Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Insolence_pl

Beta testy-oficjalna lista błędów

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wypisywanie pod tym tematem błędów które znaleźliście w grze.
Zbieramy także informacje o
-ilości uzyskanych materiałów w kopalni w ciągu
-ilość uzyskanych zbóż z podanej rozmiarów pola
-ilość zarobionych sztabek złota na godzinę rozgrywki

Błędy:
-błąd pozwalający kopiować złotu związany z craftowaniem groszy (gold nuggets)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dyak    0
Uważam że powinniśmy zrobić coś z creeperami ; ( jeden z rana zrobił dziure przy tawernie, a drugi uszkodził most w kopalnianej tym samym pozwolił mi na kąpiel w lawie ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sd5    4
Napisano (edytowane)
Bobra, pograłem 2 godziny i oto ile zarobiłem jako inżynier: NIC. Ale... powiększyłem swój sklep, mam pełno itemów w sprzedaży (również stone brick którego nikt nie kupuje...)

Mówiąc dokładniej miałem ok 110 g i nic a pod koniec 110 g i itemy o wartości ok 50 g.

PS: post będę edytował. Edytowane przez sd5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
[list]
[*]Inżynier i Farmer nie mogą iść do kopalni (już naprawione)
[*]Jak się kładziesz spać to się robi dzień
[*][color=#00ff00]Zbieg okoliczności bo wtedy wpisałem time day :) Morgar4D[/color]
[/list]
[color=#000000]//Edit[/color]
[list]
[*][color=#000000]Możliwość Griefowania Glowstone przez Kopaczy w Mieście Głównym - [/color][url="http://screenshooter.net/8428066/njexqbh"]http://screenshooter...8428066/njexqbh[/url]
[*][color=#000000]Możliwość bugowania jabłek...[/color][color=#008000].@inso naprawione[/color]
[*][color=#000000]Możliwość używania Xray-a, który niszczy ekonomię[/color]
[/list]
[color=#000000]//Edit 2[/color][list]
[*][color=#000000]Potwory znikają na ścieżce z Adminshopu do miasta, ponieważ co chwile jest Dzicz i Miasto[/color]
[*][color=#000000]Szkielety mają zbyt mocne uderzenie przez co nie ma z nimi szans 1 na 1[/color]
[*][color=#000000]Sugestia: Po wyjściu wersji 1.3 ustawcie zalecany Texturpack - [/color][color=#008000]@Camil :o ile będzie taka funkcja :) byłbym bardzo wdzięczny.[/color]
[/list]
[color=#000000]//Edit 3[/color][list]
[*][color=#000000]Quest ze skrzyniami i piecykami jest zbugowany[/color]
[*][color=#000000]Quest z postawieniem desek, lub zebraniem trawy jest doskonały do nabijania kasy, gdyż zaliczają się też rzeczy postawione i zniszczone na cuboidzie[/color]
[*][color=#000000]Questy się resetują po wyjściu serwera, więc jak nam się trafi jakiś zły dla nas to wychodzimy z serwera i wchodzimy, a dostaniemy inny[/color]
[*][color=#000000]W wielu miejscach na mapie można utknąć (płotki między domami, staw obok wielkiego drzewa)[/color]
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
Nie patrzcie jbc na zarobki, gdyż będą one poobniżane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mezio    72
./help ./ping ./msg ./r ./helpop (wszystko to essentials) nie wiem czy to ma być czy nie, lepiej napisać :P

i już przewiduję, ściągnijcie najnowszego World guarda i ustawie na spawnie czy tam safe-zone flage "splash-potion Deny" czy jakoś tak, bo inaczej będzie zabijanie na spawnie za pomocą instant dmg potionów.

ps. dajcie liste pluginów jakie macie (może być na priv) bo inaczej nie wiem co mam dokładniej sprawdzać :P ./plugins tez nie działa ;D

PS. nie wiem czy pisać na serwie nie można czy to tez bug ;D

Nie mozesz pisać bo jestes graczem. Wejdz na ts -Morgar4D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dyak    0
nie będzie na razie alchemii więc problem potionów nie dotyczy rp ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
proponowałbym dorzucić jeszcze plugin levelcraft :)

Edit.:[list]
[*]Wrzuciłem permissie do questów - /quest
[*]Dodałem 15 nowych questów
[/list]
Edit 2.:[list]
[*]Propozycja pluginu, dzięki któremu można zablokować crafting samorodków z sztabkami złota - [url="http://dev.bukkit.org/server-mods/noitem/"]http://dev.bukkit.org/server-mods/noitem/[/url] - do rozpatrzenia...
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mxpatrol    10
Ma problem z questem [url="http://screenshooter.net/5960452/vjpmdox"]http://screenshooter...5960452/vjpmdox[/url] Wszystko na screenie

//Edit
Brak nagrody w quescie

http://screenshooter.net/5960452/ibfcvjt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mezio    72
[quote name='mxpatrol <3' timestamp='1338149577' post='72000']
Ma problem z questem [url="http://screenshooter.net/5960452/vjpmdox"]http://screenshooter...5960452/vjpmdox[/url] Wszystko na screenie
[/quote]

położyłeś te bloki? wyraźnie pisze Place

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
Collect - posiadanie
Destroy - zniszczenie
Damage - uszkodzenie/dotknięcie
Kill - zabójstwo mobów
kill player - zabójstwo gracza
Place - postawienie klocka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sd5    4
Napisano (edytowane)
Błędy:
- możliwość pobierania wody skąd kolwiek i co najważniejsze jej wylewania gdziekolwiek.
- creaper jak wybuchnie w jakimś budynku to mogę pozbierać itemy z wybuchu.
- inżynier doskonale strzela z łuku (to można zostawić? I tak ta postać ma najgorzej...)
- błąd z woda cd01: jak wyleje wodę i pozbieram seedy to grifuje mapę gdyż się one nie odradzają.
- błąd z woda cd02: opróżniłem fontannę w mieście, niestety nie można napełnić :/

Uważam że cena węgle jest odrobinę zawyżona. Dał bym sell 1 for 1G.

Błędy v2:
- jako inżynier nie mogę orać pola ale za to mogę sadzić na zaoranym polu. Edytowane przez sd5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
qdlaty    4
Napisano (edytowane)
[b]Morgar informował mnie kiedyś, że farmerom będzie ciężko... Jak rozumiem nie zostało to jeszcze wprowadzone? [/b][color=#008000]@Camil : Ale ja ci odpisałem niżej na to pytanie.[/color]
Zboże rośnie szybko, w ogródku za domem zbierałem do tej pory średnio ze zboża około 2 nasiona. To jest zbyt proste.

Według mnie natomiast ludzie nie powinni być tak nieporadni. [b]Żeby farmer nie mógł sobie zrobić kamiennego narzędzia? Jakby nie wiedział, jak powinno takie narzędzie być skonstruowane. Chociażby drewniane.[/b] [color=#008000]@Camil : Wtedy gracz już nie jest uzależniony od innych profesji i może je mieć za przeproszeniem w d*****.[/color] Odbieranie 70% możliwości graczom wg mnie nie jest dobrym rozwiązaniem. Jest najprostszą rzeczą, którą można zrobić, żeby w jakimś stopniu nazwać serwer "RP" (chociaż to nie jest roleplay, roleplay nie ogranicza się do wyboru klasy/zawodu [color="#008000"]@inso zauważ że trzy z trzech twoich propozycji krytykuje podział klas[Do każdej klasy jeden przytyk po kolei farmer, górnik i na końcu inżynier.].[/color] ).

[b]Czy rosły chłop posiadający kilof naprawdę WCALE nie da rady sobie w kopalni, jeśli nie jest górnikiem? Rozumiem OGRANICZYĆ możliwości [color=#ee82ee](nie znam się od strony technicznej, nie wiem, co można zrobić - może szybkie zużywanie narzędzi, wydobywanie cobbla zamiast rudy itp?)[/color][/b], ale farmer którego życie ogranicza się do czekania pół godziny aż urośnie zboże, zebrania, posadzenia nowego (i powiększenia - dodatkowe nasiona) nie ma zbyt wielkiej radości z grania.
[color=#008000]@Camil : kopanie rudy to też sztuka...[/color]

Poza tym, jeśli już chcecie realności, bo tak mi się wydaje i z tego co pamiętam, Morgar o tym wspominał... [b]Czy naprawdę inżynier lepiej wie jak zrobić chleb niż farmer?[/b] Nonsens.
[color=#008000]@Camil : A czy Farmer to Kucharz ? Gdyby babka miała wąsy to była by dziadkiem?[/color]

Jeśli ktoś założy nowe miasto, musi mieć wiele osób zawsze online. Ludzie w liceum/na studiach mają zwykle mniej czasu na gierki, są natomiast bardziej wyrozumiali (ograniczenie ilości diamentów itd podobno ma być, albo i już jest). Ich nie odepchnie to, że trudno, tylko to, że nie mogą wpaść na pół godziny w nocy na serwer, bo sami prawie nic nie zrobią. Więcej na serwerze posiedzą gimnazjaliści, chociaż duża część ich odpadnie, bo nie poradzą sobie z graniem, skoro ma być to trudny serwer. Oni zwykle lubią mieć wszystko podane na tacy.

Niby są zautomatyzowane sklepy, dzięki temu może człowiek aż tak się na swoją niemoc wkurzał nie będzie. Uważam jednak, że takie automatyczne sklepy odbierają ducha serwerowi RP. Gdzież ci sprzedawcy? (Co to, kasy samoobsługowe z TESCO?)

Wg mnie nie tędy droga. Myślę, że serwer taki, jakiego obraz obecnie się przede mną maluje, kariery by nie zrobił, gdyby nie był pod szyldem minecraft.pl.

Mam nadzieję, że się mylę i coś z tego fajnego wyjdzie, albo że wymyślicie jakieś ciekawsze rozwiązania podziału na role.

[size=5][color=#FF0000][i][b]Krytykę prosto wysnuć ale dać propozycję, która mogła by coś zmienić to już nie laska. Zapraszam na TS wszystkich chętnych na rozmowę o tym jak zmienić system klas na serwerze- Morgar4D[/b][/i][/color][/size]

[b]Nie wiem, czy nie zauważyłeś, czy co. Teraz pogrubiłem propozycje. Różowym dopisałem coś nowego. Pogrubiłem też na początku pytanie, na które nie odpowiadasz, więc nie wiem, czy coś w tej kwestii powinienem proponować, bo jakieś plany chyba mieliście. DAĆ WIĘCEJ PODSTAWOWYCH MOŻLIWOŚCI ludziom - w skrócie.[/b] - qdlaty

[color=#ff0000]Przepraszam Cie. Mój komentarz nie miał na celu obrażenie Ciebie w jaki kolwiek sposób. To zwykła prośba. Po co się kłócić. Po to jest beta abyśmy rozmawiali co zrobić aby było lepiej. Jeżeli Cię uraziłem....wybacz;) -Morgar4D[/color] Edytowane przez Insolence_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
[color=#ff0000][b]Apropo craftingu !!![/b][/color]
[b]W chwili obecnej nie ma możliwości podzielenia craftingu na profesje, dlatego craftingu może używaćjedynie jedna profesja. Nie ma możliwości również odblokowania craftingu jedynie drewnianej motyki dla farmera itp co napisałem właściwie przed chwilą![/b]

[b]Dobra lecąc dalej to :[/b][list]
[*]Sklepów zautomatyzowanych nie powinno być w otwartej wersji serwera - są one teraz ze względu na prace nad questami,
[*]Taki obraz serwera był już kiedyś wykorzystywany (nie powiem gdzie) i trzymał się bardzo dobrze, a właściwie trzymał się czołówki serwerów...
[*]Tak jak napisał qdlaty : [quote][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Więcej na serwerze posiedzą gimnazjaliści, chociaż duża część ich odpadnie, bo nie poradzą sobie z graniem, skoro ma być to trudny serwer.[/font][/color][/quote] - a właśnie, że nie ! Trudno będzie zarobić np na własne miasto, ale cały styl rozgrywki jest bardzo prosty!
[*]Jeśli chodzi o twoją realność to jeśli byśmy zrobili taki prawdziwy serwer realnościowy to wtedy dopiero mógłbyś powiedzieć, że jest trudny i sam patrząc na twoje opinie byś odpadł po pierwszym dniu bo byś go nie ogarnął.
[*]Klasy są tak zrobione specjalnie, aby gracz z rangą [Farmer] był uzależniony od gracza z rangą [Kopacz] i [Inżynier] - przecież to multiplayer, a więc i chcemy aby gracze współpracowali ze sobą, a nie chowali się po zakamarkach mapy.
[*]Farmer oprócz sadzenia roślinek i chwastów również jest Drwalem ! A jeśli chodzi o rośliny to popracujemy jeszcze nad ich rośnięciem.
[*]Poza tym mój ostatni roleplay był właśnie w ten oto sposób zrobiony prawie taki sam - jedyna różnica była taka, że wtedy była jeszcze możliwość podzielenia craftingu między profesje, tak, aby np farmer mógł sam robić chleb itp itd
[*]Wracając do bugów z wodą postaram się je naprawić i chyba nawet wiem w czym jest błąd ;)
[*]Bug z sadzeniem przez inżyniera roślin zaraz usunę bo to nie bug tylko małe niedopatrzenie w configach...
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
qdlaty    4
[color=#ff0000][b]Apropo craftingu !!![/b][/color]
[b]W chwili obecnej nie ma możliwości podzielenia craftingu na profesje, dlatego craftingu może używaćjedynie jedna profesja. Nie ma możliwości również odblokowania craftingu jedynie drewnianej motyki dla farmera itp co napisałem właściwie przed chwilą![/b]

No jeśli nie ma takiej możliwości, to kiepawo. [color=#008000]@Camil : 2 miesiące czekałem na aktualizacje takowego pluginu, ale niestety upadł :([/color]

[b]Dobra lecąc dalej to :[/b][list]
[*]Sklepów zautomatyzowanych nie powinno być w otwartej wersji serwera - są one teraz ze względu na prace nad questami,
[*]To dobrze.
[*]Taki obraz serwera był już kiedyś wykorzystywany (nie powiem gdzie) i trzymał się bardzo dobrze, a właściwie trzymał się czołówki serwerów...
3 punkt od końca mówi o tym samym [color=#008000]@Camil : nie chodziło mi o mój serwer akurat ;)[/color]
[*]Tak jak napisał qdlaty : - a właśnie, że nie ! Trudno będzie zarobić np na własne miasto, ale cały styl rozgrywki jest bardzo prosty!
[*]Jeśli chodzi o twoją realność to jeśli byśmy zrobili taki prawdziwy serwer realnościowy to wtedy dopiero mógłbyś powiedzieć, że jest trudny i sam patrząc na twoje opinie byś odpadł po pierwszym dniu bo byś go nie ogarnął.
Po czym wnosisz? Po jakich moich opiniach? Po tym, że wg mnie jest za łatwo sadzić rośliny i że denerwująca jest niemożność zrobienia podstawowych narzędzi samemu?[color=#008000]@Camil : po tym akurat mogę wywnioskować kto umie grać zespołowo, a kto nadaje się jedynie na singleplayera.[/color]
[*]Klasy są tak zrobione specjalnie, aby gracz z rangą [Farmer] był uzależniony od gracza z rangą [Kopacz] i [Inżynier] - przecież to multiplayer, a więc i chcemy aby gracze współpracowali ze sobą, a nie chowali się po zakamarkach mapy.

Wiem, że specjalnie. Toć wypadek przy pracy to nie był. Po prostu mi się nie podoba aż takie uzależnienie.
[*]Farmer oprócz sadzenia roślinek i chwastów również jest Drwalem ! A jeśli chodzi o rośliny to popracujemy jeszcze nad ich rośnięciem.
[*]Poza tym mój ostatni roleplay był właśnie w ten oto sposób zrobiony prawie taki sam - jedyna różnica była taka, że wtedy była jeszcze możliwość podzielenia craftingu między profesje, tak, aby np farmer mógł sam robić chleb itp itd

No i tak byłoby lepiej wg mnie, szkoda, że nie ma już takiej możliwości. [color=#008000]@Camil napisz plugin na nowo, wiele osób próbowało, ale mają spore problemy z umiejętnościami w javie.[/color]
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mezio    72
[list]
[*]hard bug [url="http://www.youtube.com/watch?v=O3sSCY31ehU&feature=youtu.be"]http://www.youtube.c...eature=youtu.be[/url] :D [color=#008000]@Camil : Możliwe, że to luka w Towny - możesz sprawdzić to na hardcorze jeszcze bo też jest tam towny ;).[/color]
[*][url="http://screenshooter.net/0478770/hiysewm"]http://screenshooter...0478770/hiysewm[/url] (złe id skrzynki 51 - fire, 54 - chest) [url="http://www.minecraftdatavalues.com/"]http://www.minecraftdatavalues.com/[/url] [color=#008000]@Camil : Tak wiem zauważyłem to i przy najbliższym aktualizowaniu listy questów to poprawie ;).[/color]
[*][url="http://screenshooter.net/0478770/rvimrlo"]http://screenshooter...0478770/rvimrlo[/url] (2x te samo ID) [color=#008000]@Camil : To samo co wyżej.[/color]
[*]wylogowując się z serwera automatycznie tracimy aktualnego questa [color=#008000]@Camil : To prawdopodobnie wina pluginu, gdyż jest to wersja beta nowego qQuestera ;).[/color]
[*]inżynier może ścinać drzewo oraz liście [color=#008000]@Camil : Inżynier może ścinać drzewa wyłącznie rękami (takie ułatwienie dla niego). Tak samo z liśćmi chyba będzie musiało zostać.[/color]
[*]inżynier może używać Kamiennych siekier (nie wiem czy to bug) [color=#008000]@Camil : prawdopodobnie luka w configu (znowu xD). Blokada jest w WG a plugin jest już tak dopracowany, że nie da się go inaczej obejść :).[/color]
[*]Quest na trawę (najbardziej dupny quest) trzeba zniszczyć 100 trawy fajnie ze można to robić na cubie i się zalicza (polecam usunąć takiego typu questy)
[/list]
@EDIT:[list]
[*]aktualnie nie mogę podnieść żadnych jabłek - [color=#008000]@Camil : postaram się coś z tymi jabłkami zrobić.[/color]
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif]Po czym wnosisz? Po jakich moich opiniach? Po tym, że wg mnie jest za łatwo sadzić rośliny i że denerwująca jest niemożność zrobienia podstawowych narzędzi samemu?[/font][/color]
[/quote]
Jak? Powiedz mi jak ty chcesz utrudnić sadzenie roślin już pomijając fakt że brak tego typu pluginów. Spowolniłem rośniecie ale to jak widać to za mało.
No i jeszcze ciekawi mnie po co inżynier farmerowi który sprzedał zboże, sprzedał drewno a drewniana kopaczką kopie się równie dobrze jak drewnianą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
inso zmniejsz rośnięcie do 5-10% i wtedy niech sprawdzą, tak samo szansa na wypadnięcie jabłek zmniejszona powinna być lub jakoś zablokowana lub po prostu jakoś tego buga naprawić:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mezio    72
ja z tymi jabłkami zrobił bym tak żeby tylko farmerowi wypadały :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sd5    4
Napisano (edytowane)
Błędy v3:
- jako inżynier nie mogę niszczyć stone z swej działki (kilofem, mieczem, ręką ni jak nie zniszczę...) [color=#008000]@Camil : dodałem do listy błędów ;).[/color]
- po queście "W magazynie brakuje cobbla i węgla" dostałem 4 stacki stone. Właściwie to sam nie wiem czy po tym queście... nagle się pojawiły. Zauważyłem je jak krowy zabijałem. Nikt mi raczej ich nie podłożył bo ja mogę przetapiać do tego byłem praktycznie sam na serwerze. [color=#008000]@Camil : sprawdzałem i nie dostaje się stona w queście.[/color]
- arbuzy bardzo szybko rosną (chodzi o Melona, nie o roślinkę) [color=#008000]@Camil : ogólny problem z roślinami.[/color] Edytowane przez Camil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
[b]Prosiłbym Farmerów i Kopaczy o :[/b][list]
[*]sprawdzenie czy mogą rozwalać stona ręką czy czym kolwiek,
[*]sprawdzenie jakich narzędzi mogą używać
[/list]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sd5    4
Nie wiem czy to ten temat ale napisze:
Otóż zwiedzałem planszę i poszedłem około 2200 kratek na zachód od głównego miasta a tam... NIC. Dosłownie pustka. Cały krajobraz mapy to tylko wiecznie zielone łąki i lasy po których praktycznie nie da się chodzić (szkielety). Oczywiście nie obeszło się bez jakiejś ciekawostki (trawa na trawie w niektórych miejscach oraz lewitujące niedocięte krzaki).

Może jestem odrobinkę wymagający ale nie dało by się jakoś tego terenu zagospodarować? Np:
- tawerna (mam parę zajefajnych projektów)
- opuszczony dom
- jakieś zamczysko
- lochy (gdzie można by pozwiedzać, pozabijać moby w drużynie, odnaleźć skarb.. to chyba RP?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
Nie bój się o takie miejsca ;). Lochy itp z pewnością postaram się zrobić, a jeśli chodzi o lewitującą trawę, to niestety, ale błąd przy tworzeniu trawy, którego nie da się uniknąć i będzie trzeba ją ręcznie usuwać.
Jeśli chodzi o pola, łąki, lasy to niestety, ale ogromne to są tereny, które prawdopodobnie będą zagospodarowane przez inne miasta lub też (niektóre lokacje) przebudowane na coś ciekawszego. Tak samo kanion, który jest przez środek mapy i ma wielkość około 6,000 kratek jest w trakcie budowania przeze mnie.
Będą także po całej mapie porozstawiane ścieżki z różnymi krajobrazami :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Camil   
Gość Camil
nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...