Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Unusual_dwarf

Spleef

Rekomendowane odpowiedzi

Shorah b'shemtees!

Chciałbym wam dzisiaj zaprezentować mini grę stworzoną w Minecraft, która stała się popularna i na wielu serwerach można w nią dziś zagrać. Samo słowo spleef znaczy tyle, co grief - chodzi tu o niszczenie bloków, aby podkopać przeciwnika (spleef tradycyjny) lub kilku (multispleef), który spadnie na dół.

xcxp23.jpg

Spleef - tradycyjny oznacza, że na arenie znajduje się tylko dwóch graczy. Zwykle jest otoczona barierą nie do zniszczenia, aby wyznaczyć granice stadionu. Nie ma wymogów, co do jego kształtu, ale najlepiej, gdy jest prostokątny lub okrągły.

Multispleef - na arenie znajduje się więcej niż dwóch graczy. Najlepiej, gdy jest większa niż od tradycyjnego meczu. Zawodnicy mają takie samo zadanie, a warstw jest zwykle więcej, aby wydłużyć rozgrywkę i, co najważniejsze, oznaczyć miejsca 1, 2 i 3.

Spleef nie ogranicza się do małego pluginu na serwerze. Istnieje Spleef League, gdzie gracze mogą rywalizować ze sobą i zdobyć punkty (lub je tracić). Wbrew wszelkim opiniom, ta gra jest tak naprawdę nieźle rozbudowana. Gracze profesjonalni przyjmują własne taktyki, można być defensywnym lub ofensywnym.

W poprzednim roku odbył się Spleef World Cup i po klasyfikacjach 64 graczy dostało się do turnieju o puchar mistrza.

Mecze spleef rozgrywają się do 5 punktów (więc może być maksymalnie 9 rund).

vgssih.jpg

Zachowanie negatywne na spleef:

- islanding (po polsku dziwnie by brzmiało) - podkopywanie klocków wokół siebie, aby utworzyć wyspę, której przeciwnik nie może zniszczyć ani na nią wskoczyć. Przez to wyspa może pozostać nienaruszona przez wieki, o ile ktoś nie wytrzyma i skoczy w dół.

- camping - czyli "kampienie". Siedzenie na swojej pozycji, najczęściej pozostaje tylko jedna droga, aby dojść do przeciwnika, który z łatwością może ciebie podkopać, gdy do niego doskoczysz. Żaden inteligentny gracz nie skoczy na campera, bo straci punkt/przegra.

Podzielcie się tutaj swoimi wrażeniami na temat tej mini-gry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miloszu_xd    171

Stary dobry spleef. Pamiętam jak na jednym serwerze koxiłem :3

A najlepsza taktyką jest bezsensowne bieganie po mapie z wciśniętym LPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adeo    34
Dwarf, co Ty na to, aby zorganizowac mistrzostwa minercraft.pl w spleefie? Tak jak to bylo na spleef leauge : D z checia przypomnialbym sobie tamten klimat : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miloszu_xd    171

Swego czasu na ali były cotygodniowe turnieje, więc czemu by tego nie reaktywować, tylko że:

a) rzadziej

b) lepsza nagroda

c) możliwość wybrania na którym z serwów nagroda ma być przyznana

Edytowane przez Miloszu_xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałem zorganizować to na skalę sieci, ale to już zależy od Rabusia i Swajnera (pisałem do nich o tym, tylko Swajner odpowiedział, ale nadal nie ma decyzji podjętej). Napiszę więcej w temacie, jak znajdę czas, pewnie wieczorem :)

Miloszu, uwierz mi, to wcale nie jest najlepsza taktyka :D Wielu by ciebie rozwaliło po dziesięciu sekundach.

Ja sam przyjmuję inną taktykę, zależy z kim gram. Opiszę kilka dzisiaj w pierwszym poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424

Hah, stary dobry slpeef. Pamiętam jak brałem udział w tych międzynarodowych mistrzostwach spleefa. Jakoś 50-60 miejsce miałem i jużmi się dalej nie chciało grać... najlepsze było to, że wygrywałem z graczami co byli w top30 a przegrywałem z takimi z rankingu 1000+ ._.

A non stop wciśnięty lpm jest zły, wiem bo tak niektórzy robili i wpadali, też raz spróbowałem tego... najlepsza metoda to ████████████████████████████████████████████████████████████████████████████ (<- zdrap by zobaczyć). Praktycznie większość pojedynków nią wygrywałem, ale trzeba odpowiednio mapę sobie wyrzeźbić :D

Z chęcią bym jeszcze raz spleefa zobaczył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miloszu_xd    171

Taktyka wcale nie taka zła, tylko trzeba mieć sporo wprawy. Masa graczy wpada we własne dziury, ale jak się poćwiczy skakanie to nie jest tak źle. 3/4 wygranych walk wygrałem w ten sposób. No i w sumie źle napisałem że bezsensowne bieganie. Ogólnie chodzi o to, żeby się nie zatrzymywać ani na chwilę, a jak już mapka podniszczona, skakać po najbardziej podziurawionych miejscach. Ryzyko jest spore, ale szansa że przeciwnik spadnie też spora. Zależy od tego czy się umie skakać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry gracz spleefa łączy z tą grą tzw. parkour. Nawet jak poszatkujesz mocno arenę, to nie spadnie albo będzie uważny. Jak kopiesz też blisko swoich nóg, to prędzej sam wpadniesz :)

Ostatnio grałem z kolejnym camperem i muszę powiedzieć, że to nie jest żadna przyjemność z grania. Po 30 minutach (tak, rundy mogą trwać godzinami, jeżeli jeden gracz jest mocno defensywny, a drugi uważny) miałem już dość i przez nieuwagę przegrałem. W tym wypadku ja atakowałem, a on, jak głupi, ciągle się chował na wysepkach i nie ruszał się stamtąd, dodatkowo bardzo szybko niszczył śnieg, więc nie miałem szans, aby doskoczyć do niego.

Spleef jako tako ma w sobie słabe punkty, które dziurawią camperzy - gra może się dłużyć w nieskończoność.

Chciałbym w końcu zorganizować jakiś turniej na skalę sieci, aby zrobić też news na stronie głównej, ale admini nie mają czasu. Swajner trochę częściej patrzy na PW chociaż, ale i tak wydaje mi się, jakbym otrzymał wymijającą odpowiedź. Musimy na TS to uzgodnić.

Jak wy oceniacie spleef? Czekam na dalsze komentarze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...