matejss 0 Napisano 6 Grudzień 2013 Starbound jest to gra platformowy sandbox firmy ChuckleFish (sama firma stworzona została przez jednego ze współtwórców popularnej Terrari). Starbound oferuje zarówno misje fabularne, jak i typowo sandboxową i niczym nieograniczoną eksplorację kosmosu. Sterowanie w grze przypomina tradycyjne dwuwymiarowe platformówki,ale sama gra oferuje znacznie więcej niż tylko zręcznościowe skakanie po planszach. Trailer: Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Obecnie StarBound jest w wczesnej fazie beta. Aby uzyskać do niej dostęp należy zakupić pre-order na stronie twórcy bądź na steamie. Można zadać pytanie "Co jest lepsze w tej grze niż w Terrari? Wyglądają podobnie" A odpowiedź na to pytanie jest bardzo proste... Randomowość i wiele innych rzeczy. W Starboundzie większość gry jest losowo generowana np: Planety i ich statystyki (Grawitacja, biomy, biomy w biomach, wielkość planety, dungeony, level, teren, drzewa, temperatura) Bronie w zwarciu i na dystans Moby (wygląd, statystyki, rodzaje ataku) Questy (w pełnej wersji gry) i wiele więcej! (lecz nie pamiętam w tym momencie) W grze wyróżniamy 6 ras (później dojdzie siódma): Human Apex Avian Florian Hylotys Glitch Każda ras ma swój unikatowy wygląd statku (Od Lewego górnego rogu: Human, Avian Lewy Środek: Apex, Florian Lewy dolny róg: Hylotys, Glitch) Gra umożliwia zabawę solo lub w kooperacji z kolegami. Nie zabrakło też trybów rywalizacji. Co ciekawe, istnieje też opcja uczynienia dowolnej planety naszym domem. Po dokonaniu tego przed graczami otwierają się zupełnie nowe możliwości, wśród których znajdziemy terramorfing powierzchni, wznoszenie struktur (np. centrum kontroli pogody) oraz sprowadzanie kolonizatorów w postaci poznanych wcześniej postaci. Oczywiście mieszkańcy naszej nowej ojczyzny mają własne potrzeby i nie zawahają się poprosić nas o pomoc w ich spełnieniu. (niektóre z tych featurów zostaną prawdopodobnie wprowadzone dopiero w późniejszej fazie bety bądź pełej wersji) Możemy także dowolnie podróżować między planetami jeżeli mamy paliwo (obecnie jest to drewno i węgiel. Jest możliwa w przyszłości zmiana). Obecnie w grze jest 16.667 kwadrylionów unikatowych planet gotowych do zwiedzenia! Lecz twórcy szacują, że w pełnej wersji będzie ich aż 422.22 kwadrylionów! Więc fani eksploracji nie będą zawiedzeni ;) Mógłbym pisać o tej grze naprawdę dużo ponieważ jest naprawdę bardzo obszerna ale nie chce mi się jest tego za wiele! Grałem w terrarię dość długo aż wyszedł starbound gdzie się dowiedziałem jak terraria była ograniczona (Jest to moje zdanie. Każdy może to wszystko postrzegać inaczej). Także zachęcam do zakupu gdyż drogo nie jest (na stronie twórców 50 zł, na steam okolo 58-60 zl). Pozdrawiam matejss (Jak ktoś zauważy jakieś błędy proszę napisać na pw / w temacie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość havoC4 Napisano 7 Grudzień 2013 Zapowiada się całkiem ciekawie. Sam jestem fanem Terrari, więc czemu by nie spróbować tego? Nie chciało mi się czytać wszystkiego, więc jeśli to jest beta/alpha, to z niecierpliwością czekam na pełną wersję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iz0t0pic 0 Napisano 13 Grudzień 2013 Gra nowiutka, a już zapowiada się świetnie. Dowiedziałam się o niej już wcześniej z innego forum, i powiem tak; Definitywnie nie kupię. Ale to nie znaczy, że nie zagram! >:^) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pueblos 3 Napisano 8 Styczeń 2014 Powiem tak. Od trzech tygodni tłukę w betę (naliczyło mi 56 godzin). Gra jest już bardzo rozbudowana, brakuje co prawda paru rzeczy, ale i tak może wciągnąć na długie godziny, a przy multi to już w ogóle. W tej fazie produkcji gry każda aktualizacja jest dość obszerna (w ostatniej na przykład dodano między innymi możliwość lądowania na pasach asteroid, ogólne zróżnicowanie planet pod względem sił grawitacji, nowe efekty pogodowe np. deszcze meteorytów) i poprawia gejmplej. Niestety jedyny na razie mankament to konieczność zaczynania nowej gry przy każdej większej aktualizacji(żeby móc cieszyć się wszystkimi zmianami). Polecam wszystkim fanom właśnie gier typu Minecraft i Terraria. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach