Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. 1742b021cccc3e51a57e72f0b2df..."> Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. 1742b021cccc3e51a57e72f0b2df..."> Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
MrSART2000

Niespotykany glitch textur

Pytanie

MrSART2000    1

Od już dość długiego czasu szukam rozwiązania tego problemu ale niestety nic nigdzie nie znalazłem.

Na oficjalnej stronie mojang jak i minecraft.net też nic nie ma ;(.

O to screeny (zdjęcia) tych bugów, naprawdę z nimi grać się nie da:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Nie mam pojęcia co to, nigdy czegoś takiego nie widziałem - mam tego buga już od ponad pół roku i nigdzie nikt o tym nie piszę.

Proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Redux    168

Jest takie prawdopodobieństwo bo te "bugi" pojawiają się gdy komputer dłużej chodzi.

Sprawdzę co może dziać się z grafiką bo w innych grach nie mam i nie miałem takiego problemu.

Nie wiedziałem nawet że istnieje takie coś że textury "odlepiają się", bo inaczej tego nie nazwę :P, od bloków jak i pojawiają się gdzieś indziej.

A tak BTW widzieliście kiedyś takie coś albo znacie kogoś kto poradził sobie z tego typu problemem ?

Owe "bugi", w tym przypadku artefakty pojawiają się w różnych formach. Czasami jest to zniekształcony model, czasami przebarwiona tekstura, czasami coś, czego się nie da opisać :D Przyczyny są dwie, rozwiązania - trzy.

1. Przegrzewanie się GPU

- konserwacja komputera (czyszczenie z kurzu wentylatorów i radiatorów, czasami też wymiana pasty termoprzewodzącej)

- obniżenie taktowania układu graficznego i pamięci VRAM

2. Uszkodzenie GPU (zazwyczaj następstwo przegrzewania się)

- wymiana układu graficznego

- również obniżenie taktowania układu graficznego i pamięci VRAM, zazwyczaj w znacznym stopniu obniżając wydajność

Aha, i zależy w jakich grach sprawdzałeś. Jeżeli gra nie wykorzystuje w pełni układu graficznego to jest szansa, że artefakty się nie pojawią. Możesz spróbować zagrać w coś, co na pewno obciąży twój układ graficzny. Może to być gra z serii Crysis, program OCCT, z lżejszych gier np. Team Fortress 2 czy każda inna gra na silniku Source.

Edytowane przez TheReduxPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76

do tekstur HD musisz wgrać Optifine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrSART2000    1

grafika? model? 

Z grafiką jest raczej dobrze spadków fps nie ma więc wszystko działa ok

do tekstur HD musisz wgrać Optifine

Jest optifine jak i rei's minimap na czystym minecraft + default bez txt nowo zainstalowanym też to samo ;/ nie wiem co mam zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76

Z grafiką jest raczej dobrze spadków fps nie ma więc wszystko działa ok

Model. Karty. To, że nie ma spadków FPS nie oznacza, że to nie wina karty. I do tego nr sterowników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrSART2000    1

Model. Karty. To, że nie ma spadków FPS nie oznacza, że to nie wina karty. I do tego nr sterowników

Posiadam laptopa kupiłem go około rok temu na początku w minecraft nie działo się nic podejrzanego aż nagle takie coś wyskoczyło ;_;

Laptop DELL inspiron karta jest niezintegrowana (minecraft na niej działa) i właśnie na niej pojawiają się te błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Ale podaj dokładnie, producenta, model i numer sterownika jaki masz wpisany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrSART2000    1

Ok, sorry nie zrozumiałem,

To tak:

- GeForce GT 525M

- Wersja sterownika 337.88

Tylko dziwi mnie mnie to że pojawiło się to nagle całkowicie nagle ;x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Redux    168

Mi to wygląda na artefakty spowodowane przegrzewaniem się twojego układu graficznego lub jego uszkodzeniem. Sprawdź, czy nie masz tego problemu w innych grach. Jeżeli tak to rozwiązanie jest proste - czas na czyszczenie laptopa z kurzu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrSART2000    1

Jest takie prawdopodobieństwo bo te "bugi" pojawiają się gdy komputer dłużej chodzi.

Sprawdzę co może dziać się z grafiką bo w innych grach nie mam i nie miałem takiego problemu.

Nie wiedziałem nawet że istnieje takie coś że textury "odlepiają się", bo inaczej tego nie nazwę :P, od bloków jak i pojawiają się gdzieś indziej.

A tak BTW widzieliście kiedyś takie coś albo znacie kogoś kto poradził sobie z tego typu problemem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrSART2000    1

Owe "bugi", w tym przypadku artefakty pojawiają się w różnych formach. Czasami jest to zniekształcony model, czasami przebarwiona tekstura, czasami coś, czego się nie da opisać :D Przyczyny są dwie, rozwiązania - trzy.

1. Przegrzewanie się GPU

- konserwacja komputera (czyszczenie z kurzu wentylatorów i radiatorów, czasami też wymiana pasty termoprzewodzącej)

- obniżenie taktowania układu graficznego i pamięci VRAM

2. Uszkodzenie GPU (zazwyczaj następstwo przegrzewania się)

- wymiana układu graficznego

- również obniżenie taktowania układu graficznego i pamięci VRAM, zazwyczaj w znacznym stopniu obniżając wydajność

Aha, i zależy w jakich grach sprawdzałeś. Jeżeli gra nie wykorzystuje w pełni układu graficznego to jest szansa, że artefakty się nie pojawią. Możesz spróbować zagrać w coś, co na pewno obciąży twój układ graficzny. Może to być gra z serii Crysis, program OCCT, z lżejszych gier np. Team Fortress 2 czy każda inna gra na silniku Source.

Dzięki za porady :P

Gram w CS:GO i tak rzeczywiście czasem pojawiają się przebarwienia textur.

Dzięki wielkie za porady :)

Mam nadzieje że jak zrobię te czynności bug zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...