Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
-
Podobna zawartość
-
Przez Matley
Siemano! Siemaneczko! Siemandero! Czyli cześć, elo, piątka, strzała!
Mam tu mały poradniczek dla ludzi rządnych wiedzy i kreatywnie-niekreatywnych pomysłów.
Poradnik przedstawia Zapper, inaczej zwany wieżą Tesli. Zapper zapewnia nam bezpieczeństwo np. w okolicy naszej "bazy", domu czy czego tam chcecie, nie przepuści żadnego moba i przedewszystkim jest w pełni bezpieczny dla nas. Do tego jakby go ładnie ubrać, robiłby niesamowity efekt!
A więc bierzcie i jedzcie z tego wszyscy albowiem to dzieło moje!
-
Przez N3VTr0N
W SPOILERZE STARE I NIEAKTUALNE
[spoiler]Witam,
Od niedawna naszła mnie ochota by pobawić się serwerem Minecraft. W tym celu wykupiłem testowo w celach edukacyjnych hosting 10 slotów na mineserv.eu. Udało mi się połączyć z nim jako klient.
Ma to w efekcie końcowym być serwer tekkit 3.1.2, z wgranym modem GregTech i działający dla klientów no-premium.
Przechodząc do sedna sprawy - o ile znam się na programowaniu ogólnie i jestem dosyć ogarnięty w informatycznych sprawach o tyle z Minecraftem mam mizerne doświadczenie. Główny problem sprawia mi dobór odpowiednich pluginów i ich współpraca/kompatybilność.
Poszukuję jednej chętnej i odpowiedzialnej osoby w wieku co najmniej 16 lat (mutacja głosu i te sprawy), która tak jak ja chciała by się pobawić plikami serwerowymi i być może w przyszłości nawet rozruszać większy prywatny serwer. Nie musi się znać na administrowaniu serwerem - wystarczy troszkę inteligencji i zapał do tej pracy syzyfowej. (sam się nie znam, więc nie będę tego wymagał)
Ja sam jestem osobą w wieku 24 lat, pracującym. Hosting serwera do 40 graczy mogę sponsorować sam, Można mnie złapać na TS3: 31.6.70.185 pod nickiem N3VTr0N (czyt. Neutron, bądź Njutron ^^).
Przyszłe plany dla serwera:
Znaleźć pomocnika - drugiego admina. [aktywne] Wprowadzić w życie rejestrację graczy w grze, informacje zapisywane do bazy danych MySQL. [pracuję nad tym] Wgrać mod GregTech, męczyć się z problemami kompatybilności. Rozpocząć projekt strony internetowej. Technologia asp.net, połączenie bazy danych graczy ze stroną internetową, jako CMS spróbować zastosować word press (nie znam się na tym, ale chcę się znać). Jeżeli będzie spore zainteresowanie dodać sklep. Nie mam jednak zamiaru na tym zarabiać - tylko w przypadku kiedy na serwer będzie chciało wejść tyle osób, że mój portfel się pokruszy zbytnio. Dobrać interesującą mapę, dodać system ochrony własności dla graczy, rozbudować miejsce Spawnu. Rozreklamować serwer, poszerzyć ilość slotów do 40. Na tym etapie strona internetowa powinna być już sprawna i dobrze reprezentować serwer. Inne rzeczy i brudy wyjdą w praniu - czy to jakieś ciekawe pluginy, czy bajery do strony, być może zmiany hostingu i tym podobne.
No cóż, pozdrawiam i zachęcam do aplikacji! Piszcie pod tematem, na PW bądź łapcie mnie na TS3.
PS. Słowa dodające chęci, bluzgi bądź konstruktywny krytycyzm co do pomysłu też mile widziane ;-) [/spoiler]
3 dni później...
Jako, że posiedziałem nad tym serwerem już dosyć sporo (jak na swój zapas wolnego czasu), zacząłem dochodzić do wprawy z grzebaniem w modach i rozeznałem się nieco na ogólnej mechanice serwerów MC.
Koncepcja w trakcie tej pracy uległa zmianie i postanowiłem na serwer wgrać silnik Cauldron (dawne MCPC+) z racji tego, że obsługuje mody z Forge'a oraz pluginy Bukkit'a (w teorii powinno).
Moim ostatecznym celem jest przeniesienie na ten silnik paczki modów InfiTech2, to jest:
[spoiler]
3D Furnace by spAnser - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Armor Status HUD by bspkrs - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Damage Indicators by rich1051414 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Applied Energistics 2 by AlgorithmX - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Bibliocraft by Nuchaz - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Bibliowoods [BoP] by Nuchaz - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Bibliowoods [Forestry] by Nuchaz - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Bibliowoods [EBXL] by Nuchaz - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Biomes o'Plenty by TDWP_FTW, Adubbz - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Buildcraft 6 by CovertJaguar, SirSengir, Krapht, cpw, spacetoad - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Carpenter's Blocks by Mineshopper - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Code Chicken Core by Chickenbones - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Custom Stuff 2 by CubeX2 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Dimensional Anchor by Immibis - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
EnderIO by CrazyPants - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Enchiridion by Joshie - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Extra Cells 2 by Leonelf - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Extra Utilities by RWTema - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Forestry by SirSengir - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Galacticraft Core by micdoodle8 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Galacticraft Planets by micdoodle8 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
GregTech by GregoriusT - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Holo Inventory by dries007 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Chisel by Pokefenn, AutomaticMaiden - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Immibis Core by Immibis - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Industrial Craft 2 by IC2Team - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Inventory Tweaks by Kobata - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Iron Chest by cpw - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Jabba by ProfMobius - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Micdoodle Core by micdoodle8 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
MineTweaker 3 by StanH - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Mobius Core by ProfMobius - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
ModTweaker by Joshie - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
NEI Addons by bdew - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Not Enough Items by Chickenbones - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Open Computers by Sangar - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Open Eye by Mikeemoo - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Opis by ProfMobius - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Pam's Harvestcraft by MatrexsVigil - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
ProjectRed Base by MrTJP, Chickenbones - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
ProjectRed Integration by MrTJP, Chickenbones - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
ProjectRed Lighting by MrTJP, Chickenbones - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
ProjectRed World by MrTJP, Chickenbones - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Railcraft by CovertJaguar - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Refined Relocation by Dynious - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
SecretRooms by AbrarSyed - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
SuperCrafting Frame by EdgarAllen - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Thaumcraft by Azanor - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Thaumic Tinkerer by Pixlepix - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Version Checker by Dynious - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Waila by ProfMobius - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Hardcore Ender Expansion by Chylex - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Binnies Mods by Binnie - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
IHL Tools and Machines by Froghrye4 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
ExtrabiomesXL by Annysia - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
NEI Plugins Unofficial by Toniuss1 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Magic Bees by MysteriousAges, Arkandos - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Enetbridge by Player - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Computronics by Asiekerka - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Warpbook by panicnot42 - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
Morpheus (Server-side) by Quetzi - Zaloguj lub zarejestruj się aby zobaczyć ten link.
[/spoiler]
Więc siłą rzeczy docelowym klientem będzie MC 1.7.10. Gromadka modów dosyć spora, a pracy dużo. Nadal nie zgłosił się żaden pomocnik - trochę szkoda. (A właściwie to jeden złapał mnie na TS3 i na jutro go nie było. Nie wydaje mi się żebym jakoś specjalnie straszny był)
W trakcie pracy nad serwerem doszedł do mnie fakt, że wykupienie dodatkowej pamięci RAM na serwer będzie musem -> Udało mi się postawić serwer z tą paczką lokalnie, na laptopie 8GB Ram. Klient ledwo ciągnął. No a tutaj trzeba wgrać to wszystko na nowy silnik i dodać pluginy... Jeżeli będzie potrzeba, pieniążki się znajdą.
W dalszym ciągu szukam pomocy przy plikach (choć już w mniejszym stopniu niż przedtem)... W pewnym momencie już nawet zrezygnowany zabrałem się za pobieranie kodów źródłowych z github'a i samodzielne crackowanie (a wszystko przez to, że nie mogłem znaleźć właściwego klienta).
Poszukuję też ludzi, którzy mając za dużo wolnego czasu zechcieli by pobawić się w testerów. Mody od dziś będę dogrywał nieco wolniej, max po kilka sztuk na dzień tak, aby ewentualne nieprawidłowości wyszły wcześniej niż później. [Więc na razie są tylko Core Mody jako zaprawa pod przyszłe gówienka, dodany NotEnoughItems, CarpentersBlocks i BuildCraft w drodze, ale dziś już chyba pójdę spać ^^]
Serwer planuję z własnej kieszeni zasponsorować na około 40 osób (wyjdzie to około 100-140 zł/mies), no ale tylko wtedy jak wszystko będzie hulać jak trzeba.
Serwer chodzi non stop za wyjątkiem kiedy nad nim pracuję i wgrywam nowe świecidełka. Launcher mogę wrzucić gdzieś żebyście sobie ewentualnie pobrali i połączyli się z serwerem. A tak włąściwie to właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że jestem na oficjalnym forum MC ^^.
-
Przez N3VTr0N
Witam,
Parę dni temu naszła mnie ochota na zabawę serwerem Minecrafta. Narazie jest to czysto edukacyjny pomysł, jednak jeżeli uda mi się wszystko doprowadzić do ładu i składu chciałbym taki serwer zareklamować i puścić pod publikę (oczywiście dla klientów no premium).
Ma to być serwer dedykowany (hosting póki co wykupuję na 10 slotów - jeżeli będzie wszystko działało i będzie zainteresowanie ilość slotów podniosę) Chcę żeby był to serwer Tekkit, z ciekawymi modami - tak by sprawić graczowi jak największą satysfakcję z gry Interesuje mnie również modyfikacja GregTech W planach utworzenie strony internetowej (narazie bez sklepu - nie mam zamiaru na takim serwerze zarabiać, a na wydatki mogę sobie póki co pozwolić) I przechodząc do sedna sprawy - o ile na sprawach czysto informatycznych (programowanie, ogólne pojęcie w bazach i stronach internetowych) się znam, to niestety z administrowaniem serwera Minecraft styczności jeszcze nie miałem - zapał i chęci są, ale potrzebny pomocnik. [Co mogę rzec? Problemy kompatybilności między pluginami oraz wybór tych odpowiednich dają mi póki co lekko w kość]
Zwracam się z prośbą do ludzi, którzy tak jak ja chcą pobawić się pliczkami serwerowymi i mieć możliwość zostania administratorem serwera tekkit. Poszukuję jednej osoby do pomocy - niekoniecznie obeznanej, byle by miała trochę czasu i chęci przede wszystkim. Oferuję pełny dostęp do hostingu.
Jeżeli znajdzie się zainteresowany to proszę o kontakt na PW na tym forum, bądź o kontakt na adres mailowy: dsanek2@gmail.com. Prosiłbym o podanie paru informacji o sobie. Można mnie złapać też na TS3: 31.6.70.185 pod nickiem N3VTr0N.
O sobie: Mam 24 lata, pracuję, jestem informatykiem. Doświadczenie z grą Minecraft mam mierne (do tej pory traktowałem to jako casualowa gra dla zabicia czasu). Mój nick czyta się "Neutron" ^^.
Z racji różnic wiekowych wolałbym żeby chętną była osoba odpowiedzialna w wieku no przynajmniej tych 16 lat (mutacja i te sprawy) ze sprawnym mikrofonem i komunikatorem TS3.
Ode mnie tyle. Oczekuję na kontakt i pozdrawiam społeczność Minecraft.
Przyszłe plany dla serwera:
- Znaleźć osobę chętną do współpracy
- Wprawić w ruch rejestrację graczy w bazie MySQL
- Rozpocząć projekt strony internetowej z integracją z bazą danych zarejestrowanych graczy (myślę o technologii asp.net)
- Wgrać mod GregTech
- Utworzyć w grze ładne miejsce Spawnu dla graczy
- Wgrać pluginy pomocne przy administrowaniu serwerem, jakieś cuboidy lub inny spoób ochrony własności graczy
- Zrekrutować ze dwie osoby zajmujące się porządkiem w grze
- Zareklamować serwer i w zależności od zainteresowania wykupić dodatkowe sloty.
- Jeżeli zainteresowanie będzie duże, pomyśleć o wprowadzieniu sklepu internetowego (w pełni zautomatyzowanego i zintegrowanego z grą)
- Forum być może? Zmiany hostingu? To już daleka przyszłość.
-
Przez xSnax
Witam, chciałbym odpalić serwer Tekkit na hamahi ale czy do niego będzie potrzebny technic launcher czy bez niego też się obejdzie?
-
Przez Luuhanx3
Przed wami spis silników pod serwery minecraft!
CraftBukkit jest najpopularniejszym silnikiem, używanym przez większość serwerów minecrafta.
Umożliwia korzystanie z szerokiej gamy pluginów tworzonych przez jego community.
Zalety:
- Tysiące pluginów
- Gotowe biblioteki dla developerów (Bukkit)
- Łatwy w obsłudze
- Własna konsola
- Bezpośrednia współpraca twórców z Mojangiem
- Dość dobrze rozwinięte, Polskie community
Wady:
- Słaba optymalizacja
- Rzadkie update
- Problemy z BungeeCordem
Podobny do CraftBukkita silnik szybko zyskujący na popularności, działa na nim niemal każdy
plugin napisany pod CraftBukkita. Deweloperzy stawiają na optymalizację.
Zalety:
- Dobra optymalizacja
- Zgodność z większością pluginów CraftBukkit
- Bardzo częste update
- Łatwy w obsłudze
- Używa konsoli CraftBukkita
- Integracja deweloperów z community
- Dobrze działa z BungeeCordem
- Netty
- Wbudowany AntiXRay
- Większa możliwość kontroli rozgrywki (spigot.yml)
- Inne ulepszenia
Wady:
- Słabo rozwinięte, Polskie community
- Duży plik (~25MB)
- Występują niezgodności z niektórymi pluginami
Vanilla czyli serwer minecraft od Mojang.
Zalety:
- Pewność braku błędów
- Konsola z GUI na Windowsie
- Bardzo łatwy w obsłudze
- Twórcy silnika są twórcami samej gry
- Mały plik (~10MB)
Wady:
- Brak możliwości stworzenia dużego serwera
- Brak możliwości wgrywania pluginów
- Update tylko przy nowej wersji minecrafta lub gdy znajdzie się błąd krytyczny
- Brak optymalizacji
Swego czasu dość popularny, aktualnie mało znany.
Zalety:
- Łatwy w obsłudze
- Mały plik
- Własne pluginy
Wady:
- Niewielka ilość pluginów
- Słaba optymalizacja
- Rzadkie update
CraftBukkit ze skinami dla no premium
Zalety:
- Jest CraftBukkitem
- Pozwala widzieć graczą skiny innych graczy (Bez zakupionej gry) grających na mineshafterze
Wady:
- Okradanie biednego Mojangu
Temat będzie aktualizowany, sugestie proszę zostawiać w komentarzach :)
-