Sahe 17 Napisano 22 Maj 2014 Korzystając z MTF wyznacz takie, że Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 22 Maj 2014 Czy musi to być wyznaczone konkretnie z małego Fermata? Próbowałem tę tożsamość zrobić ręcznie, a potem wstawiłem na wolfram, który mi wyliczył x=4 i x=9, co nie pasuje do twojego przedziału.W ogóle uwzględniając Twój przedział do wolframa, ten go "ignorował". Swoją drogą co studiujesz, bo z tego co kojarzę Fermat to arytmetyka wyższa, a także modulo przekracza poziom licealny. Musisz coś studiować, bo normalnym ludziom to nie jest potrzebne ;) EDIT: Teraz na to wpadłem gdy jeszcze raz przeczytałem zadanie i zauważyłem, że skorzystałeś z TeX'a. Napisz na Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. - koniecznie z TeX'em (bo inaczej zamykają tematy i warnują często), tam ci mądrzejsze głowy to rozwiążą. Na mnie to na pewno jest za wysoki poziom, a na dwóch panów przede mną - powiem nieskromnie - myślę, że tym bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahe 17 Napisano 22 Maj 2014 Tak, musi być... Jest błąd w treści, chodziło mi o 19 mod 2, a nie odwrotnie :P. Wiem, że to będzie 35,33,31. Zadanie od pana Pietraszko... Pewnie kojarzysz. Człowiek geniusz, ale rozwiązać jego zadanie to prawdziwa sztuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 22 Maj 2014 Nie skojarzyłem po nazwisku, ale pierwsze co na myśl przyszło to ten wykładowca brodaty co obalił jedynkę trygonometryczną dla niektórych specyficznych założeń i jak widzę zgadłem :) Zamieniłem to i owo i spróbowałem znowu z wolframem: Bez przedziałów: Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Jak i z nimi: Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Ale w tym drugim jak widać w ogóle coś psuje... Jeśli mogę wiedzieć czym się zajmujesz? Patrząc na twój ostatni status i ogólnie wypowiedzi to miałem cię za humanistę, ale po zainteresowaniu się takim tematem jak zadania Pietraszki to zaczynam wątpić. I czy 17 lat to prawdziwy wiek jaki podałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahe 17 Napisano 22 Maj 2014 (edytowane) Tak, jest to mój prawdziwy wiek. Pewna osoba na tym forum może to potwierdzić. Bardzo interesuję się matematyką, jest to moje ogromne zamiłowanie i pragnę w sobie rozwijać tę pasję jak najdłużej będę tylko potrafił. A mój związek ze sztuką? Po prostu lubię ją interpretować, sprawia mi to przyjemność, bynajmniej nie jestem humanistą, chociaż o znajomość własnego języka staram się dbać. Żeby nie złamać punktu 2.3.2 regulaminu tak jak niektóre osoby w tym temacie dodam, że źle wpisałeś to hasło do wolframa. Zinterpretował on to jako wyrażenie x^(38)+2x^(19)+4x, a nie to, jakie podałeś. ja bym to zrobił tak (i tylko zmieniał wartość x): Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. @EDIT Jeszcze co do obalenia jedynki trygonometrycznej - on jej nie obalił :P. Miał zastępstwo pewnego razu z grupą z budownictwa i pokazał im, że jedynka trygonometryczna nie jest spełniona dla trójkątów sferycznych (geometria nieeuklidesowa), a jedynka trygonometryczna ma sens tylko dla geometrii euklidesowej i to jej dotyczy. A Ci podłapali temat i puścili plotę :D. Edytowane 22 Maj 2014 przez Sahe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 22 Maj 2014 Ogólnie próbowałem używać przedziału z symbolami matematycznymi, słowa "interval", "solve for", "over", "where" itp. i nie chciało znaleźć. Jedynie przy wpisaniu np. "over x>29". Miło słyszeć, że lubi tu ktoś matematykę, zwłaszcza że wokół tyle impotentów matematycznych w w "Polskim Kwiecie Młodzieży" (który moim zdanie więdnie) nawiązując do interpretowania tego i owego. Jeśli mam być szczery nie polecałbym studiowania czystej matematyki, ponieważ mimo że potrafi być ciekawa (oj tak - całki podwójne i równania różniczkowe niejednorodne co teraz przerabiam :)) to raczej ciężko z pracą po niej, prędzej po czymś z finansami, rachunkowością, bankowością i ekonomią jednakże mimo wszystko polecałbym jakąś uczelnię która zamiast licencjata daje inżyniera. A tak w ogóle zastanawiałeś się już nad studiami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahe 17 Napisano 22 Maj 2014 (edytowane) Po matematyce jest wiele opcji wyboru. Matematyk to osoba o uniwersalnych umiejętnościach i chętnie jest zatrudniana w branży ekonomicznej, informatycznej, itd. Poza tym zawsze można sobie zrobić licencję aktuariusza i być ustatkowanym do końca życia :P - ale to egzamin trudny i wymagający wielu lat przygotowań. Faktem jest, że na inżyniera patrzy się przychylniejszym okiem niż na licencjata, ale kto broni komuś pójść na politechnikę, aby studiować matematykę? Myślałem o matematyce ze specjalnością matematyki finansowej i zdanie egzaminu aktuarialnego lub informatykę. Nie jestem jeszcze zdecydowany. Edytowane 22 Maj 2014 przez Sahe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 22 Maj 2014 Nie wiem na jaką uczelnię chcesz iść, ale informatyka będzie dobrym wyborem jeżeli nie masz żadnych "przeciwwskazań" do naprawdę BARDZO logicznego myślenia nie wprost - rozwiązywanie zadań z dowodami nie-wprost może pomóc w tym. Chodzi mi o to, że w informatyce rządzą trochę inne prawa jak w codzienności zacząwszy np. na takim czymś (pewien kawał): Żona do męża: - Kochanie kup parówki, a jak będą jajka to weź kup 10. W sklepie: - Dzień dobry, czy są parówki? - Tak są. - To poproszę 10 jajek. Licencja na aktuariusza - ambitny plan, ewentualnie coś z maklerstwem. Ciężko zdobyć, popyt średni (zresztą jak wiele zawodów, nic nie jest pewne) ale jak się uda to jest nieźle. A ogólnie nad jakimi uczelniami się zastanawiałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KLIFord 120 Napisano 22 Maj 2014 Widzę, że się udała chociaż raz po stronie Sahe, rozmowa na poziomie bez dziwnych faz. Z czego jestem zadowolony i liczę, że ogarnie swoje emo zapędy. Posty nie związane z tematem usunąłem. Podziwiam takie zamiłowania, i może podbiję wam temat linkiem o gościu który ma podobne zamiłowanie i rozwinął je dość solidnie... Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gumji 46 Napisano 23 Maj 2014 Sahe ja Cię skumam z Matikim ^^ Matiki jest mega mózgiem, świetnym kolesiem, jest najkochańszy i najsłodszy na świecie. Właśnie pisał matury tylko, że On walił jeszcze międzynarodową. W ogóle mega kozak i świetny gościu:) W sumie jest z konkurencyjnej sieci... i to tak ostro... Rabus Hejci :P ale to jeden z najfajniejszych (i najmądrzejszy) gościu jakiego poznałąm przez te 4 lata w mc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sahe 17 Napisano 23 Maj 2014 (edytowane) jeśli pisał math high level i był do niej przygotowany to podziwiam ;). Żałuję, że program liceum (nawet nowa podstawa z rachunkiem różniczkowym) nie jest nawet zbliżona do tej z matury międzynarodowej. W ogóle program matury międzynarodowej jest moim zdaniem bardzo dobrze ułożony (nie licząc paru rzeczy, które bym zmienił), polski system edukacji powinien się na nim wzorować. @KLIFord - dzięki, na pewno przejrzę, widziałem jeszcze kiedyś coś podobnego, postaram się odszukać. Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. mam Edytowane 23 Maj 2014 przez Sahe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach