Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
matejss

Mała porada nt. Procka

Rekomendowane odpowiedzi

matejss    0

Witojcie!
Mam kartę graficzną: Gigabyte Geforce GTX 560 OC i proste pytanie: Jaki procesor byłby najbardziej adekwatny do tej karty (aby nie był za mocny i za słaby). Obecnie mam AMD Athlon II X4 640 3.0 GHz (powoli nie daje rady). Płyta główna bez róźnicy, mam dość nową gdzie pasuje w cholere procków (od AMD) jak byście polecali Intela to którą płytę wziąść do tego? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

WZIĄĆ

Płytę z chipsetem P35 lub Z77 - idealnie rozporządza energią i świetnie się podkręca. Najlepiej ASUS/Asrock.

Procesor? Tylko z Intela. Myślę, że i5 2500k (koniecznie z "k") cię zadowoli. Łatwo się podkręca i bardzo dobrze i ma świetny stosunek cena/wydajność.

EDIT:

Co do cholery?!

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
matejss    0

przepraszam za błąd :(

Okej szybka propozycja - rozpatrzę :)
jak by ktoś miał jakieś propozycję - piszcie.

Edytowane przez matejss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5-3470, i3-2120 . Ten pierwszy na stock jest lepszy od 2500K. OC'nie się tylko przez BCLK jakieś 100-200Mhz. 

Do tego płyta na B75, bądź P75.

Edytowane przez KubaCzarny123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43

lepiej brać 3470 i mieć minimalna przewagę nad 2500k czy brać 2500k i podręcić tak że 3470 będzie wdychał kurz... Odpowiedź nasuwa sie sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej brać 3470 i mieć minimalna przewagę nad 2500k czy brać 2500k i podręcić tak że 3470 będzie wdychał kurz...

Dopłacić co najmniej 300zł, żeby mieć te parę(naście) fpsów więcej, nawet jak nam gra idzie na ultra.

Bez OC:

CPU: i5-3470/

MOBO: MSI B75-G43 /

=972zł

Równie dobrze możemy wziąć niewiele słabszy 

, zmniejszając koszt do 898zł.

Z OC:

CPU: i5-2500K /

MOBO: Asrock P67 Pro 3 /

Cooler: Fortis HE1225 /

(do 4,5Ghz powinien dać radę)

=1314zł

Rożnica w cenie jest, a jak to się ma do rzeczywistej wydajności? 

(cały test przejrzyj)

Test najsłabszego i5:

Prawda jest taka, iż nie potrzeba super hiper procka z możliwością OC do kart poniżej wydajności HD7970. W tych najpopularniejszych grach różnica w stosunku do ceny jest żałosna, dlatego też sam wolałem dołożyć do gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cholinex    4

Jeżeli użytkowałeś wcześniej na prockach AMD, pamiętaj o dokupieniu też płyty głównej z odpowiednim socketem pod Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

A ja tam Ci polecam jakiegoś FX'a nowego od AMD... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

:)

Popatrz przyszłościowo...kiedyś gry będą wykorzystywały więcej niż 4 rdzenie...wtedy Intel będzie udupiony, bo taki i7 3770K już teraz wypada o około 2 fpsy lepiej niż o wiele tańszy FX 8350 w Crysis 3! Zobacz, że gdy wychodziły Phenomy X3 ludzie śmiali się i pisali, że 3 rdzenie to głupstwo. Na tamte czasy to była prawda, ale dzisiaj w takim "masz efekcie" 3, GTA IV czy innych, lepszych tytułach mój kolega 3 rdzeniami nadrabia niskie taktowanie...w rezultacie ma więcej fps'ów niż taki C2D... 

"W praktyce dużą bolączką Phenomów X3 jest ich niski zegar. Najwolniejszy model, 8450, taktowany jest zegarem zaledwie 2,1 GHz. W jego cenie kupić można dwurdzeniowe procesory o zegarze 2,4–2,8 GHz. Choć znajdą się zastosowania, w których Phenom X3 będzie od nich szybszy, to jednak w większości aplikacji procesory dual-core go dogonią, a może nawet... przegonią."

To jest post sprzed 5 lat. I co? Teraz taki Phenom X3 jest o wiele szybszy niż procesory dwurdzeniowe. Tak samo będzie z FX'ami...chyba, że gry nie będą wykorzystywały więcej niż 4 rdzenie (WUT!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Popatrz przyszłościowo...kiedyś gry będą wykorzystywały więcej niż 4 rdzenie...wtedy Intel będzie udupiony, bo taki i7 3770K już teraz wypada o około 2 fpsy lepiej niż o wiele tańszy FX 8350 w Crysis 3!

Kiedyś... kiedyś, to wyjdzie Intel z 8 rdzeniami. Na razie będzie tzw. odgrzewany kotlet-haswell, który za dużo nie wniesie do tematu, a seria X pobije Centuriony AMD ( w ogóle komu to potrzebne?). 
Popatrz także, iż tani 3350P jest lepszy od czterordzeniowego FX'a z zegarem 4Ghz. :) Dlaczego cztero? Otóź,FXy mają to do siebie, że nie mają pełnych ośmiu rdzeni. Cztery moduły, to cztery rdzenie. AMD jeszcze nie wymyśliło dwu rdzeniowych modułów. 

Zobacz, że gdy wychodziły Phenomy X3 ludzie śmiali się i pisali, że 3 rdzenie to głupstwo. Na tamte czasy to była prawda, ale dzisiaj w takim "masz efekcie" 3, GTA IV czy innych, lepszych tytułach mój kolega 3 rdzeniami nadrabia niskie taktowanie...w rezultacie ma więcej fps'ów niż taki C2D... 

Jedna jaskółka wiosny nie czyni... czy jakoś tak. Masz trochę racji, bo niektóre gry wykorzystuję więcej rdzeni, ale są też takie, które wykorzystują wielowątkowość, a pójdą lepiej na C2D. :)

e7300_vs_x3_8600_05.jpg

Tak samo będzie z FX'ami...chyba, że gry nie będą wykorzystywały więcej niż 4 rdzenie

AMD ma szansę odbić się, gdy wejdą next-geny, ale w dalszym ciągu nie sądzę, aby przegoniły cztero rdzeniowe intele. :) Dobry przykład, to Phenom 4 965 i i3-2120.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107
Napisano (edytowane)

O ile się nie mylę i7 4770K ma już 8 rdzeni

Ja bym poczekał na nowe FX'y :] Podobno mają mieć taktowanie bazowe ustawione na 4,2GHz...chociaż nie wiem, czy to coś wniesie.

Edytowane przez KaoPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o Richlandy? Mają mieć 4,4Ghz w TURBO, ale to tylko liczby. Jeżeli AMD nie zrobi ośmio modułowego FX'a, to nie ma na co czekać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

emm fakt Phenomy jedynki były słabsze od c2d, pierwsze phenomy były takim lekko nie wypałem co Athlon64x2. ale phenomy II były opłacalne w swojej cenie, z resztą nadal są... 360zł za 4 rdzenie dla kogoś kto ma mały budżet..

co do polityki fx'ów i ich 8 modułów, jak narazie z gier tylko crysis 3 wykorzystuje je no i programiki.. dla topowych procesorów intela to daleko ale średnia półka ujdzie, zależy od zapotrzebowań i pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

temat tabu teorytycznie roznica 100zł za 10 fpsów i nadal + 60 czyli jest grywalnie... Zalezy.. jakby mi zalezalo na kasie kupilbym pewnie amd mimo ze ma mniej fps ale 100zl na jakis inny bajer.

Kwestia gustu już bądź sytuacji.. Jak ktoś ma am3 z phenomem to wątpie ze zmieni główna na intela, kolejny wydatek. To działa w 2 strony :P jak ktoś ma nowego pentiuma na 1155 to tez nie zmieni na amd.. etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica pomiędzy FX-8350, a 3330P jest żadna, ale to tak jak mówisz.

Ale już trzeba zakończyć temat, bo matejss o wszystkim zapomniał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

Może nie zapomniał ;)
W takiej sytuacji ja bym kupił jakiegoś Athlona/Phenoma II pod tą płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...