Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
shinek

powrot do MC i kilka pytan

Pytanie

shinek    4
Witam.

Po kilku miesiacach przerwy wrocilem do MC, narazie delikatnie na SP ale juz widze mase zmian i stad tez kilka pytan do was.

1. najbardziej mnie denerwujaca zmiana, mianowicie nie chcace wspolgrac kawalki drewna podczas budowy, czy jest jakis sposob zeby do cholery jasnej stawiac te klocki normalnie jak w poprzednich wersjach? musialem przebudowac kawalek domku, oczywiscie dalo sie postawic klocek w kazda strone ale nie do gory, trzeba bylo robic rusztowanie, ew rozwalac pion do gory, juz o gosciu w postaci creepera nie wspomne.

2. Czy biblioteczki maja wciaz jakies znaczenie przy enchantingu? tzn system 4x4x4.

3. opymalizacja, nie wiem czy mi sie wydaje czy co, ale jakby bardziej cielo niz zwykle na pelym ekranie, z optifine ultra - render far i jakosciowo lepszymi szmerami bajerami fpsy utrzymuja sie na poziomie 80-100. cos tak nie halo, bo potrafi przyciac wchodzac na nowy teren. Macie pomysl na polepszenie wydajnosci?

4.wioski, cos mi sie obilo o uszy, ze mozna zakladac i rozbudowywac wioske, z rozbudowaniem sobie poradzielem ale dalej nie wiem jak ja zalozyc, pomysly?
w razie gdyby to byly tylko plotki, jest mozliwosc przeniesienia wygenerowanej wioski w inne miejsce? macie na pewno jakis fajny program do tego.

5.zgnile mieso w koncu znalazlo zastosowanie?

6.skonczylem gre na 1.2.5, zaszly jakies ciekawsze zmiany (uzyteczne) zmiany?

7. na ktorej wersji stoja serwery? moge wejsc tylko na freebuild a i tak sie krece w kolko gdzies na drzewie.

8.Znalazlem na forum kilka problemow dotyczacej migracji na mojang.com i koniecznosc logowania sie do MC poprzez email. Co daje ta migracja? po co dlaczego gdzie i jak:P

i jeszcze zapytam - jak wam sie podobaja tego typu propozycje jak na obrazku[eng]? (wierze w wasza edukacje i ufam, ze nie bede musial tlumaczyc:P)
[url="http://minecraft-skins.com/wp-content/uploads/2011/01/mobs.jpg"]http://minecraft-ski...011/01/mobs.jpg[/url]

Pozdrawiam:) Edytowane przez shinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
MJN88    9
1. Niestety jakiegoś super systemu do kładzenia logs nie mam, kładziesz je najlepiej stojąc i podskakując w miejscu, w którym chcesz je wstawić (gdy podskoczysz je stawiasz).

Co do gościa w postaci creepera - oświetl lepiej okolice, węgla teraz na mapie jest w bród, więc nie musisz oszczędzać na pochodzniach.

2. Wciąż mają znaczenie, jednak mniejsze, już 15 biblioteczek pozwala osiągnąć enchanty na 30 poziomie, a to wystarczający poziom by otrzymać maksymalne enchanty.

3. Zmniejszyć obszar renderingu do normal +48 (wpełni wystarczy do gry). Spowolnienie gry podczas odkrywania nowych terenów jest wywołane ich generacją.

4.NPC mogą się rozmnażać - zwiększ ilość drewnianych drzwi w wiosce, zacznął pojawiać się małe NPC.
Dodatkowo NPC możesz przewieść w inne miejsce za pomocą torów i minecarta.

5. Najlepsza i najtańsza karma dla wilków :)

6. Jak już wspomniałeś, bloki drewna można obracać, dodali różnokolorowe schodki z drewna, zmian jest wiele, co do użyteczności to ciężko ocenić. Na pewno wymiana z NPC trochę pomaga w rozgrywce na singlu, świątynie na pustyniach też (sporo darmowych surowców).

7. [b][size=5]FreeBuild.pl[/size][/b] i [b][size=5]Uncrafted.pl[/size][/b] stoją na wersji 1.3.1-2 (obsługują i 1.3.1 i 1.3.2), pozostałe serwery jeszcze na tą wersję nie przeszły.
[u][color=#006400][size=5]Po zalogowaniu się na FreeBuild.pl niezwłocznie napisz "/modreq utknąłem na mapie" w mgnieniu oka otrzymasz pomoc :) To "kręcenie" jest spowodowane tym, że pojawiłeś się na starej mapie, do której gracze nie mają już dostępu (została pozostawiona, by nie skasowało się wam EQ).[/size][/color][/u]

8. Na pewno trudniej o włamanie się na konto, gracz musiałbby znać twój adres email. Co do problemów z migracją to ja takowych nie miałem (wszystko poszło bez problemu). Tak, loguję sie teraz za pomocą em@ila, ale nie jest to problemem - minecraft pamięta last login. Migracja konta dodatkowo w przyszłości pozwoli Ci na lepsze zapanowanie nad grami z mojangu, które będziesz posiadał - jeden login i hasło do każdej gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
shinek    4
3. na poprzedniej wersji jak wgrałem sobie spc na potrzeby latania i znalezienia dobrej miejscówki MC ani myślał się przylagowac nawet na moment, nawet jak latałem z prędkością malej rakietki. procek może nie najwyższych lotów ale te 2x3.6 powinno w miarę wydajnie ciągnąc grę.. potrafił na luzie ociągnąć kilkaset tnt przy wysadzaniu jakiegoś giganta a teraz ledwo renderuje mapkę.

i 4gb ramu, MC wczytuje z tego co widze po wcisnieciu f3 1gb. correct?

4. Cos więcej o tych wagonikach? plan jest taki żeby zbudować sobie wioskę blisko moich okolic.
4.a jak wrzucić wieśniaka do wagonika?
4.b czy samo przetransportowanie go do prowizorycznego domku z dala od jego macierzystej wioski zaowocuje jego zamieszkaniem tam i normalnym funkcjonowaniem?

8. nie żebym chciał wyjść na ignoranta, ale Mojang ma w ogolę jakieś gry po za MC godne uwagi? Edytowane przez shinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
3. Teraz do MC doszło wiele nowości, nowe rudy, itemy, nowy system generowania Anvil (niby lepszy), ale to wszystko tylko bardziej laguje MC :I. Kiedyś miałem śr. po 90 fps na procku 2x3 Ghz, teraz mam trochę lepszy i podkręcony na 2x3,43Ghz, a że kolejne wersje doszły to nie mam więcej niż 70fps... Z Optifine. Nie wiem jak jest na niby "lepszym wydajnośćiowo" 1.3.2, bo jednym działa o wiele lepiej, a innym [s]nie działa[/s] ledwo co.

Spróbuj wgrać modyfikację o nazwie Optifine. Masz o wiele więcej opcji do wyboru, np. deszcz na Fast, Smooth FPS, priorytet ładowania świata, mgła, chmury, jakość wody, śniegu itp. [url="http://www.minecraftforum.net/topic/249637-132-optifine-hd-b2-fps-boost-hd-textures-aa-af-and-much-more/"]Tutaj[/url] masz linka :).

Odnośnie RAM'u, Minecraft zawsze sobie przydziela 1GB, nawet jak masz 16GB w pececie (chyba, że stary komp ma 512mb, to wtedy wiadomo, że 1GB nie da :)). Są sposoby na zwiększenie RAM'u, sam korzystam z jednego i problemy typu "Out of memory" są o wiele rzadsze, a bez zabawy tysiącami TNT praktycznie na poziomie 0% (chyba, że defragmentuje dysk :D). Jak byłbyś zainteresowany to podam.

4. i 4a Nie słyszałem o tym, bo jakoś nie bawię się wieśniakami.
4.b wydaje mi się, że tak, bo one mają system wykrywania "domku drewniano-cobble'a" i drewnianych drzwi, ale trzeba by to potwierdzić.

8 (?! ... coś się zgubiło chyba :D). Była kiedyś taka gra co tworzyli w 48h na potrzeby jakiejś fundacji charytatywnej, nie była zbyt długa ... grałem może kilka h, ale była dość fajna. Tylko nazwy nie pamiętam. Po grę Cobalt i Scrolls nie sięgnąłem (to ich pozostałe gry).

Tutaj link (nie ma tej gry w 2 dni):
http://www.mojang.com/games/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
Co do wagoników: budujesz trasę przechodzącą przez wioskę do twojej bazy, stawiasz wagonik i czekasz aż npc na niego wejdzie, bądź puszczas wagonik, gdy npc stoi na torach. Moby mają to do siebie, że wchodzą zawsze go minecarta. Jak dojedzie niszczysz wagonik, a on sobie żyje w pobliżu tego miejsca ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
shinek    4
2. jakie sa maxymalne enchanty?:D poki co majac 22 bulbioteczki na 32 lvl postaci moge zaczarowac na 13 lvl item.

4. rozumiem, ze jak takiego wiesniaczka przetransportuje to bede dalej mogl z nimi handlowac, beda sie plodzic jak szczury i walczyc z zombiakami?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Becik    11
2. Maksymalny poziom enchantu to [s]o ile się nie mylę 32[/s] 30 poziom.

4. 2 wieśniaczki :), aby się rozmnażali, tak będziesz mógł handlować, jak npctów będzie dużo to pojawią się iron golemy i one będą walczyć. Edytowane przez Becik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
1. Zależy jaka wersja gry. Powiedz jeszcze jaki jest odstęp książek od stolika?
2. Tak. Poustawiaj duużo drewnianych drzwi (ok. 10 kratek odstępu od siebie) i będzie r...EKHM... I będą dzieciaki C;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
shinek    4
1. wersja najnowsza i wyglada to tak: http://i45.tinypic.com/312b7k0.jpg

2. a co z domkami? to ze beda mi sie paletac bez celu to jedno, ale fajnie by było ich poupychać gdzieś;p plus miec dostep do wszystkich profesji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Chormon    136
2. Możesz umieścić ich w zamkniętej przestrzeni, z tym że odstęp drzwi od najbliższej przeszkody na wprost musi być być co najmniej pięciokratkowy, i na drzwi musi padać światło słoneczne. A w proporcjach wychodzi 1 wieśniak na 3 pary drzwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
maties7    13
1. Może i masz 22 bibliotek, ale masz je tak ułożone, że tylko 6 ci się liczy. Poprawne ułożenie wygląda tak: http://iv.pl/images/26325305836043185124.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
maties7    13
Wykrywa, wykrywa. A jeśli twierdzisz inaczej to jak wytłumaczysz, że przed usunięciem pokazuje mi maks 30, a po usunięciu maks 22.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
shinek    4
ok problem biblioteczek już zażegnany.

Teraz tylko musze jakims cudem przetransportować wieśniaków z jakiegoś ultra zadupia z mojej mapy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...