Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Grzegorz Herman

Minecraft spadek fps'ów do 6

Pytanie

Premium:Ogapix

- - -
Specyfikacja komputera:
Procesor : Intel core i7 2670QM CPU @2,20Ghz

Ilość ram : 8GB

Karta graficzna : Radeon HD7610M 2GB

Wersja sterowników karty graficznej : Najnowsze

Wersja Javy : najnowsza

System operacyjny: Windows 7 x64

Zainstalowane mody: Brak

Opis błędu: Grałem w minecrafta na wczensiejszym slabszym laptopie tez system x64 bez najmniejszych problemow. Kupilem nowego laptopa, ktory jest mi potrzebny do programow graficznych z polibudy. Niestety Minecraft po minucie gry zaczyna sie strasznie wieszac, Gra spada do 6fps'ów. Z javą robiłem juz wszystkie mozliwe kombinacje poprzez uruchamianie w przegladarce opera x32 i x64, instalowanie obu wersji javy. Nic nie pomaga. Korzystam podczas gry z tego Radeona a nie z zintegrowanej kart grafiki. Szczerze nie mam juz pojecia dlaczego teraz mi sie zacina, a na tym samym systemie na lapku duzo slabszym smigalo bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
dex3r    143
[quote]Niestety Minecraft po minucie gry zaczyna sie strasznie wieszac, Gra spada do 6fps'ów.[/quote]

Zanim zacznie się wieszać, to masz >60FPS-ów? Pomóż komputerowi tym: [url="https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#hl=pl&safe=off&output=search&sclient=psy-ab&q=ccleaner&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_l=&pbx=1&fp=f1942590758b0b8d&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&biw=1600&bih=799"]https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#hl=pl&safe=off&output=search&sclient=psy-ab&q=ccleaner&oq=&aq=&aqi=&aql=&gs_l=&pbx=1&fp=f1942590758b0b8d&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&biw=1600&bih=799[/url]

Odinstaluj wszelkie wersje javy, zreseruj komputer, zainstaluj JRE 7 x64. Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
machul333    1
Dodaj 1gb ramu do minecrafta poradniki znajdziesz na forum też miałem ten problem i pomogło polecam ustawić odległość renderowania na normal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Odinstalowalem jave, wyczyscilem rejestry tym programem do tego caly czas uzywam Advanced System Care. Zainstalowalem JRE 7 x64. po wlaczeniu gry mam 30 pare fps'ow nawet po zmianie odleglosci na normal, w minecrafcie pamieci mam 1gb ramu i zuzycie nigdy nie dochodzi do 20% nawet jak spadnie mi do 6 fps'ow. NIetstey dalej sie zacina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Gotetsu    0
Zobacz poradnik Mr. Skeletona "jak zwiekszyc ilosc FPS?"
Dalbym linka, ale na komie siedze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Pozamykałem wszystkie aplikacje, dałem wysoki priorytet na jave i nic to nie dalo. Dalej fps'y okolo 30 po wlazceniu i po chwili 6-9 fps'ow. Nie mam pojecia dlaczego tak jest, kiedy niecaly miesiac temu na 2 rdzeniowym procku 4 gb ramu i karci grafiki 1gb dzialalo bez najmniejszych scin. Na dzisiaj zostawiam juz MC bo jutro egzamin mnie czeka. Jutro bede dalej probowac. Machul333 mozesz podrzucic mi link do tego poradnika? Sam nie potrafilem znalezc.

[color=#008000][url="http://forum.minecraft.pl/topic/10830-minecraft-jak-zwiekszyc-ilosc-fps/"]http://forum.minecra...szyc-ilosc-fps/[/url] //Chormon[/color]

[color=#008000]Ten znalazlem i zastosowalem niestety bez efektow. Chodzilo mi o link zeby zwiekszyc o 1 gb, chociaz watpie zeby to pomoglo.[/color] Edytowane przez Grzegorz Herman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Chyba wiem co moze byc problemem. Lapki z 2 grafikami odpalaja jave jako zwykly program wiec uzywa do tego zintegrowanego Intela zamiast Radeona. Czy ktos wie jak mozna ustawic, zeby korzystal z Radeona? W Control center daje na jave i minecraft wysoką wydajnosc ale to nic nie zmienia. Tutaj jeszcze screen wrzucam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f578eb0479a064c6.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
[quote]. Lapki z 2 grafikami odpalaja jave jako zwykly program wiec uzywa do tego zintegrowanego Intela zamiast Radeona.[/quote]
Miałem ci to na samym początku doradzić, ale napisałeś
[quote]Korzystam podczas gry z tego Radeona a nie z zintegrowanej kart grafiki.[/quote]
Więc nawet nie czepiałem tematu. Ustaw Dedykowaną grafikę dla procesu javaw.exe (C:\Program Files\Java\jre7\bin\javaw.exe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Niestety to nie bylo to. Miałem juz ustawiona wysoka wydajnosc dla Javy. W tej chwili nie mam juz najmniejszego pojecia dlaczego caly czas spada mi do tych 6 fps'ow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
A wgrałeś Optifine? Pomaga zredukować freezy i ściny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
machul333    1
Jak masz 2 karty graficzne to w biosie wyłącz tą słabszą a uruchom to lepszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Myślę, że z takim kompem jak podał, zabiegi w stylu OptiFine, zamykanie zbędnych aplikacji, optifini etc. to raczej obchodzenie problemu niż go rozwiązywanie ;)
Stawiałbym jednak na tą kartę graficzną. Może zaraz napiszę taki malutki programik w javie, do sprawdzania aktualnej karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Zrobiłem cala ta zabawe z Optifine i podskoczyly mi fps'y ^^ hurra teraz spada maksymalnie do 9 a nie do 6... DeX3r ja tez sadze, ze to jest problem tej grafiki. W NVidii wystarczy dac prawym na ikone i ustawic launcher z karty, niestety w ATI to nie jest takie proste a ustawienie dla MC wysokiej wydajnosci nic nie dalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Poszukaj w BIOS'ie, powinna tam być jakaś opcja przestawienia karty. Ew. jak amsz obie akrty w menedżerze urządzeń Windows'a to wyłącz tą zintegrowaną i zostaw ATI Radeon, tylko nie wiem jak wtedy może system zareagować. Ekran może zgasnąć i potem to na nowo ustawiać przez tryb awaryjny, lub po proostu ekran zgaśnie, uruchomić ponownie system i już powinien rozpoznawać ta drugą kartę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
DeX3r, niestety to nie Radeon decyduje, czy to ich karta ma pierwszeństwo czy ścierwo co pakują do procesorów Intel'a. Sam teraz szukałem w necie i poza wyłączeniem przez menedżer urządzeń (czasem skutecznie, czasem nie) i w BIOS'ie jak mówiłem, to nie ma innej metody. Podobnie Nvidia. Ona ma taką opcję ... ale tylko do PhysX, co jest neizbyt skuteczne dla gier niewykorzystujących tej technologii, w tym MC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
machul333    1
Jeśli ogarniasz dobrze windowsa to usuń sterownik od grafiki zintegrowanej i zrestartuj komputer wtedy odpali ci ta lepsza karta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
[quote name='machul333' timestamp='1340567953' post='77041']
Jeśli ogarniasz dobrze windowsa to usuń sterownik od grafiki zintegrowanej i zrestartuj komputer wtedy odpali ci ta lepsza karta
[/quote]
no ale tego to ja nie skomentuję... Ktoś wcześniej napisał, aby dowalić 1gb dla minecrafta. Odpowiedź? Komp zacznie się dławić.
@Dex3r: obchodzenie problemu, na tak dobrym sprzęcie? Daj spokój! To jest laptop i to on jest główną przyczyną.
@topic: Troszkę fpsów tracisz łącząc amd z intelem, jednak nie jakaś wielka liczba. Mógłbyś napisać jeszcze jaka jest temperatura, kiedy fps'y spadają? Przeglądarka/skype/ts/cokolwiek jest otwarte podczas gry? Też czasem miewam takie problemy 650fps i nagle +-5... (btw. Kiedyś to była dla mnie stała liczba fps na najgęstszej mgle ;D dzisiaj bym tego nie zniosł...) pomaga mi wtedy restart mc, albo... Właśnie, próbowałeś logować się takim ustrojstwem, jak 'magic launchaer'?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mam zainstalowany program Asusa Power4Gear, ktory ustawia mi w danej chwili uzytkowania laptopa czy ma pracowac na wysokiej wydajnosci czy na oszczedzaniu energii. Niestety to tez nic nie pomoglo. MC laguje mniej wiecej po 1-2 min gry, jak zaczalem kopac kopalnie pierwsza na signle playerze po zejsciu 20 kratek zaczyna mniej wiecej lagowac, ale jesli wyjde ze swiata do menu i wejde znowu przez jakies 2 min moge pracowac normalnie. Nawet jak ustawie praktycznie zerowa widocznosc i tak zacina. Wszystkie aplikacje mam wylaczone ale to nic nie zmienilo. Na poczatku z wiedzminem 2 tez mialem problem, ze scinalo nawet na najnizszych detalach ale po uzyciu tego programu Power4Gear problem zniknal. Tu niestety nic nie pomaga. Za chwile odpale tez zwiekszenie wydajnosci w AdvancedSystemCare i napisze czy cos dalo ale nie napalalbym sie na to.

Turbobust z tego programu tez nic nie dal. Zauwazylem cos takiego: jesli wczyta mi sie swiat i ide przed siebie to caly czas utrzymuja mi sie fps'y na poziomie 25. Jednak jesli zrobie obrot o 180 stopni wszystko zaczyna sie sypac do 7 fps'ow. W tej chwili wolalbym nie usuwac sterownikow z karty zintegrowanej bo jutro egzamin jescze nauka mnie czeka sami rozumiecie. Jak szukalem w google (tak tez trafilem tutaj) to jest naprawde sporo tematow z MC zacinajacym sie na dobrych maszynach ale nigdzie nie znalazlem rozwiazania. Jeszcze wracajac do tych sterownikow, jesli to bedzie rozwiazaniem to ciezko bedzie mi za kazdym razem kiedy chce szpilnac w MC odinstalowywac sterowniki i instalowac je na nowo.

Sciagnalem MagicLaunchera. Tez nic to nie dalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
[quote]DeX3r, niestety to nie Radeon decyduje, czy to ich karta ma pierwszeństwo czy ścierwo co pakują do procesorów Intel'a. Sam teraz szukałem w necie i poza wyłączeniem przez menedżer urządzeń (czasem skutecznie, czasem nie) i w BIOS'ie jak mówiłem, to nie ma innej metody. Podobnie Nvidia. Ona ma taką opcję ... ale tylko do PhysX, co jest neizbyt skuteczne dla gier niewykorzystujących tej technologii, w tym MC. [/quote]
??? Mam lapka z dwoma kartami graficznymi (zintegrowany Intel HD i Nvidia) i jest opcja przełączenia na stałe jednej z kart graficznych. Jestem przekonany, że w opcjach Radeona też takie coś jest. Na dodatek, to raczej radeon o tym decyduje, bo to grafika dedykowana zarządza tą technologią, która jest całkiem niezła - pozwala zaoszczędzić nawet 2 godziny użytkowania bez baterii.

[quote] jesli wczyta mi sie swiat i ide przed siebie to caly czas utrzymuja mi sie fps'y na poziomie 25. [/quote]
To już jest chore na takim kompie. Powinny być na Far bez żadnych optifinów wyciągać spokojnie 60fpsów (więcej niż 60 to już nadwyżka, dobre karty graficznie nie pozwalają na generowanie większej ilości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wyprobowalem wszystko na co tylko moglem wpasc. Niestety nic nie pomaga. Zaczynam budowac w creative single player i po 3 min. 4 fps'y.

---------------------

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Przypisałem też 4gb ramu do MC i to tez nic nie dało. Ktoś ma jakieś pomysły? [/font][/color]

[color=#ff0000][font=helvetica, arial, sans-serif]Używaj opcji edytuj //Dex[/font][/color] Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Wcześniej napisałeś: [quote] W tej chwili wolalbym nie usuwac sterownikow z karty zintegrowanej bo jutro egzamin jescze nauka mnie czeka sami rozumiecie.[/quote] Ale teraz już to zrobiłeś? Bo wszystko na to wskazuje, że to sterowniki do grafiki są winne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Zrobiłem nic to nie dało, dalej nie mam zielonego pojecia co jest nie tak. Udalo mi sie jednak cos osiagnac. Po dodaniu 4 gb ramu i wylaczeniu wszystkich procesow MC utrzymuje mi caly czas 20-30 fps'ow i na tym juz mozna grac, nie jest to idealne ale lepsze to niz nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...