Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
twoxu

Bardzo stary komputer - co z nim zrobić? Schneider CPC 464

Rekomendowane odpowiedzi

twoxu    0

Witajcie,

mam bardzo stary, wręcz antyczny komputer. Zwie się Schneider CPC 464 i był produkowany w latach 80 zeszłego wieku. Mam pełen zestaw: monitor i CPU (które to inteligentnie jest połączone z klawiaturą i czytnikiem kaset). O ile monitor działa bez zarzutu - to CPU ma już dość życia. Próbowałem czyścić wnętrze komputera, nic to nie dało. Mocniej wciskałem procesor i inne układy które można wyjąć - nic to nie dało. Jak włączę go, na ekranie wyświetla się po prostu mocno święcący, zielony kwadrat (jest to monitor monochromatyczny, jedynym kolorem był zielony). Czasami wyświetlają się jakieś znaczki z zupki chińskiej porozrzucane po całym luminoforze, czasami nawet widać że się ruszają. Jak naciskam Backspace to się nie wydaje dźwięk, zaś w działającym egzemplarzu coś takiego następuję. Wiecie może jak go naprawić? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

problem jest taki, że mało co możesz z tym zrobić. Ale możesz skontaktować się z "firmą"(?). Która robi wystawy starych komputerów etc. ewentualnie oni by pomogli. A nawet mógłbyś jeżeli nie masz sentymentu im "odsprzedać".

Polecam Ci wejść na "www.elektroda.pl", tam są starzy bywalcy, którzy mają taki sprzęt w jednym palcu :) + chętnie obejrzą zdjęcia pewnie twojego egzemplarzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KristoforoH    65

@Up Brawo, scherlocku, co by było, gdybyśmy Ci powiedzieli, że tylko Ty tego nie wiedziałeś?

twoxu, jak Ci z nim idzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KristoforoH    65

Ło Jezu, suchar jak nie wiem, ostatni raz tak się śmiałem jak schodziłem ze schodów. Jak dla mnie po prostu palnąłeś głupotę i teraz starasz się jakoś wybronić. 

PS. Za ostro mnie bierzesz pod uwagę? Tworzymy nowy język?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kristoforoh,moze i palnalem glupote,suchara,ale mnie to nie obchodzi.

Nie rozumiem tylko,czemu z taka nagla zloscia i szyderstwem

(to fakt,ze moze w polszczyznie nie jestem tak dobry jak ty ,co brak

polskich znaczkow podkresla,ale popatrz sobie na dzieci w wieku

>11 lat) mnie atakujesz.Wedlug mnie,albo chcesz sie pokazac

"co nie ty / kim ty nie jestes",albo chcesz wyladowac twoje

emocje na innych,ale stwierdze jedno,co widzialem pod twoim

postem wyzej,ale tez na innym poscie,na innym temacie,juz

nie wiem jak sie nazywal i jaka tresc on mial.Nie,nie bronie sie,

mowie prawde.Po prostu sie czepiasz,bo chcesz sie "pokazac" .

Mozesz grozic,ale to nic nie da.Zmien twoj wizerunek.Zastanow

sie nad tym.Daj ludziom spokoj,bo nie dlatego pisalem z bolem

serca i mozgu,zalem (nie zartuje,mowie metafora..) ten post.

Pozdrawiam.

Edytowane przez KombinatFabrycznySimonator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KristoforoH    65

Aleś się napisał. Szacunek.

Więc... Po 1. Jeśli się nie mylę "suchar" to określenie żartu który miał być śmieszny, a nie był, tamten post raczej nie zgadza się z tą definicją, więc tłumaczenie się w ten sposób jest w mojej ocenie po prostu dziecinne.

Po 2. "Chcesz się pokazać" - niby w jaki sposób? Zobaczyłem głupi post, skomentowałem go i po chwili dostałem jakże głupią odpowiedź "Bo to taki suchar". Zresztą, muszę to powtórzyć, wiadomość od której to wszystko się zaczęło jest naprawdę głupia i nie wnosi absolutnie nic do tematu.

Po 3. Tutaj się po prostu roześmiałem. "popatrz sobie na dzieci w wieku >11 lat". Serio? Mam porównywać gimnazjalistę do dziecka z 5 klasy? Na zdrowy rozsądek powinieneś pisać od niego bardziej poprawną polszczyzną, chociaż Ciebie to nic nie obchodzi patrząc na brak znaków diakrytycznych w Twoich tekstach. Czy tak trudno kliknąć "Alt" bądź uruchomić Polską klawiaturę?

Po 4. "Możesz grozić" - bardzo przepraszam, czemu mam Ci grozić? Czy zrobiłem to kiedykolwiek? Nie wydaje mi się. Tym bardziej, że nie mam czym. "Przyjdę do Ciebie z tasakiem o północy"? Rzecz kolejna; "na innym poście w innym temacie, nie pamiętam już nie wiem jak się nazywał ani jaką treść miał" - Rozumiem, że nie wiesz co przeczytałeś i co tam było zawarte, ale przeczuwasz, że coś podobnego? Proszę, bądź przez chwilę poważny...

Po 5. "nie dlatego pisałem z bólem serca i mózgu, żalem (nie żartuję, mówię metaforą...)" Bardzo przepraszam, metafora, metaforą, ale pierwszy raz słyszę o takiej przypadłości jak "ból mózgu". 

Po 6. Teraz wrócę ponownie na początek powyższego posta... "z taką nagłą złością i szyderstwem" Szyderstwem, być może, ale złością? Raczej pobłażaniem.

Podsumowując Twój post nie dał mi nic do myślenia, co chyba było Twoim celem, ale dał mi cudowne 5 minut nieprzerwanego śmiechu. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KLIFord    120

UP @KombinatFabrycznySimonator @KristoforoH otrzymują pisemne ostrzeżenie przed +warnem za off-top a temat uważam za zakończony, więc zamykam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...