Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
Vestial

Problem z serwerem

Pytanie

Vestial    0
Witam mam oto taki problem.Założyłem serwer hardcore, i mówię kolegą żeby wbili na mój serwer.Wszystko jest:pluginy są. ip jest itd, i kiedy próbują wbić to im nie wyszukuje serwera nie wiem czemu.Ja mogę grać ale oni nie mogą.Może to pomoże:

#Minecraft server properties
#Sat Mar 03 11:26:35 CET 2012
allow-nether=true
level-name=world
enable-query=false
allow-flight=false
server-port=25565
level-type=DEFAULT
enable-rcon=false
level-seed=
server-ip=
max-build-height=256
spawn-npcs=true
white-list=false
spawn-animals=true
online-mode=true
pvp=true
difficulty=1
server-name=by Vestial
gamemode=0
max-players=10
spawn-monsters=false
generate-structures=false
view-distance=10
motd=Serdecznie Zapraszamy! Edytowane przez Vestial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
lkuszal    76
W jakim sensie nie wyszukuje serwera?
Ps. IP usuń!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
aczemu mam usuwać ip?Jak oni wbiją bo nie wiem;/

a pisze"cant reach server"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76
Usuń IP tutaj, na forum, bo ban za reklama pójdzie od Moderatora. W jakim sensie nie wyszukuje mu serwera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
kiedy próbują wbić, nie mogą, wywala ich i pisze"cant reach server"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76
A włączyłeś serwer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
tak włączyłem serwer a próbowałem z ip komputera:tylko ja wbiłem oni nie mogli a z ip hamachi: serwer nie uruchamiał się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76
Jak się nie uruchamiał z IP hamachi? Inaczej niż tego IP serwer nie pójdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
kiedy uruchamiam z IP hamachi pisze mi :Perhaps a server is already running on that port?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
lkuszal    76
http://www.youtube.com/watch?v=ps0Qe0M84uI
pomogło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
nie ;/ Robiłem tak jak kazał ale nic z tego, jak uruchamiałem to był tylko 1 proces java.exe i jak zamykałem serwer to znikał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
W menedżerze zadań w zakładce procesy wyłącz wszystkie związane z Hamachi. W configu usuń po znaku równości IP co masz. Ma być wolne miejsce. Wtedy odpal serwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
Pole z IP pozostaw puste, ty łącz się poprzez 127.0.0.1 a koledzy przez twoje ip w hamachi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
A jak localhost 127.0.0.1 nie pomoże, to spróbuj się połączyć przez swoje IP (nie te hamachi, one ma być kompletnie wyłączone). IP sprawdzisz przez:[list]
[*]ipconfig lub ipconfig /all w CMD (Start -> uruchom -> cmd ... może wskazać źle IP, bo zazwyczaj wskazuje adresy dostępu routera etc., więc gdy masz router, więc skorzystaj z drugiego sposobu)
[*]http://twojeip.wp.pl/?ticaid=1e93c
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
czyli hamachi ma być włączone ja mam wbijać na serwer z 127.0.0.1 lub z tego "twoje IP" a oni z IP z hamachi tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Przy wbijaniu przez localhosta (127...) Hamachi ma być WŁĄCZONE, a koledzy mają się łączyć na twoje IP jakie masz na Hamachi. Jeśli nie możesz wbić przez to IP, to spróbuj przez swoje IP Hamachi.
Przy wbijaniu z wyłączonym CAŁKOWICIE hamachi (przez menedżer zadań, bo zamknięcie ikonki na tray'u nie wyłącza hamachi) dajesz swoje IP jakie masz (w mojego pow. linka), jeśli nie zadziała to z localhosta.

Poza tym mam pytania:
Masz router? Jak tak to jaki model?
Czy serwer stoi na tym samym komputerze, co chcesz wbijać?
Jaka sieć (dostawca internetu - chodzi mi czy masz dynamiczne IP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
[quote][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Przy wbijaniu przez localhosta (127...) Hamachi ma być WŁĄCZONE, a koledzy mają się łączyć na twoje IP jakie masz na Hamachi. Jeśli nie możesz wbić przez to IP, to spróbuj przez swoje IP Hamachi.[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Przy wbijaniu z wyłączonym CAŁKOWICIE hamachi (przez menedżer zadań, bo zamknięcie ikonki na tray'u nie wyłącza hamachi) dajesz swoje IP jakie masz (w mojego pow. linka), jeśli nie zadziała to z localhosta.[/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Poza tym mam pytania:[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Masz router? Jak tak to jaki model?[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Czy serwer stoi na tym samym komputerze, co chcesz wbijać?[/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Jaka sieć (dostawca internetu - chodzi mi czy masz dynamiczne IP). [/font][/color][/quote]
Przepraszam Atexor, jak zazwyczaj się z tobą zgadzam w 150% to dzisiaj nie masz jednak racji. Nie można wbić na własny serwer poprzez ip z hamachi, ani IP zewnętrzne jeśli nie ma się loopbacka. Do siebie można wbić tylko poprzez 127.0.0.1 (to samo co localhost).

Router, ISP i administrator sieci nie mają nic wspólnego z Hamachi, a tym bardziej z localem - w końcu od tego jest tunelowanie. Jeśli wyłącza się proces hamachi z poziomu menadżera, W7 zostaje usługa tunelowania, oraz wirtualna karta sieciowa z IP hamachi, więc nic to nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
[quote name='DeX3r' timestamp='1338928094' post='73502']
Przepraszam Atexor, jak zazwyczaj się z tobą zgadzam w 150% to dzisiaj nie masz jednak racji. Nie można wbić na własny serwer poprzez ip z hamachi, ani IP zewnętrzne jeśli nie ma się loopbacka. Do siebie można wbić tylko poprzez 127.0.0.1 (to samo co localhost).

Router, ISP i administrator sieci nie mają nic wspólnego z Hamachi, a tym bardziej z localem - w końcu od tego jest tunelowanie. Jeśli wyłącza się proces hamachi z poziomu menadżera, W7 zostaje usługa tunelowania, oraz wirtualna karta sieciowa z IP hamachi, więc nic to nie daje.
[/quote]

Przepraszam Dex3r, ale ja także się z tobą nie zgadzam w tym przypadku. Sam tej "metody" nie rozumiem do końca z tym, na podstawie czego jest IP (hamachi, czy prawdziwe) na serwerze MC, jednakże przez ponad 4 miesiące (grudzień-marzec) miałem swój własny serwer MC na Hamachi na moim własnym (tym) komputerze. Sam wbijałem do niego poprzez moje własne IP co miałem na Hamachi. Gdy Hamachi wyłączałem całkowicie, a potem serwer uruchamiałem (pole serwer-ip= miałem puste) to stał na moim zwykłym IP, który dostarcza mi mój ISP (Netia, zewnętrzne dynamiczne IP). Więc nie mów mi, że można wbić na własny serwer tylko poprzez identyfikator sieciowy. Kiedyś stawiałem też kilkurazowo serwer do CS'a i także podawałem swoje ip, nie locala'.

Do tematu: nie licząc ciebie, wydaje mi się, że masz zablokowane porty w routerze. To one zawsze uniemożliwiają podłączanie się osób z zewnątrz. Musisz je odblokować lub przestawić router na DMZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
dex3r    143
[quote]Gdy Hamachi wyłączałem całkowicie, a potem serwer uruchamiałem (pole serwer-ip= miałem puste) to stał na moim zwykłym IP, który dostarcza mi mój ISP (Netia, zewnętrzne dynamiczne IP)[/quote]
server-ip= to pole do bindowania konkretnego adresu IP. Nie można tego zrobić z IP zew. z Netii, gdyż nie da się bindować IP niepublicznego. (co nie znaczy że nie można wbić przez to IP - otóż można, pozostawiając to pole wolne). To działa tylko na serwerach dedykowanych. Nie wiem jak jest z IP z hamachi, ale chyba też nie da go się zbindować do serwera. (sam spróbuj - dostajesz JavaSocketException o bindowaniu adresu IP). Ja osobiście przez długi czas pomagałem ludziom i sam bawiłem się w serwery ET (Enemy Territory). U każdego działała inna kombinacja, w zależności od routera i typu sieci, chyba że było robione przez hamachi - wtedy wszystko jedno - i tak było tunelowanie. Ale jeszcze nigdy nie widziałem, żeby ktoś wbijał przez swoje IP wewnętrzne (192.168.x.x) Oczywiście w sieci lokalnej tak należy robić (ale na swój komputer ciągle przez localhost). I Hamachi jest właśnie takim rodzajem sieci lokalnej (VPN). Z nim to często są różne cyrki, nie raz nie chce działać nie wiadomo dlaczego i nie wiadomo dlaczego zaczyna, dlatego zawsze doradzam odblokowanie portów i używanie dyn-dns.org albo no-ip niż cyrki z hamachi. Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
Mam router: TP-LINK 54M Wireless AP Client Router TL-WR543G, chcę wbijać na serwer z tego samego komputera, a dostawcą mojego internetu jest UPC łącze mam bodajże 5 lub 8MB/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Strzelam, że nie znasz się zbytnio na odblokowywaniu portu i nie wchodziłeś nigdy w panel administracyjny routera.
Pobierz [url="http://www.majorgeeks.com/downloadget.php?id=5996&file=15&evp=835cdc68f6f203f10bb8e8ff69b6b2fb"]TO[/url] i zainstaluj. W tym programie ustawiasz: swoje IP komputera (jak nie poda, to wpisz ręcznie, jak nie znasz to Start-> uruchom -> cmd -> ipconfig i tam w zakładce Adres ipv4 powinieneś mieć coś ala 192.168.1.3), poza tym port 25565 do odblokowania i model routera z listy. Następnie odblokowujesz port.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
za każdym razem gdy to włączam to jak akceptuje zmiany to mi restartuje komputer, co jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Atexor    424
Restartuje komputer? Hmm?!
Może napisz co ty robisz (krok po kroku), bo może coś źle, ale z tego co kojarzę ten program nie miał "władzy" resetowania komputera, bo grzebie w routerze nie w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
więc tak uruchamiam ten program wszystko ok, i 1 raz, kiedy naciskałem ikonę tego to wyłączał mi się komputer(już tak miałem ze 3 razy a może nawet więcej)2 raz gdy uaktualniałem router to się mi wyłączył i gdy odblokowywałem port.Nie wiem co źle robię, może to wina sterowników, lub starego kompa? ;/ Edytowane przez Vestial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Vestial    0
problem rozwiązany, wystarczyło wejść na stronę główną mojego modemu i dodać port, za pomoc dzięki, temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...