Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Vargein

Model gry RP

Rekomendowane odpowiedzi

Vargein    17
Napiszę krótko i prosto odnośnie tematu DagoHila.

Gdzieś zgubiliśmy nasz cel, zamiast skupić się na aspektach fabularnych i ogólnej kwestii utrzymania klimatu RolePlay zajmujemy się wojnami i zakładaniem miast.
Nie widzę poza krzychem odgrywającym demona żadnego faktycznego erpienia, przypomina to na oko bardziej surv z elementami rp aniżeli samo rp, nie wiem czy jest to dla was widoczne, czy jest to celowe ale szczerze mówiąc teraz, gdy głębiej się temu przyjrzałem stwierdzam, że mi się to nie podoba.

Przydała by się jakaś naprawdę konkretna, długa i dobrze napisana historia całego tego świata/kontynentu, jego początkach i pierwszych osadach, bo jak patrzę na niektóre beznadziejne historie pisane przez graczy to aż mnie coś ściska w środku. Chciałbym tutaj zobaczyć faktyczne odgrywanie postaci, wszystkich tych rolników, kopaczy, kupców i kapłanów w naprawdę dużym stopniu. Nie chodzi mi o całkowite wyeliminowanie aspektu walk i wojen, raczej o zepchnięcie ich na drugi plan. Serwer został stworzony jako serwer RolePlay, jednak brakuje tu konsekwencji w rozwijaniu tego aspektu, obok pracy nad wojnami/nacjami powinny trwać prace nad fabułą i poprawną, roleplayową rozgrywką na serwerze. Ponad to myślę, że pomysł Camila o włączeniu globalnej wojny 24/7 może trochę temu przeszkodzić. Te wojny powinny mieć jakieś podłoże fabularne a nie być jako event, król/książe/sołtys powinien mieć dobry powód by wypowiedzieć wojnę innemu miastu/nacji, powinno to zostać opisane w formie średniowiecznych wieści czy też kroniki, obie strony powinny mieć możliwość negocjacji, postawienia sobie warunków ewentualnego paktu, pokoju itp lub po prostu do przygotowania się na nieuniknione.

Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie, proszę o treściwe odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
Wieczorem postaram się omówić mój pomysł na reaktywacje profesji, dzięki czemu rozgrywka stanie się bardziej ciekawa. Jeśli chodzi o fabułę itp chyba jednak zrezygnuje z tego adventurerp, trochę przycisnę inso, aby zajął się industrialem, a ja stworzenia kilka miejsc, lub też i krain na eventy RP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vargein    17
Camil, chodzi mi o to, żeby roleplaying trwał cały czas a nie tylko wybiórczo podczas eventów. Niech cała kraina ma swoją historię, mogę ją napisać, niech miasta i ich mieszkańcy mieli swoje historie, niech każdy wcieli się w swoją postać i odgrywa jakakolwiek by ich rola nie była, a nie że jedno miasto ni z gruszki sobie ustali event, żeby najechać miasto zamiast zrobić to na tle fabularnym. Fabuły tu nie ma praktycznie wcale, gracze rozbudowują miasta, walczą ze sobą i sporadycznie odbywają msze czy też wdają się w rozmowę z demonem. A co z resztą? Jeżeli ma to być roleplay to niech to będzie roleplay z prawdziwego zdarzenia, gdzie nie jest rozwinięty tylko jeden aspekt rozgrywki, przy czym pozostawia się najważniejszy na samym końcu. Roleplay to Roleplay, niech będzie nim a nie serwerem survivalowym z frakcjami/miastami gdzie najważniejsze są wojny/pvp.

Chyba warto by poświęcić trochę czasu na rozwinięcie tego aspektu prawda? Znieśmy budowy miast i wojny na dalszy plan a zajmijmy się tym, co w tej chwili kuleje... faktycznym odgrywaniem, naprawdę chciałbym zobaczyć te 40 graczy, którzy nie tylko obserwują lub uczestniczą w wojnie ale też utrzymują klimat na wysokim poziomie, w czym musimy im też pomóc.

Camil, zrobienie samej profesji raczej nie wystarczy by zachęcić graczy do erpienia, szczerze zdziwił mnie brak takowego trybu rozgrywki gdy zobaczyłem serwer po moim powrocie do ekipy, miałem nadzieję, że to tylko chwilowe ale teraz zaczynam się poważnie obawiać o tą sprawę.

Co z tym zrobimy Camil? Poważnie, zastanów się co poza tą zapowiadaną profesją można zrobić by zmienić aktualny stan rzeczy, w którym gracze dążą jedynie do umocnienia miasta i jego obrony lub ataku na inne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Raataj    0
Ja mam pomysł ale jak narazie odnosi się do mojej postaci. "Po wybuchu rebelii w Altdorf zagubiony Lord,zarzucił na siebie starą pelerynę i odszedł z bólem w sercu szukając innego miejsca odpoczynku" Ogólnie chodzi o to że moja postać w czasie wojny,opuściła miasto i stała się pustelnikiem.Będę podróżował po całym królestwie i w jakimś lesie (może) się osiedle.

@Topic
Vargein,to się da zrobić tylko ludzie muszą wiedzieć jak to odgrywać bo nie wszyscy mają taką wiedzę.Ja proponowałem kiedyś użycie komendy /me i poszukanie pluginu na ustawienie radiusa tejże komendy co umożliwiło by odgrywanie postaci pełną parą lub zastosowanie IC i OOC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sd5    4
Skoro tak wszyscy naciskacie na fabułę to też spróbuje dorzucić jakieś trzy grosze od siebie...

@Up Również uważam że reaktywacja profesji nie wystarczy ale to bardzo dobry krok na początek.... ludzie pewnie by byli bardziej skorzy do grania jeżeli mieli by jakieś questy do zaliczania :) (coś co popychało by fabułę naprzód)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vargein    17
Myślę że dobrym pomysłem było by uaktywnienie rangi tak zwanego "Mistrza Gry" który wcielałby się w różne postacie i organizował by zadania mieszkańcom tego pięknego świata, co nauczyło by ich mniej więcej jak odgrywać i sami mogli by w późniejszym czasie w ten sposób grać, oczywiście poradnik na forum by nie zawadził przy tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fabuła jest w trakcie pisania. Przepraszam za takie opóźnienia dopiero tydzień temu dowiedziałem się że to spadnie na moje barki. Chce żeby fabuła była bardzo dopracowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vargein    17
Nie wiem czy moja pomoc będzie chciana w tej kwestii, ale dla przykładu mogę pokazać moją historię: [url="http://rolecraft.wikia.com/wiki/Vargein%20de%20Hiemp%27tempestas"]http://rolecraft.wik...Hiemp'tempestas[/url]
Jeśli chcecie rozwiniętej i dopracowanej fabuły pod każdym calem... nie znajdziecie bardziej chętnego i lepszego pisarza tutaj niż ja. Mogę opisać każdy aspekt i element fabularny, od narodzenia się kurczaka, przez przygodę wędrowca w dżungli aż do dyplomatycznych napięć między królestwami i ingerencję bogów.
RolePlay to jedna z moich pasji, co najmniej od 4/5 lat się zajmuję odgrywaniem i prowadzeniem sesji w różnych klimatach, a to w połączeniu z minecrafceniem daje pozytywny efekt, moje murzynienie przy fabularnym tle i wątkach, z którego każdy będzie zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Elros   
Gość Elros
A o mnie to już nikt nie pamięta :( Piszę kronikę serwera, odgrywam tego nieszczęsnego bożka itd.
Fabuła powinna być opracowana przed startem serwera, ale co się stało, to się nie odstanie.
Mógłbym pomóc w tworzeniu fabuły, ale wracam dopiero za tydzień.

Proszę tylko, żeby osoba zajmująca się fabułą przeczytała Latopis Carogrodzki i uwzględniła zawarte w nim wydarzenia. Nie chciałbym, żeby moja opowieść poszła na marne.

Rezerwuję sobie opis przemiany krzycha w Demona :P

P.S. Nie chcę być niemiły, ale krzycho też jest H@, tak więc Vargein nie musisz demonstracyjnie go pomijać we wszystkich swoich postach. Cenię to, że się angażujesz itd. ale nie podoba mi się twój protekcjonalny ton i zajmowanie się "wyjaśnianiem spraw". Szczerze pisząc byłem głęboko zaniepokojony twoim powrotem do ekipy. Zapewne wiesz dlaczego :). Z tego co czytałem to nadano ci rangę moderatora. W mojej ocenie jest to decyzja bardzo dobra, albowiem nauczy cię pokory. Żeby zostać adminem na RP, trzeba zrobić więcej zadymę na TS :) Z resztą znając twoje parcie na wysokie stanowiska będziesz wiercił dołek pod krzychem, żeby zająć jego miejsce. Jeśli tak się stanie, to źle wróżę temu serwerowi. Vargein jest pracowity, ale ma zbyt wiele negatywnych cech, żeby sprawować funkcje wyższe, niż moderator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...