Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
++Jocker++

Gothic jak dla mnie najlepszy!

Rekomendowane odpowiedzi

++Jocker++    0

Witam.

Pewnie znacie taką grę o nazwie Gothic otóż jest ona dla mnie fajna a dla was???

Grałem w każdą część Gothica od 1 do 4 Kto podziela moją opinie proszę o komentarz

Bo Gothic jest dla mnie najlepszy.

Strona_g%C5%82%C3%B3wna_-_ozdoba.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Jedynkę przeszedłem co najmniej 5 razy (ani razu w obozie bractwa, nie lubiłem go :P). Dwójkę przeszedłem, noc kruka tak w 3/5 fabuły, bo miałem problem z kompem i savy poszły... W trójkę grałem skrupulatnie przez chyba 3 miesiące, cały Nordmar wyczyszczony (dotarłem do Silden, po drodze wszystk oeksplorowałem) i miałem większy level niż kolega co przeszedł grę :D. Nie skończyłem z tego samego powodu co 2. Zmierzch Bogów jak dla mnie był głupi, pograłem trochę, nawet z Silden nie wyszedłem... Arcanię przeszedłem całą, ładna muzyka i grafika, ale nie było w tym Gothica... Brak klimatu itp. itd. W "dodatek" z 3 zadaniami pobocznymi nie grałem.

Co jak co, ale fabuła Skyrim dla mnie się przy G1 umywa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Gothic miał klimat, a w szczególności jedynka... żadna gra w swoim gatunku nie wciągnęła mnie tak jak Gothic 1 (no może counter-strike prawie...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KotMroku    0

Żadna gra w swoim gatunku nie odpychała mnie jak Gothic. Bohater o osobowości mopa, NPC z osobowością kawałka drewna, mapa świata robiona na kolanie, brak charakterystycznych miejsc, fabuła zrobiona w generatorze losowych scenariuszy... Wymieniać można długo. :I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Podaj chodź jeden powód dla którego nie miałbym ci dać bana na forum :D (żartuję)

1. Gra jest z początku 2001, więc nie czepiaj się o grafikę. Według mnie trzyma pod tym względem poziom i jest niewiele gorsza (obok młodszego) Morrowinda.

2. Miejsca charakterystyczne są - Stary Obóz, wieża Xardasa itp. itd. zresztą mało ich jest, bo świat nie jest duży.

3. Główny bohater właśnie jest fajny. Teksty "twój ojciec zabawiał się z owcami", "mam to gdzieś", "pocałuj mnie..." i inne dodają smaczku cynicznej dość postaci.

4. Czepiasz się o NPC? Człowieku... gra jest z 2001 więc wszystkie gry miały mniej więcej taką samą sztuczną inteligencję i ograniczały się do dialogów między sobą (w Skyrimie jeszcze czasem walczą ze sobą, czy mają dłuższe dialogi, albo coś robią). W Gothicu była mniejsza różnorodność, więc ew. mogli siedzieć przy ognisku, czy na osełce coś wyrabiać.

5. Fabuła w generatorze? Tym się pogrążyłeś. Jak dla mnie fabuła-generator to jest Skyrim, który ma "X" fabuł i w zależności od miejsca daje ci losowo wygenerowanego questa typu "przynieś to i daj tam" nie licząc wątku głównego i tych charakterystycznych losowych. Fabuła jest cienka tylko w Gothic 3, gdzie masz "zabij, przejmij miasto, przynieś, zdobądź" w kółko. Jedynka ma bardzo różnorodne quest'y... Ale co taki Kot może wiedzieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KotMroku    0

1. Czy ja mówię cokolwiek o grafice?

2. Miejsc charakterystycznych brak.

3. Których to tekstów mało.

4. Czepiam się o dialogi właśnie.

5. Fabuła była tak naiwna że to aż boli.

Zresztą, co taki Atexor może wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dancior    0

Żadna gra nie pobiję NIGDY Gothic. To są moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa 8D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat, co do tego zgadzam się z Kotem. Gothic nie jest wcale taki dobry, ale wy pewnie musicie wiązać z nim silne i niezłe wspomnienia :D

Jak coś - grałem. I wcale nie jest taki wspaniały. Fabuła i świat rzeczywiście dla mnie słabe.

Dla mnie spośród RPG góruje seria The Elder Scrolls i zawsze tak będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

1. "mapa świata robiona na kolanie" = grafika, wygląd lokacji.

2. Są, ale nie ma ich dużo jak wspomniałem ze względu na mały świat, w który "upchano" dużo pasjonujących zadań.

3. Jak się leci główny wątek i gra byle jak to pewnie tak jest. Ja każdego zczyściłem od A do Z, że nie było już przeciwników do bicia.

4. W Skyrim jest ich więcej i tam dialogi o wiele lepiej wyglądają, ale spójrz że gra jest z 2001. Początki sztucznej inteligencji jak już wspomniałem. Na początek dobre i tak.

5. Mówisz chyba o BF3? A nie, BF3 nie ma fabuły w kampanii, tylko totalne nieupieczone ciasto spuszczone w kanał, wyjęte i upieczone na zakalca. Mówisz o Skyrim, gdzie główny wątek (fabuła) zajmuje chyba z 2% całej gry? Grę, którą można przejść w mniej niż 9h na głównej, a 300h z eksplorowaniem wszystkiego? I nie wyskakuj, że to sandbox... bo Skyrim to w końcu też RPG... Skyrim jest piękny jak na grę 2011, a Gothic jak na grę 2001 i jak na tamtejsze możliwości ma w sobie TO COŚ.

A ty przeszedłeś chociaż CAŁĄ jedynkę i dwójkę kocie?

Przynajmniej nie jestem ciemnym mrocznym kotem. Ale co kot może wiedzieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rapikol    88

Dzieciństwo przy tym było nie lada frajdą.
Teraz jednak gdy już jestem starszy, a gry bardziej zaawansowane pod względem technicznym, Gothic nie służy mi do grania a do wspominania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Tak samo jak się mówi o Mario, Tetrisie, Bombermanie, Sonicu, Tankach itp. Stare gry, które teraz są niby głupie i żałosne na komputery z epoki piasku, ale przyciągają do siebie i mają właśnie ten smaczek młodości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KotMroku    0

Na grę 2001 też był suaby.

Po prostu macie zbyt wielki sentyment, Gothic dotarł tutaj masowo ale taki Buggerfall już nie. 

Zresztą, lol. Idźcie zagrać w papierowe RPG, tam jest najlepiej. .-.

Ale co ja się będę, do Atexora jak do ściany, on i tak będzie twierdził że jest lepszy, pro, i w ogóle kot się nie zna i jest głupi. :<

Edytowane przez KotMroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Ale co ja się będę, do Atexora jak do ściany, on i tak będzie twierdził że jest lepszy, pro, i w ogóle kot się nie zna i jest głupi. :<

Podobno D&D jest fajne, a papierowe. Muszę kiedyś z kimś pograć :)

Tego co zaznaczyłem na czerwono nie powiedziałem :D

A może buggerfall nie dotarł tak bardzo ze względu na: dosową grafikę, BUGGERfallowanie na każdym kroku, świat wielkości Wielkiej Brytanii, a mało kto lubi tak bardzo otwarte światy?

A grałeś w końcu w Gothica? A dla ciebie jakie gry są zacne jak na swój gatunek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Toficer   
Gość Toficer

Osobiście wolę serię TES, ale do Gothic'a też nic nie mam.

Z całej serii najbardziej podobała mi się II + Noc Kruka, przechodziłem wiele razy. Część I też była fajna, ale nie wciągnęła mnie tak, jak II. III przeszedłem tylko raz, a co do IV... to już nie Gothic. :/

God... zgadzam się z czymś z Toficerem. Chyba muszę iść na emeryturę... //Atex

Stąd już tylko mały kroczek do nawrócenia...  //Tofie

Pod tym względem o którym myślisz, nie ma mowy. Próbowałem zrozumieć, nie wyszło.. //Atex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

Nie tak całkiem dawno, bo rok temu, gdy miałem mojego KOCHANEGO LAPTOPA

1332257670-fujitsu-siemens-amilo-li-2727

Chciałem sobie pograć w jakąś grę. Minecraft ledwo co ciągnął na 30 fps, w Terrrari było 50 fps'ów średnio...pomyślałem o Gothicu. 
Pobrałem  "Gothic 1" z thepiratebay, uruchomiłem instalator. Po zainstalowaniu uruchomiłem grę, wszedłem w ustawienia graficzne, dałem wszystko na maxa. Rozpocząłem rozgrywkę...
Pierwsze co widze: jakiś facet z dziwnym kucykiem na głowie budzi się koło jakichś kamieni, grafika, mimo, że była na maxymalnych, to wyglądała jak...szkoda słów. Nawet takie KoKomando z 2001 miało o wieeeele lepszą grafikę. Próbowałem coś znaleźć, cokolwiek. Nic. Przez mgłę oraz brak dróg nic nie mogłem znaleźć. Wreszcie poddałem się po 20 minutach, usunąłem tą grę wróciłem do grania w Terrarie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

Gothic? pfff ktoś tu nie grał w Severance: Blade of Darkness.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skylo    20

Nie ma co hejtować grafiki gothica... Gra jak na swoją epokę jest świetna, sam mam do niej sentyment, lecz po Gothic 3 i Arcania to kompletne... Gra miała swój klimat kilkanaście lat temu, lecz teraz przy tych technologiach Gothic się chowa, to prawda, ale nie porównujcie go ze skyrimem. Fabuła w G. była całkiem niezła. Co do Skyrima, bo niektórzy tu o nim wspominali, to jego fabuła jakoś nie urwała głowy. Za pierwszym razem skończyłem grę na 11 levelu i co może wydawać się dziwnę nie wiedziałem nawet, że przeszedłem grę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Amness_PL    1

Gothic? Gra swego czasu bardzo wciągała, miała niesamowity klimat... Mam bardzo dobre wspomnienia związane z ową grą. Pierwsza część była bardzo dobra, jednakże jak dla mnie "dwójka" wraz z dodatkiem Noc Kruka była ciut lepsza  :). Natomiast "trójka" była słabsza od poprzedniczek. Dodatek do trzeciej części, Zmierzch Bogów, który tworzyli jacyś hindusi był taki słaby, że... Ilość bugów w tej grze mnie dobijała. A ArcaniA wraz z Upadkiem Setarrif to już w ogóle porażka. To nie jest Gothic - z nim nie ma nic wspólnego oprócz postaci (przyjaciół starego bohatera) i nazwy Gothic w podstawowej wersji. Na te dwie gry żałuję wydanej kasy, szczególnie na Arcanię którą kupiłem premierowo na początku 2011... Na szczęście Upadek był tani, więc aż tak nie żałuję tych pieniędzy. Więc - pierwsze dwie części genialne, wciąż można w to grać, trójka - jakoś ujdzie, Arcania - FUJ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Smitek    1

Gothic był dobry, ale nikt tutaj nie wspomniał o Might&Magic (RPG, nie strategia, strategia to strategiczny off-spin xD), ze skomplikowaną fabułą, łączącą masę części gry ze sobą. Gra stara więc nie o powalającej grafice, lecz miała poziom i teraz chętnie do niej wracam. Najlepsza część M&M to, M&M 6 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
InvictusPL    8

Stary dobry Gothic... Jak dla mnie jedna z najlepszych gier RPG jakie kiedykolwiek wyszły. Przeszedłem ją 2 razy, za każdym inną ścieżką fabularną, i mogę śmiało powiedzieć, że to prawie jak 2 gry. Świat może i nie za wielki, ale wypełniony po brzegi akcją, misjami, sojusznikami i wrogimi stworami, pozwalał na wielogodzinną zabawę z tą grą. Już nawet nie ta grafika, lecz sama fabuła to magia tej gry. Jednak według mnie jedynie pierwsza część ma w sobię ten urok. Magia Gothica została wraz z nim w Górniczej Dolinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

InvictusPL, potem rozlała się jeszcze niemal całą mocą na Khorinis, a na Myrtanę i Wyspy Południowe dotarły nieliczne szczątki tej magii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Negr    0

Gothic to ojciec wszystkich RPG (oprócz czwartej części). Inne gry tylko wzorowały się na tej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...