Woozie 258 Napisano 6 Maj 2013 (podania na familiara, wtf) Ni ma już :] Rzeczywiście, podania były już ostatecznością i od początku zdawaliśmy sobie z tego sprawę. Teraz Aliquam trochę nawet odżyło. Nie komentuję reszty posta, bo... masz rację. Całkowitą. Masz plusa ode mnie, i to dużego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Atexor 424 Napisano 6 Maj 2013 Ma ktoś może bezpośredni kontakt z panem pracującym R. może poza gg? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pigmej4ever 22 Napisano 6 Maj 2013 Większość odpowiedzi do tego tematu można podsumować zmodyfikowanym cytatem polskiego marszałka: serwis wspaniały, tylko ludzie kur#%... Nie przesadzaj. Ludzie są nieźli, tylko król do niczego. //Atex Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrenator 9 Napisano 6 Maj 2013 Ma ktoś może bezpośredni kontakt z panem pracującym R. może poza gg? Ja mam, czasami z Nim piszę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ewelina_70 Napisano 6 Maj 2013 I teraz niech nikt nawet nie próbuję pisać, ze się nie nadaję: Dlatego należy wprowadzić ,,ostrąâ€ selekcje. Napewno nie na podstawie wieku. Przykładowe wymagania na moderator serwera/forum 100 postów mam nawet 256 4 miesiące gry na serwerze tak nie naganna opinia tu nie jestem pewna, ale większość(chyba) mnie lubi Przesiadywanie na TS tak Pomoc ekipie jako gracz tak, jeśli chodzi o ortografię graczy Po takich wymaganiach jeżeli ktoś je spełnia, nie ma szansy, że będzie nie odpowiedni. Znając zycie mnie nie wybierzecie, bo "się nie nadaję", ale to Teraz będziesz nam udowadniała i dalej tworzyła offtopic? +warn //Woozie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aziz 2 Napisano 6 Maj 2013 Oh. My. Fukin'. Gawd. Jestem na tym forum od kilku dni. Nie znam nikogo, nie wiem, jak wygląda historia strony. Ale jest to moje trzecie forum o MC, i drugie (jedno niedawno upadło), gdzie administracja i moderacja MÓWI Z SENSEM. Sprzeciw w sprawie poczynań H@, nie do pomyślenia na CS innym forum, tutaj przyjmuje postać w zasadzie dokonaną. Brak cenzury i wysłuchiwanie zdania KAŻDEGO, choćby był nowicjuszem, albo dawno nie widzianym.. (hello again, Zampuś) Ej.. podziw. Serio, podziw, i szacun. Kwestia zmian.. Tak, porównując do innych for (forów?), jest źle, i trzeba coś zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Redux 168 Napisano 6 Maj 2013 (edytowane) I teraz niech nikt nawet nie próbuję pisać, ze się nie nadaję: Nie nadajesz się. Serio, zachowujesz się jak dziecko, któremu nie kupiono wymarzonej zabawki! Ale wracając do tematu... Nie tylko serwery są w kiepskim stanie, ale też forum. Przykładem jest to, że edytor tekstowy nie działa do końca poprawnie - buguje się po zmianie trybu edytora z WYSIWYG na czysty BBCode. Warto też dodać nieco urozmaiceń, blogi oraz galerie to ciekawa rzecz ale co sądzicie o ibpArcade? Forum by trochę ożyło. Przykład - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. Edytowane 6 Maj 2013 przez TheReduxPL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielex10PL 25 Napisano 6 Maj 2013 Bardzo kocham serwery sieci minecraft.pl. Lecz serwer bez dobrego admina jest... jest jak ziemia bez wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuk0r 43 Napisano 6 Maj 2013 Wiem że różne osoby z ekipy mają kontakt z Rabusem. Ciekawi mnie tylko jedno- czemu on po prostu nie zrezygnuje? Czy ma z tego mnóstwo pieniędzy, że trzyma się desperacko stołka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skylo 20 Napisano 6 Maj 2013 Nie ma nic więcej chyba do napisania, bo wszystko co jest prawdą, i co jest słuszne zostało już tu wymienione. Wiadomo, wszystkie problemy sprowadzają się do korzeni, czyli Rabusia. Na forum wieje nudą, osobiście tylko sprawdzam co jest pisane w Hydeparku, kiedyś było inaczej. Patrzyło się w twórczość, poradniki i inne takie pierdółki, bo coś było, i było to ciekawe. Też tak macie? Tematu serwerów nie ma co poruszać, bo takie serwery z działeczkami 15x15, rozbudowanymi spawnami które zabierają 30 fps nic się nie osiągnie. Ludzie chcą się rozbudowywać, tworzyć bazy, zabijać się. Osobiście nie gram na żadnym z serwerów sieci, ale raczej robienie diaxowego eq z enchantem mija się z celem, do jakiego to jest przeznaczone. Moim marzeniem było by stworzenie serwera typu Hardcore, tylko bez bana za zgon. M. in wolność! Ludzie chcą spawna, miejsca na stragany i teren z kilkoma tysiącami kratek wszerz i wzdłuż! Jest masa zabawy zrobić swój zamek, gildię, spawnerki robić eq i szukać wrażeń! Serwery sieci nie mają raczej nic powalającego na nogi. Kiedyś byli to gracze, atmosfera, teraz? C.d serwera o którym już pisałem, to zwiększył by on na pewno liczbę graczy, bo łatwiej jest sobie powiedzieć, że ktoś skrada się do zamku, niż pisać mu na msg. Dawno temu wystarczała mi sama strona minecraft.pl, tam się coś działo! Ten zbudował to, ekipa Mojangu planuje to i tamto, ten zbudował taki mechanizm. Takiego czegoś już nie ma. Najważniejsze newsy które można zobaczyć na głównej stronie to: Kolejna Edycja! To nie działa! Wracamy! Coś więcej? Nie Do spraw administracyjnych forum nie będę się mieszał ani wypowiadał, bo osobiście mi nic nie przeszkadza. Lecz możemy sobie w gronie ludzi, którzy widzą co się tu dzieje, rozmawiać i rozmawiać, lecz "bez paliwa silnik długo nie pociągnie'' Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Galik 18 Napisano 6 Maj 2013 (edytowane) Witajcie znowu! Jako że już nasz pierwszy post tak zwana ‘’petycja’’ przyjęła się bardzo dobrze zarówno jak nasz drugi post,piszemy teraz trzeci-propozycje zmian,które można przeprowadzić w sieci minecraft.pl. Serwery #1.Najważniejszą rzeczą jaka w tej chwili może nas poratować to stworzenie przynajmniej jednego serwera którego rozgrywka miałaby nowoczesny typ np: Paintball Sky-block RPG(Role Play Game) 4Fun(dodający bronie,rankingi,capture the flag etc.) Apocalypse(walka o przetrwanie,walka z zombie i innymi wybrykami natury) I wiele,wiele innych typów można by wymieniać.To są naszym zdaniem najlepsze i najciekawsze. #2.Kolejny podpunkt tematu serwerów związany jest z administracją.Obecnie na serwerach funkcjonuje w miarę dobry system rekrutacji.Naszym zdaniem jak i zapewne większości użytkowników wprowadzić osobę nadzorującą pracę wszystkich serwerów spod patrona minecraft.pl.Nie mówimy tutaj o osobie,która posiadałaby dostęp do konsoli i plików serwerowych.Miałaby ta osoba przywilej posiadania rangi(przynajmniej najważniejsze permissions) na każdym serwerze.Zapewne ułatwiło by to bardzo zarządcom serwerów. Administracja #1.Pierwsza i najważniejszą sprawą aby administracja dobrze funkcjonowała jest wydalenie użytkowników którzy dobrze nie wypełniają swoich obowiązków(o co prosimy już od samego początku) i nadanie/awansowanie użytkowników rangami administracyjnymi(oczywiście tylko zaufanym i znającym się na rzeczy). #2.Drugą i równie ważną sprawą jest wybranie administratora(pomocnika Rabusa), który podejmował by najważniejsze decyzje, jak i nadzorował pracę ekipy. #3.Kolejnym krokiem jest otworzenie rekrutacji(jak i zwiększenie wymagań na poszczególne stanowiska, tak aby ekipa trzymała wysoki poziom) na brakujące stanowiska. Reaktywacja kont portali społecznościowych W tym temacie zajmiemy się pomysłami odnośnie reaktywacji newsów na stronie głównej jak i kont minecraft.pl na YouTube i FaceBook. #1.Należy znaleźć osoby,które by opiekowały się kontami na portalach:YouTube i FaceBook. #2.Całkowite ożywienie konta YT(YouTube) co przyniosło by nam widzów,graczy i subskrybentów.Naszym zdaniem pozbawienie tego konta serii ‘’let’s play’’,ponieważ kanał ten nie służy do let’s play’ów tylko do informacji ze świata sieci i gry minecraft. #3.Nie ukrywając czasami jakiś post się pojawi na Facebook’u,lecz jest to bardzo rzadko.Dobrym posunięciem byłoby informowanie użytkowników na bieżąco o tym co się dzieje na forum/stronie/serwerach/w grze minecraft. Portal #1.Kolejną możliwością,która jest jedną z najważniejszych to ożywienie newsów na stronie głównej standardowo ze:świata Minecraft,życia sieci,serwerów,forum. #2.Należy również wybrać osobę, która będzie nadzorowała redakcje, jak i w razie potrzeby rekrutowała nowych redaktorów. #3.Urozmaiciło by portal dodawanie texture pack’ów jak i ciekawych mapek, czasami mogły by się pojawić poradniki dotyczące redstone lub innych równie interesujących możliwości.które zawarte są w grze Minecraft.Zapewne użytkownicy byliby zachwyceni gdy do strony dodamy nowe bonusy(Multimedia-filmy,muzyki,zdjęcia,grafiki). #4.Ostatnią ważną rzeczą,która powinna być zrobiona to przeprowadzenie rekrutacji na grafików i programistów naszej sieci.Graficy byliby przydatni przy newsach,a programiści mogliby niezwykle pomóc w prowadzeniu serwerów tworząc dla nich różnego rodzaju pluginy. Strony serwerów #1.Dodanie do stron serwerów poradniki nawiązujące do typu rozgrywki np: Do strony Uncrafted.pl krótkie poradniki uczące tworzenia maszyn,craftingu przedmiotów,opisy możliwości danych itemów. Do strony Aliquam.pl poradnik jak w krótkim czasie zbudować budowle,które mogą ładnie reprezentować serwer. #2.Dodanie do tła jak i elementów stron rzeczy, maszyny, ss z serwerów które nawiązywały by do typu rozgrywki jak i budynków jakie można tam spotkać. #3.Równie dobrą rzeczą może być dodanie odpowiednich statystyk pod odpowiedni serwer np: Top 10 najlepszych budowniczych z serwera Aliquam. Najlepszych konstruktorów maszynerii serwera Uncrafted. Najlepszych/największych wiosek serwera MCSV. Najładniejszych domostw/willi serwer Freebuild. Oczywiście wszystko w miarę możliwości. Pozdrawiamy, Stowarzyszenie ,,Gal Anonim†P.S Wszystko co piszemy nie ma na celu obrazić nikogo(mając na myśli głównie założyciela i administratora portalu). Nie odpowiadamy również za wszystkie agresywne obelgi,które niestety pojawiają się.Wszytko dla dobra sieci! Edytowane 6 Maj 2013 przez Galik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DooBLER 10 Napisano 6 Maj 2013 Na wstępie, dzięki wszystkim, którzy zauważają mój drobny wkład w minecraft.pl, naprawdę to doceniam. Dlatego należy wprowadzić ,,ostrąâ€ selekcje. Napewno nie na podstawie wieku. Przykładowe wymagania na moderator serwera/forum 100 postów 4 miesiące gry na serwerze nie naganna opinia Przesiadywanie na TS Pomoc ekipie jako gracz Po takich wymaganiach jeżeli ktoś je spełnia, nie ma szansy, że będzie nie odpowiedni. Co do tego mam pewne zastrzeżenia. Posty na forum nie mają za wielkiego wpływu na to czy ktoś będzie dobrze się sprawdzał w ekipie serwera (sam chyba nie mam 100 postów :P), niektórzy mają sporo przez "spamowanie" (w cudzysłowie, po prostu lubią gadać na forum) i nie świadczy to że się sprawdzą... Poza tym jeśli są osoby z takim stażem to: a.) jest ich niewiele b.) z tych niewielu wiele nie nadaje się przez wiek/ogarnięcie/itp c.) z tych które pozostają niektóre po prostu nie chcą sprawować żadnych funkcji. Na koniec zostaje w najlepszym przypadku ze 2 - 3 osoby, a stanowisk do obsadzenia jest więcej. Każdy nabór to dla obecnej administracji sporo pracy, podejmujemy jednak takie działania. (odsyłam jeszcze do mojego postu w naborze na moda ts bo tam pisałem też o podejściu osób zgłaszających się Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. ) Co do rabusa to nie chcę się za wiele wypowiadać, mamy (ja i swajner) jednak od niego pozwolenie na podejmowanie większości krótkoterminowych decyzji. Zgadzam się z tym, że powinien więcej się udzielać, ale rozumiem też jak czasem projekt, który długo się ciągnie potrafi znużyć do tego stopnia, że nie da się na niego patrzeć. Jestem też mu wdzięczny za wciągnięcie do społeczności bo wiele się tu nauczyłem. Dlatego właśnie niezależnie od tego co będzie robił nie będę się starał podważać jego autorytetu w tej sieci. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Ewelina_70 Od kilku dni pokazujesz, że nie nadajesz się na pozycję, na którą byłaś rekrutowana. Zamiast po prostu przyjąć do wiadomości, że nie zostałaś wybrana i siedzieć cicho. LUB Poprosić na PW jednego z rekruterów o 2gą szansę. TO Ty publicznie wykrzykujesz jaka to wielka niesprawiedliwość się stała, że nie zostałaś wybrana, wchodzisz w puskówki z moderatorem forum (tutaj wooziemu też należy się opieprz za takie podejście do użytkowników) i pokazujesz, że nie umiesz pisać - robiąc błędy w postach na forum i shoutboxie. Nie mam sobie nic do zarzucenia, w końcu ktoś musiał powiedzieć jej przykrą prawdę. I nie tylko ja się z tym zgadzam, co widzę po komentarzach pod jej wpisami i po "lajkach" pod jej warnami. Ale opiernicz przyjmuję na klatę. //Woozie Nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, ale nie tędy droga... ------------------------------------------------------------------------------------------------- Chciałbym odpowiedzieć na jak więcej poruszanych w tym temacie kwestii, ale jest tu dość offtopowo dlatego aby nie robić wypracować odpowiadam tylko na te naistotniejsze dla mnie. Czekam na propozycje od Gali i innych. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Woozie 258 Napisano 6 Maj 2013 Co do rabusa to nie chcę się za wiele wypowiadać, [...] Zgadzam się z tym, że powinien więcej się udzielać, ale rozumiem też jak czasem projekt, który długo się ciągnie potrafi znużyć do tego stopnia, że nie da się na niego patrzeć. Jestem też mu wdzięczny za wciągnięcie do społeczności bo wiele się tu nauczyłem. Dlatego właśnie niezależnie od tego co będzie robił nie będę się starał podważać jego autorytetu w tej sieci. Trudno się nie zgodzić. Jakikolwiek by on nie był, należy pamiętać, że to właśnie on jest właścicielem tego majdanu i zaczął to wszystko. Oczywiście nie oznacza to, że nie wolno mu wytknąć błędów. I pamiętajmy, że to on płaci rachunki... bo przecież same się nie płacą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KLIFord 120 Napisano 6 Maj 2013 Witam wszystkich. Na spokojnie po pracy i powrocie z wulkanizacji (kolejne 100pln w plecy po prostowaniu felgi!) przy gorącej kawie, przeczytałem cały temat raz jeszcze (okazję miałem go czytać za pomocą telefonu gdzie udzielanie odpowiedzi jest naprawdę karkołomne), pozwolę sobie też dodać swoje trzy grosze... Zacznę od drobnych myślę wypowiedzi skierowanych do konkretnych osób... @Galik i wypowiedź na temat MCSV oraz mojej osoby .. Po pierwsze jakim prawem wypowiadasz się na temat serwera i jego działania nie grając na nim (zerkam raz jeszcze na opis pod avartem konta gdzie grasz...) No dobrze może i dla Ciebie nie podoba się, życie... nie dogodzę wszystkim ale obrażać go w ten sposób wypraszam sobie. Skargę na nikłe ilości FPS (podkreślam na SPAWNIE w Ratuszu) otrzymałem od garstki ludzi (stąd już wiem kim jesteś...) i nie ukrywam, że po testach na starym sprzęcie sprawa faktycznie tak się ma... testy testami, wł/wył pluginów nic nie pomogło, po czym sprawa ucichła więc zaprzestałem dalszych działań z powodu braku kolejnych skarg. O fakcie wiedziałem, lecz niestety nikt nic nie mógł zrobić a wystarczyło zmonitorować na forum? Wracając do mojego zachowania... Nadal nie dostrzegam praw w celu oceniania mnie i mojego charakteru na podstawie wywalenia jednego trolla z serwera (który z wyjaśnionych przyczyn tam już się dostał - co do samego faktu mbana nie wnikam, to raczej nie moja sprawa)... Na temat jego negowania? Sorry ale jednak nie znasz całej historii między troligniem tej osoby a obrażaniem sieci i dziwnymi powrotami... A jeszcze zdania luźno napisane na 'szołtboxie' miały by cokolwiek określać? Paranoja... Dodam na koniec względem edycji 'mojego' Serwera jak i mojej osoby. MCSV w wersji VI zrobiłem od początku sam, od bukkita którego wgrywałem bodajże aby nie skłamać 92 WERSJE - tak, każdy nowy DEV jest uaktualniany by zlikwidować bugi! Przez pluginy których i ich konfigurację już jest 36... Kończąc na budowie spawnu i podstaw mapy! TU dziękuje Sliwkenowi który wspierał mnie na duchu sugerując (ha most i ognisko zawdzięczam JEMU) i sadząc trawę w mieście .. A ja sam? Nie wiem, może robię się na to za stary? Może czas między pracą, domem, czasem na dorobienie na boku, hobbistycznemu fotografowaniu... za mało siedzę na serwie? Sorry ale po to go tak pieściłem aby KID z powiększonym uprawnieniem trzymał na nim porządek baaa który działa od miesiąca bez jęknięcia? Ehh czego ja wymagam, przecież nadal za mało robię .. Dobrze wystarczy tego, to tyle co chciałem na temat mnie jak i MCSV [-: @piernik01 cytując "2. Rekrutacje na moderatorów serwera Freebuild oraz MCSV." nie wiem jak innym idzie, ale sorry w jakim celu moderatorzy na MCSV? Czy czegoś nie dostrzegamy czytając regulamin (fakt zapomniałem 75% ma go w d.) serwer tak zrobiłem aby działał płynnie bez ingerencji nas. Masz kasę sam wynajmujesz sam opłacasz itp. To SV i za to go kocham i na nim siedzę nie ma tu TP nie ma działek itd. Jedynie Kidzi którzy kopna i wywalą za złe zachowanie. Ba nawet grief ogarnąłem w 75% [-: @Ewelina_70 droga młoda użytkowniczko forum. Nie prowadzę żadnej rekrutacji, nie szukam i nie szukałem żadnych ludzi do ekipy MCSV (tak tam się nawet pchała)... ale z czystym sercem ba czy nawet z sercem na dłoni (brzmi bardziej poetycko) NIE nadajesz się dziewczyno. I mówi Ci to trzysta dwudziesty czwarty raz kolejna osoba na forum... zapał i chęci nie wystarczą! Degradacje, nominacje i zmiany rang... Wydaje mi się, że degradację są najmniejszym problemem... Jak już wszyscy nadmienili przydała by się świeża krew na forum (jak i w kraju, rządzie, kurde wszędzie ) Ale z przeprowadzić to z rozmachem mi rozmysłem... Nie wiem nie znam się może, ale te dotychczasowe które widzę ciągną się miesiącami i za przeproszeniem g. z nich widać :/ Rekrutacje na serwerach? To już pozostawiam dla Adminow, jak nie dają rady, nie maja czasu czy zapału nie ma się co wstydzić, jak już ktoś napisał... każdy może się wypalić to nie jest zło to życie... wystarczy powiedzieć albo poprosić o pomoc! Puentując też i te moje drobne trzy grosze powiem też kilka innych spraw... Serwery? Może każdy z nas adminów powinien dostać klapsa i się obudzić.... by nie obudzić się przysłowiowo z ręką w nocniku... I zrobić coś aby Nasze serwery ożyły! Nowe serwery? A pewnie! Ale z umiarem, by nie obciążać maszyny By uszanować kurde to, że ludzie jedziemy NA TYM ZA DARMO a jak mówi Atex, to w PL tylko w ryj... i tu zmienię bo w PL nawet w ryj za darmo już nie dostaniesz bo Cie opier*&*^... także szacunek, podzielmy się slotami i ramem! Jakie serwery? To może ankietę co dodać, co by chcieli! Co się sprawdza! Minecrat.pl - tu cała moc drzemie... siedzimy na największej w Polsce domenie skojarzonej z MC i nic tego nie zmieni, chyba, że przekierujemy ją na portuby i podobne... ale kurde nie po to ją mamy by to robić prawda. Obudźmy moc i dajmy jej ujście na stronie! Czego nam trzeba? Myślę, że ludzi! Ludzi i jeszcze raz ludzi! (nie mylić ludzi iście Ewelina70 pisać by pisać bo pisać i pisać... ble) Ludzi do newsów na mc.pl, ludzi do działów download, poradniki itp. Każdego człowieka do czegoś! Dać im uprawnienia, dać im dostęp do WP niech piszą, niech się kręci.. Forum? Ograniczyć. Pociąć i poskładać na nowo. Niech będzie mniejsze ale PEŁNIEJSZE. Co z H@? Co z Rabusiem. Przyznam się, nigdy nie rozumiałem hejtu w jego kierunku, i do końca dalej nie rozumiem, po za tym, że zapomniał? Nie wiem czy to dobre słowo... zapomniał o mc.pl... Nie wiem co jest tym spowodowane, sam nigdy z nim nie miałem najmniejszego problemu... gdy coś potrzebowałem info albo zgłoszenie? Telefon. Cześć KLF z tej strony to i tamto... Proste logiczne, treściwe. Jak jest teraz to nie wiem, bo nic nie potrzebuje, to co chciałem mam i nie wcinam się nikomu... Może ktoś kto ma tu moim zdaniem największe prawa i obowiązki (zerkam skromnie na nick Swajnera) powinien wziąć telefon do dłoni i call2R? Nie wiem... czy to jeszcze coś da... pomoże... Serio nie wiem. Kończąc jeszcze raz treściwą mą wypowiedź i mam nadzieje, ze nie zanudziłem a za błędy i składnie przepraszam bo piszę z kawą pod ręką i do tego w notatniku dodam... Jeżeli jesteśmy EKIPĄ a za taką uważam ADMINISTRACJE całego serwera MINECRAFT.PL zróbmy coś... coś solidnego? Ale nie marudźmy na H@ bo to g. da... określmy co chcemy. Ile możemy oraz ile to będzie nas kosztować... nie łudźmy się, że znajdzie się ktoś kto za to zapłaci... ba bo tak nie będzie! Mało kto z was tu nawet zgromadzonych wie ile to kosztuje. Domena, serwer, sloty, serwi, wsparcie srarcie i dupy darcie na ludzi aby coś działało... Może zbierzmy te informacje do KUPY i zaproponujemy właścicielowi (bądź co bądź jest on nim!) odkupienie domeny? Praw? Serwerów? A może nie... bo zdaję sobię sprawę jak DROGA jest teraz taka domena! Może wynajem! Tak wynajem. Prawa do użycia jej... kupmy własną maszynę! Nie mówię tu o 386dx pod łóżkiem rodziców na neostradzie! Ale maszynę o jakiej maży prawie każdy admin.. no dobra domorosły admin [-: Postawmy Lobby! Tak Atex jestem za, i jest to piękna sprawa! Mamy kurde zasób informatyków, pseudoinformatyków, pluginiarzy i webmasterów, adminów i modów! Tylko zebrać się do kupy! Strona może zarabiać na siebie! Serwery utrzymają się może z VIP? Albo chociaż jeden [-: Gadać i gadać i gadać! To jedno. Ale zrobić to drugie. Mam nadzieje, że moje gorzkie żale nie przeraziły i nie zraziły nikogo. Sam robię się za stary na to wszystko, więc obserwować będę bardziej z boku i pilnował nosa w swoim świecie MCSV. Pozdrawiam serdecznie i przyłączam się do petycji (z nawiązaniem, że tylko do "POPRAWY JAKOŚCI NASZYCH USŁUG") Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Torres70 76 Napisano 6 Maj 2013 To i ja wtrącę swoje pięć groszy, w końcu jestem tu stałym bywalcem i nie mogę siedzieć bezczynnie. Drogi Galu, całkowicie się z Tobą zgadzam, wreszcie znalazł się ktoś, kto się wyłamał i wypisał wszystko, co potrzeba zrobić dla dobra naszej sieci. Szkoda tylko, że się ukrywasz/cie, skoro nie wypisujesz/cie nic na szkodę minecraft.pl! Uważam, iż organizacja ekip i wydalenie osób nic nie robiących to podstawa! Generalnie rzecz biorąc - nie rozpiszę się, bo wszystko już zostało wyjaśnione. Lecz jak już zacząłem, to też skończę. Faktem jest, że natychmiast potrzebna jest druga ręka Rabusia, Johny lub Swajner to najlepsze propozycje. Administratorzy umiejący wysłuchać gracza, cierpliwi (w moim przypadku im się to udało, co jest trudnym wyczynem) i przykładający się do roboty. Teraz kilka słów o serwerach... Freebuild Pamiętam te piękne czasy świetności sieci, odpalałem sobie gierkę, a na liście serwerów widniejący na samej górze Freebuild.pl pęka w szwach, a na dodatek na serwerze panuje porządek, zapewniany przez dawną administrację. Dziś już tak nie jest, po reformie Aliquam i nowej edycji Mcsv liczba graczy wyrównała się (no, może na FB zawsze jest więcej o tych pięciu graczy). Tak nie może być, Freebuild był niegdyś perłą sieci i uważam, że powinno tak być nadal. Potrzeba ogarnięcia serwera, więcej imponujących budowli (co nie oznacza, że takowych nie ma, spawn chociażby jest piękny!), selekcji ekipy i coś, co zachęci graczy do grania (eventy chociażby, areny?). Przede wszystkim: najpierw więcej newsów na minecraft.pl, a gdy gracze zaczną z powrotem je czytać, zrobić reklamę nt. FB! Dodatkowo, kanał na youtube, który subskrybuje kilka tysięcy osób (jak mnie pamięć nie myli) i reklama właśnie tam! Aliquam Niegdyś po 40, 50 graczy w piątki wieczorem, potem wprowadzenie zablokowanego czatu dla guestów i podania na stronie. Nie powinienem się o tym tak negatywnie wypowiadać, gdyż sam popierałem tą decyzję, lecz po postawieniu się w sytuacji takiego gościa, nigdy w życiu nie chciało by mi się zakładać konta na jakimś forum dla rangi! No ale ok, system ten został zniesiony, co było świetnym posunięciem, i chwała za to administracji, widać od razu większą ilość graczy. Serwera nie trzeba ogarniać, wszystko jest ok, system działek, modreqi, rangi i te sprawy, więc po osiągnięciu jakiejś oglądalności na minecraft.pl, może zrobić tam reklamę? =) + troszkę bardziej łagodne kary, to również przyciągnie graczy, ale potrzeba większej ekipy! Ale to tylko tak się mówi, trudno znaleźć ogarniętą osobę nadającą się na tą rangę, więc nie roszczę większych pretensji do administracji. Co do łagodniejszych kar - sam wiem, jacy denerwujący są spamujący gueści, lecz na szczęście wprowadzono specjalnie dla nich punisha (tak mi się wydaje), co jest kolejnym plusem. Kolejna sprawa - zone! Gdy takowe było, serwer zapełniony był graczami, lecz mam nadzieję, że rozgrywka na zameczkach czy innych polanach zostanie z powrotem wprowadzona :) To tyle na temat Aliquam, nie trzeba tu wprowadzać dużo zmian, poza tym powiększeniem ekipy (w przypadku zmniejszenia rygoru i reklamy na mc.pl i ew. youtubie) MCSV V edycja okazała się totalną klapą, ale na szczęście KLIFord postanowił stworzyć samodzielnie edycję VI, co było genialnym posunięciem. Dodatkowo, nie zdążyłem jeszcze tego powiedzieć, ale naprawdę podziwiam Cię, sam wszystko zbudowałeś, wgrałeś pluginy i te sprawy. Wielkie propsy! Faktem jest, iż niskie fpsy na spawnie to koszmar i trzeba to zmienić! I rozumiem, że zaraz dowiem się, że tylko kilka osób się na to skarżyło, ale uwierz mi - nie każdy ma tak dobry komputer jak ty, czy przechwalający się ilością fpsów Kao, dzięki któremu pospaceruje po spawnie bez najmniejszej ścinki. Jak na razie serwer poza tym działa ponad przeciętnie, utrzymywana jest ilość 15-25 graczy, co cieszy. Reklama to też niegłupi pomysł wg. mnie :) Uncrafted Na temat tego serwera się nie wypowiem, bo byłem tam raz w życiu, a tekkita nie mam, by sprawdzać ilość graczy. Z tego co mi wiadomo, serwer trzyma się dobrze i ma odpowiednią ilość graczy - w końcu tekkit to nie minecraft i nie jest tak popularny. Wypowiedziałem się głównie na temat serwerów, gdyż uważam to za najbardziej konieczne w mej wypowiedzi :) To tyle ode mnie, jak już napisałem - musiałem wtrącić moje pięć groszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chormon 136 Napisano 6 Maj 2013 Też wrzucę swoje trzy grosze. Jako, że nie chcę niczego pominąć i nie mam w tej chwili za bardzo czasu żeby mocniej zagłębić się w poprzednich wypowiedziach, nie będę do żadnej bezpośrednio nawiązywał, co nie znaczy, że niektóre z wymienionych dalej pomysłów i opinii nie będą się pokrywać/powtarzać. 1. Portal, czyli twarz sieci - newsy, newsy, newsy - tu chyba nie muszę wyjaśniać, czemu są istotne w funkcjonowaniu portalu - artykuły - opisy ciekawych projektów (budowli, map, tp, modów, pluginów, animacji, piosenek, itp.) - poradniki - czyli to, co zieloni gracze powinni wiedzieć na start, a mniej zieloni, żeby się rozwinąć - na przyszłość - Rabus (?) kiedyyyyyś rzucił temat odejścia od WordPressa i zlecenia stworzenia autorskiego CMSa ze wspólną bazą użytkowników z forum. Pomysł moim zdaniem więcej niż dobry. Podobno miał już nawet znalezionego programistę i dogadaną stawkę, jednak jak miało dojść do spotkania ekipy, to nie pojawił się na nim z powodu (podobno) problemów z internetem (było to mówione na forum, dlatego wspominam o tym), a potem sprawa ucichła. Nie wiem, jak mają się finanse minecrat.pl, bo zakładam, że serwis ma jakiś kapitał i dlatego, patrząc z punktu informatyka (to be) oraz osoby aktualnie zarabiającej na webmasteringu uważam, że prywatny CMSa dla portalu tego typu jest niepotrzebny, natomiast integracja IPB z WP jak najbardziej byłaby dobrym rozwiązaniem - jedno konto, jeden PA 2. Strony serwerów - naprawa statystyk, bo od jakiegoś czasu nie działają - podstrona "O serwerze", czyli krótki opis + podstawowe (więcej?) zasady gry - rankingi adekwatne do rodzaju serwera (np. mcsv - wioski, k/d) - tu jednak zostawiam ewentualne pole do popisu dla Adminów serwerów + jeżeli spodoba im się pomysł zaangażowanie w propozycje pomysłów samych graczy - mapy serwerów (no może z pominięciem mcsv) 3. Forum - naprawa istniejących błędów (może najpierw aktualizacja?) - oryginalny template - pewnie jeszcze coś wymyślę Co do spraw serwerów nie wypowiadam się i nie mam zamiaru robić tego w przyszłości, ponieważ kompletnie nie znam się na ich prowadzeniu, więc nie chcę "uczyć ojca dzieci robić". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Toficer Napisano 6 Maj 2013 Także usunięcie Rolecrafta, Jazz'a i Polycrafta (Na których za swoich czasów, było sporo graczy) Dobiło gwóźdź do trumny. Jazz był trupem od chwili zmiany administracji na nową. Aez wycisnął z niego ostatnie soki, ale zbyt wiele za jednym zamachem i szybko serwer stał się nudny. Ja sam próbowałem go podratować, ale powiedzmy sobie szczerze - miałem małe szanse na starcie, a i wzorcem H@ nie jestem (nie mówiąc już o konieczności dobrania sobie ekipy spośród (w większości) kompletnych nieogarów, bez urazy, ale taka prawda). Usunięcie Jupcia było tylko kwestią czasu, bo taka skorupa bez administracji sama z siebie długo nie postoi. Na Polycraft nie grałem wiele (kilka wejść na krzyż), ale wyraźnie było widać, że tracił graczy. Podobnie jak z JJazz, bez napalonej do pracy ekipy był skazany na wcześniejszy lub późniejszy upadek. O Rolecraft się nie wypowiem, nigdy nie grałem. Jeżeli chodzi o sprawy sieciowe, to strony serwerowej dla Jazz'a nigdy się nie doczekałem, a nawet wykonanie tak banalnej czynności, jak przekierowanie domeny jjazz.pl na nowy adres serwera pan R. wykonać nie mógł lub nie chciał... Jak napisał Chormon (dosłownie w chwili, w której skończyłem pisać poprzednie zdanie :P), kwestia poradników na portalu kuleje najbardziej, a IMO to jedna z najbardziej odpychających nowych graczy kwestii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość havoC4 Napisano 6 Maj 2013 Nie wiem jak mogę pomóc, ale masz moje poparcie. Choćby serwerownia tonęła, to ja zostaje. :) A co się będę. Raz się żyje. Takie posty, aż miło mi się czyta. Nawet zachęciłeś mnie do jeszcze cięższej pracy. :) Ba! Takowe "nowe serwery" mają teraz istne "graczo-oblężenie"! Już nie wspominając o tym, że od czasu AdvUpdate system Minecraft'owy rozwinął się niewyobrażalnie. Co tu dużo mówić: Dzisiejsze 1.5 to nie to samo co 1.0. Wdług mnie przełomem było dodanie cmd block'a, etc. Do rzeczy. Moim zdaniem, mile widziane były by serwery typu Sky-Block albo MineZ. Z pewnością przybywałoby na nie mnóstwo graczy (Starych i nowych)! Czuje się spełniony. Pozdrawiam. ~sqn_X_X Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rapikol 88 Napisano 6 Maj 2013 (edytowane) Wiecie co? Zmotywowaliście mnie do próby ponownego przystąpienia do pisania niusów. Sądzę, że czas wziąć się w garść i dorzucić węgla do pieca by kompletnie nam nie zgasł. Jesteśmy rdzenną społecznością tej strony (jak jesteś zarejestrowany dłużej niż rok i nadal tutaj przesiadujesz to licz na mój szacunek :) ) i głównie dzięki nam strona żyje. Fakt, bez aktywnego H@ za wiele nie zwojujemy, ale sami również mamy pewne wglądy i uważam, że z pewnymi problemami możemy sami sobie poradzić i postawić na nogi (na tyle ile pozwolą uprawnienia :) ) Jak napisałem wyżej, sam idę ruszyć dupę i korzystać z faktu, że nadal posiadam uprawnienia pisania niusów na stronie głównej. Edytowane 6 Maj 2013 przez RapiZzd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chormon 136 Napisano 6 Maj 2013 No i zapomniałem o jeszcze 2 innych aspektach: 4. YT - tu by się przydałyby prezentacje snapshotów oraz nowych wersji, które zamieszczane byłyby w newsach - prezentacje serwerów 5. Facebook - jako, że FB w tej chwili jest miejscem, w którym wiadomości najszybciej docierają do odbiorców, to tablicę fanpage portalu należałoby traktować jako miejsce, gdzie wszelkie informacje o usterkach, wyłączeniach pojawiałyby się jako pierwsze - ponadto przypomnienia o eventach, rekrutacjach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TheMatias Napisano 7 Maj 2013 (edytowane) No, czas na mnie. Forum Czas leci, a my nic nie robimy. Pan R. olewa portal, forum i rzeczy z nimi związane - chleb powszedni. Może dać Sfajnroffi i Johnny'emu więcej uprawnień? Trza zrekrutować osoby do działów Download, Projekty i Pomoc. Ostatnio looknąłem na forum Kraftszajs - wczoraj, godzina 19:42: 571 zarejestrowanych na 1829 gości. Czyżby nasze forum traciło na popularności? Warto też organizować eventy typu X Factor, huehue. MCSV Serwer piękny w I, II, III i IV edycji. Piątka straszna, teraz jest lepiej. Ilość graczy utrzymuje się na poziomie 10-20 - nieźle. Tylko ilość FPS'ów... U mnie utrzymują się na poziomie 350 - 400, kiedy na Aliquam mam po 700-800. Ale dla innych graczy to wielkie utrapienie. ;_; No i Klif się troszkę pogorszył, chodzi mi o sprawę z Torresem. Freebuild Niegdyś perła sieci, dziś nic ciekawego - a wszystko to przez pogarszającą się administrację. "Freebuild.pl - najlepszy polski serwer tego typu. Nasz wizytówka to eventy i miła atmosfera." Hmm.. Ciekawe, bo Eventów ni widu, ni słychu. No i rekrutacja na Kidów, ale chyba żadne podanie nie zostało zaakceptowane. Aliquam Piękny serwer (ach, Orłów), wszystko padło jak Wuziak wpadł na niesamowity pomysł zablokowania chatu Guestom. Niesamowity klimat, niesamowite budowle i wszystko ekstra, tylko reklamy nie ma. Uncrafted Stara edycja była zija gut, na nowej byłem raz - więc nie mogę opisać dzisiejszej sytuacji na tym serwerze. ----------------------------------------------------------------- O Polycraft i Roleplay pisać nie będę, nie są w sieci. Nowe serwery -Spleef -Survival Games -PvP -CTF -Parkour Fejsbuk Hmm.. No Fanpejdż jest, ale ludzi do pisania na tablicy to już nie ma. Zgłaszam się, heheszki. :) JuTjub Trzeba nakręcić reklamę każdego serwera, forum i strony. Edytowane 7 Maj 2013 przez TheMatias Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaoPL 107 Napisano 7 Maj 2013 Trzeba nakręcić reklamę każdego serwera, forum i strony. Reklamę z MCSV już nakręciłem, mogę się tym zająć :]Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link. masz plusa za Hans Zimmera //Atex :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matejss 0 Napisano 7 Maj 2013 (edytowane) List od Elrosa: Główną i jedyną przyczyną odejścia całej ekipy freebuild.pl było nieróbstwo i olewanie ze strony Rabusa. :) Sytuacja tak wyglądała i jak pokazał ten temat - nadal wygląda. Jednakże, jak każdy widzi - najłatwiej jest oponentów zbanować na forum, żeby ktoś przypadkiem nie przywołał "starych dobrych czasów" :) Pozdrawiam Elros. Edytowane 7 Maj 2013 przez matejss Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baxwil 0 Napisano 8 Maj 2013 Naprawili by logowanie przez facebooka , ktoś napisał od rzeczy wreście a teraz nagle mody itp próbują się wykazać śmieszne ,ale lepsze to niż nic Nie spamuj - następnym razem otrzymasz warna. //Woozie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DooBLER 10 Napisano 8 Maj 2013 Temat się raczej chwilowo wyczerpał. Zamykam Gdyby ktoś miał coś konkretnego do dodania to piszcie do mnie na PW to otworzę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach