Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Crafterowiec

Seria Gothic

Rekomendowane odpowiedzi

Ach te stare czasy :) Grał ktoś ? To była moja pierwsza gra na PC. Przeszedłem G1, G2NK, a G3 troche oszukałem :P ( oczywiście nie cheatowałem... ). Napiszcie jak ktoś grał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
slupek7    0

ja grałem w każdą część .Świetna gra . G4 też fajny ale 3 najlepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dimashio    12

Grałem we wszystkie łącznie z dodatkami. Wedlug mnie najlepsza była część 1 i 2... Ale to tylko moje skromne zdanie... xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mrWodoo    4

Grałem we wszystkie cześći ale trójka jest według mnie najsłabszą, grafika mimo że lepsza to mnie odstrasza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Azzan    5

Grałem we wszystkie części. Najlepsza według mnie jest 2 najlepsza fabuła itp. w 3 zmierzch bogów pełno bugów, a o 4 lepiej nie mówić ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szczurek Toficer   
Gość Szczurek Toficer

1 i 2 były super, 3 jeszcze zdatne, ale 4 to porażka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lockerv    0

G1 i G2 były spod skrzydeł Piranha Bytes,i nie było takiej presji jak przy Gothic 3,aby wydać ją szybko,co skutkowało MASĄ bugów w pierwszych tygodniach bez łatek. To była po prostu masakra,gra klatkowała nawet na najlepszych kompach.Ja jako gracz Gothica do G4 się nie przyznaję,ze to jest kontynuacja serii. Jako oddzielna gra,była by dobra,ale jako kontynuacja świetnej,wręcz popisowej serii Piranha Bytes,to jest żenada. O Zmierzchu Bogów się nie wypowiadam nawet,bo to jest gra w której jest więcej bugów aniżeli w Minecrafcie przy becie 1.7 . Gothic 1 wg. mnie jest najtrudniejszy do przejścia. Nieźle się natrudziłem,aby go przejść pierwszy raz. Natomiast G2 poszło z górki,najszybciej przeszedłem go w 6h rozlozonych na dwa dni. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michaell    24

Tak, grałem. Pamiętam, gdy dostałem jedynkę. Nie łapałem za bardzo fabuły i wiele razy ginąłem. xd

No cóż - co do Trójeczki, gra i tak jest dobra, lecz najbardziej lubię G2 Noc Kruka. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matejss   
Gość matejss

grałem we wszystkie, lecz tylko 3 z 4 mi się spodobały, kto zgadnie która była najsłabsza?

Brawo!

wiadomo że gothic 4 :P

Gothic 1 i 2 (+ dodatek) to idealna fabuła, grywalność, grafika (mówcie co chcecie, ale gothic musi być z taką grafiką :) ) dzwięki miłe dla ucha.

Gothic 3 był troszku gorszy, lecz także był grywalny, grafika była...no taka średnia, lecz grafiki się nie ocenia (i tutaj ja właśnie oceniałem grafike..ironia) Muzyczka też spoko.

O Gothic 4 raczej nic nie będe pisał, procz tego że mnie Staaaaaaaaaasznie zawiodła :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
teko122    2

Gothic 2 NK jest najlepsza czescia z tej serii zas Gothic 4... eh totalna klapa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HooK    0

Heh. Gothic stare czasy. Grałem w 1,2, 2NK, 3 :D Najbardziej dobre to 2nk i 1 :D 3 taka dziwna :D

4 Nie grałem ale nie da rady na my kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vargein    17

Nie zliczę już ile razy przeszedłem G1 i G2 Noc Kruka, z serii Gothic te dwie części były najlepsze i szczerze mówiąc klimat Gothica na 2 części się skończył.

Gothic 3 + Zmierzch Bugów, pograłem kilka dni, uwolniłem kilka miast i... miałem dość. Grafika nawet dobra, ale modele postaci, ich postura i ogólnie wygląd to po prostu żenada.

Dodatkowo Ci pseudo-orkowie, kiedy ich pierwszy raz zobaczyłem pomyślałem sobie, że to jakaś degeneracja, w końcu pamiętacie orków z pierwszej i drugiej części, prawda? Te stwory były diabelnie silne i dopiero w późniejszych rozdziałach w ogóle możliwe do pokonania, a w Gothic 3? Masowo można ich było wycinać niczym kombajn, pozostawały później tylko stosy ciał. Fabuła jeszcze jako tako była ciekawa i miała jakiś sens, ale tak jak powiedziałem reszta leżała w kącie, niedopracowana. O Arcanii nie wspomnę, mechanika rozwoju postaci zmieniona, magia jakaś prosta i sprowadzająca się do 3 czarów ofensywnych.. No cóż, nie ma co ukrywać, że poza postacią Bezimiennego i jego byłych kompanów ta gra nie ma z serią Gothic wiele wspólnego. Jedyne co u niej plusuje to grafika, niestety podobnie do G3 jest to praktycznie hack'n'slash ostro okrojony z Gothicowego systemu rozwoju i... całej reszty. Do dzisiaj tłukę w dwie pierwsze części bo mają niepowtarzalny klimat i można w to grać bez końca, a u poziom trudności miało odpowiedni, świetnie sprawdzał się tam system walki, który tam wymagał szybkiego myślenia, dobrego blokowania itd a nie klikania jednym przyciskiem myszy w kółko tak jak ma się to w dwóch ostatnich częściach. Pozdrawiam zatwardziałych gothicowców, którzy trwają przy klasyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi akurat trójka się podobała, ale słyszałem, że ten dodatek to rzenada (żenada?). Niedługo dostanę mikro, to nagram G1 i 2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dawidl9    4

Nie zaliczajcie do wspaniałych gothicków ArcaniA: A Gothic Tale.

Piranha niedługo powinna odzyskać prawa do marki Gothic i moim marzeniem jest, aby zrobili prawdziwego Gothcka 4, z normalną fabułą i grafiką stylowaną na pierwszych Gothickach.

ArcaniA: A Gothic Tale to porażka, ale zagrajcie w Fall Of Setariff to jest dopiero ścierwo z fabułą, praktycznie nie związaną z Gothickiem typu

Adanos to bogini, a Innos i Beliar to śmiertelnicy, Śniący, którego nawet Bezimienny nie mógł zabić zabija z łatwością nowy bohater.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karkoon    36

Ach, Gothic... Gra przy której nauczyłem się używać kodów, ile to jest tuzin i jak przyjemnie jest oglądać jak ktoś gra! Grałem w gothica 1, 2 NK i 3, Arcania to em... zuo. Gothic 1 miał wspaniałą fabułę, ale pod koniec gry za mało questów pobocznych się pojawiało i gra stawała się nudna jak chciałem odejść na chwilę od wątku głównego. Gothic 2 przechodziłem wiele razy - na kodach, nie wiedziałem co tracę i zdaję się że nigdy jej tak naprawdę nie przeszedłem, ale zadania znam praktycznie na pamięć. W Noc Kruka grałem, ale nie dokończyłem wątku z piratami itd. Gothic 3 przeszedłem bez kodów, ale tylko ścieżką Innosa :c Najlepsza część to jak dla mnie G2 bo tam zawsze były questy poboczne czego mi brakowało w G1, a G3 to może nie porażka, ale odstępuje od mojego ukochanego klimatu (nie wiem, może zbyt cukierkowa?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hepe    2

Dla mnie seria Gothic skończyła się na Gothic 3 Zmierzch Bogów.Tak naprawdę dla mnie 1 i 2 miały ten klimacik a trójka grałem ale moim skromnym zdaniem trójka była słaba tak samo jak Gothic3 Zmierzch Bogów.A w czwórkę w ogóle nie grałem ponieważ jak wcześniej wspomniałem dla mnie Gothic skończył się na Zmierzch Bogów.I to tyle z mojej wypowiedzi

Pozdrawiam Hepe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jPlayer    0

Grałem we wszystkie części, oprócz podstawowej dwójki. Przeszedłem tylko trójkę. Bez kodów, jedynie czasem, będąc już na skraju wyczerpania spoglądałem do poradnika, bo nie wiedziałem co zrobić lub gdzie coś jest. Najlepsza część? Hmm... To może taki wykres?:

:cool: Gothic III <---> Gothic II: Noc Kruka :cool:

|

\/

Gothic I

|

\/

Gothic III: Zmierzch Bo(u)gów

|

\/

Arcania: A Gothic Tale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście jesze poleće mody do Gothic'a. Najlepsze MOIM zdaniem to:

- Jaktyl (nowy świat, całkiem długi, ciekawe misje) - G2NK

- Piratenleben (stary + nowy świat, ciekawa fabuła, ciekawe smaczki) - G2NK

- Mroczne Tajemnice (tyle tego, że nie warto pisać) - G1

- Gothic Wielka Wojna (jeszcze nie wydane, ale zapowiada się super) - G1

- GMP (Gothic Multiplayer) - G2NK (potrzebny częściowo G1)

Jak znacie jakieś inne ciekawe to polecajcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gothic? Hymm... Kiedy pierwszy raz dostałem Gothica I do rąk bałem się go zainstalować i zagrać, przełamałem się i zaraz na początku zabił mnie ścierwojad. Po kilku próbach nauczyłem się walczyć, doszedłem do Starego Obozu i wtedy poczułem ten klimat. Muzyka zaczęła grać i aż mnie ciarki przechodziły. Jak dla mnie najlepsza część Gothica. Kiedy wyszedł mod Mroczne Tajemnice od razu chciałem go zainstalować, ale jak to się robi? Aha, jest instrukcja, no to do dzieła ! Wtedy powrócił ten klimat :)

Następnie Gothic II: Noc Kruka. Ożesz ty ! To coś, co miał GI było jeszcze bardziej wzmocnione. Kolejny raz piękny świat, fabuła miodzio. Trochę inny system nauki i lekkie zdziwienie.

Kiedy wyszedł Gothic III od razu go kupiłem, zainstalowałem i rozczarowanie. Gdzie ten klimat ? Te ciarki i dosłowne wcielenie się w Bezimiennego gdzieś prysło, nie ma tego. Pełno bugów i nudny świat. Nawet po zainstalowaniu patchy gra miała dziwne błędy. Może to ze względu na to, że to już nie to ? Nawet w I czy II były bugi ale one raczej bawiły ( przynajmniej mnie ), a tutaj nie.

Gothic III: Zmierzch Bogów, myślałem, że coś się zmieni, ale nadal było tak samo. Bugów coraz więcej, świat, fabuła znów mnie nudzi. Szkoda słów.

Arcania: A Gothic tale- ale czy można to nazwać kontynuacją Gothica? Nie za bardzo, sam tytuł główny nam to uświadamia a podtytuł tylko nas w tym utwierdza. Zmiana nazwy na Arcania: Gothic 4 na potrzebę rynku europejskiego było dużym błędem. Chociaż i tak pewnie byłby traktowany jako Gothic IV. sama gra ? S.U.P.E.R. Świetnie mi się grało. Cud, miód, malina. Historia super, świat też. Może przez to, że nie traktuje tego jako Gothic ? Tylko coś, co ma związek z nim, ale nim nie jest. Jedyną wadą było to, że gra zbyt krótka.

Nie za długa kontynuacja Arcanii, Arcnia: Fall of Setarrif. Było czymś co mnie bardzo ucieszyło. Fabuła znów świetna, świat piękny. Tylko brak polskiej wersji i kolejny raz krótka. Lecz i tak bardzo miło ją wspominam.

Czemu piszę o Arcanii, skoro to tylko coś powiązane z Gothickiem, ale to nie Gothic ? Bo właśnie ma silnie związaną fabułę z Gothickiem i można ją zaliczyć do tej rodziny, ale nie można jej włączać jako kontynuacja serii. To jest coś innego, lecz grając w nią, czułem ten klimat z GI i GII:NK. Więc to właśnie powoduje, że zaliczam tę część do tejże rodziny.

To by było na tyle z mojej strony. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...