Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
MrArbuz

Problemy z lagami przy nagrywaniu

Pytanie

MrArbuz    0
Cześć. Mam problem z minecraft, a konkretnie z lagami. Podczas normalnej gry, nawet z dużą ilością uruchomionych programów jak np hamachi, skype, jakieś male programy, jakieś pobieranie czy renderowanie pliku mam na minecraftcie okolo 100-150FPS. Gdy zaczynam nagrywać (jako że działam na youtube) to minecraft zaczyna mi lagować na takiej zasadzie, że minecraft normalnie chodzi przez ok 1 minute a następnie ilość fps spada do 2-10 na około 10-30 sekund i znowu jest normalnie. Może to problem programu? Używam programu FRAPS, który z reguły laguje kompa, ale próbowałem nagrywać programem BandiCam z podobnym efektem. Mój komputer ma 8GB ramu, procesor intel 6-rdzeniowy (po 2 GHz) i karte graficzną 1GB. Bardzo prosze was o pomoc i mam nadzieję, że ją uzyskam :) Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam, MrArbuz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
TheKuti    0
Nie napisałeś jaki masz system operacyjny i wydanie, i jaka dokładnie karta grafiki... Ale zacznij od zaktualizowanie sterowników z karty graficznej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrArbuz    0
Windows 7 Ultimate, jaka karta napiszę Ci w najbliższym czasie bo mój komputer ma klapę boczną na śrubki i muszę odkręcić. Co do sterowników to spróbuje dziś zainstalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
bielikmoh    0
Na moje odpowiedź tkwi w procesorze 2GHz to stanowczo za mało mój drogi... lepszy słabszy brocek w sensie generacji ale z większą mocą (mam na myśli co najmniej 3GHz) i tu ilość rdzeni tak naprawdę nie wiele da...

Spróbuj przy włączonym FRAP'sie uruchomić konsole Menadżera Zadań (Alt+Ctrl+Del) i tam w zakładce PROCESY klikasz na Minecraft potem na FRAPS (kolejność nie ma znaczenia) i wybierasz z menu podręcznego USTAW KOLIGACJĘ i tam zaznaczasz np. dla FRAPS'a 2 pierwsze core dla Minecraft 3 i 4 core. Powinno trochę pomóc.

Kolejny sposób, to jak masz więcej dysków twardych, folder gdzie FRAPS zapisuje nagrywane pliki umieść na innym dysku twardym niż system i instalacja Minecraft (chodzi by dostęp do dysku był osobny), np.:
1 HDD = system
2 HDD = Minecraft
3 HDD = folder zapisu FRAPS'a

[b]BTW[/b], napisałeś:
[quote](...) minecraft normalnie chodzi przez ok 1 minute a następnie ilość fps spada do 2-10 na około 10-30 sekund i znowu jest normalnie (...)[/quote]

tzn., że to się w cyklach dzieje raz lagi potem znów normalnie i tak w kółko ? Edytowane przez bielikmoh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129
"[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] i tu ilość rdzeni tak naprawdę nie wiele da..."

A ja myślę ,że właśnie da.. chociażby ustawienie koligacji na rdzeniach.. oraz wielowątkowość na optifine

+ ja na phenomie II 965 @4.1ghz nie ustawiam koligacji i wszystko mam na jednym dysku.. nagrywałem na procesy exe minecrafta za pomocą frapsa i nie miałem żadnych problemów.

niech autor lepiej się wypowie jakiego dokładnie ma kompa.[/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
bielikmoh    0
[quote name='GreenBlind' timestamp='1350638509' post='97035']
"[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] i tu ilość rdzeni tak naprawdę nie wiele da..."

A ja myślę ,że właśnie da.. chociażby ustawienie koligacji na rdzeniach.. oraz wielowątkowość na optifine

+ ja na phenomie II 965 @4.1ghz nie ustawiam koligacji i wszystko mam na jednym dysku.. nagrywałem na procesy exe minecrafta za pomocą frapsa i nie miałem żadnych problemów.

niech autor lepiej się wypowie jakiego dokładnie ma kompa.[/font][/color]
[/quote]

Drogi kolego,
jeżeli cytujesz to cytuj z sensem a nie ucinasz sensowność wypowiedzi, no chyba że źle odczytałeś moją wypowiedź, chodzilo mi o to, że:
[quote]Na moje odpowiedź tkwi w procesorze 2GHz to stanowczo za mało mój drogi (...) i tu ilość rdzeni tak naprawdę nie wiele da...[/quote]
[quote]lepszy słabszy brocek w sensie generacji ale z większą mocą (mam na myśli co najmniej 3GHz)[/quote]

[quote name='GreenBlind' timestamp='1350638509' post='97035'][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]+ ja na phenomie II 965 @4.1ghz[/font][/color][/quote]

właśnie dlatego, że masz 4.1GHz (overclock zapewne) nie musisz ustawiać koligacji...

[b]MrArbuz[/b] ma procek tylko 2 GHz i dla tego pewnie mu laguje... (chciaż nie musi to być jedyna przyczyna) procek nie daje rady pomimo wielu rdzeni. Dzieląc zadania na osobne rdzenie można w pewien sposób zyskać na wydajności chociaż nie koniecznie przyniesie to zamierzone / stysfakcjonujące efekty Edytowane przez bielikmoh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MrArbuz    0
[font="helvetica, arial, sans-serif"][color="#282828"]"[/color][/font][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]tzn., że to się w cyklach dzieje raz lagi potem znów normalnie i tak w kółko ?"[/font][/color]
-Tak, dokładnie o to chodzi

"[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Kolejny sposób, to jak masz więcej dysków twardych, folder gdzie FRAPS zapisuje nagrywane pliki umieść na innym dysku twardym niż system i instalacja Minecraft (chodzi by dostęp do dysku był osobny), np..[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]-Chodzi Ci o inny dysk czy inną partycje? Mam tylko jeden dysk twardy, jak większość komputerów zresztą, ale filmy nagrywane są na E, a Fraps i system na C[/font][/color]

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i spróbuje [color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] wybróbować wszystko, jeszce dziś napiszę czy coś dało. A czy jest jakaś możliwość (nie znam się) aby przełożyć jakoś wykorzystanie procesora, tak aby wykorzystał więcej rdzeni czy coś w tym stylu?[/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
GreenBlind    129
na laptopie z core2duo 2ghz mogę bez problemu nagrywać bez problemu.. sprawdzone 5 minut temu..

+

nadal nie znamy modelu procesora konkretnego autora..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...