Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
tka

[Pytanie] 2 Serwery na jednym Vps'ie

Pytanie

tka    3

Witam, mam zamiar zakupić dzisiaj serwer VPS pod mały serwer minecraft'a oraz nie wielkie forum dyskusyjne, Tu się pojawia problem gdyż nie mam kompletnie pojęcia jak postawić 2 serwery na jednym vps'ie, Wiem że muszę pewnie kupić dodatkowe ip. Ale co dalej? Kompletnie się na tym nie znam. A w google niczego nie znalazłem :o

Jeśli zły dział to przepraszam, nie znalazłem żadnego który odpowiadał by mojemu problemowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Chormon    136

Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, ale teoretycznie, można postawić 2 serwery na jednym ip, ale na różnych portach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129

jak powiedział Chromon, wystarczy zmienić port :P i przy łączeniu zmienić końcówkę np. 46.4.71.37:25575 (:25575 to własnie ten port).

a i musisz zainstalować program "screen" , który pozwali ci odpalić "pod konsolę" nie wiem czy nie jest to domyslny składnik jeżeli chodzi o debiana..

wpisujesz "screen" odpalasz server, potem ctrl+a a potem ctrl+d, by wrócić do głównego okna terminalu.
znowu wpisujesz "screen" odpalasz 2 server a potem ctrl+a i ctrl+d.
Jeżeli chcesz wrócić na któryś screen to wpisujesz : screen -r <id screena>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
tka    3

Ja obecnie kompletnie nie wiem co zrobić, zakupiłem tego vps'a. Dostałem na e-mail'a - ip, nazwę użytkownika oraz hostname. Nie wiem co mam z tym zrobić. Serwer zakupiłem na speedhost.pl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Chormon    136

Ale rozumiem, że masz dostęp poprzez ssh do serwera?

A znając Debiana, to pewnie nie ma domyślnie screena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
tka    3

System jaki wybrałem przed zakupem to debian 32 bit, dostałem na e-mail'a dane do logowania gdy wpisuję ip do putty i próbuje się połączyć wyskakuję wiadomość "Network error: Connection refused". Nie znam się kompletnie na tym, pierwszy raz w życiu zakupiłem vps'a i kompletnie nie wiem co zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Chormon    136

"Connection refused" oznacza, że nie podałeś poprawnych danych logowania. Dostałeś login i hasło do ssh, czy login i klucz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
tka    3

Dostałem na e-mail'a nazwę użytkownika, ip oraz tak jak mówiłem hostname.

EDIT:

pogubiłem się totalnie, ip które dostałem na e-mail'a jest moim ip ;_; O co tu chodzi? 0.o

EDIT2:

ok, już wszystko rozumiem, przepraszam za zamieszenie, Mail który dostałem był powiadomieniem o zalogowaniu się do panelu i widniały tam moje dane typu ip itd. Teraz dopiero zauważyłem że panel sterowania czy tam zarządzania wysyła na e-mail'a powiadomienia o zalogowaniu się na konto... Czyli muszę czekać na e-mail z aktywacją mojego vps'a, jeszcze raz przepraszam za zamieszenie lecz kompletnie się pogubiłem.

Edytowane przez tka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Chormon    136

No i putty w pole "Host name (or IP address)" dajesz nazwę hosta (lub ip), port pewnie domyślny na 22 i dajesz Open.

Potem już w konsoli podajesz nazwę użytkownika i hasło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
tka    3

ok, już wszystko dostałem. Wiem jak się zalogować ale co dalej? Co mam wpisać albo zrobić żeby postawić na tym 2 serwery jeden www oraz drugi minecraft'a, Jestem kompletnie zielony :D, Jeszcze takie małe pytanko czy da się przypisać serwerowi minecraft max. 758MB Ram'u a resztę zostawić www?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129

rozmiar pamieci dla servera ustawisz w lini komend np:

java -Xmx7g -Xms2g -jar craftbukkit.jar nogui

max 7gb minimum 2gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
tka    3

rozmiar pamieci dla servera ustawisz w lini komend np:

java -Xmx7g -Xms2g -jar craftbukkit.jar nogui

max 7gb minimum 2gb

A jak się oznacza MB ? Literą M ? A jak w końcu zainstalować 2 serwery na jednym vps'ie? gdyż to jest największy problem, a rozwiązania nie mogę nigdzie znaleźć.

Edytowane przez tka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Chormon    136

Jak założyć serwer bukkit ->

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

(wersja na Linuxa)

Serwer www -> do tego potrzebujesz Apacha, MySQL i PHP. Tu (

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

) masz instrukcje, skąd pobrać (linki są do starych wersji), jak zainstalować i jak skonfigurować. Olej część zawierającą informacje dotyczące maszyny wirtualnej i zacznij od punktu III.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi