Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
AnonimowyAnonim

[Solved]Problem ze zwiększeniem RAM'u

Pytanie

Cześć, pobrałem sobie paczkę modyfikacji *** (nie wiem czy można reklamować dlatego nie podam linku :/ ).

Mój problem polega na tym, że ta paczka posiada inny Launcher - MagicLauncher czy jakoś tak i po włączeniu wszystko działa lecz za mało RAM'u jest przypisane i chciałbym to zwiększyć lecz po wpisaniu jakiejkolwiek większej liczby od domyślnej (1250MB) pojawia się problem z odpaleniem gry i wyskakuje mi takie oto coś:

[spoiler]g22jCW6.jpg[/spoiler]

Proszę o pomoc gdyż zależy mi na tym aby mi ta paczka działała. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Atexor    424

4096mb to za dużo na Minecraft... nawet jak masz 8GB to system może się "dławić"... Na MC z modami typu shadery to max 2,5gb, a tak to 1,5gb starczy. Łap tutaj mój mały modzik co kiedyś robiłem na RAM dla siebie, co alokuje od 1280mb do 1536mb co starcza spokojnie na grę na kilku modach i innych teksturkach. Chyba jeszcze działa na nowym MC, nie wiem bo nie korzystam z niego oraz z innych launcherów, nowy Mojangowy ma opcję alokacji pamięci.

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Skan:

Nie pytaj mnie, co wykrywają te 2 dziwne "antywirusy" pokroju avasta, bo sam nie wiem i sam się dziwię że coś wykrywają. Co jak co, ale ja bym nie potrafił napisać najprostszego wirusa :P

Przy okazji widzę, że masz 1280x720 rozdzielczość oraz Optifine. Nie widzę zbytnio w przydzielaniu RAM'u...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@Chormon

Mam 8GB RAM.

@Atexor

Nie za bardzo wiem co zrobić z tym Twoim plikiem. :P

Rozmiar okna tak sobie ustawiłem na 1280x720, ale i tak gram na zmaksymalizowanym (rozdzielczość monitora 1920x1080). Optifine jest, ale jak gram to i tak mi po jakimś czasie MC się laguje i nic nie mogę zrobić. Dlatego postanowiłem zwiększyć RAM.

Nawet jak zmienię na 2048MB zamiast 4096MB to i tak wyskakuje mi teraz: 

Postanowiłem dodać jeszcze screen wyglądu opcji Launcher'a: 

Edytowane przez AnonimowyAnonim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Launcher zwiększa pewnie tylko wartość maksymalną, poza tym może "nie lubi się" z nowym MC. A jaki masz system (jaka architektura, tj. x32 czy x64?). A plik po prostu włączasz w folderze z Launcherem, który nazwany jest Minecraft.exe (ten launcher). To jest praktycznie to samo co plik .bat. Może w ten sposób wymusi na MC więcej RAM'u. Jak nie, to chyba zostanie ci używanie domyślnego Launchera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jest to na MC 1.6.2 więc nowy Launcher został juz wprowadzony w ogóle innym działa normalnie. Architektura systemu? Posiadam 64-bit Win7 jeśli o to chodzi. W folderze tej paczki modyfikacji nie mam pliku Minecraft.exe poprostu odpala się właśnie przez taki inny Launcher.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Hmmm, a według logów wygląda na to, że odpala ci MC z javy x32...

Pobierz javę x64 jak nie masz i zainstaluj:

i wtedy spróbuj odpalić MC.

Zaś co do launchera, to chodzi mi o to, aby zmienić jego nazwę na Minecraft.exe, jak np. masz XYZ.exe i wtedy spróbować z tym plikiem... ale najpierw sprawdź z javą.

Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To Jave zainstlować do tego samego folderu co tą poprzednią czy może do jakiegoś nowo utworzonego? Jestem w tym słaby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Java w wersji x64 powinna mieć inny folder niż java x32, bo jak zainstalujesz w jednym to całkiem prawdopodobne że się zepsują bo będzie trochę tego... trochę tamtego. To tak jakbyś ogórki kiszone ze śmietaną zmieszał ;)

P.S.

U mnie akurat wszystkie programy znajdują się na osobnym dysku (dokładniej: partycji) i javę mam pod nazwami folderów "Java 7 x32" oraz "Java 7 x64". Tak jest chyba wygodniej - taka mała ciekawostka z życia mojego komputera  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424

Nie ma za co. Jakby były jakieś problemy z grą (jakąkolwiek na przyszłość) to usuwaj śmieci z komputera (zbędne pliki) przez programy typu CCleaner/Odkurzacz i defragmentuj dysk np. programem Defraggler. Pomaga to utrzymać komputer "w dobrej kondycji".

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...