Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Becik

Nowy PC

Rekomendowane odpowiedzi

Becik    11
Witam mam zamiar sobie zakupić nowy sprzęt co myślicie o tym:

[left]Procek: Amd Quad Core X4 FX-4100 4x 3,6 GHZ [/left]

[left]Płyta Główna: Asus M5A78L-M LX[/left]

[left]Ram: 8 gb Patriot[/left]

[left]Karta Graficzna: Nvidia GeForce GT520 2048mb DDR3[/left]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5
Ta karta graficzna to porażka. Niewiele lepsza od starego gf9500gt. Nie pograsz na tym zbyt dużo. GT520 to "odgrzewany kotlet", który nadaje się do oglądania filmów. 2048mb? Nie wiem do czego, jeżeli ciezko znaleźć coś co wykorzysta choćby 1024mb. Poszukaj ludzi, którzy pomoga Ci złożyć dobry komputer. To jest zestaw czy dobrane poszczególne podzespoły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Becik    11
Zestaw, a jeżeli chodzi o karte to w bf3 pogram na wysokich detalach? Bo czytałem że ta karta niby jest dobra jakość/cena. 2048 pamięci to wcale nie tak mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
crafted    3
[color=#0000ff][b]Lepiej jako kartę graficzną kup[/b] [i][b]AMD Radeon HD 6850[/b][/i] , [/color][b][color=#0000ff]ponieważ jest o wiele szybsza.[/color] :D[/b]
[b]GT 520 jest to model tani i dorównuje dopiero[/b][i][b]Radeon'owi HD 6450[/b][/i] (!) :o
[color=#008000][b]Chyba nie kupisz komputera bez dysku, nie? :lol:[/b][/color][color=#008000][b] Jeżeli chcesz SSD [/b][i](najszybsze dyski)[/i][b] polecam Intela, jeżeli HDD [/b][i](klasyczne o przeważnie mniejszej wydajności) [/i][b]Samsunga [/b][i](ale nie te 2,5 cala!)[/i]. Najlepiej od razu kupić dwa i połączyć je w RAID 0 [/color][i](http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID)[/i] [b][color=#008000],wtedy dane są szybciej ładowane [/color][color=#ffa500](Uwaga! Sterowniki RAID trzeba doinstalować do systemu Windows XP! Nowszych wersji Windows to nie dotyczy)[/color][/b]
[b]System: Oczywiście [i]Windows 7 64-bit[/i][/b] :)

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
[i]crafted[/i]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
Karta graficzna GT520 odpada kompletnie. Na tym wątpię, że w ogóle w BF3 pograsz. Jak już to bierz GTX z serii 600/500/400. Płyta główna jakaś z Asusa i posiadająca USB 3, bo obecna to syf z przez kilku lat, czyli: 1x PCI-E 2.0 x16 i raptem 3 porty USB. Pamięć Kingston/GoodRam, bo Patriot ostatnio spadł po względem najnowszych/najlepszych RAM'ów na 1033Mhz i inne. Procesor? Nie lubię AMD i polecam Ci Intel'a z serii i5/i7. Dla mnie najszybsze i najstabilniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5
Wcale nie powiedziałem, ze 2048mb na karcie to mało. Wręcz przeciwnie. Zdecydowanie za dużo. Nie wiem kto ci powiedział, ze 520 to dobra "[font="helvetica, arial, sans-serif"][color="#282828"]jakość/cena". a Battlefield 3 odpada kompletnie na 100%. Polecałbym Ci jednak kupienie podzespołów oddzielnie. W zestawie dostaniesz badziewny zasilacz, płytę, obudowę bo tak jest w 90%. Na zestawach przepłacasz. Jeżeli chodzi o konkretne podzespoły to co do kart graficznych ja jestem zwolennikiem radeonow. Sam posiadam radka HD4850 1gb i w battlefield 3 miałem ustawienia średnio-wysokie przy rozdzielczości 1400x900 i 35fps. Co do GF z nowszych serii GTX pamiętaj, ze są one dość prądożerne i trzeba uważnie dobierać zasilacz (markowy 80+ 400W lepszy niż tandetny 800W). Jeżeli jednak chcesz koniecznie zestaw powiedz z jakiego sklepu i w jakiej cenie.[/color][/font]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
[quote name='SiVy' timestamp='1340038166' post='76020']
Wcale nie powiedziałem, ze 2048mb na karcie to mało. Wręcz przeciwnie. Zdecydowanie za dużo. "[font="helvetica, arial, sans-serif"][color="#282828"]jakość/cena".
[/quote]
pamięć karty, jest najmniej znacząca, przy jej wyborze... Wszystko co mógłbym powiedzieć zostało już powiedziane. Dodam od siebie, że łącząc procek intela z kartą AMD (lub AMD z nvidią), po prostu tracisz część mocy. Zalecam tylko Intel+Nvidia, AMD+AMD. Nie inaczej. Dodam od siebie, że też nie lubię "czerwonych", bo nieważne, ile AMD by się starało, to Nvidia najpóźniej w miesiąc wypuści nowy, lepszy produkt.. Co oczywiście nie znaczy, że gt520 jest dobre. Taki złomek to conajwyżej do biura. Jak już napisał atexor min. gtx z seri 400. (do bf3 to wg. Mnie min. Gtx500) Co wiąże się z lepszym prockiem i płytą głównä... Na takim core i5 nie wykorzystasz wielu zasobów karty z gtx500. Nawet i7 trzeba by było podkręcić, żeby jej możliwości się niezmarnowały. (i właśnie tu zrobiłem faila przy wyborze kompa-i5 z gtx570 ._. Chyba czas na overlock ;D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5
[quote name='Wintalan' timestamp='1340086512' post='76104']
Dodam od siebie, że łącząc procek intela z kartą AMD (lub AMD z nvidią), po prostu tracisz część mocy
[/quote]Jestem przykładem użycia Intela + amd. Konkretnie quad q8200 + msi r4850. Battlefield śmiga, wiec różnica w wydajności raczej nie jest jakoś bardzo widoczna. Znajomy ma ta sama kartę + podobny wydajnościowo procesor AMD. Płynność gry gry bardzo podobna Edytowane przez SiVy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Becik    11
Powiem wam że sprawdzałem tą kartę: bf3 pójdzie na średnich detalach, Max payne 3 pójdzie, Diablo 3, Asc Revelations tak z nowszych gier. Procek też nie jest zły. Procek z tej rodziny (FX) osiągnął najwyższe taktowanie 8,4 GHZ. Myślę że jedynie co zmienie to płytę głowną. Ja
nie potrzebuje zbyt mocnego kompa jestem przyzwyczajony do klatkowania i 20 FPS. Dzięki za te porady, może kiedy indziej dokupie inne podzespoły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5
OK link do [url="http://www.youtube.com/watch?v=BAInokXrVaE"]filmiku[/url]. Facet gra w BFa na niskich ustawieniach przy rozdzielczości 1024x768 i ma 20-30 fps. Procesor jest, powiedzmy, "minimalnie" wydajniejszy w grach. Po co Ci coś takiego? Żeby się męczyć? Nie odczujesz przyjemności z gry na lagu i niskich ustawieniach. Po co kupić slaby komputer jeżeli już za niedługo wysyp nowych gier, w które już nie pograsz. Na sile chcesz kupić, za przeproszeniem, gówno w cenie średniej klasy komputera. Nie potrzebujesz? To po co zmieniasz. Będziesz żałował za jakiś czas. Mialem podobnie. Myślałem, ze jestem przyzwyczajony do lagow i nie potrzebuje super efektów. Jednak "daj palec, a urwie i rękę". Zawsze chce się więcej. Wiec lepiej myśleć kilka kroków do przodu. Znajdź jakieś miejsce gdzie ludzie perfekcyjnie obeznani w temacie Ci pomaga. Ja nie chce robić z siebie eksperta. Linku chyba nie wolno mi podać.

A co do podkręcenia do 8,4 GHz... Tak, był to procesor z serii FX, ale dużo lepszy. I do tego to podkręcenie miało miejsce w specjalistycznych warunkach. Procesor był chłodzony bodajże ciekłym azotem. Nie wiem dlaczego tym się sugerujesz.

Male porównanie wydajności [url="http://imageshack.us/f/715/comparisonw.jpg/"]Link[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Becik    11
Karta ma 2gb a nie 1 gb z tego co widzę są jakby 2 modele tej karty. Filmik na średnich na filmiku też ma 1gb a ta którą chcę zakupić ma 2 gb.
[url="http://www.youtube.com/watch?v=aIYm69VMKug"]http://www.youtube.com/watch?v=aIYm69VMKug[/url]
Ale wiesz co masz rację. Nawet jak bym zakupił tego PC to będę zbierać na nową karte co jest możliwe, chyba że poszukam jakichś części na komputroniku i zamówie składaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
SiVy0    5
megabajty na karcie nie zmieniają wydajności. Pamięć jest akurat mniej ważna. Patrz na typ pamięci (ddr3,ddr5...), magistrale(256bit itp) ale nie na to czy ma 1gb czy 10gb. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Becik    11
Wybrałem karte (będzie składak): ATI Radeon HD 6950
A tak w ogóle temat można zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...