Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Redux

Szukam sterowników dla kart AMD Radeon - Ubuntu 12.10 x64

Rekomendowane odpowiedzi

Redux    168

Witam.

Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z Ubuntu. Choć z góry wiem, że krótką to chciałbym poznać ten system w jak największym stopniu. Posiadam komputer, w którym mój dysk 1TB uległ awarii i czekam na jego zamianę. Znalazłem sprawny dysk, znacznie mniejszy, na którym chciałbym zainstalować Ubuntu. Kierując się opiniami w Internecie, pobieram właśnie wersję 12.10 64-bit. Pytanie moje brzmi - gdzie mogę znaleźć sterowniki do mojej karty graficznej (Radeon HD7770) i w jaki sposób mogę je zainstalować? Szukając na stronie AMD udało mi się znaleźć to:

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Jeśli mam być szczery, to Ubuntu nie potrzebuje żadnych sterowników do karty graficznej, bo raczej na niego praktycznie nie ma gier. Wystarczy mu sterownik alternatywny, własnościowego (amd, nvidia) nie trzeba wgrywać. Ja sam wgrywając u siebie sterowniki nvidii nie odczułem przyrostu wydajności...

Ale jeśli chcesz to zrób tak:

Otwórz terminal i wpisz:

sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx-amdcccle

Reset kompa.

sudo apt-get install linux-source

sudo apt-get install linux-headers-generic

sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle

Przed resetem kompa wpisz:

sudo aticonfig --initial

Wtedy też po reboocie powinny być zainstalowane, ale jak dla mnie to jest zbędne. Sam miałem wiele problemów z instalacją u siebie sterowników, głównie to przez błąd z niewgranymi domyślnie linux-headers i source, przez co nie miałem dostępu do pulpitu, ani nic... Najlepiej zostawić jak jest i się w nie bawić :P

Od razu mówię, że to co wyżej podałem zadziała. Nie lubię linuxa i to jest dla mnie chyba najbardziej niezrozumiały system ze wszystkich... Na windzie wystarczy ściągnąć i klikać "dalej" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Nie ma gier na Linuxa? A Minecraft? A Steam (w tym Team Fortress 2 i jeszcze wiele tytułów)? Dodam jeszcze, że wbudowany sterownik jest naprawdę mało wydajny, ponieważ interfejs Ubuntu mocno zacina, a filmy na YouTube nie działają płynnie nawet w 360p (gdy na Windowsie śmiga na FullHD bez żadnych pominiętych klatek).

Instalując aktualizacje zmieniłem w ustawieniach by pobierał własnościowy sterownik fglrx-updates. Czy po tym będę musiał robić coś jeszcze?

Edytowane przez TheReduxPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Jak w ustawieniach zaznaczyłeś własnościowy i uruchomiłeś ponownie kompa to jest to wszystko.

A gier poza prostszymi, czy MC na Javie praktycznie nie ma. Niby jest Wine, ale miałem problemy konkretnie z nim samym oraz CS'em na Steamie... Niby mieli robić steam pod linuxa i jakąś grę... Left 4 Dead chyba czy jakoś tak, ale z racji iż już na szczęście go nie używam, to nie wiem.

Poza tym u mnie filmiki i gui ubuntu (opengl) cięło trochę i na własnościowym i na alternatywnym z reguły na to, iż był wgrany na pendrive.I jak już wspomniałem nie odczułem żadnej poprawy ze ściągnięcia driver'ów Nvidii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Niby mieli robić steam pod linuxa i jakąś grę... Left 4 Dead chyba czy jakoś tak, ale z racji iż już na szczęście go nie używam, to nie wiem.

Haaalooo? Steam na Linuxa jest już od ładnych kilku miesięcy :) Left4Dead też już jest przekonwertowany dla Linuxa.

Tutaj masz listę gier na Pingwinka, które Steam oferuje:

Edytowane przez TheReduxPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Jak ja ostatnio kilka miesięcy temu używałem, to był pod Beta jako zamknięty projekt i mówili o jakiejś grze, chyba właśnie o L4D. Nieźle, że zaczęli coś robić, ale poza cs'em/half lifem/serious samem to nic nie kojarzę... same "nieznane gry", żadnych no nie wiem... codów, assasinów, gothiców, TES'ów ani nic. Może z czasem, kiedy wine już nie będzie potrzebne. Mam nadzieję, że nie będę musiał z linuxa korzystać więcej (poza ew. serwerem, gdzie niech się dzieje wola nieba). To nie na moje nerwy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Zainstalowałem teraz sterowniki za pomocą poleceń podanych przez Ciebie w pierwszym poście i zdecydowanie widać poprawę. YouTube znów śmiga w FullHD, interfejs działa bardzo płynnie, ogólnie system tak jakoś żwawiej się rusza :) No i strony nie zacinają.

Jak pobierze się Team Fortress 2 to poinformuję o wydajności. Ale na razie łap lajka, i dzięki za pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Nie ma za co. Mam nadzieję, że tobie bardziej przypadnie do gustu niż mi ten cały pingwin. Na razie jedyne pingwiny, którego lubię, to te "z Madagaskaru" oraz Miloszu_xd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Redux    168

Gry na Source (i nie tylko) nie działają na tych sterownikach ale samemu udało mi się rozgryźć problem z nimi związany. Na stronie AMD jednak można pobrać niezłe sterowniki. Gamoń ze mnie. :P

Napiszę więc sposób, może się komuś kiedyś przydać ;)

Przed instalacją sterowników upewnij się, że uruchomiony jest domyślny (chyba X.Org) sterownik. Nie instaluj sterownika "fglrx".

1. Wejdź na stronę:

2. W tabelce znajdź "Latest Beta Driver" oraz kliknij przycisk "Download" znajdujący się po prawej stronie.

3. Plik to archiwum a nas interesuje jego zawartość, więc klikamy "Otwórz za pomocą" i wybieramy np. "Menedżer archiwów" - domyślna opcja wystarczy (zakładam, że używasz Firefox'a).

4. Zawartość pobranego archiwum wypakujemy tam, gdzie nam wygodnie. Polecam pulpit.

5. Kliknij prawym przyciskiem myszy na wypakowany plik oraz wybierz "Właściwości". Przejdź do karty "Uprawnienia" oraz zaznacz opcję "Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu". Kliknij "Zamknij".

6. Dwukrotnie kliknij pobrany plik oraz z okna, które się pojawi, wybierz "Uruchom".

7. W kreatorze nic nie trzeba zmieniać, więc klikamy ciągle "Dalej" aż do uruchomienia procesu instalacji.

8. Gdy instalator poinformuje nas o zakończeniu instalacji, restartujemy komputer.

Dzięki temu zyskałem kilkadziesiąt klatek w FPS oraz każda gra na Steam, którą posiadam i jest dostępna na Linuxa (Counter-Strike Source, Team Fortress 2, Don't Starve, Counter-Strike 1.6 i jeszcze kilka tytułów), działa bez zarzutu. Mimo, że są to sterowniki w fazie rozwoju beta to nie znalazłem problemów z wydajnością i stabilnością.

Co do usuwania watermarka w rogu ekranu:

1. Uruchom terminal.

2. Wykonaj polecenie:

sudo gedit /etc/ati/signature

3. W otwartym edytorze tekstowym zamień "UNSIGNED" na:

9777c589791007f4aeef06c922ad54a2:ae59f5b9572136d99fdd36f0109d358fa643f2bd4a2644d9efbb4fe91a9f6590a145:f612f0b01f2565cd9bd834f8119b309bae11a1ed4a2661c49fdf3fad11986cc4f641f1ba1f2265909a8e34ff1699309bf211a7eb4d7662cd9f8e3faf14986d92f646f1bc

4. Zapisz plik i zamknij okno edytora oraz terminalu.

Po restarcie komputera watermark zniknie.

Dodaktowo lista obsługiwanych GPU przez te sterowniki:

Kompatybilność produktów z rodziny Desktop

AMD Radeonâ„¢ HD 7900 Series

AMD Radeon HD 6500 Series

AMD Radeon HD 7800 Series

AMD Radeon HD 6400 Series

AMD Radeon HD 7700 Series

AMD Radeon HD 6300 Series

AMD Radeon HD 7600 Series

AMD Radeon HD 6200 Series

AMD Radeon HD 7500 Series

ATI Radeon HD 5900 Series

AMD Radeon HD 7400 Series

ATI Radeon HD 5800 Series

AMD Radeon HD 7300 Series

ATI Radeon HD 5700 Series

AMD Radeon HD 7000 series

ATI Radeon HD 5600 Series

AMD Radeon HD 6900 Series

ATI Radeon HD 5500 Series

AMD Radeon HD 6800 Series

ATI Radeon HD 5400 Series

AMD Radeon HD 6700 Series

ATI Radeon HD 5000 Series

AMD Radeon HD 6600 Series

Kompatybilność produktów z rodziny All-in-One Desktop

AMD Radeonâ„¢ HD 7600A Series

AMD Radeon HD 6600A Series

AMD Radeon HD 7450A Series

AMD Radeon HD 6350A Series

Kompatybilność produktów z rodziny Embedded

AMD Radeonâ„¢ E6760

AMD Radeon E6460

Kompatybilność produktów z rodziny Integrated

AMD Radeonâ„¢ HD 7600G Series

AMD Radeon HD 7600D Series

AMD Radeon HD 7500G Series

AMD Radeon HD 7500D Series

AMD Radeon HD 7400G Series

AMD Radeon HD 7400D Series

AMD Radeon HD 7300G Series

AMD Radeon HD 6500D Series

AMD Radeon HD 6600G Series

AMD Radeon HD 6400D Series

AMD Radeon HD 6500G Series

AMD Radeon HD 6300D Series

AMD Radeon HD 6400G Series

AMD Radeon HD 6300G Series

AMD Radeon HD 6200G Series

Kompatybilność produktów z rodziny Mobility (np. w laptopach)

AMD Radeonâ„¢ HD 7900M Series

AMD Radeon HD 6500M Series

AMD Radeon HD 7800M Series

AMD Radeon HD 6400M Series

AMD Radeon HD 7700M Series

AMD Radeon HD 6300M Series

AMD Radeon HD 7600M Series

ATI Mobility Radeon HD 5800 Series

AMD Radeon HD 7500M Series

ATI Mobility Radeon HD 5700 Series

AMD Radeon HD 7000M Series

ATI Mobility Radeon HD 5600 Series

AMD Radeon HD 6900M Series

ATI Mobility Radeon HD 5500 Series

AMD Radeon HD 6800M Series

ATI Mobility Radeon HD 5400 Series

AMD Radeon HD 6700M Series

ATI Mobility Radeon HD 5000 Series

AMD Radeon HD 6600M Series

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...