnie.

Gdy komputer się włącza razem ze skypem itd uruchamiają się komunikaty że dany program przestał działać.

Wyświetla się też program explorator windows przestał działać.Żadna gra mi nie działa w tym minecraft.Początkowo pisało mi w nim Java virtual machine a jak zrobiłem coś według jednego z poradników na youtube i przywóciłem poprzednią wersje minecrafta to od tamtego czasu nie wyświetla się kompletnie nic.

Informatyk robił coś z moim kompem bo miałem na nim jakieś 109 wirusów :) ale wszystko już pousuwał, a problemy z minecraftem rozpoczeły się dziś z czego minecraft działał przez 3 dni i nagle nie działa :/.

Wie ktoś co może być przyczyną? Jeśli tak proszę o poradę. Co najwyżej pewnie skończę na formacie dysku ale cóż z radami użytkowników też spróbuje.

Pozdrawiam

NSenten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Osobiście uznaję, że tzw. "format" to ostatnia deska ratunku. Poza tym można jeszcze coś zdziałać, choć system brzmi na dość... zmasakrowany ;)

Może trochę informacji na początek:

1. Jaki masz system operacyjny? Nie chce mi się szukać we wszystkich Twoich postach, po prostu podaj informację.

2. Jakiego antywirusa używasz? Czy masz pewność, że owy antywirus pracuje i działa (np. czy okres próbny nie uległ zakończeniu)? Wykonywałeś pełne skanowanie systemu?

3. Ile procesów tuż po uruchomieniu komputera dźwiga Twój system? Uruchom menedżer zadań i zajrzyj w dolną część okna.

4. Jakie ostatnio (tj. kilka dni przed wystąpieniem problemów) instalowałeś programy? Pobierałeś jakieś pliki z nieznanego źródła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Feriach    97

109 wirusów?! Wow, po prostu wow... jeżeli udało Ci się złapać ich aż tyle to pewnie system też jest mocno pokiereszowany. Polecam format + nie ściągaj byle czego/z niezaufanych źródeł, nie wyłączaj zapory/antywira bo "zamulają" itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
NSenten2000    13

1.System windows 7

2.Co do antywirusa nie jestem pewien który z tych dwóch jest antywirusem a który skanerem ale oto nazwy.AVG Internet Security (pozostało 26 dni)

oraz Microsoft Security Essentials.

3.W menedżerze zadań w procesach pisze 69 (mówię poważnie a nie do tej gimbusiarskiej mody z tą liczbą)

4.Przed wystąpieniem problemów ściągnąłem z internetu Gothic 2 noc kruka ,a mój brat chciał zainstalować mi jeszcze GTA SA+ Multiplayer ale multi nie działało więc odinstalowałem oba..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
konrad11901    25

Co do antywirusa nie jestem pewien który z tych dwóch jest antywirusem a który skanerem ale oto nazwy.AVG Internet Security (pozostało 26 dni)

oraz Microsoft Security Essentials.

Obydwa są programami antywirusowymi. Polecam usunąć tego drugiego (słabszego), gdyż posiadanie dwóch antywirusów zwykle wpływa negatywnie na wydajność komputera, a po 25 dniach zmienić na innego.

Może dla pewności zeskanuj sobie jeszcze komputer jakimś narzędziem (np. Malwarebytes' Anti Malware lub Hitman Pro)? Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie - jak wyżej nadmieniono - format.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bartexerBX    11

Jeśli chodzi o program antywirusowy to polecam Avasta! bo jeszcze nigdy nie złapałem wirusa dzięki niemu. Jeśli pobierasz zcrackowane gry to licz się z możliwością otrzymania darmowego "prezentu" w postaci np. trojana. Najleprzym sposobem jest ponowna instalacja systemu bo wszystkiego nie usuniesz ręcznie. Są pliki a czasem programy które są tak ukryte że nigdy ich nie znajdziesz a obciążają system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KristoforoH    65

Nsenten, nie słuchaj tego pana na górze, Avast to dziadostwo tak wielkie, że nawet nie opłaca się instalować, ja już się do tego czegoś zbyt przyzwyczaiłem i nie ma dla mnie ratunku, ale Ty się ratuj... jeśli chcesz lepszego antywira od AVG to spróbuj Comodo, ale Avasta kijem nie tykaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
konrad11901    25

Nsenten, nie słuchaj tego pana na górze, Avast to dziadostwo tak wielkie, że nawet nie opłaca się instalować, ja już się do tego czegoś zbyt przyzwyczaiłem i nie ma dla mnie ratunku, ale Ty się ratuj... jeśli chcesz lepszego antywira od AVG to spróbuj Comodo, ale Avasta kijem nie tykaj.

Potwierdzam, avast to shit. Kto to w ogóle wypuścił?  

Dobry z tych darmowych jest jeszcze 360 IS lub TS, program antywirusowy w chmurze.

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

lub

. Dla niektórych wadą może być chiński producent, ale program jest w języku angielskim.

Obecnie używam Bitdefender Internet Security, polecam ze względu na wysoką skuteczność, niewielkie spowolnienie pracy systemu i brak denerwujących komunikatów na domyślnych ustawieniach. Program w języku angielskim. Link do promo na 9 miesięcy:

Comodo też dobre, ale w mojej opinii coś dla zaawansowanych użytkowników. Ale możesz pobrać:

, jednak polecam zmienić konfingurację programu, gdyż domyślna (szczególnie zapory) nie zapewnia wystarczającej ochrony.

Oczywiście, wybierz JEDEN z nich (lub innych), nie kilka.

Dodatkowo, możesz przeskanować komputer AdwCleanerem: 

. Usuwa on śmieci typu: toolbary, adware itd.

Co do tych problemów - jeśli nadal by problemy występowały, a nie chcesz robić formata, to poleciłbym pewne forum, w którym ktoś by Ci może pomógł... tyle że nie chcę dostać warna. Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę wysłać linka na PW.

@down Wysłane.

Edytowane przez konrad11901

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
NSenten2000    13

Potwierdzam, avast to shit. Kto to w ogóle wypuścił?  

Dobry z tych darmowych jest jeszcze 360 IS lub TS, program antywirusowy w chmurze.

lub

. Dla niektórych wadą może być chiński producent, ale program jest w języku angielskim.

Obecnie używam Bitdefender Internet Security, polecam ze względu na wysoką skuteczność, niewielkie spowolnienie pracy systemu i brak denerwujących komunikatów na domyślnych ustawieniach. Program w języku angielskim. Link do promo na 9 miesięcy:

Comodo też dobre, ale w mojej opinii coś dla zaawansowanych użytkowników. Ale możesz pobrać:

, jednak polecam zmienić konfingurację programu, gdyż domyślna (szczególnie zapory) nie zapewnia wystarczającej ochrony.

Oczywiście, wybierz JEDEN z nich (lub innych), nie kilka.

Dodatkowo, możesz przeskanować komputer AdwCleanerem: 

. Usuwa on śmieci typu: toolbary, adware itd.

Co do tych problemów - jeśli nadal by problemy występowały, a nie chcesz robić formata, to poleciłbym pewne forum, w którym ktoś by Ci może pomógł... tyle że nie chcę dostać warna. Jeśli jesteś zainteresowany, to mogę wysłać linka na PW.

Jeśli możesz to proszę o link na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Szkoda, że Avast zostawił po sobie taki niesmak gdy był w wersji 4.x ale warto wspomnieć, że od tego czasu wprowadzili dużo zmian i Avast nie jest taki najgorszy ;) Choć jak wspomniał Kristo, lepsze będą darmowe AVG i Comodo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bartexerBX    11

Korzystam z Avast'a już parę lat i jeszcze nigdy nie miałem wirusa a wchodziłem na linki wątłego pochodzenia, pobierałem podejrzane pliki itp. a i tak wszystko mi blokowało co miało wirusy. Może i są lepsze programy ale ten mi starcza i nie potrzebuję innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
konrad11901    25

Korzystam z Avast'a już parę lat i jeszcze nigdy nie miałem wirusa a wchodziłem na linki wątłego pochodzenia, pobierałem podejrzane pliki itp. a i tak wszystko mi blokowało co miało wirusy. Może i są lepsze programy ale ten mi starcza i nie potrzebuję innych

[font='Century Gothic']109 wirusów[/font]

Tutaj ewidentnie potrzeba jakiegoś lepszego :)
Tak btw. kilku moich kolegów ma SrAvasta i potem skarżą się na toolbary i spowolnienie systemu. Skan MBAM i jest dowód, że ten program przepuszcza czasem infekcje.

Szkoda, że Avast zostawił po sobie taki niesmak gdy był w wersji 4.x ale warto wspomnieć, że od tego czasu wprowadzili dużo zmian i Avast nie jest taki najgorszy ;)

Tyle że te zmiany słabo działają. Przykład? Wbudowany "sandbox" (ujęte w cudzysłowie, gdyż tak naprawdę program uruchamia go sobie w piaskownicy i sam analizuje - to powinno być nazwane jakimś blokerem behawioralnym.). W wypadku większości szkodliwych aplikacji pokazuje, że są czyste.

Gdyby autor byłby trochę bardziej zaawansowanym użytkownikiem, można byłoby mu polecić coś w stylu: Comodo Antivirus (sandbox na maxa) + Emsisoft Online Armor + opcjonalnie Trafficlight + opcjonalnie jakiś AntiExploit + jeden z HIPSów (Zarówno Comodo, jak i Emsisoft posiadają go). Jednak tak nie jest.

Bitdefender IS posiada bezdyskusyjnie najlepszy silnik antywirusowy (co potwierdzają testy, zresztą niektóre programy też go wykorzystują), ma tryb Autopilot (taki dodatek dla tych, którzy chcą, aby program sam podejmował wszystkie decyzje) i kilka innych rzeczy, np. Safepay.
360 IS jest bardzo lekki, ma silnik w chmurze i jednocześnie posiada silnik Bitdefendera, co też daje wysoką skuteczność.
Comodo ma wbudowany HIPS(domyślnie wyłączony) i Sandbox(domyślnie włączony), których - moim zdaniem - trzeba używać z głową (gdyż potem będą pytania "Dlaczego x gra się nie chce uruchomić?" (zwykle wina sandboxa)) - z nimi program może spokojnie pobić te płatne. Jeżeli nie chcemy tego, w mojej opinii lepsze są ww. programy. Edytowane przez konrad11901

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bartexerBX    11

Jeśli nie ma się antywirusa a wchodzi się na strony niegodne zaufania albo pobiera się zcrackowane gry bądź programy to niech się potem nie dziwi że ma 109 wirusów. Zresztą sam crack to w pewnym rodzaju wirus i pobiera się to na własną odpowiedzialność. Nie mówię że Avastem usunie wirusy. Nic nie usunie w pełni wirusów, plików i programów jak przeinstalowanie systemu. Moim zdaniem nawet jeżeli będziesz miał najlepszy antywirus i wszystko usuniesz to co się da to w dalszym ciągu twój komputer będzie wolniej chodził. Skopiuj najważniejsze pliki na pamięć przenośną, dropbox czy co tam masz i zainstaluj od nowa system, pamiętając aby wcześniej zrobić format wszystkich dysków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Tak btw. kilku moich kolegów ma SrAvasta i potem skarżą się na toolbary i spowolnienie systemu. Skan MBAM i jest dowód, że ten program przepuszcza czasem infekcje.

Przecież żaden antywirus nie blokuje toolbarów jeśli nie włączy się ochrony PUP (gdyby to chociaż działało :)). MBAM nie jest antywirusem, co widać po pełnej nazwie programu (Malwarebytes Anti-Malware).
Każdy przepuszcza ale większym "grzechem" jest korzystanie z Microsoft Essentials i uznanie, że system jest chroniony - Avast przy tym programie to mistrz :D Poza tym na wiekowym komputerze każdy antywirus zamuli system.

Wbudowany "sandbox" (ujęte w cudzysłowie, gdyż tak naprawdę program uruchamia go sobie w piaskownicy i sam analizuje - to powinno być nazwane jakimś blokerem behawioralnym.). W wypadku większości szkodliwych aplikacji pokazuje, że są czyste.

Po co mi te wszystkie tryby sandbox w antywirusach skoro istnieje lepsza alternatywa o nazwie Sandboxie? :)

Gdyby autor byłby trochę bardziej zaawansowanym użytkownikiem, można byłoby mu polecić coś w stylu: Comodo Antivirus (sandbox na maxa) + Emsisoft Online Armor + opcjonalnie Trafficlight + opcjonalnie jakiś AntiExploit + jeden z HIPSów (Zarówno Comodo, jak i Emsisoft posiadają go). Jednak tak nie jest.

Gdyby autor byłby trochę bardziej zaawansowanym użytkownikiem, nie potrzebowałby ochrony proaktywnej, ewentualnie okresowe (np. comiesięczne) skanowanie dobrym antywirusem i programem typu MBAM załatwi sprawę
Poprawione :) Jedyną aktywną ochroną w moim komputerze jest wbudowany w Windows 8 firewall. Wykonuję comiesięczne skanowanie programem MBAM i Comodo Cleaning Essentials, od początku roku trafiłem jedynie na trzy zagrożenia. Ostrożny użytkownik robi fortecę ze swojego komputera, zaawansowany użytkownik nie potrzebuje dodatkowej ochrony. Przynajmniej tak ja to widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
konrad11901    25

Przecież żaden antywirus nie blokuje toolbarów jeśli nie włączy się ochrony PUP (gdyby to chociaż działało  :))

Jednakże niektóre antywirusy blokują program, który je instaluje (zwykle to jest jakiś asystent pobierania).

Po co mi te wszystkie tryby sandbox w antywirusach skoro istnieje lepsza alternatywa o nazwie Sandboxie?  :)

Tyle że typowy użytkownik nie będzie doinstalowywał żadnych dodatków. Jego zdaniem jeden program zabezpieczający wystarczy.

To i tak nie zmienia faktu, że "Sandbox" w Avaście jest źle nazwany.

Gdyby autor byłby trochę bardziej zaawansowanym użytkownikiem, nie potrzebowałby ochrony proaktywnej, ewentualnie okresowe (np. comiesięczne) skanowanie dobrym antywirusem i programem typu MBAM załatwi sprawę

W mojej opinii to zależy od "rodzaju" zaawansowanego użytkownika. Jeden zna się na komputerach, nie pobiera programów z nieznanych źródeł. Inny także się zna na komputerach, ale jest np. piratem, który pobiera tylko i wyłącznie "za darmo" (nie chce mu się wydać tych paru złotych na grę, program itp. (nawet z promocji :D )). Wtedy zaopatrzy się w coś lepszego. Jednak w powyższym zdaniu jest trochę racji.

Jedyną aktywną ochroną w moim komputerze jest wbudowany w Windows 8 firewall. Wykonuję comiesięczne skanowanie programem MBAM i Comodo Cleaning Essentials (...)

Gdyby nie inne osoby mieszkające w tym domu, też prawdopodobnie bym tak zrobił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...