Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
mateu52

serwer z modami

Pytanie

mateu52    0

Witam. Wraz z kolegą chcelibyśmy zrobić serwer na 2 osoby(hamachi czy coś byle nie płatny) i wgrać kilka modów na ten serwer. Co jest potrzebne do zrobienia takiego serwera z modami? mamy we dwoje wgrane mody do gry i na sigle player wszystko działa ale gdy wchodzimy na serwer zrobiony na hamachi to żaden z nich nie działa(nowe skały, potwory itp, wszystko podstawowe orginalne) Czy mógłby ktoś pomóc i opisać jak ten serwer zrobić? a może wiecie gdzie jest jakis tutorial dot mojego problemu? przeszukałem te forum i nie widziałem odpowiedzi na moje pytanie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Wintalan    75
Instalujesz przede wszystkim BukkitForge. Po restarcie powinnien wygenerować się katalog 'mods'. Do niego wrzucasz archiwa z modami. Muszą one koniecznie być pod wersję SMP! Jak na stronie modu nie ma zakładki z tą wersją, to znaczy, że taka nie istnieje. I podkreślam jedną rzecz: NIE usuwaj folderu META-INF w pliku bukkita tak jak w przypadku plików gry. Btw. skoro serwer będzie tylko na dwie osoby, to nie lepiej zrobić go poprzez grę? Myślę o sieci LAN oczywiście. Nie będziecie wtedy mieli ograniczeń związanych z brakiem wersji modu naMP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
gaculu    1

Jeżeli są dostępne wersje na serwer (bukkit - server mods) wgrywasz do folderu plugins, uruchamiasz serw, wyłączasz, konfigurujesz plik zwykle o nazwie config.yml i odpalasz od nowa. Powiedz o jakie mody chodzi to będzie łatwiej ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
mateu52    0

Instalujesz przede wszystkim BukkitForge. Po restarcie powinnien wygenerować się katalog 'mods'. Do niego wrzucasz archiwa z modami. Muszą one koniecznie być pod wersję SMP! Jak na stronie modu nie ma zakładki z tą wersją, to znaczy, że taka nie istnieje. I podkreślam jedną rzecz: NIE usuwaj folderu META-INF w pliku bukkita tak jak w przypadku plików gry. Btw. skoro serwer będzie tylko na dwie osoby, to nie lepiej zrobić go poprzez grę? Myślę o sieci LAN oczywiście. Nie będziecie wtedy mieli ograniczeń związanych z brakiem wersji modu naMP...

Tzn. co masz na myśli pisząc poprzez grę? jak to zrobić?Bo my jesteśmy narazie bardziej zieloni niż czerwoni^^ :) Jeżeli mógłbyś opisać to bardziej obszerniej jak to zrobić byłbym naprawdę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Modyfikacje:

Lista modyfikacji w Pingwin Pack v1.2:
-Modloader
-Minecraft Forge
-Rei’s Minimap
-Inventory Tweaks
-Golden Egg
-Show Durability
-Backpack
-Damage Indicators
-NEI(Recpie Mod)
-OptiFine
-The Lion King
-Enhanced Visuals
-Comes Alive
-Mutant Creatures
-Divine RPG
-Household Gods
-Dynamic Light
-Easy Crafting
-Sword Pedestal

btw. chcielibyśmy postawić ten serwer jak najprościej nic nie kombinować w ulepszaniu czy coś takiego, po prostu zagrać razem. Kolega jest wgle z drugiej strony Polski więc jeżeli chodzi o jakieś sieci lokalne to nie istnieją. ver. minecrafta mamy 1.4.6 a mody na których byśmy chcieli zagrać to jak ktoś zna to "Pingwin Pack" dostępna pod tym linkiem.

http://tiny.pl/h2t35
Edytowane przez mateu52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
mateu52    0

no tylko hamachi :) a jak z tą pomocą bardziej rozpisana? Mógłbyś pomoc jakoś ten serwer mi ogarnąć? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
gaculu    1

Pewien nie jestem ale spróbuj:

Zainstalujcie obaj ten mod,

Któryś z was niech stworzy grę singleplayer i udostępni ją dla LAN. Drugi niech dołączy (gra wieloosobowa) do gry po adresie ip pierwszego.

IP z hamachi czyli pewnie 5.X.X.X

Jak chcesz się pobawić możesz poszukać pluginów serwerowych na dev.bukkit.org do każdego z pluginów z paczki.

Wtedy ściągasz craftbukkit uruchamiasz, gasisz, wgrywasz pluginy do folderu plugins i odpalasz....

Ale z teog co widzę większość działa po stronie klienta np. Rei's minimap.

Edytowane przez gaculu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
mateu52    0

@up wyżej opisany sposób nie działa, robie single player i udostepniam ja dla LAN kolega wpisuje adres IP hamachi i nawet moj i nic z tego. nie chce połączyc ani nie widzi serwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi