Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
KaoPL

Pomoc z RAM'em

Rekomendowane odpowiedzi

KaoPL    107
Witajcie. Otóż mój komputer posiada wbudowane 4gb ram ddr2. Ja nie za bardzo rozkminiam o co chodzi z tym ddr2, ddr3, mniejsza z tym. Moja płyta główna (Gigabyte GA-M68M-SP2) przyjmuje do 8gb ram ddr2, teraz nasuwa mi się pytanie: czy opłaca się inwestować w ram, czy lepiej nowy zasilacz, karta graficzna i procesor. Parametry komputera:

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Procesor: AMD Phenomâ„¢ II X2 550 Processor 3.10GHz[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Karta graficzna: ATI Radeon HD 5450[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Ram: 4,00 GB[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Dysk: 1 terabajt[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]System: Windows 7 Home Premium[/font][/color]
Zasilacz: Nieznany, ale pewnie jakiś 500w :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Jak nieznany zasilacz to:

[size=8]ZASILACZ[/size] -> Karta graficzna -> Procesor -> Ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43
powiedz kao ile kasy możesz dać na zasilacz, grafe, proca i ram. przydała by sie jeszcze nowa płyta główna bo ddr2 już jest mało wydajne i strasznie drogie (2-3 razy więcej niż ddr3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107
Ogólnie to mam na wszystko 600zł (wiem, bardzo mało), ale do Stycznia będę miał tak z 1300zł+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to kup w nowym roku:
1) Zasilacz SPC Deus 600W /229zł
2) i3-2120 /419zł
3) ASRock B75 Pro3 /278zł
4) Sapphire HD7850 /ok.720zł
Razem około 1646zł

Ale jeszcze trzeba liczyć gdzieś 60 zł na RAM.

1- Niech mi nikt nie mówi, że to nie je sprawdzona konstrukcja. Miał premierę w tamtym miesiącu, więc nikt Ci nie powie, że działa sprawnie dwa lata, chociaż tak można założyć czytając testy. A nędzne OCZ ZS 550W i FXFX Core 550W nie mają do niego startu. Trochę "skacze" stabilność na linii 12V, ale cech*je się sprawnością 80+ bronze.

2- Może i dwurdzeniowy, ale na podstawce 1155, więc możliwości rozbudowy mamy duże. Wygrywa z 4-rdzeniowymi PII w większości grach.

3- Płyta, jak płyta. Jest jeszcze wersja mini-atx tańsza o 40 zł, ale kosztem paru rzeczy.

4- Żaden fanboy NVIDI nie udowodni mi, że jest lepszy odpowiednik zielonych w tej cenie. GTX 650 i 560Ti przegrywają w każdej grze, a HD dużo lepiej radzi sobie w wyższych ustaweniach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107
Dzięki Kuba :)
Mam jeszcze pytanko: nie lepiej Radeon HD 6870?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie, pod każdym względem jest gorszy, plusem jest cena. Zresztą to stara konstrukcja, która przegrywa z HD 7850 w grach o jakieś 30%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107
Spoko. Myślę, że w styczniu nadejdzie czas najwyższy wymienić te [s]gów*a[/s] stare części na nowe, które mi zaproponowałeś:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
affib's    154
[quote name='KubaCzarny123' timestamp='1352828434' post='99571']
No to kup w nowym roku:
1) Zasilacz SPC Deus 600W /229zł
2) i3-2120 /419zł
3) ASRock B75 Pro3 /278zł
4) Sapphire HD7850 /ok.720zł
Razem około 1646zł

Ale jeszcze trzeba liczyć gdzieś 60 zł na RAM.

1- Niech mi nikt nie mówi, że to nie je sprawdzona konstrukcja. Miał premierę w tamtym miesiącu, więc nikt Ci nie powie, że działa sprawnie dwa lata, chociaż tak można założyć czytając testy. A nędzne OCZ ZS 550W i FXFX Core 550W nie mają do niego startu. Trochę "skacze" stabilność na linii 12V, ale cech*je się sprawnością 80+ bronze.

2- Może i dwurdzeniowy, ale na podstawce 1155, więc możliwości rozbudowy mamy duże. Wygrywa z 4-rdzeniowymi PII w większości grach.

3- Płyta, jak płyta. Jest jeszcze wersja mini-atx tańsza o 40 zł, ale kosztem paru rzeczy.

4- Żaden fanboy NVIDI nie udowodni mi, że jest lepszy odpowiednik zielonych w tej cenie. GTX 650 i 560Ti przegrywają w każdej grze, a HD dużo lepiej radzi sobie w wyższych ustaweniach.

Pozdrawiam
[/quote]

Do takiej karty graf i procesora spokojnie wystarczy dobry zasilacz 500w...

[quote name='KubaCzarny123' timestamp='1352829083' post='99574']
Nie, pod każdym względem jest gorszy, plusem jest cena. Zresztą to stara konstrukcja, która przegrywa z HD 7850 w grach o jakieś 30%.
[/quote]

Skąd ty wziąłeś te liczby ? różnica między 7850 a 6870 to max 15%
Wystarczy OC i masz wyniki takie jak 7850 Edytowane przez affib's

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Starczy, ale biorąc pod uwagę cenę, w jakiej jest Deus, to aż ciężko nie wziąć. Przyda się też do CFX.

HD7850 to inna liga, z serii 6xxx to tylko 6950 można zaliczyć do udanych, bo można z niej zrobić 6970. A ta w większości przypadków nie ma nawet startu do 7870.

HD 6870 to możesz maksymalnie 11% na rdzeniu i 12% na pamięci podkręcić, czyli nawet nie ma co mówić o dogonieniu Fermi... A HD7850 można kręcić i kręcić... 32% na rdzeniu i 19% na pamięci. ;D Czyli GTX570 referent stock. Tyle mam do powiedzenia :)

A 15% to je pomiędzy 6870, a 6950. :D

Pozdrawiam Edytowane przez KubaCzarny123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
KaoPL    107
Własnie odbkowałem drugi rdzeń w procesorze. Mam teraz w MC bez OptiFine i innych modów 130fps+ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Podobna zawartość

• Przez zagrabs
      Witam, mam problem z paczkami tekstur po 256x256 oraz 512x512. Te pierwsze się wczytują, ale zaraz wywala minecrafta, a drugie wogóle się nie da wybrać w menu bo już zamula. Sprzęt ogólnie mam dobry, o kartę graficzną się nie muszę martwić, ale pamięci RAM mam tylko 3 GB. Ile powinienem dołożyć, żeby komputer radził sobie z 512x512? Tak naprawdę mam 4 GB, lecz posiadam system Windows 7 32-bit, który obsługuje maximum 3 GB, ale narazie chyba nie przesiądę się na 64 bitowy bo 1GB więcej raczej niewiele pomoże. Będę się bawił w reinstalacje gdy już dokupię troche pamięci.

• Przez EnterAir
      Witam !

Mam komputer 8gb Ramu i włączam Minecrafta, gram tak około 10-15 minut 120-200 FPS na Far a po tych 15 minutach 0 fpsów i jeeb lagi że aż w fotel wciska ...
      Próbowałem zwiększyć ten ram sposobem http://www.youtube.com/watch?v=_JI0ffUocI4 Huśka i innych osób ale nic. Pobrałem Jave 64 bity i okej włącza się ten .bat ale wyskakuje mi to coś : Unable to access jarfile C:\Users\Milosz\Desktop\minecraft.exe, to minecraft.exe dodalem z polecenia ponieważ gdy wchodzę w Lokalizację Minecrafta pokazuje mi się C:\Users\Miłosz\Desktop ale też pokazuję się tem sam błąd bez tego minecraft.exe, C:\Users\Mi-osz\Desktop, myślałem że w tym 2 błędzie ł zaminia się na - to błąd słownika ale zmieniłem nazwe uzytkownika (ł-l) w C:\Users\Milosz\Desktop też nie ...
      Na serio nie wiem co jest grane
      Bardzo proszę o szybką pomoc bo z takimi lagami na dobrym kompie nie ma sensu grania

Ps. Masz skypa i możesz pomóc ---> Mój skype: Milolol1999, dodaje ss moźe to coś pomoże ...

Pozdrawiam i proszę jeszcze raz o dokładnie opisane rozwiązanie !
      ­
    • Przez KardynalS
      Premium: [b][url="http://www.minecraft.net/haspaid.jsp?user=KardynalS"]KardynalS[/url][/b]

[i]Specyfikacja serwera:[/i][list]
      [*]Procesor: AMD athlon II X2 250 Processor 3.01 GHz
      [*]Ilość ram: 4 GB
      [*]Karta graficzna: GeForce Gts 450 1Gb
      [*]Wersja sterowników karty graficznej: najnowsza
      [*]Wersja Javy: Java 7
      [*]System operacyjny: Windows XP
      [/list]
      Opis Porblemu:
      Gram sobie z kolegami na prywatnym serwerze bukkit bez pluginów. Tylko jeste jeden problem bo koledzy maja lagi a ja nie więc chciałbym dodać RAMu na serwer ale nie moge max. tylko 1 GB wiecej mi nie wchodzi
      .Wieć co mam zrobić skoro "java -Xmx1024M -Xms1024M -jar" tego sie nie da zmienić.
    • Przez siodmyrejon1
      Witam,
      ostatnimi czasy zaczałem spędzać trochę więcej czasu przy Minecraft.
      Chciałem ustawić sobie widoczność na "daleką" ale pojawił mi się komunikat że zalecana jest java 64bit'owa. Więc ją pobrałem i zainstalowałem. Włączając minecraft i zmieniajac opcję widoczności na "daleką" dalej pojawia mi się komunikat że posiadam 32bit'ową wersję.

P.S
      Czy to normalne że java zżera mi 500MB do 800MB RAM'u ???

Parametry mojego komputera:
      Windows 7 Home Premmium (SP 1)
      RAM: 4GB
      Karta graficzna: [url="http://www.nvidia.com/view.asp?PAGE=products"]GeForce GT 520M[/url]
      Procesor: Intel i5
      Typ systemu: 64bit

Wersja Minecraft: 1.3.1
  • Dodaj nową pozycję...