Stasmalgo 29 Napisano 7 Marzec 2014 (edytowane) Chciałem poruszyć temat pvp ,które było bardzo nie wydolne w pierwszej edycji. Po pierwsze przez to ,że pvp było w kopalni i lesie publicznym, a ludzie musieli tam chodzić by pracować co chwila ginęli przez zabójców i morderców. Prawie każdy kto tracił cały ekwipunek obrażał się na serwer i dlatego było na nim z 5 osób góra. Po drugie ludzie zabici robili wszędzie tematy ,,ktoś mnie zabił bez powodu'' System sądownictwa był beznadziejny : admini nie robili prawie żadnych kar dla zabójców usuwali tematy nie wyjaśniając nic poszkodowanym pisali, że zabójstwa karne są tylko kiedy strażnik jest w pobliżu zabójcy pisali, że się tylko bronili itd. Po trzecie właściwie najbardziej opłacalnym co można było robić to zabijanie. jak się to odpowiednio zrobiło to było się bez karnym Jak tego uniknąć? Jest kilka sposobów by pvp działało prawidłowo 1.pierwszy sposób ograniczyć pvp. Zlikwidować pvp w miejscach takich jak kopalnia ,las ,slamsy ,dzielnice gdzie wynajmuje się dom itd. 2.drugi sposób to zwiększyć kary i sądownictwo tak ,że za zabicie gracza w miejscach do tego nie przeznaczonych jest większa kara niż śmierć. Wtedy bardziej opłaca się zginąć niż się bronić. Do tego powinno od razu po śmierci pojawiać się link do działu gdzie to zgłosić. Każde zgłoszenie powinno być rozpatrzone i zabójca karany natychmiast. 3.trzeci sposób to od razu gdy cię kogoś zabije to trzeba się z głosić do sądu gdzie sprawa była by rozpatrywana można się bronić i dobra obrona pozwoli na mniejszą kare a dobry atak większą kare. Trzeci sposób jest trochę gorszy ,ale bardziej RP Zachęcam do użycia pierwszego sposobu ,bo jest najłatwiejszy do zrealizowania Edytowane 9 Marzec 2014 przez Stasmalgo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość LuQ3 Napisano 7 Marzec 2014 PVP będzie teraz tylko w 2 miejscach: w slumsach oraz w strefie wojny przez którą trzeba przejść by iść do publicznych i cechowych działek eksploatacyjnych (kopalń, lasów oraz farm) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 7 Marzec 2014 W slumsach juz nie, ostatnio uzgodniliśmy. Zabijanie nowych graczy przy spawnie i pod nosem noc jest nie to Tylko strefa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasmalgo 29 Napisano 7 Marzec 2014 (edytowane) Trzeba iść taki kawał do działek cechu. Nie lepiej tam zrobić te strefy o które się walczy, a działki cechu bliżej. Nie podoba mi się że do działki trzeba iść przez pvp Jeśli wejdą na serwer jacyś mocni to zwykłe pójście do działki cechu będzie nie możliwe lub bardzo trudne. Można też zrobić jakąś arenę w mieście gdzie ludzie będą walczyć w pojedynkach. Edytowane 7 Marzec 2014 przez Stasmalgo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin123 0 Napisano 7 Marzec 2014 Moim skromnym zdaniem pvp i strefy itp s dobrze zrobiome i nie ma potrzeby tego zmieniac. Proszę o zmniejszenie ilości akapitów bo się to tródno czyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtekspid 19 Napisano 7 Marzec 2014 Aby uniknąć zabijania np. lavą można zablokować wylewanie jej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 7 Marzec 2014 Wylewanie zablokowane, strefa zostaje, jesteś członkiem cechu, znajdź sobie kolegów i idźcie bandą, koniec w tej kwestii. Publiczne sę też za strefą pvp, arenę zrobicie wy, gracze w przetargu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasmalgo 29 Napisano 7 Marzec 2014 A czy będą jakieś kary za zabicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 7 Marzec 2014 Na start gry masz 100. Starzy gracze którzy od razu będą obywatelami mogą sobie za tą kasę albo kupić od razu działkę albo pokój w hotelu. Niewolnicy, już normalnie będą za tą stówę mogli albo kupić dom za 60 i zarabiać zanim wystąpią o obywatela, albo or razu złożyć wniosek, zapłacić i albo kupić dom i nie mieć na nic kasy albo wynająć tańszy pokój żeby mieć jakieś grosze. Polecam chwilę pograć jako niewolnik i zarobić ale was to nie dotyczy bo jesteście zwolnieni z tej opłaty za wydanie dokumentu. Tylko się zgłaszacie po dowód i rangę do Urzędu Imigracyjnego Za zabicie przy przedstawieniu dowodów oczywiście są przewidziane kary typu jail i kary pieniężne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShamLemo 0 Napisano 7 Marzec 2014 A co do pvp co myslicie o pomysle zeby pvp bylo wlaczone tylko po zmierzchu do switu. A co do dokumentu to czy trzeba bedzie zawsze go miec przy sobie czy mozna go zostawic w skrzynce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 7 Marzec 2014 Zmierz, świt już nie, w tej kwestii nic nie zmieniamy już. Co do dowodu to będzie ci on potrzebny jedynie w urzędzie, nie musisz mieć go stale przy sobie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaciJr 0 Napisano 7 Marzec 2014 Rozbawiło mnie zdanie "...od razu gdy cię kogoś zabije to trzeba się z głosić do sądu gdzie sprawa była by rozpatrywana można się bronić i dobra obrona pozwoli na mniejszą kare a dobry atak większą kare." Stary jak się dajesz zabijać to cię zabiją (nie zapominaj o korupcji i dowodach w sprawie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasmalgo 29 Napisano 8 Marzec 2014 Rozbawiło mnie zdanie "...od razu gdy cię kogoś zabije to trzeba się z głosić do sądu gdzie sprawa była by rozpatrywana można się bronić i dobra obrona pozwoli na mniejszą kare a dobry atak większą kare." Stary jak się dajesz zabijać to cię zabiją (nie zapominaj o korupcji i dowodach w sprawie) Chodziło oto, że byłby sąd, który by rozpatrywał sprawę śmierci kogoś tam. Gdyby oskarżony by się nie zgłosił do sądu bez powodu to byłby winny. Gdyby oskarżony udowodnił, że się bronił to by miał mniejszą kare.itd. Do tego sąd mógłby rozwiązywać inne sprawy (np. oszustwa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cookie M. 11 Napisano 8 Marzec 2014 (edytowane) Proszę o zmniejszenie ilości akapitów bo się to tródno czyta. Dokładnie - to nie wiersz i bardzo źle się to czyta. Aby uniknąć zabijania np. lavą można zablokować wylewanie jej. A czy w MC nie jest przypadkiem tak, że blokada nic nie da? Pamiętam jak na kilku serwerach lawa również była zablokowana, lecz dało ją się wylać na ułamek sekundy, po czym znikała, lecz przez tą drobną chwilę wystarczyło, by gracz stojący w miejscu wylania stanął w płomieniach. Jak to będzie u nas działać? Testował to już ktoś? Chodziło oto, że byłby sąd, który by rozpatrywał sprawę śmierci kogoś tam. Gdyby oskarżony by się nie zgłosił do sądu bez powodu to byłby winny. Gdyby oskarżony udowodnił, że się bronił to by miał mniejszą kare.itd. Do tego sąd mógłby rozwiązywać inne sprawy (np. oszustwa) Taka propozycja już kiedyś padła na tym forum, ale uznano, że jest to zbędne. Po starcie ustali się w jaki sposób będą takie sprawy rozpatrywane, gdyż obecnie z tego co jest mi wiadome, zrezygnowano z ponownego utworzenia straży miejskiej (i w sumie dobrze). Edytowane 8 Marzec 2014 przez Cookie M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtekspid 19 Napisano 8 Marzec 2014 Da się zablokować. Wystarczy że w configu każdego zawodu się ją zablokuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 8 Marzec 2014 Z tą lavą to zależy, może być przypadek że lava nie zostanie wylana ale gracz podpalony już tak, jednak z tym nie powinno być problemu, to blokuje wg z poziomu cuba. Przetestujemy to trochę Da się zablokować. Wystarczy że w configu każdego zawodu się ją zablokuje. Nie ma czegoś takiego jak "config zawodu" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtekspid 19 Napisano 8 Marzec 2014 Jak nie ma? Gdzie ustawiacie co dany zawód może stawiać a co nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasmalgo 29 Napisano 8 Marzec 2014 Taka propozycja już kiedyś padła na tym forum, ale uznano, że jest to zbędne. Po starcie ustali się w jaki sposób będą takie sprawy rozpatrywane, gdyż obecnie z tego co jest mi wiadome, zrezygnowano z ponownego utworzenia straży miejskiej (i w sumie dobrze). Ale mogliby zrobić coś takiego jak sędzia który by rozwiązywał trudniejsze sprawy niż śmierć np.oszustwa, kradzieże itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 8 Marzec 2014 W wg, widać nie wiesz jak się robi klasy. Sędzią jestem ja, sędziami pomocniczymi, mistrzowie cechu którzy też jako jedyni wchodzą w skład Rady miasta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtekspid 19 Napisano 8 Marzec 2014 "W wg, widać nie wiesz jak się robi klasy. " - Ręcznie wklepujecie w mc co może robić a co nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasmalgo 29 Napisano 8 Marzec 2014 Sędzią jestem ja, sędziami pomocniczymi, mistrzowie cechu którzy też jako jedyni wchodzą w skład Rady miasta. Czyli nie będzie burmistrza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość LuQ3 Napisano 8 Marzec 2014 sędzią jest burmistrz czyli krzycho, a sędziami pomocniczymi są członkowie Rady Miasta czyli mistrzowie cechów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzycho001 Napisano 8 Marzec 2014 Prościej się nie da :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tower_Hunter 14 Napisano 8 Marzec 2014 Nie podoba mi się to że mistrzowie cechów są radnymi :/ To może być za duża władza. I proponuję zmienić całkiem system wymierzania kar za zbrodnie, no bo jail nie wystarczy żeby kogoś ukarać xd wystarczy odpalić mc i wejść na forum, kara ci minie i sobie umilisz to lekturą i herbatką xd Lepiej by było gdyby były kary w postaci prac społecznych, albo jak kiedyś palnąłem taki pomysł że jak ktoś kogoś zabije, i to wszystko się udowodni, to zostaje np. więźniem ta osoba. Ogólnie jestem za niewolnictwem, branie w niewole jeńców np. wojennych było w średniowieczu "modne". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stasmalgo 29 Napisano 8 Marzec 2014 (edytowane) Nie podoba mi się to że mistrzowie cechów są radnymi :/ To może być za duża władza. Mistrzowie cechów powinni mieć władze bo będą dbać o cechy. Gdyby było 3 radnych jak poprzednio to 1 cecha byłaby zaniedbana :( Lepiej by było gdyby były kary w postaci prac społecznych, albo jak kiedyś palnąłem taki pomysł że jak ktoś kogoś zabije, i to wszystko się udowodni, to zostaje np. więźniem ta osoba. Ogólnie jestem za niewolnictwem, branie w niewole jeńców np. wojennych było w średniowieczu "modne". Jak sobie wyobrażasz że ktoś będzie pracował na kogoś? Ja bym proponował kary pieniężne i "itemowe" tylko spore i dopasowane do osoby i ilości przewinień np. osoba która zabiła kogoś przez przypadek bo się przestraszyła ma mniejszą kare niż osoba co zabija co chwila i jest tak bogata że kara nawet 100 szylingów mu niestraszna. Edytowane 8 Marzec 2014 przez Stasmalgo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach