Skocz do zawartości
Minecraft.pl Server Banner
Kexan

Lapping procesora?

Rekomendowane odpowiedzi

Kexan    9
Witam,

Ostatnimi czasy mój procesor trochę się przegrzewa.
Usłyszałem o czymś takim jak lapping (odkurzanie i przecieranie papierem ściernym procesora i radiatora).
Mój procesor: Intel Pentium 4 2.8Ghz
Czy może to pomóc w dużym stopniu (jeśli małym, to nie chcę się za to brać) ?

Z góry dziękuję i przepraszam że tak słabo napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mofixil    190
Chodzi chyba o usunięcie wszelkich resztek pasty i nałożenie nowej, pomaga, bardzo, zwłaszcza przy dobrym chłodzeniu.
Kiedy ostatni raz coś takiego robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lkuszal    76
co do papieru ściernego, to lepiej nie ryzykować. tańsze od nowego procka jest wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kexan    9
Dobra, z lappingiem nie będę się bawił. Brat powiedział, aby nad radiatorem zamontować wiatraczek (mam komputer Scaleo E - w stylu Media Center) Może to jakoś pomoże. Edytowane przez Kexan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
michiz0    11
Najlepiej w takich przypadkach jest wymienić pastę termoprzewodzącą - oglądając kilka poradników można samemu to zrobić w pół godziny a efekt jest widoczny gołym okiem. Tydzień temu sam wymieniałem w moim AMD - sprawa banalna. Nie wierze byś nie miał wiatraka nad radiatorem gdyż już dawno by się przegrzał :D
Pastę najlepiej usunąć papierowym ręczniczkiem/sciereczką i zmywaczem do paznokci - nie radze papierem ściernym :D Edytowane przez michiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dex3r    143
Papier ścierny? Co ci [i]mondrzy [/i]ludzie nie wymyślą... Kiedyś znana jeszcze była metoda na naprawianie karty graficznej w piekarniku. Efekt - znam dwie osoby które w te sposób nieodwracalnie uszkodziło dosyć dobre karty i porysowały porządnie piekarnik (wybuch).

Pentium 4 musi mieć swoje lata, więc pasta termoprzewodząca nie jest najświeższa. Proponuję wymianę samemu (spirytus) i przeczyszczenie systemu chłodzącego lub oddanie się w ręce fachowców z najbliższego serwisu/sklepu komputerowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...