Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Unusual_dwarf

PlanetSide 2

Rekomendowane odpowiedzi

Planetside-2-wallpaper-010.jpg

PlanetSide 2 jest darmową grą MMO FPS, w której gracze wcielają się w żołnierza jednej z frakcji i zdobywają tereny na trzech różnych mapach.

Serwery są ogromne, mieszczą tam kilka setek ludzi, jeżeli nie więcej, i wszyscy mają za zadanie zdobywać bazy przeciwników.

1. Frakcje w grze są następujące:

- Vanu Sovereignty

Vanu jest frakcją, która opiera się na zaawansowanej technologii. Jej członkowie pragną pokoju na świecie, ale na drodze stoi im Nowy Konglomerat i Republika Terran. Wiedzą, że jedyną drogą na ocalenie ludzkości i ochronę społeczeństwa jest odkrywanie nowych rzeczy.

- New Conglomerat

Nowy Konglomerat składa się z wielu wolnych, niezależnych grup, w których można wyróżnić praworządnych ludzi walczących o wolność, ale też terrorystów, którzy chcą dorównać innym frakcjom i mieć władzę.

- Terran Republic

Są wielkim socjalistycznym rządem, który panuje na Ziemi. Chcą jedynie objąć swoją władzą jak największy obszar kosmosu.

Osobiście wybrałem frakcję Vanu, ponieważ zgadzam się z hasłem przewodnim, ale też dlatego, że w Konglomeracie gra dużo, mówiąc wprost, dzieci, które biorą grę na serio i krzyczą "Freedom!" i rzucają wieloma wyzwiskami na innych graczy.

2. Mapy:

Każdy zanim zacznie grać musi wybrać serwer. Z tym myślę, że nie ma problemu, wiele osób wybiera serwery australijskie, amerykańskie lub europejskie (czyli każdy z możliwych) i prawie nigdy nie braknie na nich graczy.

Są trzy mapy, na których można walczyć i zdobywać terytoria:

- Indar - pustynne tereny, kaniony, rozległe, suche połacie terenu. Tak wygląda najpopularniejsza mapa w grze i gra na niej zdecydowanie najwięcej graczy. Można znaleźć wiele skrótów przez pustynne góry i szczeliny, ale drzew na południu też nie braknie.

- Esamir - odwrotnie do Indaru - ta mapa jest pustynią lodową. Połyskujący na słońcu śnieg tworzy śnieżnie pagórki, z których co jakiś czas można zauważyć ogromne formy skalne, wyglądające na ciemne, fioletowe kryształy. Teren raczej mało zróżnicowany, ale mapa też niezła.

- Amerish - klimat umiarkowany, wielkie lasy i nienaturalne, ostro zakończone góry z brązowych skał. Amerish posiada najwięcej kryjówek, wzniesień, kotlin i dolin, przez co łatwo można się zgubić, ale też uciec od wroga. Jako jedyna mapa ma również wodę.

Na każdym kontynencie są rozsiane bazy, z czego trzy na przeciwnych krańcach map to Warpgate. Są to główne bazy każdej z frakcji, gdzie jest wielka tarcza, a w środku baza lotnicza, teleport na inne wyspy itp.

Najwięcej walk odbywa się na Indarze, tam też pośrodku mapy jest słynny Crown, o który walki trwają bezustannie, 24/7.

Gra jest moim zdaniem naprawdę wspaniała, chociaż bardzo dużo osób ma problemy z lagami, jakie tworzy. Zdaniem innych nie chodzi tu o internet, bo mają dosyć dobry, a raczej o rozmiar serwerów i map może wpływać na rozgrywkę.

Ja sam gram na niskich ustawieniach, jedynie cienie mam na średnich, a i tak zdarzają się dni, gdy mogę pograć 10 minut i gra się wyłącza, ale też 5h i wszystko chodzi płynnie :)

Ktoś z was już się w to wciągnął? Piszcie na dole!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zampa2    35

CTD, CTD wszędzie!

Gdyby nie to, to 9/10 grałbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108

Po przeczytaniu tego tematu, może chociaż spróbuję w nią zagrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może zagram, ale jak założą mi radiówkę. 

Ale mam dwa pytania:

1. Frakcja posiadająca najlepsze bronie? ;)

2. Żeby normalnie grać, to trzeba bulić kasę, jak w WoT'cie, co nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Trudno powiedzieć, są niby podziały na specjalizacje, co do broni, ale twórcy na pewno zbalansowali ten poziom, aby każdy miał równe szanse: Vanu mają najlepsze snajperki, Konglomerat shotguny, a Terranie chyba karabiny.

W każdej frakcji i tak masz do wyboru klasy: inżynier, recon (nie wiem czy to sniper, czy oddzielna klasa), medyk, light assault, heavy assault, max i jeszcze ktoś.

W grze rozwijasz postać, zdobywając doświadczenie poprzez zdobywanie baz, zabijanie, leczenie, naprawianie, a potem za exp kupujesz celowniki, wspomagacze, tarcze, życie, zabawki jak noktowizor, latarka i laser, itp.

2. Są gracze pay2win, którzy mają niby lepsze uzbrojenie, ale ja tam nie widzę szczególnej różnicy.

Gram zwyczajnie i zabijają mnie zarówno niżsi rankiem, jak i wyżsi.

Gram mało w fps-y, właściwie to tylko TF2, więc jak zacząłem grać w Planetside 2, to nie ogarniałem kompletnie, każdy mnie zabijał itp. Teraz lepiej sobie radzę i nawet jeżeli biegają sobie po mapie pay2win, to jakoś się nie wyróżniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra fajna. Na początku bardzo wciąga, ale czym więcej grałem tym bardziej mi się nie chciało. Zauważyłem też, że jakoś dziwnie manipuluje umysłem! Bo jak mam w co grać, to Planetside olewam, ale jak się nudzę, zmuszam się do włączenia gry, a potem siedze w niej kilkanaście godzin. Co się dzieje się?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nuk0r    43

TEN BALANS

na amerishu konglomerat ma jakieś 80 % ziem. Fajnie.

powinni wprowadzić coś co będzie balansowało te teamy, bo taka gra nie ma sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frakcje często zmieniają swoje ziemie, codziennie inaczej niemal wyglądają Amerish i Esamir.

Z Indarem jest inaczej, bo rzeczywiście Konglomerat ma najwięcej ludzi i prawie zawsze zajmują północ. Crown przechodzi przez wszystkie ręce, a południe mapy jest podzielone na Vanu i Terranów.

Powinni na jakiś czas zablokować dostęp do głupiego konglomeratu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ShoyGaming    3
Recenzja bardzo dobrze dopasowana do gierki. No a gierka świetna 9\10. Grafika nieprzeciętna, ale zauważyłem kilka drobnych niedociągnięć, co nie zmienia faktu że gierka jest obłędna. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
piernik01    18

Ja gram. Aha, Ci co grają P2W to mają po prostu szybsze odblokowanie broni/ulepszeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kanzol    14

Gra świetna, grywam w nią często, a co do frakcji, wybierajcie Vanu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kioskovy    1
O kod do wersji beta walczyłem tydzień! Po otrzymaniu go byłem zmuszony grać na swoim laptopie na najniższych więc zrezygnowałem. Tak czy inaczej, gra robi wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...