Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
1GMac1

Składanie kompa - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Może sobie G860 kupić, który nadal jest bardzo dobrym prockiem. A i przyszłościowy socket ma. ;)

Edytowane przez KubaCzarny123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

no to może być, te nowe pentiumy nie są najgorsze.. przez serie "i" pod cieniem.

Ten pentium powinien starczyć, jest on Sandy Bridge.. powinien być ok, jest 2 wątkowy z tego co pamiętam, szkoda,że nie 4 ;P.

no to fakt faktem powinien starczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to proca mamy. :P

Teraz trzeba coś pomyśleć o karcie. Najlepiej byłoby HD7750, ale nie zmieści się w budżecie. Może 8800GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

8800gt lub 9800gt(byle nie gigabyte bo mają fabryczną wadę w chłodzeniu) stanowczo wystarczą. to te same karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałbym, 8800GT w prawie każdej grze jest szybsza, a i ma więcej jednostek teksturujących i cieniujących. :) 

Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.

Natomiast, którą Autor nie wybierze, będzie OK. 

No to teraz MOBO. Ja bym wybrał MSI B75-G43M,ASRock P75 Pro3 lub ASRock B75 Pro3-M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

jako ,że to budżetówka to nawet najtańsza.. wątpię ,że autor by coś podkręcał.. a każda złotówka się liczy, obudowa to nawet Tracer za 50zł była by dobra,kwestia gusty, aby była pełno wymiarowa mid-tower ^_^

Do tego jakis chieftec zasilacz 500W za 150zł na przyszłość

Ram goodramu 4gb 133mhz za okolo 70~ starczy jakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1GMac1    4

W podkręcanie się nie bawie (złe doświadczenia). Dysk? Nie jestem wybredny ani wymagający, do 200GB może być, tylko jakiej firmy i model?

Edytowane przez 1GMac1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał jednak WD. Minimalnie wolniejszy, ale bardziej trwała. Seagate się ostatnio pogorszył, a mi padł w laptopie po 3 miesiącach. Natomiast WD Caviar na ATA działa po 12 latach. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

mam seagate 12 letniego gdzies na ata, tez działa, kwestia szczęścia, kupilem seagate jakies 4 lata temu i też działa do dzisiaj. Jeżeli by miał brać WD to najlepiej blue lub black.bo green ma mniejsze obroty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

zastanawiam sie czy 

Athlon II X3 455 

nie bedzie lepszy od tego pentiuma, cena podobna, 3 rdzenie + mozliowsc odblokowania 4 ;) na socket am2+ czyli mozna by kupic am3+ z obslugą am2, wyjdzie trochę wydajniej.
Patrząc na testy w grach jest jakaś przewaga wlasnie z powodu wiekszej ilosci rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hekter    0

powiem ci tak osobiscie ic do informatyka i za 40 zł ci zlozy calego kompa i bd git bo jak sam zaczniesz to robic to hoho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

Nawet ja potrafię wymienić RAM, kartę graficzną i napęd optyczny ._.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet ja potrafię wymienić RAM, kartę graficzną i napęd optyczny ._.

A najwięcej jest zabawy z płytą, zasilaczem, dyskami, kablami, więc tu się nie pochwaliłeś. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1GMac1    4

@odkop Opinie na ten zestaw:

Płyta główna: GIGABYTE GA-MA770-UD3

Procesor: AMD Athlon 64x2 5600+ 2,9 GHz

Karta graficzna: Radeon 6670 1GB DDR3

Pamięć RAM: 6 GB

Dysk: 250 GB segate

Zasilacz: 550 Wat (nie wiem jakiej firmy, ale jak bym kupował to jakiś zaufany bym wymienił)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli zasilacz to produkt zasilaczo-podobny, to nie bierz. Efektywnie ma pewnie z 300W. Nie wspominając, iż Procek i karta, to tylko na złom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107

Uzbieraj na coś nowszego :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ShoyGaming    3
Najlepiej znać się dobrze na prockach. Dobrym rozwiązaniem będzie kupić jakiegoś dobrego/średniego i5 a potem podkręcić. Wystrzegaj się AMD! A tym bardziej z nastawieniem na podkręcanie. Zajara ci komputer jak benzyna :).

Lepiej kupić gorszy procesor a lepszą Kartę Graficzną. Jej procesor będzie idealnie współgrał z troche gorszym procesorem. Żadnych zwiech.

Co do RAM'u co najmniej 6GB aby nie było większych zwiech. 8GB/12GB DDR2 to wystarczy na całkiem płynne granie. No i procesor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkop, zgłaszam.

Lepiej kupić gorszy procesor a lepszą Kartę Graficzną. Jej procesor będzie idealnie współgrał z troche gorszym procesorem. Żadnych zwiech.

Co do RAM'u co najmniej 6GB aby nie było większych zwiech. 8GB/12GB DDR2 to wystarczy na całkiem płynne granie. No i procesor  :)

HAHAHA.

300px-Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_st

Sorry, nie mogłem się powstrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ShoyGaming    3

Odkop, zgłaszam.

HAHAHA.

300px-Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_st

Sorry, nie mogłem się powstrzymać.

??? Taka prawda. Lepsza karta graficzna i trochę gorszy procesor idealnie pracują. Nie wiem o co ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GreenBlind    129

Najlepiej znać się dobrze na prockach. Dobrym rozwiązaniem będzie kupić jakiegoś dobrego/średniego i5 a potem podkręcić. Wystrzegaj się AMD! A tym bardziej z nastawieniem na podkręcanie. Zajara ci komputer jak benzyna :).

Co do RAM'u co najmniej 6GB aby nie było większych zwiech. 8GB/12GB DDR2 to wystarczy na całkiem płynne granie. No i procesor :)

1.Benzyna się nie pali bez ognia bądź iskry.
2.Wszystko się jara podkręcone na boxowym chłodzeniu. Amd nie ma złych temperatur są utrzymywane w normie.
3.gorszy procesor a lepsza graficzną? wole odwrotnie, dlaczego? jeżeli mam myśleć przyszłościowo to później kupię grafikę bo podstawka się nie zmieni.. Pcie jest wystarczajace.., a szbyki procesor uskrzydli nawet słabą graficzną. (np. i5 z GF8800GT). A jak kupie mocna grafike to co? proc mam w 2 podstawki wstecz i nie będe mógł zrobić upgrade'u
3.4gb do dzisiajszych gier wystarcza.. ew.8gb na rozdzialke powyzej 1920 i ultra detalach, chociaż i tak większość idzie na pamięć graficznej więc w sumie 4gb przy dobrej kondycji systemu starcza...
3.2 po co kupować droższe ddr2 4gb 800mhz za okolo 140zł jak są 4gb ddr3 1600mhz po 80zł ??
3.3 bardziej od ilości ramu liczy się dla mnie jej prędkość i timingi

lepsza graficzna przy gorszym procesorze będzie ograniczona strasznie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ShoyGaming    3

1.Benzyna się nie pali bez ognia bądź iskry.
2.Wszystko się jara podkręcone na boxowym chłodzeniu. Amd nie ma złych temperatur są utrzymywane w normie.
3.gorszy procesor a lepsza graficzną? wole odwrotnie, dlaczego? jeżeli mam myśleć przyszłościowo to później kupię grafikę bo podstawka się nie zmieni.. Pcie jest wystarczajace.., a szbyki procesor uskrzydli nawet słabą graficzną. (np. i5 z GF8800GT). A jak kupie mocna grafike to co? proc mam w 2 podstawki wstecz i nie będe mógł zrobić upgrade'u
3.4gb do dzisiajszych gier wystarcza.. ew.8gb na rozdzialke powyzej 1920 i ultra detalach, chociaż i tak większość idzie na pamięć graficznej więc w sumie 4gb przy dobrej kondycji systemu starcza...
3.2 po co kupować droższe ddr2 4gb 800mhz za okolo 140zł jak są 4gb ddr3 1600mhz po 80zł ??
3.3 bardziej od ilości ramu liczy się dla mnie jej prędkość i timingi

lepsza graficzna przy gorszym procesorze będzie ograniczona strasznie..

No cóż, nie wiem. Tak mi mówił wujek, który składa komputery. Myślałem że zna się na tym więc tak też napisałem :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...