Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Wintalan

Mama przy kompie, czyli po nim...

Rekomendowane odpowiedzi

Wintalan    75
Siemka. Mam mały problem. Jeszcze muszę pomęczyć się ze starym złomem dopóki nie odblokują mi konta (jak ktoś przegląda statusy to wie o co chodzi)... A więc tak: dałem mamie dzisiaj komputer, żeby coś tam sprawdziła... No ok. Mieli dzisiaj sobie jechać na urlop. Wyszli już. Więc ja oczywiście odpalam sobie kompa i... I nic. Słychać, że zaczyna pracować, i nagle przestaje. Dioda informująca o dostępu do energi świeci się, ale nie ma diody informującej o działaniu kompa. No to ja już poddenerwowany przejrzałem trochę forów komputerowych, przy okazji napisałem na kilku, kilka osób stawia na wstrząśnięty dysk twardy. '_' co prawda przenosiłem go do kuchni ze swojego pokoju, no ale czaczy to ja z nim nie tańczyłem. : D do biosu nawet nie mogę się oczywiście dostać. Pogadałem trochę z mamą co robiła na kompie, dowiedziałem się, że zamiast kliknąć na znaczek poweru przy zamykaniu systemu kliknęła na kłódkę. (oczywiście inaczej tłumaczyć przez telefon, niż na żywo...) Domyślam się, że mówi o klawiszu 'zablokuj ten komputer' ... Próbowałem już odpalić na wszystkie możliwe sposoby, na forach komputerowych oczywiście większość osób rozumie programowanie, niż hadware więc mało kto coś sensownego odpisuje... Wiecie jak odblokować ten komputer? Czy uważacie, może, że to nie wina zbloczonego systemu? Próbowałem wszystkiego:
-inny zasilacz
-inny monitor
-jeszcze inny monitor
-próbowanie uruchomić z klawiszami funkcyjnymi (fn+coś lub f1-f12)
-wyczuć czy nie wali spaloną płytą, lub zasilaczem
-uruchomić na samej bateri
-uruchomić sa samym zasilaczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Monualen    108
Myślę, że restart systemu pomoże. Inaczej - musisz poczekać aż ci odblokują konto :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Ja nie mam pojęcia co ci matka ze sprzętem zrobiła ale "Zablokuj" nie działa przypadkiem jak "Wyloguj" tylko że musisz dodatkowo podać hasło przed tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wintalan    75
@monulaen :Kto niby? Rodzice? To nie jest na żadne hasło, czy inne duperele : D po prostu nawet uruchomić nie mogę... Nie wiem. Jakiś specjalny pliczek na pendrive? Do serwisu nawet nie będę nieść... Tylko kasę zedrą i nic nie zrobią... Ten laptopik szczeże mi wisi, ale ważniejsze są dane... (chociaż laptop, nawet syfiarski, mógłny się przydać jako zapas xD)
@edit: @moff: możliwe, nie używałwem tej funkcji, ale próbować na drugim (jeszcze gorszym zresztą) lapku nie zamierzam... Więc mówicie, że to nie wina blokowania, tylko sprzętu? Aj jednak zabólę za serwis... Edytowane przez Wintalan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lkuszal    76
spróbuj wymienić/dać kolejny dysk. I reinstal systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Azgheros    2
To nie jest problem programowy ani "zablokowania komputera". Całkiem prawdopodobne jest to, że jeśli przenosiłeś komputer, to jakiś kabelek Ci się poluzował (na to bym najbardziej obstawiał). Najlepiej w takim przypadku, komputer odpiąć od zasilania, otworzyc obudowę i docisnąć wszystkie kabelki jakie się widzi i przy okazji docisnąć karty (zwłaszcza kartę graficzną) oraz pamięci. Niestety na odległość trudno coś więcej poradzić.

Hmm - kurcze to laptop, więc moich porad to raczej nie wykonasz - co najwyżej tam gdzie możesz się "dobrać" to postaraj się podociskać elementy - bo albo coś poluzowane, albo niestety laptop is death (taki objaw daje też padnięcie procka, płyty, przy padniętej pamięci też czasami może być taki objaw - opcji jest wiele ale każda z nich fatalna) Edytowane przez Azgheros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43
Skoro twoja mama zablokowała komputer i po tym to się stało może to być zwykły błąd systemu... przytrzymaj przycisk włączania. (rozwiązaniem może być coś czego nie chciałeś zrobić bo to "by było za łatwe")

Cd reinstalu systemu nie zrobi tego ... skoro ma czarny ekran i klawisze f1-f12 nie działają to nie odpali BIOS'a do instalacji.

Cd niesienia do serwisu po prostu weź w łapy zanieś powiedz im że twoja matka coś zrobiła i nie wiesz jak to odkręcić i zapytaj ile biorą za samą diagnozę. (jeżeli cena dla ciebie znośna to powiedz żeby to zrobili, ja mam takie szczęście że u mnie za diagnozę jest darmo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Atexor    424
O co chodzi z tą "kłódeczką"? Jeśli dobrze zrozumiałem, to przy wyłączaniu "funkcja zablokuj"?
I do biosu też nie masz dostępu? Rozkręć kompa, wyjmij małą, okrągłą bateryjkę (najczęściej obok karty graficznej). Poczekaj też 5-10 minut i wsadź z powrotem. Zresetuje ci to cały BIOS. Edytowane przez Atexor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EniuuuPL    43
ja bym bebecha nie ruszał można coś rozwalić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Od razu rozwalić ;)
Zresetuj bios z poziomu płyty głównej, lub odpal wyjmij baterię, poczekaj z 10min bawiąc się przyciskiem powera, potem podłącz zasilanie i odpal komputer bez baterii.

EDIT:
Baterii BIOS-u ofc, nie zasilającej ;) Edytowane przez DeX3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...