Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
wertos97

Zbyt duża latencja

Pytanie

wertos97    4
Mam oryginalny launcher 1.6 na macu Mountain lion 2 GB RAM. W grze moje ruchy są opóźnione o jakieś 0.5 sekundy. Czy wie ktoś jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Atexor    424

Z reguły tak jest, że latencja w MC wynosi od 100 wzwyż na każdym serwerze, to nie jest Counter-Strike, gdzie dobry ping to 10-30. Jaki masz średni ping do serwera w MC(jak nacelujesz na ikonkę zasięgu, odświeżaj listę serwerów i podaj średnią). Jaki masz internet?

Ping często można zbić, ale nieznacznie:

1. Zmniejsz MTU do optymalnej wartości, jest wiele poradników w itnernecie na ten temat (zarówno w routerze, jak i na komputerze). Standardowo to 1500, u mnie optymalny to 1472. MTU jest to taka "paczuszka" danych jaka zostaje w 1 momencie wysłana. Dla każdego komputera i dostawcy jest inna, ale waha się z reguły w 1400-1500. Jeśli MTU jest za duże, to komputer nie zdąży w danym czasie "ogarnąć" tej paczuszki i nadmiar danych jest marnowany.

2. Start -> uruchom -> msconfig-> uruchamianie. Wyłącz tam zbędne programy do autostartu, jak Adobe Flash, Reader, Java, Chrome itp., które często siedzą w tle i zamulają trochę komputer (zwłaszcza przy autostarcie) i internet.

3. Spróbuj niektórych programów do ogarnięcia pingu. Większość z nich to bullshit, ale ja odczułem małą, nieznaczną (bo i tak mam bardzo niskie pingi - jedna z niewielu zalet Netii) różnicę przy użyciu programu Gameboost (nie Gamebooster, ale ten też pomocny do gier :D) i kilku fixów przez program Wise registry cleaner. Tutaj jest lista tych, co NIE PRZYJĄŁEM fix'ów (przyjęte znikaja). Zaznacz najlepiej tak jak ja (prócz tych na tym screenie). Zaznacz także TTL, nie weim czemu sam nie zaznaczyłem :P 

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

4. Wszystkie gadu, gadu, youtuby, torrenty na pobieranie wyłączone.

5. Defragmentuj regularnie dysk, rejestr, czyść programami CCleaner oraz Odkurzacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
wertos97    4
To nie to. chodzi mi o latencję gry nie serwera (gdyby były ligi to bym raczej wiedział, że to wina serwera, aż taki głupi nie jestem). Tzn np. Jak najezdzam na przycisk multiplayer to podswietla się dopiero po tej 0.5 s. To jakby opóźnienie gry od systemu. Wszystkie aplikacje mam wyłączone, zawsze tak robię. Edytowane przez wertos97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Redux    168

Na pełnym ekranie (F11) jest tak samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
wertos97    4
Nie sprawdzałem. Gram na macu wiec systemowi mam zbindowane pod sciemnianie ekranu xD. Nie wydaje mi się, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie. PS tak, wiem, że jak wcisnę fn + f11 będzie jako f11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
wertos97    4
Ok na fullscreenie działa poprawnie. Dzięki za cynk ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Redux    168

Więc jeżeli gra ma opóźnienia w reakcji gdy działa w oknie to strzelam (na podstawie doświadczeń z Windowsem), że zmiana ustawień wyglądu na niższe powinna pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...