Lizak 7 Napisano 5 Sierpień 2011 Witam, dziś grając wpadła mi do głowy myśl o założeniu gildii bandytów. Mam już zgraną paczkę osób, która chciałaby w tym uczestniczyć, lecz... Wioska miałaby być daleko od miasta w gęstym lesie. Ogranicza to jednakże skrypt, który jak dla mnie jest trochę za mocno ograniczający niektórych graczy, a szczególnie Wojowników. PVP za terenem miasta.Chodzi tutaj o prostą rzecz - włączenie PVP wszędzie poza miastem. W mieście nadal by one zostało, co zachęciłoby graczy do mieszkania w nim ze względów bezpieczeństwa, oraz nie dopuściło do sytuacji ciągłego PVP. Włączając PVP wyżej wymienionych obszarach od razu przybyłoby pracy dla wojowników - czemu? Ze względu na bojących się o swój dorobek rzemieślników(Drwali, farmerów itd.). Jednocześnie po wprowadzeniu szlachty, miałaby ona pole do popisu, poprzez zatrudnienie wojów na swoje farmy poza miastem, by ochraniali ich rolników/drwali. Czyli jednym słowem Wojownik nie będzie już najbardziej poszkodowaną klasą na serwerze, oraz pojawią się w końcu na nim Bandyci.(Z początku proponowałbym stworzenie jednej gildii z max. liczbą osób 8-10, by każdy nie przerzucił się na żywot bandyty.) Ahhh! I w końcu zaczniemy wykorzystywać skrypt listów gończych(O ile działa, niestety nie sprawdzałem)Zdjęcie permission 20-40 kratek za miastem.Kolejna rzecz, która ułatwiłaby pracę "bandytą", drwalom, górnikom i farmerom. Mogliby oni zakładać swoje farmy poza miastem, inni kopać w kopalniach, a jeszcze następni ścinać drzewa. Następną rzeczą jest również możliwość budowania domków w lesie itp. Lecz, by zapobiec masowemu przeniesieniu się do lasów (Choć wątpię w to, gdyż wszędzie gdzie grałem w lesie mieszkały osoby które nie zdążyły znaleźć kwatery w mieście.) nie dawać możliwości zakładania cuboidów. Każdy kto zbudowałby coś cennego w lesie musiałby liczyć się z tym, że następnego dnia może już tego nie być. Bandyci mieliby znów okazję do wykazania się poprzez zastraszanie rolników mających okazałem farmy, itd.Gildie bandytów - jedynie po złożeniu aplikacji.Zapewne każdy wie o co chodzi - założenie gildii bandyckiej wymagałoby porządnej aplikacji, z jej historią, grafiką oraz planem działania. Dodatkowo zakładając taką gildię musielibyśmy wpłacić przypuśćmy 1000 denarów, by takich organizacji/gildii nie zakładał byle kto Myślę, że napisałem tak by można było to zrozumieć, ale piszę chaotycznie więc jeżeli ktoś nie wie do końca o co w czymś chodzi niech napisze, a postaram się to wyjaśnić. Liczę się również z tym, że rolnicy, górnicy i drwale zaczną płakać iż będą strasznie pokrzywdzeni, lecz w końcu swoje "kokosy" będziecie mogli przeznaczać na coś pożytecznego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość camil92PL Napisano 5 Sierpień 2011 PVP poza miastami - będzie, ale to wkrótce,Permission zdjęty ? - chyba cuboidy zdjęte, ale się nie zgadzam bo zrobił by się survival zamiast RP,Proponuje stworzyć grupę bandytów (3 rangi mieszczanina>szlachcica>lorda) zezwolić im tylko na wydobywanie pdst surowców i udostępnić wszystkie miecze oprócz mob bounty i hero bounty oraz podobnych. Specjalizował by się w rabowaniu i na tym by pozyskiwał lepsze surowce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizak 7 Napisano 5 Sierpień 2011 Permission zdjęty ? - chyba cuboidy zdjęte, ale się nie zgadzam bo zrobił by się survival zamiast RP,Bez tego poza miastem nie będzie żadnej farmy, itd. Ewentualnie można by zdjąć cuboida do max 4-6 kratek pod ziemię, by nikt nie rozkopywał. Co do twojej wizji nt. bandytów myślę, że nie wymaga to kombinowania. Zakładając taką wioskę potrzebna będzie każda klasa. Górnik, farmer itd. A Wojownicy będą "polowali" na ludzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elwo 11 Napisano 5 Sierpień 2011 Bez tego poza miastem nie będzie żadnej farmy, itd. Ewentualnie można by zdjąć cuboida do max 4-6 kratek pod ziemię, by nikt nie rozkopywał. Co do twojej wizji nt. bandytów myślę, że nie wymaga to kombinowania. Zakładając taką wioskę potrzebna będzie każda klasa. Górnik, farmer itd. A Wojownicy będą "polowali" na ludzi.Ja podobnie jak camil92PL jestem przeciw zdjęciu premission. Prawda jest taka, że na serwerze spora czesc graczy to 11-15lat. Sadzisz, ze nie tworzyli by oni jakichś przedziwnych budowli? Wychodzisz za miasto, a tam domki z dirta, wieze zeby sie nie zgubili i inne pierdoly. Zniszczy to klimat - stanowcze nie! Poza tym, farmy za miastem?? Człowieku w takim razie jako lord, po co Ci ziemia, którą byś wynajmował rolnikom? Kazdy by wolałby pojsc sie zaszyc gdzies daleko i tam na wlasną rękę uprawiał zboże itp., niż płacić daniny na czyjejś ziemi. Wedlug mnie poki co jest wszystko dobrze, a co do pvp, uwazam ze w tedy wojownicy beda zbytnio dominowac. Wyobraź sobie że kopiesz tunel mase czasu, i nagle wparuje Ci jakiś wojownik w pelnym Diamond Secie, dostajesz po kubku i koniec. Chociaz glupio tez, zeby tylko chodzili i zabijali potwory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość camil92PL Napisano 5 Sierpień 2011 Apropo pvp w kopalniach - kopalnie mają cuboidy własne i na nich będzie pvp wyłączone, a przynajmniej w prywatnych kopalniach.Bandytów można stworzyć jako profesję, która mieszkała by w małych osadach, nie miała praw do zamieszkania w miastach, ani innych przywilejów. Mogli by atakować każdego na strefie pvp bez żadnych przeszkód jak i wojowników, którzy by eskortowali innych graczy.Bandyta żył by ze zrabowanych surowców i mógł używać ograniczonej ilości narzędzi jak i nie mógł by tworzyć farm itp, co w niedługiej przyszłości będzie wielkim plusem gdyż wprowadzimy plugin głodu. Nie może on też posiadać w ekwi surowego mięsa itp, dzięki temu przy polowaniu na świnie nie zdobędzie od niej ani kasy ani pożywienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elwo 11 Napisano 5 Sierpień 2011 Mi chodziło o pvp w kopalniach, które gracze robiliby sobie za miastem po zdjęciu premission. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizak 7 Napisano 6 Sierpień 2011 Apropo pvp w kopalniach - kopalnie mają cuboidy własne i na nich będzie pvp wyłączone, a przynajmniej w prywatnych kopalniach.Bandytów można stworzyć jako profesję, która mieszkała by w małych osadach, nie miała praw do zamieszkania w miastach, ani innych przywilejów. Mogli by atakować każdego na strefie pvp bez żadnych przeszkód jak i wojowników, którzy by eskortowali innych graczy.Bandyta żył by ze zrabowanych surowców i mógł używać ograniczonej ilości narzędzi jak i nie mógł by tworzyć farm itp, co w niedługiej przyszłości będzie wielkim plusem gdyż wprowadzimy plugin głodu. Nie może on też posiadać w ekwi surowego mięsa itp, dzięki temu przy polowaniu na świnie nie zdobędzie od niej ani kasy ani pożywienia.Więc klasa bandyty będzie jeszcze gorsza od wojownika. Czemu? Jeżeli nic poza miastem nie będzie ciekawego w takim razie kto będzie tam chodził? Ludzie pozwiedzać sobie gęste lasy, których nie można ścinać? Po drugie nie będą mieli oni możliwości założenia farmy i zbierania kasy z mobów + nie można mieć mięsa ze świni - totalnie bezsensowne. Myślę, że jak tak to ma wyglądać to temat do zamknięcia bo robicie to totalnie nieprzemyślnie moim zdaniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość camil92PL Napisano 6 Sierpień 2011 Muszą być plusy i minusy bycia bandytą aby była równowaga między wojownikami, a bandytami, gdyż wtedy wszyscy przeszli by na ciemną stronę ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizak 7 Napisano 6 Sierpień 2011 Muszą być plusy i minusy bycia bandytą aby była równowaga między wojownikami, a bandytami, gdyż wtedy wszyscy przeszli by na ciemną stronę ;PNie koniecznie, gdyż... Organizacje bandyckie byłyby max 2. Ich maxymalna liczba wojowników to 3. + rzemieślnicy. (Tak, by wioski były samowystarczalne) I podniesienie zarobku dla wojów w mieście. Wtedy woleli by zostać w nim. A żeby założyć taką gildię bandycką jej lider musiałby wpłacić 1000d dla Administratora, oraz napisać porządną aplikację. Tak jak to jest w sampie z gangami jeżeli ktoś grał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość camil92PL Napisano 6 Sierpień 2011 Bandyci nie mogą być samo wystarczalni o to właśnie chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lakozi 3 Napisano 6 Sierpień 2011 Jest to bezsensowne. RP to RP. Takie pomysły to chyba na SV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boss43210 5 Napisano 6 Sierpień 2011 Lizakowi chodzi o to by wojownicy w końcu mieli coś do roboty i w końcu mieli jakiś zarobek na ochranianiu innych. Bo wojownik tylko tłucze potwory a jedyne na czy zarabia to kości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizak 7 Napisano 6 Sierpień 2011 Dokładniej chodzi mi o to, że w RP powinniśmy mieć do wyboru to co oferuje gra. Minecraft jest taką grą, że można w niej praktycznie wszystko. Jaki jest sens gry, gdy polega ona na - wyspa publiczna ->Miasto Miasto->Wyspa publiczna i ciągły atak mobków. Czy w średniowieczu drwale/łowcy nie zakładali domków w których mieszkali? Dodatkowo można by zdjąć cuboida jedynie max 60-70 kratek od miasta doliczając 10 kratek od murów(zabezpieczone by nie kopał nikt przy murach jakiejś fosy itd.) Wtedy po 1... Król potrzebowałby wojów, którzy przeszukiwaliby okoliczne lasy w poszukiwaniu bandytów, oraz zbieraniu daniny od drwali itd. W przypadku pojedynczego domku - 300d za tydzień co zniechęciłoby większość do mieszkania w lesie - a to bardzo dobrze. Bandyci to powinni być po prostu wojownicy, którzy wybrali "czarną stronę łyżki" xP i zakładaliby małe osady z 2, max 3 domkami. Tam mieliby 2-3 wojowników i jakiegoś rolnika, górnika. Jest jeszcze sprawa tego typu - domki z dirtu. Jeżeli gracz znalazłby taki domek, zgłaszałby to administracji która ściągałaby LWC ze skrzyni zamieszczonej w domku, a rzeczy z nich trafiały do znalazcy i domki zostały równane z ziemią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boss43210 5 Napisano 6 Sierpień 2011 moim zdaniem cub globalny powinien zostacale co innego wykupic cub poza miastempowinna byc jakac cena z np obszar 10x10 kosztowałby 500 denarów albo wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sena 0 Napisano 6 Sierpień 2011 pewnie bedzie można kupywać będąc szlachcicem i wsumie to by chyba pasowało dla szlachty, ale za wyższą cenę bo wykupią pół mapy tak żeby nawet najbogatszych stać było na max jedno pole na start Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boss43210 5 Napisano 6 Sierpień 2011 w takim razie nie powinno byc szybkiej drogi transportu np na wyspeidac jest wieksze zagrożenie i wtedy to by mialo sens a nie 2 denary za przepłynięcie i jestes... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AniolStroz 20 Napisano 6 Sierpień 2011 Moherowy skończ powaliło cię coś? Jakieś głupoty i dziwne rzeczy to są ...... szybka droga jest potrzebna zaczaj się w kszaczorach czy coś ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boss43210 5 Napisano 6 Sierpień 2011 Ta jak włączą pvp poza miastem to przyczaję sie na Ciebie Aniołku Stróżu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość camil92PL Napisano 6 Sierpień 2011 Działki można kupować mając szlachcica !Jak wam nie pasuje to mogę zwiększyć cenę za szybki transport statkami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boss43210 5 Napisano 7 Sierpień 2011 nie to jest tylko lużny pomysłnie trzeba od razu podnosić cen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Y4nuszek 18 Napisano 7 Sierpień 2011 ...i zbudować drogę z Actus na wyspę. Do tego, każdego nicponia płynącego z wioski wpław. Wbijać na pal na poboczach tej drogi.Zdjęcie "global cuba" odpada. Nie wiem jak jest na zagranicznych serwerach RP, ale wiem jak jest na polskich SV. Gdzie ludzie kopią gdzie im się żywnie podoba. I nie wytłumaczysz wszystkim, że nie można. Dlatego są takie "przymuszone" zakazy. A no i pionowe słupy cobbla nie są fajne pośrodku lasu.Co do PvP. Sam poprosiłem Camila by na razie nie było PvP. Dlaczego? Bo gracze (z założenia) zapominają co to współpraca i zaczynają się wyżynać. Bo on jest "złym bandytą z lasu". Teoretycznie pvp będzie jak gracze (nie mówię tu o niewolnikach) pokażą, że umieją grać RP, odróżniają Króla od admina i są mentalnie dojrzali.A jeśli naprawdę uważacie, że wojownik jest taki beznadziejny (choć ja widziałem, już nie raz jak współpracował bardzo fajnie wojownik z górnikiem i mieli z tego korzyści). Mój pomysł jest by zrobić rozdwojoną ścieżkę rozwoju klasy wojownika.WojownikHerszt "bandytów" - RycerzTaki herszt był by na zasadach szlachty, czyli z wojownika trzeba by było zapłacić na szlachtę i kupić ziemie. I nie podoba mi się opcja Lizakk, gdzie chcesz robić całe "wioski". Jak herszt można by było wtedy zakładać obozy bandytów (najlepiej w każdym możliwym miejscu, ale nie pod ziemią). Czyli tylko dla klasy wojownik. Włączyło by się wtedy pvp i tacy bandyci mogli by napadać na folwarki szlacheckie, mniejsze osady. Ale też na określonych zasadach (trochę to głupie, że bandyci mają napadać trzymając się praw, ale ma to zapobiec nadużyć) np.: od 12-15. Wtedy taki szlachcic musiał by wynajmować nie tylko ludzi, ze swojego fachu ale i wojowników. Chciałbym przypomnieć, że odgrywanie roli odgrywaniem roli. Ale to tylko gra, z której w każdej chwili każdy może się wylogować. I stawianie na pełen realizm może zepsuć tylko zabawę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach