Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Morgar

Event: Wielki Początek Wojny Domowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Morgar    9
[size=6][i][b][color=#696969][font=times new roman', times, serif]"Nadchodzą mroczne czasy- wymamrotał arcykapłan słysząc głosy bogów. Wizja ta wstrząsnęła nim tak bardzo, że z ołtarza schodził wsparty o swoich uczniów. Przed omdleniem krzyknął tylko do zebranych, że wielkie równiny Arkmani spłyną krwią niewinnych....Następne dni potwierdziły jego proroctwo...świat już nigdy nie był taki sam." [/font][/color][/b][/i][/size]
[color=#ffffff]G[/color]

[size=5][font=arial, helvetica, sans-serif][b]Ogłaszam event, który pomoże Wam w założeniu miast. [/b][/font][/size]
[font=arial, helvetica, sans-serif][size=4][b]Sprawa jest prosta! [/b][/size][/font]
[b][font=arial, helvetica, sans-serif][size=4]Wystarczy zebrać cztero bądz pięcio osobową ekipę i wykazać się kreatywnością.

Wiec na konkurs należy wysłać:
1. Listę graczy
2. Nazwę miasta
3. Historia miasta[/size][/font][/b][font=arial, helvetica, sans-serif][size=4]( im ciekawsza tym lepiej oraz jeżeli wymyślicie jakieś krainy bądź inne punkty geograficzne to wprowadzone zostaną one na serwer tak samo jak np. krypty dawnych władców lub miejsca dawnych bitew miasta)[/size][/font]
[b][font=arial, helvetica, sans-serif][size=4]4. Opis terenu na jakim znajduje się miasta [/size][/font][/b][font=arial, helvetica, sans-serif][size=4](teren ten zostanie stworzony przez administracje- dlaczego tak? ponieważ to Wy tworzycie ten serwer)[/size][/font]
[b][font=arial, helvetica, sans-serif][size=4]5*. Walory[/size][/font][/b][font=arial, helvetica, sans-serif][size=4](są to dodatkowe rzeczy jakie prześlecie, które urzekną administracje tym samym dostaniecie dodatkowe punkty np. projekt pierwszych budynków w mieście)

Nagrody:
Miejsce 1. Duża pomoc przy stworzeniu miasta.
Miejsce 2. Duża pomoc przy stworzeniu miasta.[/size][/font]
[size=4][font=arial, helvetica, sans-serif]Miejsce 3. Pomoc przy stworzeniu miasta.[/font]
[b] [/b][/size]

[size=5][color=#FF0000][font=arial, helvetica, sans-serif]Zastrzegam sobie możliwość nadawania miejsc ex aequo bądź przedłużenia listy nawet do 5 miejsca.

Event trwa do 29.07.2012r do godziny 24.00[/font][/color][/size]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SebastisPL    0
[center][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][b]1. Lista graczy: [/b]mialkus,torres70,komakonda,kapix123k, T9arkin, Nejtan223[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][b]2. Nazwę miasta[/b][b]: [/b][b][color=#CC6600]Awadis[/color][/b]
[b]3. Historia miasta:[/b][/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][b]Był to rok 164 3Ery, [/b]gdy rozpętała się wojna między elfami, a krasnoludami. Była to wojna krwawa i bez głębszego celu, ponieważ tutaj chodziło tylko o czyjąś zniewagę. Niestety, ludzie, a raczej skrytobójcy przyłączyli się do wojny, wspierając jedna ze stron. Gildia Estirela, zimowych skrytobójców, przyłączyła się do krasnoludów, gdyż byli oni bardziej rozwinięci.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][b]Rok 168 3Ery[/b]
Wojna, która trwała przez 4 lata, była szczególnie brutalna, właśnie w niej wiele ras, straciło bogactwo i panowanie, ale też wiele z nich stało się o wiele potężniejsze, jedna z takich grup, była Gildia zimowych assasinsów. Niestety, przez to, że zyskali władzę, zyskali też sławę, zarówno dobrą, jak i złą. Musieli się schować przed swymi wrogami. Dzięki dawnemu wsparciu Krasnoludów, ci udzielili im schronienia.
[b]Rok 169 3Ery[/b]
Podróż trwa już rok, przez ten czas mijaliśmy wiele gór, jak i pustkowi. Najbardziej zaciekawiła mnie wielka dolina, w kształcie wielkiego młota. Jeden z Krasnoludów, Gerion, powiedział mi, że jest to znak, iż zbliżamy się do miejsca ich podróżny, gdyż ten młot, oznacza potęgę wojenną Krasnoludów. Powiedział też, że Elfy mają podobną rzecz, mianowicie drewniany pomnik w kształcie łuku.
Dalsza droga, prowadziła przez liczne przesmyki, między stromymi górami, wydawało mi się że to już blisko, tak właśnie było.
Po około 2 dniach drogi, doszliśmy do murów wielkiego miasta, od razu było widać, że są to mury krasnoludów. Z 3 stron, miasto było otoczone górami nie do przebycia, jedyną możliwą drogą dotarcia do miasta, były muru, które nie wyglądały na słabe.
[b]Rok 179 3Ery[/b]
Z krasnoludami mieszka nam się dobrze, nie budowaliśmy zbyt wiele, gdyż wszystko co tutaj zastaliśmy, wydaje się, a nawet jest o wiele wytrzymalsze, od naszych, najnowocześniejszych budynków, przez co miasto stało się o wiele potężniejszą twierdzą, oraz było ją trudniej zdobyć.
[b]2 dni później (dzien 64)[/b]
Do miasta przybyła mała grupka elfów, mówili, że zostali wygnani ze swojego państwa, za zabicie syna króla. Pomyśleliśmy, że można ich przyjąć, lecz nasza decyzja, nie pasowało krasnoludom, przez co lekko pogorszyły się nasze stosunki.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][color=#008000][size=6][b]Elfy, Chędożone elfy[/b][/size][/color]
Był to poranek dnia 86 roku 179 3Ery. Ptaki były dziś dziwnie spłoszone, jakby coś, co stanowi dla nich zagrożenie, znajdowało się niedaleko. Słońce, jak zawsze w tej okolicy, zaczęło wyłaniać się zza szczytów dwie, może trzy godziny po południu, co było przyjemne, lecz czasem, w zimę, sprawiało iż jest w naszym mieści zimno, a zarazem ciepło. Nigdy nie zrozumieliśmy, dlaczego tak się działo, lecz zawsze nas to dziwiło. Co prawda, wydawało mi się, że jest cieplej niż zwykle, ale nie zaprzątało to moich myśli.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Jedyną rzeczą, jaka mnie zdziwiła, było to to, że żaden elf nie pałęta się po mieście, ale zaraz po tym, zobaczyłem na horyzoncie, wóz, a na nim postacie, zabójczo przypominające elfy, tak zabójczo, to było dobre stwierdzenie. Nagle zobaczyłem dziwne źródło światło, od strony magazynu. Miałem przeczucie, złe przeczucie i błagałem, by było fałszywe. Niestety tak się nie stało, w drodze do magazynu znalazłem dwa trupy krasnoludów. Już wiedziałem co się stało... to były elfy. Krasnoludy miały racje co do nich.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Od tego czasu, elfy stanowią naszego największego wroga[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][color=#A52A2A]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ [/color][/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Mialkus zdziwił się, gdy przeczytał o Rivendell, przecież takie miasto nie istniało, a przez tą niedużą liczne lat, nie mogło po prostu zniknąć... A więc, skąd wzięłaby się ta notatka? Przecież taka wojna naprawdę była, tak jak i Śnieżni skryptobójcy, którzy pomagali krasnoludom, a raczej niskim ludziom. Sądził iż jest to niemożliwe, dokąd nie ujrzał kolejnej, dość starej kartki, i prosił, by to nie był jakiś stary, chędożony spis potraw. Kartka była lekko pożółkła, co świadczyło, iż nie jest to nowy produkt. Krawędzie miała lekko nadpalone, tak jak poprzednia, ta na której odnalazł informacje, o Rivendell. Już przy pierwszym spojrzeniu na tekst, zobaczył iż jest on lekko rozmyty, od wszech obecnej w Altdofskiej bibliotece wilgoci, która brała się, od licznych fontann w jej okolicach.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Gdy przyjrzał się jej dokładniej, ujrzał, iż znalazł to, co go interesowało. Od razu, jego wzrok padł w miejsce, w którym było napisane o jakimś eksperymencie magicznym.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][color=#A52A2A]~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ [/color][/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Dzień był dziś chłodny, mimo, iż świeciło słońce. Wiatr szumiał w pobliskich drzewach, a zwierzęta jak co dzień biegały beztrosko. Wszech obecne miedziane elementy architektury odbijały promienie porannego słońca. Nagle, od obracającej się metalowej kolumny, odbił się błysk światła i w zastraszającym tempie mknął w stronę mojego okna. Cóż, jak tu się nie obudzić, gdy wredne słońce, świeci ci uporczywie w twarz? Tak jest codziennie. Czy to miasto jest zbudowane tak, by każdy wstawał rano? Przecież, to nie ma sensu, rano jest zimno, a czasem ciemno, mimo iż słońce świeci, ale wielkie góry, rzucają cień na rozległe równiny, jak i doliny. Po głębszym namyśle zrozumiałem, że tak, ponieważ krasnoludy są górnikami, czyli zajmują się taką robotą, jak kopacze, a więc im wcześniej zaczną, tym więcej wydobędą do końca dnia. Mimo to, nie byłem z byt szczęśliwy, iż to ja mam możliwość korzystania ze wszystkich możliwości tego miasta, gdyż poranne wstawanie nie było mi dobrze znane.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Gdy się już ubrałem w moja zbroję, która była przystosowana bardziej do warunków zimowych, gdyż miała ona biało-niebiesko-błękitno-czarny kamuflaż. Mimo takiego ubarwienia, był on też mniej zauważalny w warunkach, w których był śnieg, ale nie w takich ilościach, jak w mojej ojczyźnie, niż zbroje, o kamuflażach przystosowanych do tutejszych warunków.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Od razu, po wyjściu z swojej siedziby, powędrowałem do miejscowego maga, który zajmował się stworzeniem portalu w czasie. Nikt nie wierzył, że może mu się to udać, lecz on nie przejmował się opinią innych, mówił, że widział jak jego koledze to się udało. Dziwiło mnie to, ponieważ nie znajdowałem głębszego celu, w stworzeniu owego portalu w czasie.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Nagle, coś błysnęło i przed nami pojawiła się czarna kula, a raczej coś przypominające kulę. Czarodziej ucieszył się, ponieważ wiedział, że ów COŚ jest to portal w czasie. ja jednak miałem przeciwne wrażenie. Czułem, że ta kula, sprawi nam wiele kłopotów i niestety, miałem racje.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Kilka dni potem, zniknęło nam kilka przedmiotów, większość z nich był z domku maga.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Hmm... dziwił się mialkus, ponieważ słyszał, że kiedyś zniknęło jakieś miasto, ale nigdy w to nie wierzył, jednak, zobaczył że przy notce, znajduje się mapa, która prawdopodobnie wskakuje położenie ów miejsca.[/font][/color][/center]

[center]
[b]4. Opis terenu na jakim znajduje się miasta [/b][/center]
[center](Zawarty w Historii) Miasto otoczone z 3 stron górami, a z jednej tylko przesmyk. Od strony przesmyku znajduje się wielki mur. Jest to teren zarówno górzysty, jak i z wieloma kanionami, przez co dotarcie do miasta jest utrudnione.

Chciałbym, by miasto było zbudowane na ścianach wielkiego okrągłego kanionu, a raczej dziury.[/center]
[center][b]5*. Walory[/b][/center]

[center]Chciałbym, by miasto było zbudowane w stylu krasnoludzkim, ale też by znajdowały się tam elementy ludzkiej architektury, na ścianach okrągłej dziury[/center] Edytowane przez SebastisPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil92PL   
Gość Camil92PL
Łącze temat z tym prawidłowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[b]1. Lista graczy:[/b] PitWymiatacz, BartRycerz
[b]2. Nazwa miasta :[/b] Rivertree
[b]3. Historia miasta :[/b]

[b],,Legenda o powstaniu Rivertree’’[/b]

[b]Rozdział l, Osiedlenie.[/b]
Paręnaście lat temu żyłem w koczowniczym plemieniu. Pewnego dnia rozbiliśmy obozowisko w górach. Niedaleko nas znajdowała się wielka góra. Wódz był bardzo ciekawy co za nią jest, więc pewnego dnia zabrał ze sobą wszystkich mężczyzn, aby ją zdobyć. Gdy znaleźliśmy się na szczycie naszym oczom ukazał się przepiękny widok. Ze zbocza wypływała krystalicznie czysta woda przeobrażając się w wodospad. U jego stóp rosła obszerna, dzika puszcza. Wódz był tym tak zachwycony, że postanowił osiedlić się tam na stałe. Jeszcze tego samego dnia wszyscy z naszego plemienia zamieszkali nieopodal wodospadu.

[b]Rozdział lI, Zdrada.[/b]
Od kiedy wódz podjął decyzję o zamieszkaniu nieopodal wodospadu wszystkim żyło się o wiele lepiej. Ziemie były żyzne, góry pełne surowców a puszcza była prawie nieograniczonym źródłem drewna. Czynniki te sprawiły też, że osada zmieniła się w miasto o nazwie Rivertree. Odkryto również, że w dole rzeki znajduję się inne miasto o nazwie Delton. Postanowiono więc o rozpoczęciu wymiany handlowej. Niestety stan ten nie utrzymał się długo. Rzeka wylała i zniszczyła uprawy Deltończyków, a w pobliżu było zbyt mało zwierząt by wszystkich wyżywić. Władca Delton podjął desperacką decyzję, by nas zaatakować w celu pozyskania jedzenia, jednak nasi dzielni zwiadowcy zauważyli w porę wroga. Nasza armia z królem na czele wyruszyła do boju. Walka była tak zaciekła, że nikt nie zauważył zbliżającej się fali powodziowej, która zalała pole bitwy. Na szczęście z pomocą przybyli mieszkańcy Rivertree i ura+9towali wszystkich od utonięcia. Powiedzieli też, że wszyscy z Delton mogą zamieszkać w ich mieście.

[b]Rozdział IlI, Następca tronu.[/b]
Od ataku Deltończyków minęło wiele lat. Ich stara osada zdążyła obrócić się w ruinę. Zmarł też król Rivertree, a na tronie zasiadł jego syn. Za jego rządów miasto urosło w chwałę i potęgę. Umocniono też mury i bramy, utworzono nowe szlaki handlowe i kopalnie. Syn wypełnił również ostatnią wolę ojca chowając go w krypcie za wodospadem.

[b]4. Opis terenu na jakim znajduję się miasto:[/b] (Zawarty w historii) Miasto otoczone puszczą, położone niedaleko wodospadu. Wodospad ten wypływa z wysokiej góry znajdującej się w centrum pasma górskiego.

[b]5*. Walory:[/b] Krypta grobowa króla położona za wodospadem oraz ruiny Delton znajdujące się w dole rzeki.

PS. Wiem, że trochę krótka lista graczy, ale BartRycerz to jedyny gracz na serwerze z którym się przyjaźnię. W każdym razie jestem otwarty na propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[b][font=arial, helvetica, sans-serif]1. Lista graczy: Unusual_dwarf, Amadis89, MikolajD, Chudy_Hunter, kosaraczek, Corgam, Jacke32, Breaker432, DaGaXer.
2. Nazwa miasta: [/font][font=arial, helvetica, sans-serif][color=#800000]Ragnaven[/color]
3. Historia miasta[/font][/b][b]: [/b]

[color=#282828][font=Arial]Historia miasta Ragnaven rozpoczyna się od wielkiej wędrówki 3 klanów krasnoludzkich, przybyłych z różnych stron świata. Gdy ich szlaki się przecięły, klany dotarły w miejsce idealne, takie, które szukali od dawien dawna, nadające się do zamieszkania zarówno nad ziemią jak i pod ziemią. Krasnoludy natomiast wolały wybrać miejsce wygasłego wulkanu w pobliżu. Klany zawarły przymierze i stworzyły liczną społeczność pod ziemią. [/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]To najdawniejsze dzieje miasta, jakie udało się zebrać historykom i odkrywcom, które wzbogaciły naszą wiedzę o kilka informacji i pozwoliły nam również dowiedzieć się o najbliższej ich przyszłości. [/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]15 lat po założeniu miasta Ragnaven, zaczęły dziać się dziwne rzeczy, które zapoczątkowały najgorsze wydarzenia w historii miasta. Niemal połowa krasnoludów w mieście zginęła. Jak możemy odczytać w starej kronice miasta, lawa lała się przez ulicę niczym gorący jęzor, które chce spalić wszystko na swojej drodze. Skały nie wytrzymały naporu i ciśnienia wydostającego się z wulkanu Muthar, zwanego tak na cześć pierwszego władcy Ragnaven. [/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Zaczęło się od lekkich wstrząsów. Społeczność nadal napędzała serce miasta, które tętniło wtedy życiem. [/font][/color][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Sklepikarze handlowali, a krasnoludowie z wyższych szczebli władzy, decydowali o sprawach, których tematem miały być zmiany w funkcjonowaniu gospodarki. Dokument tworzony na tymże zebraniu miał być stworzony przez samego syna Muthara – Krothema. Ojciec jego, według kronik żył zaledwie 10 lat od czasu założenia miasta.[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Zdarzenia, które nastąpiły po erupcji wulkanu były bardzo bolesne w skutkach, ale powstrzymały ówczesnego władcę, przed wydaniem ustawy, która znacznie pogorszyłaby położenie górników w społeczeństwie, czego skutkiem była by również śmierć wielu z nich. [/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Tych wydarzeń natomiast, nie opisuje nam już kronika miasta, ale dziennik pewnego mieszkańca Ragnaven, który zdobył się na odwagę, aby podczas zagrożenia, jakie stwarzała lawa wydobywająca się ze skał i wyszedł z toporem przeciw Krothemowi.[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Jak opisuje nam bogaty i ceniony kowal Harrmok w swoim dzienniku: „Stanąłem przed nim z nowiutkim toporem, który miałem przekazać swojemu władcy, aby służył mu na wojnie, jak i w przypadku zagrożenia, ten natomiast ściął mu łeb, eliminując przy tym resztki zagrożenia jakie niósł ze sobą władca Krothem”.[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Czy był on rzeczywiście takim złym władcą i zbrodniarzem chyba nigdy się nie dowiemy bowiem kroniki miasta przypisują mu, o wiele lepsze cechy. Oto jeden z fragmentów: „Krothem – bardzo wysoki krasnolud, który przewyższał największych siłaczy, również silniejszy od innych. Władczym wzrokiem wzbudzał trwogę w krasnoludach, którzy mdleją ze strachu napotykając błysk w jego oczach. Najdzielniejszy wojownik bałby się stawić mu czoło w pojedynkę. Właśnie on został w dniu dzisiejszym drugim władcą Ragnaven, wszyscy wiwatowali na jego cześć, a niektórzy wręcz bali się przed nim wyjść na ulicę.”[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Kroniki miasta często spisywane są przez pisarzy, (może pod naporem?) którzy potrafią wymieniać tylko i wyłącznie pozytywne cechy władców, co możemy zobaczyć powyżej.[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Ragnaven powoli wracało do stanu sprzed katastrofy, a górnicy wiwatowali, na cześć ich wybawcy, który zresztą został wtrącony do lochów na całe życie, za zamordowanie poprzedniego władcy. Następny został już wybrany głosem większości – był to Fargin – trzeci władca miasta krasnoludów. [/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Cieszył się dobrą reputacją, którą wyrobił sobie po katastrofie, naprawiając większą część miasta i poprawiając warunki mieszkańców, którzy wielbili go ponad wszystkich dotychczasowych władców.[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Fargin II nie był już tak dobrym władcą jak jego ojciec, ale znacznie powiększył terytorium wokół miasta. Przyłączył wioskę ludzi, która była nieopodal krateru i podpisał akt przymierza z Altdorf. Mieszkańcom Ragnaven żyło się dobrze, aż do pewnego momentu w historii, którego nawet najznakomitsi historycy nie potrafią zrozumieć. Wydarzenie to jest zwane Upadkiem, ponieważ większość mieszkańców była zmuszona do natychmiastowej przeprowadzki. Zaraza zaczęła się rozprzestrzeniać po wszystkich mieszkańcach. Choroba doprowadzała do łuszczenia się skóry, aż do jej całkowitej utraty. Krasnoludy nie mogły dłużej tam przebywać, a zarażonych, (ponieważ było to konieczne) spalono na stosie. W ten oto sposób społeczeństwo krasnoludów z Ragnaven, które miało przetrwać setki bądź tysiące lat, tworząc wspaniałą kulturę, upadło bo zaledwie 150 latach.[/font][/color]
[color=#282828][font=Arial]Przez 400 lat miasto stało opuszczone i zapomniane przez wszystkich. W końcu przez wielkie równiny i pagórki, oraz rzekę Lasaria, przebyła mała grupka podróżników, mających na celu założenie nowego miasta, w którym rozpoczną nową historię miasta, które być może w przyszłości okaże się nową duża potęga, równą miastu Altdorf.[/font][/color]

[b][font=arial, helvetica, sans-serif]4. Opis terenu na jakim znajduje się miasto[/font][/b][b]: [/b]
[color=#282828][font=arial, helvetica, sans-serif][b]Teren upstrzony licznymi pagórkami, które łagodnie przechodzą w małe góry, a tam gdzie znajduje się miasto główne (pod ziemią) jest krater po wygasłym wulkanie. Góry, w niedalekiej odległości od miasta przecina rzeka.[/b][/font][/color]

[b][font=arial, helvetica, sans-serif]5*. Walory[/font][/b][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]: Miasto, co jest oczywiste zbudowane w stylu krasnoludzkim.Znajduje się w kraterze wygasłego wulkanu. Część znajduje się także nad ziemią, a nieopodal, jak wynika z tekstu znajduje się mała opuszczona wioska. Lasy w górach są iglaste, a przy pagórkach mieszane. [/font][/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SebastisPL    0
I co z tego? -.- twoje miasto też ma położenie podobne do ów książki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...