Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
MrSkaleton

15 Wskazówek Dla Piszącego Poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

MrSkaleton    89
15 Wskazówek Dla Piszącego Poradnik.
1. Pamiętamy o prawidłowej pisowni.
2. Po znakach interpunkcyjnych robimy spację.
3. Ważne rzeczy pogrubiamy lub podkreślamy, a zdania typu ''UWAGA! Bla, bla bla...'' najlepiej piszemy na czerwono.
4. Instalację lub coś innego piszemy w punktach.
5.* Jeśli jest film to na początku tematu staramy się opisać, ponieważ niektórzy mogą mieć słaby internet lub wolą pisemne poradniki.
6. Nie piszemy na początku poradniku zdań typu ''Cześć, znowu wita was...'' tylko od razu przechodzimy do poradnika.
7. Staramy się pisać czytelnie. (Nie obok siebie, tylko gdy zmieniamy na coś innego typu po instalacji chcemy przejść do downloadu, to przechodzimy do następnej linijki i piszemy dużymi literami ''DOWNLOAD'').
8. Jeśli nie umieszczamy filmu to staramy się umieszczać zdjęcia (screeny, inaczej zwane ''ss'').
9. Gdy w poradniku są różne rzeczy opisujące jedna rzecz (jak w moim poradniku jak zwiększyć ilość FPS) to robimy spoilery. Spoiler robimy w ten sposób: [ spoiler] (bez spacji), a na końcu [/spoiler].
10. Nie piszemy rzeczy typu ''Pozdrawiam, bla.'' ''Liczę na +.'' lub coś podobnego.
11.** Staramy się nie używać emotikon, w końcu to ma być poradnik.
12. Nie piszemy wszystko w rozmiarze 50, pogrubione i w jakieś [Cenzura] [Cenzura] czcionce.
13. Sprawdzamy parę razy czy nie ma żadnych błędów przed opublikowaniem poradnika.
14. Nie używamy skrótów typu ''bd'' ''cb''.
15. Możemy pisać z żartem, ale z umiarem, ponieważ będzie się źle czytało. Robimy znaki interpunkcyjne, jeśli mamy z nimi jakiekolwiek problemy to udzielamy się do specjalisty.

* Opcjonalne.
** Możemy używać, ale z umiarem.

Zmiany:
16.04.2012r. Godz. 20:28 - Małe poprawki. Edytowane przez MrSkaleton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lkuszal    76
jak dla mnie ok. Ale jest kilka ' ' błędów ' ' ja tam wolę jak poradnik nie jest suchym tekstem, ale z kilkoma zartami, choćby to miały być suchary adf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karkoon    36
Ogólnie jest ok, ale mam pewne zastrzeżenia:

[quote name='MrSkaleton' timestamp='1334592507' post='62950']
5. Jeśli jest film to staramy się też to napisać, ponieważ niektórzy mogą mieć strasznie słaby internet lub wolą pisemne poradniki.
[/quote]

Gdzie napisać? W środku tematu? Popraw, że lepiej dać odpowiedni tag, dopisek do nazwy wątku.

6. Nie piszemy na początku poradniku zdań typu ''Cześć, znowu wita was...'' tylko od razu przechodzimy do poradnika.
[/quote]

Zależy to już od własnego gustu. Wg mnie tekst wydaje się wtedy bardziej urozmaicony. Można to pisać o ile się nie przesadzi z długością.

10. Nie piszemy rzeczy typu ''Pozdrawiam, bla.'' ''Liczę na +.'' lub coś podobnego.
[/quote]

Jak wyżej. Tyle, że w drugim przypadku masz rację pisząc, że nie jest to mile widziane.

11. Staramy się nie używać emotikon, w końcu to ma być poradnik.
15. Nie piszemy z żartem oraz robimy znaki interpunkcyjne, jeśli mamy z nimi jakiekolwiek problemy to udzielamy się do specjalisty.
[/quote]

Emotikony potrafią urozmaicić tekst. Umożliwiają wychwycenie żartu, który również jest wg mnie mile widzianą rzeczą. Nie lubię czuć, że czytam kolejną nudną instrukcję. Z udzielaniem się do specjalisty z problemami ortograficznymi to pojechałeś :P

Z resztą się zgadzam. Edytowane przez Karkoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zampa2    35
Szkoda, że nazwa tematu nie zgadza się z punktem pierwszym. No chyba, że to jest rozwinięcie skrótowca :I

Co więcej, jeden z twoich poradników nie zgadza się z punktem 10 :D Edytowane przez Zampa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MrSkaleton    89
@UP Tak, wiem... Pisałem w tedy pierwsze poradniki, teraz gdy będę pisał to rozważniej, ale nie wiem co! :D
Jest poprawnie napisane...:3 Edytowane przez MrSkaleton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...