Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
morderca22

MineCraft sie Tnie.......Komp bardzo dobry i konto premium ;]

Pytanie

morderca22    0
oczywiście tnie się ale jak na przykład jestem w pobliżu lawy... albo np. ostatnio na serverze minenetwork gdy byłem w pobliżu puszczy/dzungli.... gdzie w 90% takich sytuacji padałem zabijany przez innych graczy lub zombii zależnie od pory dnia...... nie raz musiałem ratować się nawet menadzerem zadań bo danie w grze ESC nie dawało efektu.....jave mam 32bit i wszystko zaktualizowane do wczorajszych wydań ;]

w między czasie szukam też informacji jak zainstalować mc na innym dysku bo któż wie czy może to nie ten problem.... chodź jeszcze z 20gb wolnego jest....ale przeniósł bym na dyski które mają powyżej 200-300gb... ale co podziałam według różnych poradników czy to regedit czy to jakies programy to mc nie działa jeżeli nie znajduje sie na dysku C:

No i dzięki za wszelkie porady ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Atexor    424
Można przenieść MC i zrobić z niego wersję portable. Sam nie pamiętam jak, ale bodajże user Dex3r z tego forum podawał tą metode. JEgo się zapytaj.

Podaj też jaki masz sprzęt i windows (ilu bitowy). Poza tym zainstaluj moda Optifine (Smooth najlepszy wg. mnie, ale możesz spr. każdą wersję - Standrad, Smooth, Multi Core). Na pewno pomoże. A na dysku C masz wolne 20GB z ilu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
@atexor: co do optifine zależy od komputera. Do większości smooth akurat najlepiej pasuje...
@topic: znajdź sobie poradnik usera 'mrskaleton' wyjaśnił jak zmniejszyć lagi. Nie będę ci linkował, bo jestem na telefonie, a linku przepisywać ręcznie nie będę ;D
@down: po prostu pasek adresu nie ma tej opcji... Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Rapikol    88
@wintalan: kopiuj - wklej Ci nie działa?
@topic: to czy komputer bardzo dobry to raczej my powinniśmy ocenić, podałbyś specyfikacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
morderca22    0
1. Intel core i7-2700k 3,5GHz 8MB cache s.1155
2. Asus MAXIMUS IV GENE-Z/GEN3 Z68 s.1155
3. Noctua NH-D14
4. Patriot Viper Xtreme DDR3 Dual Channel 2x4GB 2000 9-11-9-27 PX538G2000ELK
5. Cyclone Cage Pure Black CR707
6. 2x Fander Roxo 140mm Ultra Silent
7. OCZ Agility 3 SSD 2,5" 60GB AGT3-25SAT3-60G
8. Seagate ST500DM002 500GB sATA III 16MB
9. LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black
10. OCZ ModXStream Pro OCZ700MXSP-EU 700W
11. Gainward GTX560Ti 1024MB 256bit PCI-E DDR5 Golden Sample

Widows 7 Ultimate do tego - 64Bit Edytowane przez morderca22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
Przy spływającej wodzie/lawie, w jungli/lesie/tajdze, podczas deszczu/śniegu itp. Najbardziej laguje. Sprzęt masz (nie cały trochę lepszy niż mój, ale dajmy taka nvidia Ti. Może i ma w nazwie gtx500, ale słabo ciągnie (bez skojarzeń ;D) procek podkręcany? Bo widzę, że radiatory mocniejsze załatwiłeś. Oczyść kompa odkurzaczem (to nie urządzenie ;D), przeczyść troszkę rejestr (też był jakiś program, tylko nie kojarzę. Samemu lepiej nie czyść... Przeskanuj antywirusem, zainstaluj optifine, gamebooster(opti to mod do mc, a gb to oddzielby program ;D kiedyś jakiś debil na mpc wrzucił gboostera do .jar ;D) wyłącz przeglądarke i skype jak nie korzystasz. Wyłącz wszystkie programy, które nie są ci potrzebne z paska zadań (to ten obok zegarka.
Ps: jakieś mody, tekstury? Może klient jeszcze z pirata?(jeżeli miałeś) One są mniej zoptymalizowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Aby komputer sprawnie chodził, musisz mieć co najmniej 20% wonego dysku C (tam gdzie Windows). To samo się tyczy SSD. Inaczej system będzie mulił. Sprawdź ile ci zostało. Jak dysk "C" to dysk SSD to powinieneś mieć ponad 12 GB wolnego. Jak masz poniżej to przeczyść kompa programem Odkurzacz i CCleaner. Rejestr jak kolega wyżej wspomniał też nie zaszkodzi. Pobierz też program "PuranDefrag" i zdefragmentuj dysk HDD (nie wiem czy SSD wspiera) lub wersję triala PerfectDiska (sam używam, defragmentuje świetnie każdy rodzaj dysku). Poza tym przeskanuj kompa Malwarebytes Anti-Malware. Może ci jakiś syf siedzi i zamula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
morderca22    0
tak mój dysk do ssd pojemność 55GB z czego 20GB wolne pozostałe dyski mam 4x 150/200GB

ew. w ostatecznosci mógłbym dać pod mc dysk przenośny który na stałe mam w kompie o pojemności 1TB

do czyszczenia etc nie problem komp mój ma super prześwity i dbam aby się nie kłębiły w nim kurze etc. + kompa mam od 3-4miesięcy.

wcześniej śmigałem na lapku viscie i pojemności ogólnej 500GB podzielone też podobnie bardziej nawalonego śmieciami i nieposiadając żadnej grafiki i mc chodził mi bez zarzutu.... a tu gdzie wszystkiego mam 100razy wiecej tnie się niemożliwie.

*oczywiście mi chodzi o miejsca zawalonme czymś w MC bo normalnie jak sobie kopie w kopalni albo mam rozbudowaną farmę trzciny/arbuzuów/chleba/dyn itp. to niemam najmniejszych lagów........ czy tam po prostu zwiedzam mape, po prostu są miejsca gdzie whodząc lub zbliżając się do nich jak np. palące się drzewa sprawiają że mc zmula się i żeby uratować się odwrotem czy uieczką to w większości wypadkach jest śmierć lub menadzer zadań... Edytowane przez morderca22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Wintalan    75
Jak mówiłem, animacje spowalniają komputer. Co do czyszczenia, mam nadzieję, że 'odkurzacz' nie zrozumiałeś jako urządzenie, tylko program? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
morderca22    0
nie.. jako odkurzacz(urządzenie xd)

co do animacji to wiem ew. jak wiecie może jest jakiś texture pack co sprawia że wszsystko jest nie rucome? bym potestował xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Mofixil    190
Nie da się ustatycznić animacji samym texturepackiem, w zamian OptiFine ma takie opcje (Opcje>Grafika>Animacje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Portable:
1. Tworzysz nowy folder (np. D:\gry\MC\).
2. Wklejasz do niego launcher minecraft.exe
3. Tworzysz nowy plik start.bat (nie start.bat.txt) i wklejasz do niego to:

[CODE]
@Echo off
echo ----------------------------------------
echo Minecraft portable by DeX3r
echo Uruchomianie Minecrafta...
SET APPDATA=%CD%
start minecraft.exe
IF %ERRORLEVEL%==0 goto OK
echo Pobierz najpierw minecraft.exe z minecraft.net!
goto END
:OK
echo MC uruchomiony.
:END
echo ----------------------------------------
pause[/CODE]
4. Uruchamiasz MC plikiem start.bat.

Z tym, że na dysku SSD gry powinny działać lepiej. Ale Minecraft to Minecraft, ma swoje kaprysy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
morderca22    0
bez rezultatu... + zauważyłem że już nie ważne co i gdzie robię i tak i tak mam laga......... coś się schrzaniło i nie wiem co...

co do programu odkurzacz zrobiłem go przed chwilą i też nic.... nie mam pomysłu w czym może tkwić problem.

będę się jeszcze bawił w aktualizowanie Javy etc. więc zobaczę w praniu

co najwyżej w singlu mi nie muli ;>

edit next(kocham edytować :D)
W sumie po zastosowaniu i opaleniu tego .bat z początku mi nie działało ale po czyszczeniu kompa zauważyłem że siedzi też na pulpicie(skąd niewiem) odpaliłem i spokojnie ładnie działa...do czasu aż znowu zedytuje i napisze że jednak dup***) ;) Edytowane przez morderca22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...