Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Gość Camil92PL

Pomysł na serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
[center][color=#008000][b]Witam wszystkich minecraftowiczów :).[/b][/color]
[b][size=5][color=#FF8C00]Doszedłem do wniosku, że lepiej, abyście to wy stworzyli swój ulubiony serwer![/color][/size]
[size=6][color=#800080]W tym temacie wypowiadać się będzie można na temat różnych typów rozgrywki itp.[/color][/size][/b][/center]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
N3q    19
Cóż, to może ja się wypowiem jako pierwszy. Osobiście widziałbym roleplay. Teraz śpieszę z wyjaśnieniami. Otóż, byłby to taki roleplay, że tak ujmę z prawdziwego zdarzenia. Nie będzie to taki luźny rp, jak dotychczas. Tutaj należy się wcielić w postać i odpowiednią ją odgrywać. Miałem przyjemność grać na takowym serwerze właśnie w minecrafcie i powiem Wam, że wrażenia są niesamowite. Akcja działa się w świecie wyniszczonym prawdopodobnie przez wojnę nuklearną. Swego czasu reklama serwera zawitała nawet na ten serwis, przez co liczba graczy zwiększyła się i rozgrywka była jeszcze lepsza. Myślę też, że jeśli taki serwer miałby powstać musiałby być rozgrywany w sesjach. Tego jak wygląda rozgrywka sesyjna, chyba nie trzeba tłumaczyć. No i podstawowa sprawa, do gry zostaje dopuszczona osoba, która napisze odpowiednie podanie i zostanie ono zakceptowane. Co myślicie o takim roleplayu? Jestem otwarty na dyskusję i kolejne propozycje odnośnie tego jak mogło by to wszystko funkcjonować. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fendorath    14
N3Q Rozumiem Cie taki postanekluarny klimat jak z Fallouta ? Ciekawie by było. To miałby swój klimat. Trudnośc w przeżyciu mało zdrowego jedzienia i czystej wody.
Szanuję twe zdania ale mysle ze temat radioaktywnośc czy inne tego typu zjawiska pasują bardziej na Hardcora.
Czemu ? : Mało jedzenia wielkie pustkowia bezdrzewne <żadko niekiedy jakies suche drzewo można spotkac> zniszczone miasta gdzieś podziemia krypty z numerami typu <Krypta 11> ludnosc sobie tam zyje <Gildia> Wychodzi na polowania lub tez i sam działasz.Zniszczone domki przysypane jakieś pomniki czy też inne budynki.
Duzo jest pomysłow na postanekluranych map...
Pisząc ten post zrozumiałęm, że jednak jest w tym sens aby był Neuklarny RolePlay.

Chodz jednak jestem za aby to był jednak Hardcore
Moze iż popelnilem bład klikajac Hardcore niz RolePlay ale jednak Hardcore ma swoj klimat. I mysle iz Hardcore i Roleplay bardzo ladnie by okrywaly role w swiecie postanekluarnym. Zawsze chcialem zagrac na takim serwerze gdzie dominuje nekluarnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sd5    4
No cóż.... jeżeli o mnie chodzi najbardziej pasowała by mi mieszanka w klimatach HC+RP a do tego szczypta świata apokaliptycznego (może zostać średniowiecze jak kto woli...).

[b]Rozgrywka była by prosta jak budowa cepa: [/b]
-główne miasto z admin-shopem (gospodarka musi być!) i drogimi domkami
-brak cuba na świecie (tak gracze mogą wszystko)
-gdzieniegdzie założony cuboid na jakąś ładną budowle do zwiedzania i zdobywania łupów
-miejsca z cubem z NPC (questy). Oczywiście nie może zabraknąć fabuły... jeżeli nauczył bym się pisania skryptów nie byłoby problemu by było ich równie dużo co w G2 lub TES:M
-płatność gotówką
-wymagany odpowiedni skin jak również texturki
-stawiamy na towny (może być np: 2-3 główne nacje by gracze się nie rozdrabniali)

[b]Wariant średniowieczny:[/b]
-admini zamieniają się w smoki niszcząc co jakiś czas wszelkie budowle i zabijając graczy oraz pożerając owce :P
-powolna uprawa zboża (ale bez przesady, niech zboże rośnie co 3-5h...)
-susze (zanik wszelkiej wody jakimś fajnym pluginem... nie znam się)

[b]Wariant post-apokaliptyczny:[/b]
-brak możliwości robienia nieskończonych źródeł wody (w sensie woda nie łączy już się [1+1 nie będzie dawało 4 źródeł])
-admini zrzucają atomówki i zabijają tych w obrębie wybuchu (będziemy pisać 5 min przed by gracz zdążył uciec...)
-uboga, uboga kraina (uboga w sensie: woda, drzewa, rośliny)
-crafting udostępniany po znalezieniu receptur (nowe receptury [skądś chyba zaczerpałem ten pomysł...])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jonat96    0
Bardzo podoba mi się propozycja aby dodać fabułę i sporo zadań.
Ja zostałbym w średniowieczu tylko dodał taka fabułę, ze świat zbombardowały komety wydzielające dziwna poświatę (promieniowanie radioaktywne).
Od tego promieniowania ginie cześć zwierząt, a rośliny rosną dużo wolniej ludzie natomiast musza wytworzyć specjalne maski aby przetrwać(tu jakieś zadanie tylko żeby trzeba było rozmawiać z ncp a nie tylko /quest ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
N3q    19
Dobra dołoże kolejną dawkę pomysłów. Na każdą taką sesją gracz otrzyma tylko 1 bądź 2 życia, zginie, to oczywiście traci swój ewkipunek. Co do waluty, jeśli ma być to świat postapokaliptyczny utrzymany w klimatach wojny nuklearnej, to wtedy na miejscu jest wymiana. Kto co sobie tam życzy, myślę, że dużą wartość zyska amunicja, której nie było by dużo. Druga sprawa, przecież na takim serwerze, nie damy profesji, więc nie będzie wykopywania surowców, crafting byłby całkowicie zablokowany, powiedzmy jakieś podstawowe itemy można by tworzyć. Taki projekt to właśnie idealne połączenie hardcore i roleplay.

W średniowieczu może to kiepsko wypaść, nie próbowałbym tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jonat96    0
ja dałem tylko swój pomysł
a tak przy okazji rozwiń swój bo bardzo ciekawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ziomusCZW    2
Dla mnie najciekawszymi serwerami są serwery na modach np. IC2, Redpower2 , EE2 , Buildcraft. Dzięki nim minecraft zmienia się nie do poznania , gdyż dodają setki , tysiące nowych przedmiotów dzięki którym możemy stworzyć m.in maszyny do kopania , wszelkiego rodzaju przerabianie itemów ( np. 1 diament = kilkanaście innych przedmiotów ) . Dzięki nim możemy zbudować naprawdę ciekawe konstrukcje z nowych bloków , Serwerów FB , survival , hardcore są miliony , Hack/Mine ŚWIETNY mod zmienia minecrafta zupełnie ale z tego co mówił mi kolega nie da się go wgrać do bukkita , a serwer bez modów to nie jest serwer. RP hmm też dobry pomysł ale wydaje mi się że serwer RP powinien być na "SpoutCrafcie" który umożliwia wgrywanie "modów" do niego. Także moimi faworytami jest serwer na modach - industrial oraz RP ale na spoucie.
Pozdrawiam ziomusCZW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zajcus    1
Zacznę od tego, że nie gram na tym serwerze ale postanowiłem dorzucić swoją wizję fajnego serwera RP.

[i][b]MIASTO:[/b][/i]

Jedno duże miasto. Głównym punktem miasta był by plac królewski, na którym mieszkali by zarządcy całego królestwa, od króla aż po mniej ważne organy pomagające mu w rozbudowie, ulepszenia miasta (o tym wspomnę później). Następny sektor mogą tworzyć budynki mieszkalne (do kupienia przez graczy) oraz budynki pod wynajem na sklep, karczmę, i co inne przyjdzie komu do głowy. Kolejna część to odgrodzona murem od miasta równina z polami, farmami, hodowlami dla wynajęcia/kupna przez najniższe grupy społeczne. Odchodząc dalej od głównej części nie będzie już widać aż tak dużo budynków, jednak i tutaj mam rozwiązanie (o tym w następnym punkcie).

[i][b]SYSTEM WSI:[/b][/i]

Każdy gracz zgłaszając się do króla lub jego pomocników może zaproponować budowę własnej wsi. Oczywiście będzie to drogie, wymagające dużej aktywności. Na sam początek dostajemy dość mały teren do dyspozycji. Jednak później dokładając trochę pieniędzy możemy powiększyć go i prowadzić dalszą rozbudowę. Każda wieś będzie przypominała właśnie takie małe miasto główne. Możecie też pomyśleć o umożliwieniu zamiany takiej wsi na miasteczko, czy coś w ten deseń, ale do tego nie mam pomysłu.

[i][b]NPC:[/b][/i]

Nie może się obejść bez dobrej fabuły i NPC. Po całym mieście jak i jego okolicach powinny stać właśnie takie osoby, dzięki którym gracze mogą zostać wprowadzeni w fabułę oraz rozwiązywać questy.

[i][b]RANGI:[/b][/i]

Tutaj mam dwa rozwiązania. Albo gracz będzie panował królestwem i najmował kolejne osoby do tego albo rolę tę będą sprawowali administratorzy. Gracz wchodzący na serwer startuje z rangą Podróżnik/Plebs. Ma oczywiście możliwość wykonywania questów u NPC, jak i może wynająć pole, hodowle. Następnie kiedy uzbiera jakąś sumkę pieniędzy może sobie kupić mieszkanie w zameczku, wsi, albo gdzie tam sobie zechce i uzyskać rangę Mieszkaniec. Wtedy może już aktywnie uczestniczyć w życiu swojego miasta. Tutaj powinien zająć się czymś - pracować dla miasta. Tzn. zbierać drewno, kopać, budować, walczyć, co tylko zechce i jak sobie to ułożycie. Kiedy już taka osoba zacznie zdobywać szacunek wśród mieszkańców może startować na wyższą rangę. Pomocnika króla, czy jak tam sobie zażyczycie.

[i][b]POSTACIE:[/b][/i]

Proponuje jeszcze tworzenie postaci i jej historii w odpowiednim dziale na forum. Ale to już "drugoplanowa" propozycja...

Okey, jakbym coś sobie przypomniał to jeszcze dopisze. Z góry przepraszam za powtórki i błędy gramatyczne, ale śpieszyłem się, a chciałem przekazać jak najwięcej. :P

[color=#008000]@Camil: to jest mowa o drugim serwerze! RoleCraft ma w posiadaniu 2 serwery...[/color] Edytowane przez Camil92PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bialo    0
Druga propozycja sd5 bardzo mi odpowiada - post-apokaliptyczny Survival, RP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
michaeloh    1
mi także bardzo się podoba propozycja sd5. Bo sam roleplay to już mamy taki serwer a szczypta hardcore'u byłaby mile widziana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
Stawiam 30% większości na serwer, który powinien powstać! A tak poza tym jeśli chodzi o RP jest to spokojnie wykonalne, jak i było w poprzednich planach serwera drugiego,, ale jeśli chodzi o jego wykonanie to jest w pełni wykonalne jak i jego fabuła oraz przyjmowanie nowych graczy nie powinno stanowić żadnych problemów :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
Industrial. Why? Minecraft.pl odstaje trochę od innych sieci brakiem serwera z modami. Sam industrial też nie wypali. Zwykły tekkit też nie. Proponuję specjalny launcher =D jednak liczba głosów w ankiecie zadecyduje... Niestety industrial ma trochę daleko do 1-szego miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
możliwe, że zrobimy industriala, ale przed tym zrobię test HardRP ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
jaka nowa mapa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SebastisPL    0
Mi pasuje to co napisał N3q, ale dodał bym też lekką nutkę Hardocoru! :D. Bo po śmierci, należy się, powiedzmy... czas leżenia w szpitalu :D czyli np: po śmierci zostajemy przesłani do budynku ala szpital i po jakimś czasie (dajmy na to 1h bycia na serwerze, lub 2h nie bycia) teleportuje nas za drzwi naszego pokoju szpitalnego (celi :P ).

Co do udostępniania receptur (propozycja sd5), można by było zrobić, że są po mapie rozsiane skrzynki (a może i potworki) w których można znaleźć mapę (notatkę) na której napisane jest np:

Receptura - kilof kamienny
Składniki - 3 kamienie 2 patyki
Kod: 3gs2as5apxa6VQ (przykład, chodzi mi, że np: taki kod wpisuje się gdzieś, a to odblokowuje danej postaci crafting tego, a przy okazji, blokuje ten kod, by nie dało się go 2 razy użyć) Edytowane przez SebastisPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
michaeloh    1
[quote name='Camil92PL' timestamp='1343766361' post='85152']
jaka nowa mapa ?
[/quote]

no bo dziś wchodzę i nie ma tych wszystkich wysp tylko na oceanie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vargein    17
[quote name='michaeloh' timestamp='1343832689' post='85281']
no bo dziś wchodzę i nie ma tych wszystkich wysp tylko na oceanie jestem
[/quote]

Mapa jest w budowie w tej chwili robione pod hardrp, włączyłem póki co whitelistę na czas prac nad serwerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
hmm ciekawe, bo whitelista była włączona, a michaeloh był testerem wcześniej, więc prawdopodobnie wyłączyłeś ją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...