DagHill 0 Napisano 1 Sierpień 2012 (edytowane) Witam. Kiedyś wszedłem na ten serwer po raz pierwszy i bardzo mi się spodobał. Rolnicy, kopacze, farmerzy a takze miasta, władcy, lordowie (świta dworska) Admini jako bóstwa ... NORMALNIE SUUUPER. ... a teraz co widzę? rolnicy nie produkują bo im się nie opłaca, inżynierowie wytwarzają ... z uprzejmości bo w sumie i tak nie ma na co wydawać kasy a poza tym zrobią questa i kasę na podatki znajdą. Kopacze ... niektórym się chce. Niby jest na co zarabiać - na założenie swojego "miasta". Ale po co? Są 2 miasta preferowane mające kasy jak lodu, darmowe tereny, itemy, wykreowane budowle. Poza tym ... nie może miasto składać się z samych władców i świty. Musi byc miejsce dla zwykłych farmerów, kopaczy, inżynierów. Nie wszyscy lubią czy potrafią walczyć. Non stop któreś "miasta" walczą ze sobą dla samej walki a nie o wpływy, tereny. Nie ma miejsca dla farmerów, kopaczy, inżynierów. Teraz "gospodarka" opiera(?) sie na wyczarowanych z questow pieniądzach. Widziałbym to inaczej. Miasto, Władca, świta dworska, która pomaga Władcy ogarnąć porzucone działki, wyznaczać nowe, organizować questy (zlecenia od władcy), turnieje rycerskie, nadzorować budowanie budowli publicznych. Farmerzy produkujący jedzenie dla współmieszkańców, kopacze pozyskujący materiał na budowle domów, farm, budowli publicznych. Inzynierowie wytwarzający narzędzia, instalacje redstonowe. Ale ludziom musi się chcieć wytwarzać (surowce, materiały, towary, jedzenie) aby zarobić na swoje potrzeby. Popyt musi równoważyć podaż Niektórzy wolą walczyć ... więc władcy mogą z nich utworzyć oddziały (jakis prefix przed profesją?) Oddziały musiały by byc wyposażone przez władców w bron, zbroje z wyrobow kupionych od inżynierów, którzy kupiliby surowce od kopaczy, a wszystkich żywili by farmerzy. Powoli, ale systematycznie budowany bylby dobrobyt miast, świata i każdy by odgrywał swoją rolę. Kopaczowi powinno sie opłacać kopać i wydobywać, a nie szukać odpowiedniego questa. Farmer powinien produkować jedzenie, a nie logować sie po 10 razy zanim znajdzie intratny quest. Inna sprawa to nadmierna ilość ludzi w danej profesji. 1 farmer w sumie jest w stanie wyżywić z 10-20 osób (zresztą przy mniejszej ilości nie zarobi na swoje potrzeby). 1 crafter spokojnie wyposaży z 5-10 postaci. Kopaczy powinno byc najwięcej aby dostarczać surowce. Im nie powinno opłacać sie trwonić czasu na łowieniu ryb czy hodowaniu kilku kurczaków. ... a wszyscy pracowaliby aby wytworzyć dobra potrzebne dla miasta, społeczności, oddziałów wojskowych. Władcy powinni móc rozpatrzyć wniosek poddanego o zmianę profesji bo faktycznie gdy w mieście/świecie 1/3 to farmerzy lub inżynierowie ... nie będzie dobrze. Taki wniosek mógłby być zamieszczany na forum i akceptowany lub odrzucany przez władce (aby wykluczyć nadużycia) Teraz niby jest wszystko OK. Niby jest RP. Ale tylko niby. Ludzie nie odnajdują się w roli farmerów, kopaczy czy inżynierów ... więc porzucają serwer. Ludzie z pokonanych miast ... cześć przejdzie do innego miasta, a część ... opuści serwer. Zmieńmy to - niech ten serwer będzie inny niż pozostałe. ps. własnie dotarło do mnie, ze ... nie mam tu nic do roboty. No bo ileż mozna zanijac się skacząc z pistonow, albo topiąc w fontannie - tez się znudzi. Quest, quest, quest ... ile można chitować? To logowanie się i wylogowywanie Zresztą nie lubię robic wciąż i wciąż tych questow dlatego ich nie robię. Edytowane 3 Sierpień 2012 przez DagHill Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Azzan 5 Napisano 3 Sierpień 2012 w zupełności się zgadzam na starym RP był klimat actus kto pierwszy będzie w top liście a teraz wbijasz nic nie ma żadnego celu, kiedyś żeby wykopać stal trzeba określoną ilość diggingu i to sprawiało, że ludzie mieli po co kopać i surowiec był coś wart teraz wystarczy 1 farmer na grę i 1 inżynier... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rapikol 88 Napisano 3 Sierpień 2012 (edytowane) Pierwsza edycja miała klimat, miasto, historia, podania, wcielanie się w postać, brak mi tego. Kupiłem chatkę w dzielnicy + małe pole do uprawy i na tym moja gra się skończyła, ponieważ gdzieś zagubił się cel gry. Moim "niby" celem jest założyć nowe miasto? No i niby po co? Brakuje mi awansowania na bardziej uprawnione wyższe pozycje. Rolnik - Wasal Górnik - Sztygar Drwal - Leśniczy Ten system był najlepszy według mnie, bo było o co walczyć i o co pracować. Również zwiększanie umiejętności tak jak wspomniał kolega wyżej skłaniało do pracy. Dla mnie by mógł nawet wrócić Aniol_Stroz, kosztem powrotu do Actus. Edit: Na pierwszej edycji nie pamiętam aby były jakiekolwiek poważne skargi na temat serwera, a teraz widzę, że bez przerwy ludziom coś nie gra. :/ Edytowane 3 Sierpień 2012 przez RapiZzd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Camil92PL Napisano 3 Sierpień 2012 Możliwe, że będą zmiany, ale jeszcze nie w najbliższym czasie jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Azzan 5 Napisano 3 Sierpień 2012 jakie dodacie nowe miasto event jakiś?-,- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Camil92PL Napisano 4 Sierpień 2012 Mówię o profesjach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheManiacPL 0 Napisano 7 Sierpień 2012 Nie grałem tu "za starego ustroju" ale z tego co czytałem na forum to gra była o wiele ciekawsza. Jako nowy gracz stwierdziłem, że obecnie gra jest zwyczajnie nudna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vargein 17 Napisano 7 Sierpień 2012 Wkrótce wszystko zmieni się na lepsze, informacje o zmianach i nowościach podamy wkrótce do wiadomości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach