Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
jantomedes

[JUŻ ROBIĘ :D]Wideo tutoriale po Polsku o moddingu

Rekomendowane odpowiedzi

jantomedes    75
Napisano (edytowane)
[center][size=8]Temat został przeniesiony [url="http://forum.minecraft.pl/topic/15462-modding-po-polsku-by-jantomedes/"]tutaj[/url].[/size][/center]

Stary post znajduje się w spoilerze:
[spoiler]
Cześć i czołem!
Z racji że na polskim YouTubie oprócz poradników PastaPatrysa (który jest [s]złodziejem[/s] piratem, używa NotePada++ zamiast Eclipse, czyta Java jako [jawa] itp.) nie ma żadnych poradników o pisaniu modów, chciałbym nakręcić własną serię. Oczywiście są jakieś programy które pozwolą nam pisać jakieś bardzo proste przedmioty i bloki bez babrania się w kodzie jednak ich nie polecam i nie będę się nimi zajmować. Mam na myśli tu modding z kodem i Javą. Przy okazji chciałbym wiele rzeczy wytłumaczyć np. co to jest ModLoader i co robi, co to API, do kiedy możemy pisać mody bez znajomości Javy, jak rozpromować swojego moda itp.

Jednak nie chcę mi się tego robić jeżeli absolutnie nikt nie będzie mnie oglądał. :)

Tak więc czekam na wasze opinie i ewentualne pomysły na wstępne poradniki.

Mam jeszcze dwa zastrzeżenia:
1. Te tutoriale nie będą dla noobów (prosty test: czy kiedy piszesz moda i coś ci nie działa to piszesz mi PW z treścią "NEI DZIAŁA!!!!!!!!! :( :( " czy piszesz w jakimś publicznym temacie (jak ten) opis czynności wklejasz nie działający kod i stacktrace'a)
2. Nie będę zaczynał od takich rzeczy jak np. dodać nowy wymiar, zmienić silnik graficzny czy stworzyć megapopularną paczkę modów.

Będę prawdopodobnie dużo gadał i tłumaczył więc poradniki będą długie i podzielone na części gdysz nie mam partnerstwa z YouTube'em

Pozdrawiam. Jantomedes

EDIT: Parę odcinków już jest :-)

[url="http://www.youtube.com/playlist?list=PLB82DAFE83B55B639"]Link do playlisty[/url]
[spoiler]
[size=5]#1 Wstęp[/size]
[media]http://youtu.be/y_eGyoXXmv0[/media]
[size=5]#2 Instalacja[/size]
[media]http://youtu.be/v4b479ybVRg[/media]
[size=5]#3 ModLoader - Co to jest? Jak działa? Dlaczego tyle modów go używa?[/size]
[media]http://youtu.be/xu40YCaCfVk[/media]
[size=5]#4 Wprowadzenie do środowiska Eclipse[/size]
[media]http://youtu.be/ve8PQo8RfTo[/media]
[size=5]#5 Prosty bloczek, prosty przedmiot[/size]
[media]http://youtu.be/wxXqf5HI6hk[/media]
[/spoiler]
[/spoiler] Edytowane przez Jantomedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kexan    9
Możesz wysłać SMS na YT (gdzieś się to robiło) i możesz wstawiać dowolnej długości film.
A wg. mnie pomysł ciekawy, ja bym np. z chęcią oglądał. Akurat idę teraz na informatykę, więc bedę lepiej rozumiał programowanie. Jeżeli dobrze ci to pójdzie, na pewno się jakoś wybijesz! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
No, że będziesz popularniejszy ._. Wg. Mnie dobry pomysł. Oczywiście tu nie ma nawet co mówić o nowych wymiarach, generatorach, modelach itp. Ogromnych modach. Do tego trzeba już umieć dobrze javę i się jej uczyć. Tego by się nie zrobiło ot tak dzięki tutkom. Ale ja bym oglądał w każdym razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
[quote name='Wintalan' timestamp='1337196879' post='69817']
No, że będziesz popularniejszy ._. Wg. Mnie dobry pomysł. Oczywiście tu nie ma nawet co mówić o nowych wymiarach, generatorach, modelach itp. Ogromnych modach. Do tego trzeba już umieć dobrze javę i się jej uczyć. Tego by się nie zrobiło ot tak dzięki tutkom. Ale ja bym oglądał w każdym razie.
[/quote]
Nawet nie. Albo wystarczy sobie poznajdywać tutków albo znać w miarę Javę i mieć Eclipse a wtedy bez tutków bez problemu.

Zapewne ku twemu zdziwieniu do modeli nie trzeba zbytnio znać Javy, a generator trzeba zrozumieć.
Inna rzecz ma się z wymiarami... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
Napisano (edytowane)
[quote name='Fobetor' timestamp='1337271875' post='69912']
Ja bym z chęcią obejrzał.
[/quote]
Dziękuję Ci, [color=#ff0000][b]piracie[/b][/color]. -.-

Okey, to ogólnie postanowione. Załatwiłem limit piętnastu minut (w zamian za wpisanie mojego numero komórkowego do bazy danych, czytaj: weryfikacji konta), teraz tylko znaleźć program do nagrywania (do tej pory tylko Frapsa używałem) i czas. Z tym ostatnim może być trudno. Prawdopodobnie odpada ten weekend. Jak nakręcę pierwszy odcinek to dam wam znać tutaj. :)

Ogólny plan:[list]
[*]#1 Wstęp - wytłumaczenie co to mod, czym różni się od pluginy, co to jest ModLoader oraz API i dlaczego "bardzo powinno" się używać ModLoadera
[*]#2 Instalacja potrzebnych rzeczy, wstęp do Eclipse'a i dekompilacja bytecodu
[*]#3 Wstęp do samego moddingu, porządek w pliku głównym, pierwszy blok, przepisy craftingowe
[*]#4 Pierwszy przedmiot i parę innych magicznych sztuczek (myków) - mam tu na myśli takie rzeczy jak podpalanie mobów, stawianie ognia itp., dodawanie przepisów piecyka i paliwa do piecyka
[*]#5 Generowanie danego bloku w postaci rud (rozbudowane
[*]#6 Bardziej skomplikowane przedmioty (jedzenie, zamiana jednego przedmioty w drugi przy craftingu (jak wiaderka z lawą w puste wiaderko) itp.)
[*]#7 Narzędzia
[*]#8 Bardziej skomplikowane bloki, inny typ renderingu a także slaby, płotki, itp.
[*]#9 Bloki rolne
[*]#10 Generowanie struktur
[*]#11 Bloki wybuchowe
[*]#12 Nowe biomy
[/list]
No i wiele innych co do których czy będzie warto je wstawiać. Kolejność byćmoże ulegnie zmianie. Będą też odcinki wyłącznie poświęcone mykom, praktycznym radom itp. Czekam na propozycje tutoriali

Jak przyrzałem się bliżej tutorialom PastaPatrysa mogę go bez zastanowienia nazwać noobem, gdyż chyba nie słyszał od ModLoaderze.

Tak więc pozdrawiam! ;-) Jantomedes Edytowane przez Jantomedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fobetor    0
[quote name='Jantomedes' timestamp='1337279635' post='69953']
Dziękuję Ci, [color=#ff0000][b]piracie[/b][/color]. -.- [/quote]

Dlaczego od razu piracie? Mam dużo oryginalnych gier, Gdyby minecraft'a było można kupić w sklepie to zapewne już bym go miał w pełnej wersji. Niestety nie posiadam jeszcze konta bankowego a kupno sms jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
[quote name='Fobetor' timestamp='1337280715' post='69957']
Dlaczego od razu piracie? Mam dużo oryginalnych gier, Gdyby minecraft'a było można kupić w sklepie to zapewne już bym go miał w pełnej wersji. Niestety nie posiadam jeszcze konta bankowego a kupno sms jest bez sensu.
[/quote]
Poproś rodziców. To nie jest a droga, acz supermegastycznie fantastyczna gra której nie można kraść twórcom. Za świetna :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fobetor    0
Wiem ile kosztuje o gdyby było można kupić ją w inny sposób to już bym kupił. Jeżeli chodzi o moich rodziców to są niereformowalni i gry są złe ;). Nie ważne co o mnie myślisz to i tak pooglądam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
Offtop skończony. Ja robię narazie intro, a odcinek 'Wstęp' byćmoże zrobię nawet dzisiaj. Jeżeli chcecie mnie popopędzać to czujcie się wolni wcisnąć [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_images/tctc91_pulse/rep_up.png[/img] lub napisać miłego posta ;-), a ja będę bardzo z tego powodu kontent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
Okey, zrobiłem odcinek 'Wstęp'. Nie ma tu jeszcze żadnego pisania ani instalacji, a jest to raczej filmik-test intra, dźwięku itp. Algorytm Page'a nadal mi go nie wyświetla jak się wpisze 'jak zrobić moda do minecraft'. Obejrzenia, like'i, komentarze i subskrybcje go wyniosą do góry.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=y_eGyoXXmv0[/media]

[b]I jeszcze coś! Jeżeli drogi czytelniku zależy ci na tej serii wciśnij guzik [img]http://forum.minecraft.pl/public/style_images/tctc91_pulse/rep_up.png[/img] na moim pierwszym poście lub daj like/suba/komentarz/samo_obejrzenie na YT żebym wiedział że dla kogoś to robię, wtedy tempo pracy pójdzie do przodu ;-)[/b]

PS. Jak wstawić embeda filmiku na forum?
[color=#008000]Upewnij się, że tagi [/color][color=#008000][[b]media[/b]][b]link[/b][[b]media[/b]][/color][color=#008000] masz w jednej linii. //Chormon[/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Moim zdaniem takie tutoriale są bez sensu. Jeśli ktoś zna Javę chociaż trochę, wie jak się posługiwać JavaDoc (co nie należy do skomplikowanych rzeczy) i ma do tego zapał, a nie kończy po pierwszym błędzie przy kompilacji bo "coś nie działa", sam dojdzie do tego, jak napisać moda. O ile rzeczy typu:

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][quote][/font][/color]
[list]
[*]
[list]
[*]#1 Wstęp - wytłumaczenie co to mod, czym różni się od pluginy, co to jest ModLoader oraz API i dlaczego "bardzo powinno" się używać ModLoadera
[*]#2 Instalacja potrzebnych rzeczy, wstęp do Eclipse'a i dekompilacja bytecodu
[*]#3 Wstęp do samego moddingu, porządek w pliku głównym, pierwszy blok, przepisy craftingowe
[/quote]
[/list]
[/list]
mogą być dla niektórych przydatne, to reszta jest po prostu wynikiem przeglądania kodu oryginalnego MC i znajomość Javy. To tak, jakby się chciało kogoś matematyki, pokazując gotowe rozwiązania zadania, zamiast sposobu i wzorów. Jak już mówiłem, to jest [u][b]moje zdanie[/b][/u] i jeśli komuś to pomoże to bardzo dobrze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
Napisano (edytowane)
[quote name='DeX3r' timestamp='1337620231' post='70910'] Moim zdaniem takie tutoriale są bez sensu. Jeśli ktoś zna Javę chociaż trochę, wie jak się posługiwać JavaDoc (co nie należy do skomplikowanych rzeczy) i ma do tego zapał, a nie kończy po pierwszym błędzie przy kompilacji bo "coś nie działa", sam dojdzie do tego, jak napisać moda. O ile rzeczy typu: [color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif] [/list] [/list] mogą być dla niektórych przydatne, to reszta jest po prostu wynikiem przeglądania kodu oryginalnego MC i znajomość Javy. To tak, jakby się chciało kogoś matematyki, pokazując gotowe rozwiązania zadania, zamiast sposobu i wzorów. Jak już mówiłem, to jest [u][b]moje zdanie[/b][/u] i jeśli komuś to pomoże to bardzo dobrze! [/quote]

Okey, ale:
+wiele osób nie zna Javy i chciałoby zrobić moda bez jej znajomości, choć wolę jednak by zabierali się do tego ze znajomoscią Javy
+wiele rzeczy trzeba zrobić inaczej niż jest w grze (choćby wszystko z ModLoaderem)
+co do wielu rzeczy trudno się dowiedzieć gdzie są zapisane (np. gdzie jest ustawione że wiaderko z lawą w craftingu zwraca puste)
+nie każdy jest tak bystry jak ty czy ja

Łatwo skopiować dany fragment kodu, ale często nie wiadomo który trzeba

[u][b]Jak najbardziej szanuję twoje zdanie[/b][/u], jednak czasami potrzebujesz mieć gotowy schemat działania na tacy (choćby dlatego że go nie ma w grze), bo nie wiesz od czego zacząć. Z resztą trudno czasami się połapać gdzie zacząć prace więc wstęp po polsku się przyda jak mówiłeś.

Recepta na każdego moda:
1. Znaj Javę
2. Obczytaj trochę Minecrafta
3. Używaj Eclipse
4. Umiej używać funkcji 'szukaj'
5. Kopiuj co gotowe
;-)

Ta seria jest dla tych pomiędzy noobem a programistą

PS. Z resztą gdybyś trochę poszukał o tutorialach na moby znalazłbyś ModLoader.addSpawn(), a doc ModLoadera przecież miałeś... Ja tu nie krytykuję tego podejścia (zrób to sam), ale często przydaje się poszukać. Edytowane przez Jantomedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Napisano (edytowane)
[quote]PS. Z resztą gdybyś trochę poszukał o tutorialach na moby znalazłbyś ModLoader.addSpawn(), a doc ModLoadera przecież miałeś... Ja tu nie krytykuję tego podejścia (zrób to sam), ale często przydaje się poszukać. [/quote]

Ok, przyznaję się aby nie wypaść na hipokrytę. Nie szukał w dokumentacji komendy do tego, bo wiedziałem, że i tak tego nie dodam. Po prostu nienawidzę pracy z modelami etc. Zawsze się frustruję i przestaję programować na kilka dni, jak np. teraz. Dlatego napisałem, że się nie da dodać moba, aby ludzie przestali się o to wypytywać.

PS. Lepiej być leniem czy hipokrytą :P Or: [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Prokrastynacja"]http://pl.wikipedia..../Prokrastynacja[/url]

EDIT:
Propo dokumentacji. Nie wiem czy wiesz co to jest MSDN ale za******** brakuje mi tego w Javie. O ile łatwiejsze by było wyszukiwanie funkcji gdyby była tak fajnie rozbudowana dok. języka Java jak jest to w przypadku C#/VC++/VB! Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
[quote name='DeX3r' timestamp='1337631002' post='70971']
Ok, przyznaję się aby nie wypaść na hipokrytę. Nie szukał w dokumentacji komendy do tego, bo wiedziałem, że i tak tego nie dodam. Po prostu nienawidzę pracy z modelami etc. Zawsze się frustruję i przestaję programować na kilka dni, jak np. teraz. Dlatego napisałem, że się nie da dodać moba, aby ludzie przestali się o to wypytywać.

PS. Lepiej być leniem czy hipokrytą :P Or: [url="http://pl.wikipedia.org/wiki/Prokrastynacja"]http://pl.wikipedia..../Prokrastynacja[/url]

EDIT:
Propo dokumentacji. Nie wiem czy wiesz co to jest MSDN ale za******** brakuje mi tego w Javie. O ile łatwiejsze by było wyszukiwanie funkcji gdyby była tak fajnie rozbudowana dok. języka Java jak jest to w przypadku C#/VC++/VB!
[/quote]

O MSDN nie słyszałem ale o prokrastynacji... aż za dużo :D

Modding w Polsce nie jest zbyt popularny (jesteś jedynym polakiem-nie-noobem tworzącym mody jakiego znam), a ja też chce trochę to rozkręcić.

Kiedy zaczynałem się uczyć moddingu nie znałem za grosza Javy, ale właśnie to zmotywowało mnie by się jej nauczyć. Myślę że na wiele osób też to tak zadziała.
Pozdrawiam. Jantomedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość matiyarosz   
Gość matiyarosz
Czekam na kolejny odcinek, jeżeli możesz napisz kiedy będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
maćko :P    22
zgadzam się z @up, miło by było, jak skończysz tą serię to zaczniesz to samo, tyle że z pluginami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
Tak, ale z pluginami jest taka sprawa że musisz znać samą Javę, a w pisaniu prostych modów nie. Oczywiście znajomość Javy się przydaje. Byćmoże dzisiaj zrobie odcinek o instalacji potrzebnych komponentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dawidpl    0
e kiedy będzie 1 odc?

[color=#008000]Jakbyś czytał wcześniejsze posty, to byś wiedział, że już jest. //Chormon[/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jantomedes    75
Napisano (edytowane)
Dobra, tak więc po parodniowej przerwie jest drugi odcinek 'Instalacja'.
[s]Jeszcze się przesyła, ale za jakieś 5 minut powinno być [font=comic sans ms,cursive]Git[/font][/s][font=comic sans ms,cursive][s].[/s] [s][b][color=#008000][font=arial,helvetica,sans-serif] Done[/font][/color][/b][/s][font=arial,helvetica,sans-serif][s] Film [i]się przetwarza[/i].[/s] [color=#008000][b]Done[/b][/color][/font][/font]

[font=arial,helvetica,sans-serif][media]http://www.youtube.com/watch?v=Amt4AysOZCY[/media][/font]

[font=arial,helvetica,sans-serif]Pozdrawiam! Jantomedes[/font]

[font=arial,helvetica,sans-serif]EDIT: Zapomniałem o zmiennej path. Narazie możecie używać innych tutoriali, a w wolnej chwili wkleję gdzieś w środku własny.[/font] Edytowane przez Jantomedes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Napisano (edytowane)
Bardzo dobry poradnik. Co do niekompatybilności 6 z 7 jestem zgodny, ale źródło MC działa równie dobrze z 6 jak i z 7, więc lepiej brać siódemkę.

[quote]EDIT: Zapomniałem o zmiennej path.[/quote]
Wszelkie ścieżki javy są automatycznie robione przy instalacji JDK (7, nie wiem czy przy 6 też). Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...