Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Luuhanx3

BungeeCord #2 - Konfiguracja config.yml

Rekomendowane odpowiedzi

Luuhanx3    33

MAg2r2J.png

W tym poradniku zaprezentuję jak konfigurować wasz serwer

BungeeCord (plik config.yml)

Groups

groups:
  md_5:
  - admin

Tutaj możesz dodać graczy do grup uprawnień BungeeCorda, które możesz tworzyć w tym samym pliku. (Czytaj Permissions)
Domyślnie użytkownik "md_5" ma jest w grupie uprawnień "admin", co daje mu wszystkie uprawnienia grupy admin zdefiniowanej w tym samym pliku. Każdy gracz domyślnie jest przydzielany do grupy "default".

Disable Commands

Tutaj wpisz komendy które nie mają być dostępne w BungeeCordzie.

Player Limit

player_limit: -1

Maxymalna liczba graczy mogąca połączyć się z siecią serwerów BungeeCorda, -1 oznacza nieskończoność, sieć jest wtedy ograniczana jedynie przez ilość slotów poszczególnych serwerów do niej podłączonych.

Stats

stats: xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx

Losowo generowany ciąg znaków używany jako identyfikator serwera BungeeCorda, używany w celu przesyłania anonimowych informacji na temat serwera do twórców BungeeCorda. Nie zaleca się modyfikowania czegokolwiek w tej linii ani usuwania jej.

Permissions

permissions:
  default:
  - bungeecord.command.server
  - bungeecord.command.list
  admin:
  - bungeecord.command.alert
  - bungeecord.command.end
  - bungeecord.command.ip
  - bungeecord.command.reload

Globalne grupy uprawnień BungeeCorda. Modyfikowane tak jak zwykłe Permissions.

Max Players

max_players: 50

Maksymalna liczba graczy wyświetlana na liście serwerów, w menu multiplayer minecrafta. Nie wpływa na realną liczbę slotów na serwerze, można tu wpisać dowolną liczbę.

Fallback server

- fallback_server: serwer

Serwer do którego gracze będą łączeni jeżeli domyślny serwer nie będzie dostępny, lub będzie zajęty.

Host

host: 0.0.0.0:25577

IP oraz port na którym BungeeCord będzie nasłuchiwał na połączenia. IP 0.0.0.0 oznacza nasłuchiwanie na wszystki dostępnych adresach IP.

Bind local adress

bind_local_address: true

Czy IP używane przez Bungee do łączenia się z serwerami == IP nasłuchiwania

Ping passthrough

ping_passthrough: false

Jeżeli włączone na liście serwerów będziemy widzieli domyślny serwer w sieci, a nie BungeeCorda.

Tab List

tab_list: GLOBAL_PING

Tryb w jakim ma funkcjonować tablista. Dostępne są:

GLOBAL_PING: Na tabliście widoczni wszyscy gracze połączeni z Bungee wraz z pingami
GLOBAL: Na tabliście widoczni wszyscy gracze połączeni z Bungee bez pingów
SERVER: Na tabliście widoczni gracze połączeni do serwera na którym aktualnie gramy

Default server

default_server: lobby

Serwer na który gracz połączy się przy pierwszym dołączeniu do sieci, oraz jeśli włączona jest opcja force_default_server - będzie łączony do niego za każdym razem gdy połączy się z siecią.

Forced hosts

forced_hosts:
pvp.md-5.net: pvp

Gracze są łączeni bezpośrednio na serwer przypisany do danej domeny. Przykładowo jeśli gracz połączy się z domeną pvp.md-5.net aby wejść na ten serwer, zostanie automatycznie przetransferowany na serwer pvp.

Tab size

tab_size: 60

Liczba graczy widocznych na Tab Liście

Force default server

force_default_server: false

Jeżeli włączone gracz zawsze będzie łączony z domyślnym serwerem po połączeniu z siecią.

MOTD

motd: '&1Moj opis'

Opis serwera wyświetlany na liście serwerów, w menu multiplayer minecrafta.

Query Enabled

Czy query ma być włączone.

Query Port

Port (UDP) nasłuchiwania query.

Timeout

timeout: 30000

Po jakim czasie braku odpowiedzi serwer powinien "paść".

Connection throttle

connection_throttle: 4000

Czas po którym gracz może ponownie połączyć się z serwerem. (Zabezpieczenie przeciwko atakom, nie zaleca się modyfikowania)

Servers

Lista serwerów połączonych z siecią, ich IP oraz MOTD.

restricted: false

Jeśli włączone, gracz nie może wejść na serwer, chyba że posiada uprawnienia

bungeecord.server.[nazwaserwera] 

dodane w jego grupie w BungeeCordzie.

IP Forward

Czy adres IP gracza ma zostać przesłany razem z graczem na serwer w sieci. Jeżeli false, gracz otrzyma adres IP serwera na którym działa BungeeCord.

Online mode

true - serwer premium, weryfikacja gracza z mojang.net

false - serwer nopremium, brak weryfikacji

Dziękuję za przeczytanie poradnika, wszelkie sugestie proszę zostawiać w komentarzach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Podobna zawartość

• Przez Matley
      Siemano! Siemaneczko! Siemandero! Czyli cześć, elo, piątka, strzała!

Mam tu mały poradniczek dla ludzi rządnych wiedzy i kreatywnie-niekreatywnych pomysłów. 
      Poradnik przedstawia Zapper, inaczej zwany wieżą Tesli. Zapper zapewnia nam bezpieczeństwo np. w okolicy naszej "bazy", domu czy czego tam chcecie, nie przepuści żadnego moba i przedewszystkim jest w pełni bezpieczny dla nas. Do tego jakby go ładnie ubrać, robiłby niesamowity efekt!

A więc bierzcie i jedzcie z tego wszyscy albowiem to dzieło moje! 

• Przez xSmile338
      Cześć!
      Zrobiłem taki serwerek na komputerze (w plikach, nwm jak to nazwać, w każdym razie nie na hostingu). Moje pytanie jest takie: Czy da sie zrobic zeby nie trzeba bylo miec caly czas włączonego kompa, żeby on działał. Kiedyś widziałem taki program nie pamiętam jak on się nazywał, taki jeden gościu właśnie miał taki serwer i ja chciałem mu ogarnąć to wszystko i potrzebowałem dostęp do konsoli i FTP. FTP mi dał na WinSCP, ale konsolkę w jakimś takim programie. Ktoś pomoże?
    • Przez Kozaczekk
      Witam mam problem na serwerze . Jeśli się bije z graczem który ma na mieczu Zaklety Ogien to i się pale nie daje mi to obrażenia ... ( Nie mam zadnych mikstur ) . Co zrobić ? Czy to jest przez jakiś plugin ?
    • Przez figi
      mam pytanie jaki to jest mod? wskazany strzałką na te okineko???????

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten załącznik.
  • Dodaj nową pozycję...