Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Gość krzycho001

Przebudowa serwera

Rekomendowane odpowiedzi

matheuss    7

Krzychu, pomysł ze slamsami bardzo dobry, co do podatków i ekonomi dalej upieram się przy swoich racjach z tematu który założyłem, weźcie je proszę pod uwagę. Nie wiem jak dokładnie wygląda wasz proces tworzenia serwera RP ale na forum przydałoby się kilka informacji o "świecie" w którym gracze maja odgrywać postacie bo co to za RP? Wymaga się od graczy kart postaci a na forum nie ma informacji dotyczących świata w którym maja grać. forum jest trochę zaśmiecone mało treściwymi pogaduszkami dotyczącymi tego kto i po co kogo i gdzie z jakich przyczyn zabił bądź nie zabił, załóżcie osobny temat (dział) żeby się gracze wygadali, a wy blokujcie usuwajcie czy co tam możecie to róbcie z bezsensownymi postami. Kolejna sprawa która mnie interesuje, ciężko mi zrozumieć po co budować olbrzymie miasto z ratuszem i targiem skoro w mieście żyje i mieszka 10-20 osób? Wiem że fajnie się tworzy "epickie", "majestatyczne" budowle, miasta tylko jaki jest ich sens skoro na serwerze będzie 10 osób? Zróbcie osadę niewielką, dosłownie kilka chat, plus drewniany "mur" z wyl pvp bez mobów, i niech zacznie się gra. Gracze będą z wydobytych materiałów ulepszać i powiększać osadę, i w zbliżony do naturalnego sposób osada zmieni sie w miasteczko, wtedy można pomyśleć o podatkach radzie burmistrzu itd. Inaczej by sprawa wyglądała gdybyście mieli 100 pewnych solidnych rozumnych graczy wtedy można budować na start wielkie miasto. Mówię wam zacznijcie od osady, pozwólcie graczom ją rozwinąć, pozwoli to na rozwój ekonomi w początkowej fazie gry,  Później należy pamiętać iż każda nowa budowla w mieście nie ma prawa powstać z materiałów które nie zastały kupione od graczy, to tworzy i pomaga podtrzymać ekonomię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wojtekspid    19
Napisano (edytowane)

"Nowi i na pewno wy nie będziecie. znowu."

-Tower był radnym ja tylko robotę odwalałem  :P Więc teraz ja będę kandydować a Tower zostanie zastępcą. Krzycho proszę nie wkurzaj się to tylko żart...

PS. Zgadzam się z Matheuss'em. Nie róbcie wielkiego doszlifowanego co do szczegółów miasta tylko kilka kanciap, kopalnię, las a resztę dajcie tworzyć w trakcie gry (Albo zróbcie rpg  :d) 

Edytowane przez Wojtekspid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tower_Hunter    14

Nie wiem czy grałeś na serwerze matheuss.. wszędzie i na wszystko jest cuboid, cóż za realizm c'nie? :)
Krzychoo.. czy ty mi zarzucasz że byłem złym radnym? Bo tak to zinterpretowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cookie M.    11

Krzychoo zawsze można powołać straż do ochrony ludności, będą robić za np. eskortę przed graczami-mordercami, czy np. chronić przed mobkami, i jeeśli... jeśli by można, to niech strażnicy nie mają dodatkowych profesji, bo to ich zbytnio odciąga od roboty.. i pomyślcie, zarabia się dużo na questach.. są łatwe i jeszcze masz zapewnione eq i 100 szylingów na tydzień za 5 min roboty xd

Jako strażnik nie zobaczyłem na oczy moich 100 szylingów. A co do zapewnionego eq to sprowadziło się to do jednej skórzanej zbroi, która zniszczyła mi się już pierwszego dnia oraz jednego kamiennego miecza. Zaprawdę, istne bogactwo. Miesiąc pracy i mógłbym iść na emeryturę! ;)

PS. Jeśli uganianie się za Raci'm, obleganie jego działki i eskortowanie górników w drodze z kopalni, a po drodze kilka zgonów, utrata żelaznej zbroi oraz enchantowanych łuków jest według Ciebie "robotą na 5 minut" to naprawdę nie masz pojęcia co tak naprawdę robiliśmy jako strażnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tower_Hunter    14
Napisano (edytowane)

Ekhem.. Cookie... jakby ci to wytłumaczyć
Działki Raciego nikt wam nie kazał oblegać i nic nie straciliście przy tym ;) Patyk był nasz i mieliśmy do niego prawo, więcej straciliśmy my bo wystrzelaliście nas z wieży ;)
A co do eskortowania górników...
Było z 4 górników "stałych" czyli:
Ja, Skay, Armadolon oraz Reek
Ja siebie sam eskortowałem, armadolon też, skay ma swoich znajomych ale jego też nie eskortował nikt
A co do Reek'a to przecież on cały czas w kopalni był, i ta wasza "eskorta" to się sprowadzała do odbierania od niego surowców i donoszenia mu kilofów...
Ciekawe jakie enchantowane łuki straciliście.. -.- swój magiczny, wyenchantowany na 4 enchanty (masło maślane) macie, mieliście*

Edytowane przez Tower_Hunter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matheuss    7

Nie wiem czy grałeś na serwerze matheuss.. wszędzie i na wszystko jest cuboid, cóż za realizm c'nie? :)
Krzychoo.. czy ty mi zarzucasz że byłem złym radnym? Bo tak to zinterpretowałem.

Oczywiście że grałem, cuboid jest niestety nieodzownym elementem serwera, ponieważ zachowanie graczy wymusza jego stosowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tower_Hunter    14

Oczywiste że musi być cuboid ;-;
Ale już mnie wyobraźnia niesie jak sobie pomysle co by można zbudować gdyby dało się z każdym dogadać/współpracować :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzycho001   
Gość krzycho001

Jak ktoś stawia nierealne żądania to nic dziwnego że nie da się z nim dogadać. Nie będę naprawiał mapy co tydzień po graczach którym się nie chce kasować koron drzew, albo wycinają bloki w ziemi bo potrzebują surowca. Taki jesteś mądry Wojtek, mówisz ze cuboid jest be, nie rp itd. Jestem ciekaw czy w realnym świecie zbudował byś dom na nie swojej ziemi, bez pozwolenia budowlanego i posiadał wszystkie media oraz podciągniętą drogę, bardzo jestem ciekaw. Nawet w głupim średniowieczu wymagane było posiadanie własnej ziemi żeby cokolwiek zrobić, podobnie się sprawa tyczy z wyrębem lasu o wydobyciu nie wspominając które zazwyczaj było wyłącznością państwa, zresztą jest tak o dzisiaj w większości krajów.

Następnym razem zanim powiesz ze coś jest nie rp (czytaj realistyczne) zadaj sobie pytanie "czy w tej chwili jestem w stanie to zrobić?"  

Info na razie nie daje bo zwyczajnie nie ma czasu, zajmuje się budową miasta i angażuje w nią całą ekipę żeby to było możliwie dopracowane i przedstawiało rozwiązania więcej niż moje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wojtekspid    19
Tak mówię że psuje klimat alę nie mówię: 'Wyłączcie cuboida bo coś". Nie poprostu mówię że takie coś jest nie fajne i tyle a ty reagujesz jakbym kazał Ci tak zrobić jak mówię. Jesteś trochę za agresywny (polecam asg zamiast zjadanie użytkowników na forum .-.).
Wiem jak wyglądał by serwer po tygodniu gdyby tego cuba nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Reek    3

Co do eskortowania mnie :) . Zgadnij Raci dlaczegmm może z powodu cieo to robili . Hbie i twoich kolegów? Gdy byłem w kopalni ciągle siedziałeś na koniu i czekałeś aż wyjdę. I nie zaprzeczaj że nie bo kiedy od luqa chciałem coś kupić od razu gdy tylko o 1 klocek wyszedłem z bramy , zabiłeś mnie. Ale tak było do czasu kiedy Tower wziął sobie lave i nią mnie zabijał :) Ale ja tam nic nie mówię bo i tak zaprzeczycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Martin123    0
Krzycho i po to sa straznicy : do jailow wzucac grifffferow a w stylu non-rp ban od moderatora za niszczenie rozgrywki

A straznikow mozna by zamienic na cos w rodzaju zwiadowcow -D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tower_Hunter    14
"Zabijał" no tak, teraz jeszcze napisz ze zabilem cie więcej niż raz... ze może wszyscy cie zabijamy?
Chciales kupić cos od luq'a..mhm juz to widzę, ty sam prowokujesz do zabijania cb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matheuss    7

Mam taką propozycje wymienicie się numerami gg zróbcie sobie konferencję i tam zarzucajcie się durnymi argumentami kto kogo zabił i po co. Zamiast gorzkich żali bardziej przydałaby się tutaj rzeczowa dyskusja o tym co i jak poprawić żeby serwer mógł działać lepiej.

Moje propozycje zmian:

1. Odgrywanie postaci- wyznaczyć kilka osób, które potrafią odgrywać postacie i nadać im uprawnienia do karania graczy których zachowanie nie spełnia kryteriów RP. Jedna prosta kara Jail 10min + ewentualne mute 10min w razie konieczności.

2. Ekonomia- już mi się nie chce pisać, pisałem o ekonomi ale mój temat zastał usunięty bo przecież są ważniejsze tematy np "kto kogo zabił"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RaciJr    0

ja proponowałbym ten plugin co wyżej pvptime ale coś mi sie net sypie i nie mogę pisać na 3/4 forach.

Co jeszcze Proponowałbym jeszcze dla tych co byli na poprzedniej edycji (sprawdzić logowania) umieścić ich w domkach np. Żeby było że niby pomogli rozrosnąć tą osadę a nowi po prostu dopłynęli nowym statkiem.

Nie wiem co jeszcze mogę napisać bo nie wiemy co tam będzie.

A i jeszcze jedne NIE WPROWADZAJCIE TREEPICATORA. bo to takie dziwne według mnie;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wojtekspid    19
Napisano (edytowane)

Matheuss co do twojego pierwszego punktu powiem tyle: na dalszą metę nie ma sensu. Początkowo będzie grać np. 20 osób i 10 które nie wiedzą co to rp. Ta 10 podzieli się na dwie grupy: Ta która nauczy się grać i ta co nie nauczy się i przestanie grać bo nie rozumieją o co chodzi.

Edytowane przez Wojtekspid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzycho001   
Gość krzycho001

Matheus nie usunięty tlyko przeniesiony na administratorski, nie amcie tam wglądu. Twój system zostanie wprowadzony. W większości jak nie 100%

Koniec płaczów, co było w poprzedniej edycji umarło wraz z nią. Mam wątpliwości czy skończymy do jutra, sporo jest roboty. Dzisiaj postaram się wrzucić na forum mapę miasta tak aby gracze się nie gubili. Slumsy gotowe, wystarczy wkleić i obudować. Teraz więcej graczy będzie miało rangi fabularne, poczta zatrudniająca kaliego plus 2 pracowników już stoi. Do tego 3 mistrzó cechów bo luq już jest mistrzem inżynierów. 

Trzeba jeszcze zrobić na forum nowe FAQ i instrukcje dla nowych graczy, i powtórzyć niektóre info w książkach na serwerze bo oczywiście gracz jest zbyt leniwy zeby link otworzyć i na forum wejść. 

I Eventy fabularne, czyli to na czym bardzo mi zależy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tower_Hunter    14
A można wiedzieć kto jest mistrzem cechu górniczego? ;) czy to będą ci supporci-admini czy zwykli gracze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzycho001   
Gość krzycho001

Zaraz zrobię ankietę małą bo musżę o coś zapytać was, graczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matheuss    7

Matheus nie usunięty tlyko przeniesiony na administratorski, nie amcie tam wglądu. Twój system zostanie wprowadzony. W większości jak nie 100%

W takim razie przepraszam źle Was osądziłem, nieświadomy co stało się z moją pracą "magisterską" pt "Ekonomia a serwery RP w grze Minecraft" :))

Jeżeli jest coś w czym mógłbym Wam pomóc podczas "tworzenia" lub "prowadzenia" to chętnie wam pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzycho001   
Gość krzycho001

Ok, dzięki. Być może będę potrzebował kogoś do pomocy przy rządzeniu miastem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzycho001   
Gość krzycho001

Hmmm ktoś wspominał że gracze chcą mieć możliwość budowania gdzie chcą? Wojtek? 

Ankieta pokazuje inaczej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...