Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
AniolStroz

Brak Balansu Proffesji

Rekomendowane odpowiedzi

AniolStroz    20

Money top

Reveson - 2000 farmer

RapiZzd - 1500 farmer

AniolStroz - 1100 gornik

Dodam tylko że obaj panowie 1 i 2 nie robią zbytnio questów

Proffesje sa bardzo niezbalansowane , framer zarabia zbyt duże pieniądze , Reveson wcale tak dużo nie gra a 2k wbił w tak krótkim czasie przez to że za 1 chleb jest 1.5D na skupie , to jest śmieszne , oczywiście będzie spam farmerów że nie .......

---------------------------------------------------------------

Wojownik zabije szkieleta - 1D (Straci hp , musi je odnawiać jedzeniem + musi mieć zbroję + miecz)

Farmer zbierze plony z pola , wypiecze je i odnosi do skupu biorąc za to ogromną kasę , kolega w ciągu paru godzin zarobił 800D

Drwal zetnie drzewa stack wooda i zarobi......nie będę nawet mówił , wypowiedzi drwali na tsie mi wystarczą

Górnik jeśli nie sprzeda itemów graczą to zarobi śmieszne pieniądze na cobblu

------------------------------------------------------------------

Chleb powinien kosztować 1D a nie 1.5D na sprzedaży albo trzeba podnieść ceny coobla / stona , kase za szkielety , za drewno... nawet biedak chce denara na chleb

Na chwilę obecną górnik i farmer zarabiają małe pieniądze , wojownik średnie , farmer - za duże

Ktoś powie że jak będę móc kopać diamenty to będę więcej zarabiał ... tylko że najbogatsi czyli farmerzy nie będą ich potrzebowali np...

--------------------------------

Moim zdaniem to nie fair że jest 1.5D za chleb , jeśli tak dalej będzie to pierwszymi 3-4 szlachcicami będą farmerzy

Ps: Nawet chleba zjeść nie mogę bo wszyscy go dają do npc zamiast do graczy .... a nie będę dawał 2d za 1 chleb , gdzie mogę mieć mięsko dużo taniej które upieczone daje więcej niż chleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gap1996    9

Zdecydowanie popieram ideę Anioła. Obecnie, serverowe profesje nie są na równym poziomie. To, że farmerzy (czyli średniowieczne i ubogie chłopstwo, które było uzależnione od opieki feudala i płaciło mu nieraz bardzo wysoką jak na ich budżet "rentę feudalną") żyją sobie jak magnateria (2 dni po stracie servera) jest jakąś anomalią . Ta sprawa bez wątpienia czeka na wypowiedź Administracji.

Korzystając z okazji, chciałbym zaapelować o zmiany odnośnie wojownika. Tak jak było już kiedyś proponowane, wnoszę o dodanie nowego NPC na rynku, sprzedającego itemy zdobywane z potworów (albo chociaż jeden z nich). Powodem są zbyt małe nagrody za likwidowanie mobów. Zapłata jest za mała, w porównaniu z trudem jaki trzeba pokonać by ją zdobyć. Dla najefektywniejszej pracy wojownik potrzebuje dobrego uzbrojenia (na tym etapie będzie to pełne, skórzany ubranie). Na wytworzenie czegoś takiego wojownik potrzebuje 24 skór, a i tak wytrzymałość takiego "ochraniacza" jest tragiczna. Ponadto jeżeli ktoś nie chce walczyć kiepskim, drewnianym mieczem (a są to raczej wszyscy wojacy) tylko chce przerzucić się na lepszy materiał, już musi prosić o pomoc górnika z czym wiążą się kolejne koszty. Idąc dalej, pamiętajmy że potwory pojawiają się dopiero w nocy, więc jest to jedyna pora do jakiegoś zarobku. No i ostatnia rzecz - lagi. RoleCraft jest powszechnie bardzo lubiany przez graczy, stąd przybywa ich coraz więcej. Nie obchodzi się to bez straty na działaniu servera, czego największymi ofiarami są moim zdaniem wojownicy. Ile razy ja i koledzy z profesji ginęliśmy lub byliśmy bliscy upadku przez to, że lagi hamowały nasze ruchy? Szczególnie gdy ktoś ma kiepski sprzęt, to jego los jest przesądzony.

Reasumując: gdyby nie było questów i trwającego pierwszy dzień bugu z pająkami, przynajmniej ja posiadałbym teraz mniej niż 100 dukatów, grając przez dużo czasu (obecnie mam 400). To jest po prostu śmieszne, w porównaniu z rolnikami, którzy na luzie wyciągają po dwudniowej grze niecałe 2 tysiące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Reveson    1

Mimo, że jestem rolnikiem, zgodzę się z wami, że zarabia się bardzo szybko. Chciałbym tylko wyprowadzić was z błędu, gdyż wczoraj praktycznie cały dzień na serwerze siedziałem, by zdobyć te 2000 dukatów (choć to i tak jest raczej zbyt szybko). Do tego, by zebrać całe plony zboża (o ile was ktoś wcześniej nie uprzedzi) trzeba poświęcić min. 20 min - czyli trzeba siedzieć w nocy. Na polu praktycznie bez przerwy respią się potwory i bez co najmniej 9 chlebów nie ma co się pchać w nocy na pole (na jednego pająka schodzi ~3-4 cheleby). Do tego dochodzi zbroja, która jest też prawie obowiązkowa i to, że trzeba zabijać wszystko ręką. Druga sprawa, to proszę nie piszcie, że rolnicy nie chcą nic kupować od innych, bo wczoraj ładne parę godzin spamowałem, że kupię diamenty, a później że żelazo i węgiel. Sprzedawca się nie znalazł, a w odpowiedzi dostałem od paru górników "Mam, ale nie chcę sprzedawać".Trzecia rzecz, to to, że zarobiłem tak szybko tylko dlatego, że wczoraj rano nie było jeszcze tyle osób na polu. Prawie całe miałem dla siebie, co nie miało miejsca już po południu. Od około g. 15:00 nie dało się nic zebrać, bo zwyczajnie nie było czego, a była nas tylko 3 (przez chwilę 5).

Taki mały offtop dla tych, którzy myślą, że będąc rolnikiem latam sobie tylko po polu i całe stacki zboża same do mnie przychodzą.

@Lizak I tak ledwo udaje mi się przeżyć jedną noc. Nie dość, że atakując potwory, niszczysz sobie przy okazji pole, to jeszcze bijesz je ręką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lizak    7

Można by to rozwiązać w ten sposób, że na polach spawni się mega dużo pająków i szkieletów, lecz tylko raz na 40-60 minut (O ile jest możliwe takie ustawienie). Wtedy farmerzy dawaliby zarobek Wojownikom w postaci chleba(do walki) i kilku denarów. Z resztą jeszcze nie grałem na serwerze i nie wiem jak to jest, ale i tak będę wojownikiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że jestem najlepszym drwalem na serwerze, mogę już używać diamentowej siekiery, nie opłaca mi się nawet kupować żelaznej za 3 dukaty, bo mogę nią jedynie zebrać 2,5 stacka drewna, w przeliczeniu na dukaty - 10. W chwili obecnej mam jedynie 160 dukatów. Dostaliśmy od admina 2 malutkie skrawki ziemi, które nazywają się lasem^^. W nocy się nie da pracować, bo respi się bardzo dużo potworów. Na początku dnia trzeba zabijać pozostałe potwory, bo te chowają się pod koronami drzew. Koszt przepłynięcia na wyspę i spowrotem wynosi 4 dukaty, przepłynąłem już tak pewnie 10 razy co daje 40 dukatów. Czyli zawsze, żeby nadrobić 4 dukaty muszę zebrać stack drewna, co zajmuje mi 20 min, gdy nie ma żadnego innego drwala w lesie. I wy narzekacie, że wasze klasy mało zarabiają. Nie zamierzam już grać na tym serwerze, dopóki admini czegoś z tym nie zrobią. Pozdrawiam wszystkich drwali na serwie^^.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
speakn3t    0

Powinno się wprowadzić szlachtę, żeby przynajmniej zakładała prywatne folwarki i lasy, bo ten państwowy w Wiosce i na Wyspie Publicznej to tragedia, małe to to i małe zyski z rąbania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Elwo    11

Mimo, że jestem najlepszym drwalem na serwerze, mogę już używać diamentowej siekiery, nie opłaca mi się nawet kupować żelaznej za 3 dukaty, bo mogę nią jedynie zebrać 2,5 stacka drewna, w przeliczeniu na dukaty - 10. W chwili obecnej mam jedynie 160 dukatów. Dostaliśmy od admina 2 malutkie skrawki ziemi, które nazywają się lasem^^. W nocy się nie da pracować, bo respi się bardzo dużo potworów. Na początku dnia trzeba zabijać pozostałe potwory, bo te chowają się pod koronami drzew. Koszt przepłynięcia na wyspę i spowrotem wynosi 4 dukaty, przepłynąłem już tak pewnie 10 razy co daje 40 dukatów. Czyli zawsze, żeby nadrobić 4 dukaty muszę zebrać stack drewna, co zajmuje mi 20 min, gdy nie ma żadnego innego drwala w lesie. I wy narzekacie, że wasze klasy mało zarabiają. Nie zamierzam już grać na tym serwerze, dopóki admini czegoś z tym nie zrobią. Pozdrawiam wszystkich drwali na serwie^^.

Jestem wojownikiem i potwierdzam. Nie ważne czy drwal ma nawet mączkę kostną, i tak zarabia najmniej. Wielokrotnie z Garytheslimak'iem się wymienialiśmy jabłko za mączkę - mimo wszystko nie udawało się wyjsc zbyt wiele na plus.

Grając wojem, nie powiem ze zarabia się źle, ale jeśli licząc koszty leczenia, ochrony, naprawy (która u kowala wynosi gruuubo ponad 200d za żelazny miecz! skandal) i kupna broni - czasami musimy dokładac.. w 2 dni zarobilem 500d, z czego polowe stracilem u jeb**ętego kowala za przeproszeniem. Nie wspominając o lagach, gdzie potwory stoja w miejscu, i nagle sie teleportują do postaci zadając kilka obrażen naraz.

Podobnie jak Garytheslimak, nie gram, dopóki administracja nic z tym nie zrobi. A chyba nie chcecie mieć samych rolasów, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sena    0

ja jako górnik mam sporo surowców w sumie ale tylko dlatego że jeszcze nikt nie przekopał mapy więc jest co zbierać ale sam tez sporo muszę zabijać potworów bo jak wiadomo jest ich pełno w jaskiniach, ale tak czy siak skoro stack węgla który się zbiera czasami w 30 min czasami więcej kosztuje koło 6-7d, jedynie żelazo jest drogie i da się na nim zarobić co nieco ale zebrać np takie 64 sztuki żelaza które można sprzedać za około 60d to nie jest tak łatwo i bardzo ryzykownie zwłaszcza że trzeba strasznie uważać na potwory(bo po śmierci ciężko potem trafić a co gorsza zdążyć) i trafić na dobrą jaskinie które nieubłaganie się kończą. Ja sam po 2 dniach bardzo częstego grania mam około 150d(lecz mam jeszcze 4 stacki żelaza kilka węgla i sporo redstona który mało co jest potrzebny) więc można powiedzieć że koło tych 500d mam będąc w ścisłej czołówce górników i top 1 w Forge, więc większość górników poniżej ma pewnie mniej kasy no chyba że samego coobla kopią i sprzedają choć to nie daje dużo zysku(ja sam w ogóle już nie kopie coobla bo sie nie opłaca tracić czas bo nie daje ani kasy ani skilla). Popieram przedmówców że albo więcej kasy dla reszty za towary albo mniej za chleb w skupie, i zróbcie targowisko dla ludzi bo tak się na prawde ciężko sprzedaje a nie wyobrażam sobie takiego handlu do 10k denarów...). Jak tak zostawicie jak jest teraz to za tydzień będzie pełno szlachty rolniczej, i trzeba jeszcze jakoś wyrównać tą różnice która się zrobiła np dając przez 2 dni niższą cenę chleba albo wyższą cene pozostałych towarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZooM    0

Dziś sprzedawałem chleb u piekarza i za 1 sztuke dostałem 0.8d. Cena została juz zmieniona.

@sena

Więc pewnie za tydzień nie będzie pełno szlachty rolniczej.

@Reva

Musimy bardziej oświetlić te pole ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość camil92PL   
Gość camil92PL

Niestety jeszcze trochę zejdzie zanim ceny zostaną już na stałe wprowadzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...