Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Woozie

Anime i Manga - kącik otaku.

Rekomendowane odpowiedzi

Woozie    258

Aż mnie dziw bierze, że nie ma tu takiego tematu. Obejrzałeś nowe anime i chcesz się podzielić wrażeniami? A może chcesz zjechać jeden tomik mangi? Śmiało rób to tutaj!

Jestem w trakcie oglądania Melancholy of Haruhi Suzumiya. Anime popieprzone masakrycznie, nie wiadomo co się dzieje, ale zakręcone pozytywnie :) Właśnie biorę się za dalsze oglądanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Jesteś taki śmieszny. Pewnie jesteś duszą towarzystwa?

Czytam Spice and Wolf mangę (na razie 3 z 3 tomów, do marca mają przetłumaczyć na polski do 7) oraz powieść (po angielsku posiadam 2 tomy, jestem w 1. Aktualnie przetłumaczonych na ang jest 9 z 17)

Cała seria S&W (manga, powieść jak i anime które zawiera tomy noweli 1-2,4-5 i zostało przerwane w 2009 roku) jest świetna. Średniowieczny świat nie został pokazany ze strony księżniczek, królewiczów, rycerzy etc. tak jak w dużej części tego typu tworów lecz ze strony prostego kupca który pojawił się w dobrym momencie jak i czasie. Cała historia nie skupia się jedynie na relacjach/romansie kupca Lawrenca i bóstwa żniw Holo lecz także na gospodarce krain w których przybywają i handlu (spadek wartości srebra w monetach trenni etc.), podróży do krainy północy Yoitsu (dom Holo)  oraz na problemie kościoła (który ukazany jest jako wyzyskiwacz pieniędzy oraz wielki sklep)

Jedyne do czego można się przyczepić to robota naszych rodaków (Studio JG) którzy tłumaczą mangę. Zamiast nadać głównej postaci imie Holo nadali Horo (imię powinno się zapisywać i wymawiać w języku w którym było zapisane, po japońsku (potwierdzone przez Yenpress) jej imię zapisuje się Holo natomiast czyta Horo, Studio JG nazwało ją Horo i dodało adnotację że jej imię czyta się Holo) Inny ich błąd to zmiana położenia i koloru napisów na okładkach mangi. Przykładowo okładka 3 tomu w pierwowzorze posiadała czerwone napisy w rogu okładki gdzie nie znajdowało się nic kluczowego a kolor napisów (czerwień) miał podkreślić krew w ustach Holo oraz jej czerwone oczy. Studio JG postanowiło zmienić kolor na nudny złoty a samym napisem zasłonić najważniejszą część czyli sakwę ze zbożem którą Lawrence trzyma przy sercu.

Chyba tyle ode mnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość havoC4   
Gość havoC4

Bo czemu bym nie miał tu napisać?

Acchi Kocchi? Anime przeurocze. Bardzo oryginalna kreska, wpadający w ucho oppening i ending. Fabuła lekka i znośna, a miejscami można się popłakać ze śmiechu bądź dostać "nose bleed'a". Jeśli JPF wydałby mangę tego anime, to byłbym jej pierwszym nabywcą.

Jako iż godzina późna, to czas zagłębiać się w fabuły i charakterystyki bohaterów, jakże wielce hejconych "chińskich bajek" i "chińskich komiksów" czytanych od prawej do lewej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Jeżeli komuś podobał się Clannad, powinna spodobać mu się Anohana. Jeżeli komuś nie podobał się Clannad i szuka poważnego dramatu do wyciskania łez - na pewno spodoba mu się Anohana. Bardzo fajna seria złożona z jedenastu odcinków, gorąco polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Anohana siedzi u mnie na liście od paru tygodni :P Może obejrzę po Clannad i Maoyuu Maou Yuusha. (Głos Maou daje ta sama osoba co Holo <3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108

Ostatnio Sqn i Eniuuu namówili mnie polecili mi anime do oglądania (zazwyczaj nie oglądam anime) Fairy Tail... Zauważyłem że bardzo znane ._. , ale mimo wszystko jest całkiem ciekawe. W ciągu 3 dni jestem na odcinku 32, albo 33... Po tym mam zamiar Sword Art Online obejrzeć... Jeżeli mnie nie zniechęci, to będę w dalszym ciągu oglądał... Co będę, tego jeszcze nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość havoC4   
Gość havoC4

Istnieje również takie anime jak Kurokami. Mimo iż wydaje się nie realne (Bohaterowie na skraju śmierci NAGLE odzyskują wszystkie siły), to jest naprawdę niesamowite i warte obejrzenia. :) Dotyczy tych, co lubią dramaty ze łzami. Po za tym, daję mu 9/10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Zmusiliśmy cię >: D Tak jak ci pisałem na mc. Spice and Wolf to must be :P Do tego może Maoyuu Maou Yuusha a jeżeli nie przeszkadza ci lekkie (czasami mocne) gore to Another.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hayato95    2

Anohana jest świetnym anime, widziałem już jakiś czas temu i naprawdę polecam :P

Inne anime godne polecenia, które mi aktualnie przychodzą do głowy to zdecydowanie:

1. Rainbow

2. Mirai Nikki

3. Trigun (stare, ale nadal dobre)

Dla fanów naprawdę dziwnych klimatów - School Days.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Luxior22    4

Ja tam lubie Anime w stylu bijatyk i demonów na przykład belzebub,mirai nikki , High Shool DxD i mój as Black Lagoon ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108

W ciągu kilku dni obejrzałem kilkadziesiąt odcinków Fairy Tail. Niesamowicie mi się spodobało :P

Oczywiście, oglądam po kolei. 

Mahou Taisen mi się spodobało (jak ktoś nie wie o co chodzi: 

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość havoC4   
Gość havoC4

Fairy Tail... Jedno z tych dłuższych anime (Nie mówię, że najdłuższe... 170 epizodów z hakiem to nie tak dużo ;/). Obecnie czytam mangę, bo anime wstrzymano na czas bliżej nieokreślony. Ale już są pogłoski, że niedługo wraca :). A manga. Jest . Epicka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Ja tam długimi seriami rzygam na lewo i prawo już odkąd obejrzałem ponownie od początku Bleach do walki (spoiler) Ichigo vs Aizen w sztucznej Karakurze oraz gdy w 1 czy tam 2 tyg obejrzałem całego DB i kawałek DBZ.

Swoją drogą czemu temat dla "Otaku" w nazwie ogranicza się do Anime i mangi skoro to L-Novel zazwyczaj są bazą dla obydwu? :P Trochę szkoda że każda seria staje się sławna przez adaptacje mangowe/anime a nikt nie rzuci nawet okiem na to od czego się zaczęło. Aktualnie czytam/kupuję LN S&W i muszę przyznać że wchodzi mi lepiej niż manga. (chociaż moją lekką awersję do adaptacji mangowej mogło wywołać same polskie wydawnictwo (Studio JG) które zwaliło symbolikę okładek i imnie Holo)

W ten weekend na blogu napisze o kolejnej VN True Remembrance (myślę o tym aby przejść ją ponownie przed napisaniem tekstu) oraz zabieram się za kolejny tytuł którego tytułu (ohh ironio mówiłem go sam sobie w myślach jakieś 10 min temu) nie pamiętam. Oraz zapewne napiszę coś o S&W (napiszę dwa wpisy o anime po jednym dla każdego sezonu, jeden wpis o mandze dla wszystkich 3 tomów dotychczas wydanych w Polsce oraz dwa wpisy o powieści po jednym na tom (na razie posiadam dwa tomy i jestem w 1/4 drugiego, w tym miesiącu kupuje kolejne dwa.)), 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108

Gdzie można kupić jakąś mangę? Jakiś sklep internetowy polecacie? Może sam sobie kupię... Sprawdzę, czy mi się spodoba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hayato95    2

Fairy Tail jak i Naruto Shippuuden mają świetną oprawę dźwiękową, Yasuharu Takanashi wie co robi :P

Jeśli chodzi o mangi to wpisz sobie w google jpfantastica czy yatta, .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość havoC4   
Gość havoC4

Yatta. Jest taki polski serwis z otaku'owymi bajerami. W tym manga, pocky, poduszki, breloczki... Takie tam. Ostatnio zamawiałem z niego mangę Toradora. (Którą polecam) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Ostatnio zamawiałem z niego mangę Toradora. (Którą polecam) :P

Jestem świeżo po anime, i gdyby nie to cholerne zakończenie to byłoby perfekcyjnie, dobrze że dodali ten fragment po endingu, bo bym nie wyczymał. Ale ogólnie polecam.

Aha, i jak ktoś się zgadza z moim gustem (mniej-więcej) to może przejrzeć moją listę na MALu i się zasugerować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Jeżeli ktoś polubił Toradore to niedługo (zaczynają 4 grudnia ale nie wiadomo ile będzie trzeba czekać na fansuby angielskie i polskie) wychodzi adaptacja (anime) powieści "Golden Time" która wyszła z pod pióra twórcy Toradory - Yuyuko Takemiya (Takemiyi/ji?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108

Byłem dziś w Empiku. Po dłuższym czasie szukania "działu" (choć działem tego nie nazwę... Było pod gazetami dla dzieci) z mangami, kupiłem sobie dwie. Spice&Wolf, tom 3, innych nie było, oraz ToradoraS, tom 1. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Tylko tom 3 bo najnowszy (wydany nie cały miesiąc temu) :P Resztę kup sobie na yatta (mają też prenumeratę do 7 tomu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Woozie    258

Ja to mam tempo. Przez ostatni tydzień poszły oba sezony K-On! (fajne, fajne, jest się z czego pośmiać) i Angel Beats (mniej fajne, ale można obejrzeć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość havoC4   
Gość havoC4

Toradora skończona. Bakemonogatari skończone. Co do tego drugiego, to anime jest dosyć ciężkie w odbiorze i trochę dziwne w wykonaniu, ale przesłanie jest krótko mówiąc... SUGOOII~~. Kto tego nie obejrzał, niech żałuje :). Toradora... Trafia na moją listę top anime, może nawet na jakieś wyższe miejsce. Jednak po tym zakończeniu czuje się pewien... Niedosyt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

@up rozumiem że oglądasz wszystko chronologicznie? :P

Bakemonogatari
Kizumonogatari (Jeszcze nie wyszło)
Nisemonogatari
Nekomonogarati: Kuro
Monogatari Series: Second Season (Nekomonogatari: Shiro)

Coś nie mogę Clannad skończyć... od 3 dni siedzę na 10 odcinku :/ Ale przydusze w tym tygodniu i skończę a między pierwszym a drugim sezonem obejrzę sobie

oraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108

Oglądnąłem wczoraj 100 odcinek Fairy Tail! Trzeba świętować! A tak poza tym, muszę skończyć w końcu czytać 2 tom Spice & Wolf. Manga bardzo fajna, na początku jest kilka różnic. 

Czekam aż wyjdzie kolejny tom Toradory! No i muszę Angel Beats obejrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...