Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
yardi93

[Solved]Bukkit - nowy

Pytanie

yardi93    2

Chcę założyć jak narazie domowy server (2 graczy) ale mam problem.

Chciałbym wydzielić strefy, gdzie moby się nie pokazują (safe-zone). Widziałem mase pluginów ale kompletnie nie wiem jak je zainstalować. Chciałbym też na start wprowadzić możliwość auto-save. Może ktoś mi pomóc?

bukkit 1.6.2 r1.0

minecraft 1.6.2

Edytowane przez yardi93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
KristoforoH    65

Pluginy na silniku Bukkit instalujemy w bardzo prosty sposób. Wklejamy ich archiwa do folderu /plugins, uruchamiamy serwer i... gotowe. 

Safe-zone? WorldGuard. Jeśli znasz angielski to tutaj masz wiki: 

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Autozapis? Proszę bardzo!  

instaluje się tak samo jak wszystko :)

Nie wymaga w zasadzie żadnej konfiguracji, ale jeśli chcesz to wszelkie konfiguracje są w /plugins/FolderZNazwąPluginu

Są to piki YAML, do których odczytywania polecam Notepad++  (

).

Aha, byłbym zapomniał. Do korzystania z komend administratorskich większości pluginów potrzebujmy albo Operatora (/op GRACZ) lub rangi pluginu PermissionsEX z odpowiednimi persmisjami. Polecam Ci też zainstalowanie pluginu Essentials, który dodaje większość potrzebnych często komend. (Prywatne wiadomości, teleportacja, latanie, zmiana trybu gry, spawn mobów, ustawianie spawnu graczy, warpów itede itepe) Jest on normalnie po angielsku, ale można zmienić to wpisując w config.yml po pustym "locale:" wartość "pl". Jeśli chodzi o PermissionsEX to... zainstaluj go, następnie wpisz w konsoli ./pex group Admin create następnie ./pex group Admin add *.* i ewentualnie ./pex group Admin prefix &4[Admin] (To tylko przykład, możesz zrobić sobie prefix jaki tylko chcesz). Potem aby dać rangę Admin, która ma wszelkie serwerowe uprawnienia wpisz ./pex user GRACZ group set Admin. Jeśli chcesz prostszego wytłumaczenia, żeby ktoś zrobił coś za Ciebie itede itepe, to zapraszam na PW...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
yardi93    2

ja nawet tego premissionsex nie ogarniam. Nie wiem w ogóle od czego zacząć :)

Dobra, to niech ktoś krok po kroku mi wytłumaczy, jak zrobić prostą rzecz. Chcę zablokować możliwość griefowania mobom (wybuch creppera itp). Jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
konrad11901    25

Instalujesz WorldGuard(strona wyżej). Uruchamiasz serwer. Uruchamiasz Minecrafta i logujesz się na serwer. Uzyskaj uprawnienia operatora komendą(wpisz ją w konsoli): /op <nick>, np: /op yardi1993.

Gdy to zrobisz, użyj komend: 

/region flag __GLOBAL__ tnt deny

/region flag __GLOBAL__ creeper-explosion deny

Dodatkowo:

/region flag __GLOBAL__ build deny , jeśli nie chcesz, aby można było stawiać bloki graczom.

O resztę pytaj Krisa na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
konrad11901    25

Wystarczy coś takiego? :

/region flag __GLOBAL__ enderman-grief deny

Blokuje grief Endermana.

Można jeszcze wyłączyć wszystkie moby:

/region flag __GLOBAL__ mob-spawning deny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
yardi93    2

szczerze, nie. A po usunięciu mapy i generacji nowej dalej będzie działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
KristoforoH    65

Jeśli dasz _GLOBAL_ to będzie obowiązywać zawsze i wszędzie choćby nie wiadomo co... chyba, że tę flagę zresetujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...