Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
  • 0
MineCat

[Pytanie] Pluginy

Pytanie

MineCat    1
Czy plugin DynMap jest bardzo szkodliwy dla serwera?
Chodzi mi o Lagi.

I jaki plugin zużywa najwięcej serwera?

Z góry dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
dex3r    143
To zależy od konfiguracji, slotów, graczy online, wydajności maszyny etc. Najlepiej sprawdza się to przy pomocy tego pluginu: [url="http://dev.bukkit.org/server-mods/lagmeter/"]http://dev.bukkit.org/server-mods/lagmeter/[/url]
Wpisujesz /lag i dostajesz ilość TPSów (Ticks per second) Max. 20, im mniej tym większe lagi.

[quote]2) Pluginy nie maja nic do lagow na serwerze z tego co wiem[/quote]
Oczywiście, że mają. Niektóre w bardzo, bardzo, bardzo małym stopniu, a inny są lago-produktywne - jak OreObfuscator (ze względu na zaawansowany proces sprawdzania przy każdym ticku obciąża procesor) czy DynMap (trzymając w pamięci mapę całego, czasami kilku wymiarowego serwera, zużywa trochę ramu, jednak nie tak dużo jak by się mogło wydawać)

Podsumowując: dopóki twoje TPSy nie spadają poniżej 15 przy wszystkich zajętych slotach - jest ok. Jednak to głownie zależy od hostingu. Odradzam bardzo popularny CraftServe (tanie i słabe). Znam co najmniej 2 serwery, które prowadzą tam prawdziwy survival, ogromna oszczędność pluginów a i tak są lagi, (2/20 btw). Na jednym z nich o 18:00 TPSy spdają do 8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
MineCat    1
mam na mineserv :)

Po prostu dzisiaj miałem lagi.

Mam z 40 pluginów i zazwyczaj jest okej. I dzisiaj coś nie tak, myślałem że przez pluginy ale nie mam żadnego takiego więc wina hostingu :)

Dzięki wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi